MAKALELER / Kanserde Risk Faktörleri





Kanserde Risk Faktörleri:

 

1--Kanser Çeşidi Obeziteyle Bağlantılı. BariatrikLab Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi kurucusu Prof. Dr. Halil Coşkun’un verdiği bilgiye göre;

 

1.1--kadınlarda menopoz sonrası meme kanseri, kolon kanseri (kalın barsak kanseri), boğaz kanseri, rahim kanseri, böbrek kanseri, pankreas kanseri obeziteyle bağıntılı kanser tipleri.

 

1.2--Karaciğer, böbrek, mide kanserleri, safra kesesi kanseri, yumurtalık kanseri, lenf kanseri ve omurilik kanseri obezitenin yakalanma riskini artırdığı kanser tipleri.  

 

2--Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü (AICR)


2.1--göğüs kanserlerinin……….. …..%38'inden


2.2--kolon ve rektum kanserlerinin… %50'sinden


2.3--boğaz kanserlerinin…………….. %69'undan


2.4--böbrek kanserlerinin…………….. %24'ünden


2.5--pankreas kanserlerinin……………%19'undan 


insanlar kendilerini sağlıklı bir şekilde kilo vererek koruyabilir.”       

 

3--Kanseri Önlemek İçin 10 Öneri- AICR ve Dünya Kanser Araştırma Fonu, "Gıda, Beslenme, Fiziksel Aktivite ve Kanser Önleme:-


3.1--Bu raporda, ünlü bilim adamları binlerce bilimsel çalışmayı gözden geçirdi ve kanseri önlemek için 10 öneri geliştirdi.

 

3.1--Sağlıklı Bir Kiloda Olun Ve Bel Çevrenizi Koruyun :


1--18.5-25 kg /m2 arasında sağlıklı Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hedefleyin. Fazla yağın vücutta depolandığı yer kanser riskini etkiler.

 

3.1.1--Göbek etrafındaki fazla yağ ya da "karın içi yağ", kolon, pankreas, rahim ve menepoz sonrası meme kanseri gibi bazı kanser riskini artırır.

 

3.1.2--Aynı zamanda kalp rahatsızlığı ve tip 2 diyabet riskini de artıracaktır. Bel çevresi, kadınlarda 80 cm, erkekler için 94 cm üstünde olmamalıdır.  

 

3.2-Fiziksel Aktiviteyi Artırın: Daha az hareketli bir yaşam tarzı Kolon ve meme kanseri, tip 2 diyabet, kalp krizi ve inme riskini arttırır.

 

3.3-Şeker Katkılı İçeceklerden Kaçının


3.3.1--Şekerle şekerlendirilmiş içeceklere örnek sodalı içecekler, tatlandırılmış hazır kahveler ve tatlı çaydan oluşan içeceklerdir.


3.3.2--Sağlıklı bir alternatif su veya sıfır kalorili içecekler, örneğin şekersiz çaylar uzmanlar tarafından önerilir.  

 

3.4--Bitki Bazlı Diyet Yapın


3.4.1--Meyve, sebze, tahıl, fıstık ve baklagiller içeren bitki temelli bir diyet yemenin birkaç yararı vardır. 


3.4.2--Bu diyet, bağırsaklar için sağlıklıdır ve yediğiniz gıdaları sindirme kabiliyetinizi geliştiren yüksek bir lif içeriğine sahiptir. 


3.4.3--Lif, kilo yönetimine yardımcı olur.Amaç tabağın üçte ikisini mümkün olduğunca bitki temelli gıda maddeleri ile doldurmaktır.  

 

3.5--Kırmızı Eti Sınırlandırın


3.5.1--İşlenmiş Etten Olabildiğince Kaçının Kırmızı et (yani sığır ve kuzu eti) ile kolon ve rektal kanserler arasında kuvvetli bir bağ vardır. 


3.5.2--Kırmızı ete renk veren demir, kolonun üstündeki hücrelere zarar verebilir. Kırmızı eti haftada 500 gr kadar yemek güvenli. 


3.5.3--Ancak alınan her 50 gr için (bu sınırın üstünde) kanser riski yüzde 15 artacaktır. Tuzlanmış ve tütsülenmiş etler kanser riskini artırır. 


3.5.4--Bu yüzden uzmanlar, işlenmiş etten uzak durmanızı önerir.  

 

3.6--Alkol Tüketiminin Sınırlandırılması


3.6.1--Araştırmalar, alkolün erkeklerde ağız, boğaz, ses teli, göğüs kanseri ve kolon veya rektal kanser gibi çeşitli kanser risklerini artırabildiğini göstermiştir. 


3.6.2--Alkolün kadınlar için günde bir içki ile erkekler için günde iki içkiyle sınırlı olması önerilir. Alkol alımını sınırlamak kilo kontrolüne de yardımcı olabilir.  

 

3.7-Tuz Tüketimini Sınırlayın: 


3.7.1--Yüksek tuz tüketimi, mide ve boğaz kanseri riskinde artışa neden olmuştur. İşlenmiş et, özellikle tuzlanmış et yüksek bir tuz içeriğine sahiptir. 


3.7.2--Tahıl, pizza, cips, konserve çorba, dondurulmuş yemekler ve erişte gibi diğer işlenmiş yiyecekler tuz alımını günde önerilen 2 bin 400 mg'dan (yaklaşık 1 tatlı kaşığı) yukarı çıkarabilir. 


3.7.3--Alımı günde 2 bin 300 mg'ın altına düşürün ve 51+ yaşındaki yetişkinler için günlük bin 500 mg alımını daha da azaltın.  

 

3.8-Doğal Besinler Yerine Takviyeleri Kullanmaktan Kaçının 


3.8.1--Çok yüksek miktarda vitamin ve mineral takviyelerinin artmış kanser riski ile ilişkili olduğunu akılda tutmak önemlidir. 


3.8.2--Aşağıdaki gruplar için besin takviyeleri önerilir: Doğurganlık çağındaki kadınlar, hamile ve emziren kadınlar, 6 ay ve 5 yaş arasındaki çocuklar, yaşlılar ve obezite ameliyatı geçirmiş hastalar. 

 

3.9-Emzirmek


3.9.1--Yeni Annelere Yardımcı Olabilir Emzirmek anne ve bebek sağlığı açısından iyidir. Anneyi, vücuttaki kanser üreten hormonları azaltarak meme kanserine karşı korur ve aşırı kilo veya obeziteden etkilenmesini önler.

 

Kaynak:www.yerelhaberim.net/saglik/obezite-ve-kanser




Makalenin İzlenme Sayısı : 165

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.