MAKALELER / Kaplıca Tedavisinin Ekonomiye Faydası





Kaplıca Tedavisinin Ekonomiye Faydası:

 

1--Türkiye’de 16 milyarlık TL’lik ilaç tüketimi var.

 

1.1--Bu ilaçların % 22'si hiç kullanılmadan çöpe atılıyor.

 

1.2--Dünya ortalamasında çöpe atılan kısım % 15.

 

1.2.1--Diğer ülkelere göre 3 milyar 250 milyon TL’lik ilaç israfı yapılıyor.

 

2--Türkiye'deki kaplıcalarda 50 bin yatak kapasitesi var.

 

2.1--Bunlar yatak başma 100 TL'den senelik izine çıkanlara tahsis edilse, 10 günlük içme kürü verilse, orada doğru beslenme ve ilaç kullanma eğitimi yapılsa, onun da sertifikasını alıp getirenin parası ödense, 1 milyar 850 milyon TL yapar.

 

2.2--Yani ilaca verilen paranın yarısı Türkiye’deki 50 bin yatağı doldurabiliyor.

 

2.3--Devletin sosyal desteği ile ilaç kullanarak çöpe atılan 3 milyar 250 milyon TL’nin 1 milyar 850 bin TL’si yatak parası olarak öderken 1 milyar 650 milyon lirası devletin cebinde kalır.

 

2.4--Devlet kaplıcaya giriş ücretinin 4.45 TL’sini ödüyor. Bu havlu yıkama parası bile değil. Maliyetimiz kişi başı 10-20 TL iken 4.45 TL verilince aslında bir şey verilmemiş oluyor.

 

3—Tuzla İçmeler A.Ş. ,Modern bir kaplıca ve kür kliniği olarak merkezi, fizik tedavi ve rehabilitasyon destekli romatizmal hastalıkların tedavi edildiği termal bir otel.

 

3.1--Hidroterapi tedavileri için özel donanımlı havuzlar, terapi odaları, şifa kaynağı mineralli termal suyun etkisi ile birleşerek konaklamalı ya da günübirlik olarak hizmet veriliyor.

 

3.2--Geleneksel kaplıca dışında, su altı boyun traksiyonu havuzlarımız, su altı bel traksiyonu havuzları, fibromiyalji havuzu ve romatoid artrit havuzlarımız ile her türlü medikal hidroterapi hizmetini en zengin imkanlarla sunuyor.Ayrıca , Romatem in getirdiği son teknolojiye sahip fizik tedavi cihazları ile tedavi yapılmakta.

 

3.2.1—Kaplıca kurulumu aşamasında İnşaat mühendisi vs  yöneticinin işletmeyi yapması, yaparken de işin özel noktalarıyla ilgili olarak konunun uzmanlarından danışmalık hizmeti alması gerekir.Sonrasında iş oturunca, işletmenin başına ilgili kişinin atanması gerekirse iş oturana kadar yönetimde çalışılması gerekir.

 

3.2.2--Sonrasında bana sadece mail ortamında raporlar gelir. Yönetimdeki kişiler,  bir problem varsa ve 24 saat içinde çözülemiyorsa gece yarısı da olsa işletmenin kurucusunu evimden araması diye talimat verilebilir.

 

3.3-- Özellikle Arap turistlerin kaplıcalardan faydalanmak için Avusturya, Macaristan,Slovakya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelere gitmekte olup ,bu profili Tuzla'ya ve diğer merkezlere çevirmek üzere çalışma yapılması gerekir.

 

3.4--Spa ve wellness ağırlıklı 156 odalı bir kaplıca oteli 25 milyon dolar. Günübirlik tesisler ise 30-32 milyon dolarlık bir yatırım.

 

4--Ekonomi yönetimi bu sektörü ciddiye alması uygun olacaktır.2023 yılında sahil turizminden bugün elde edüen gelir kadar kaplıca turizminden de gelir elde edilebilir. Yeter ki bu sektöre doğru destek verilsin.

 

Kaynak:Para Dergisi-11-17.06.2017


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 170

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.