MAKALELER / Kanserde Propolis Tümör Gelişimini Durduruyor





Propolis Tümör Gelişimini Durduruyor:


1--İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, bilimsel araştırmalara göre propolisin meme kanseri, kolon, pankreas, prostat, rahim ağzı kanseri ve lösemi üzerinde antitümör etki gösterdiğini söyledi.


2--Boyacıoğlu , yapılan bilimsel çalışmalardan örnekler vererek “2009 yılında Japonya’da yapılan bir çalışmada propolisin etanol ekstraktlarının 4 farklı kolon kanseri hücre dizisi (CaCo2, HCT116, HT29 and SW480) üzerine etkileri incelenmiştir.


2.1--Çalışmanın sonucunda, propolis ekstraktlarının HCT116, HT29 and SW480 hücre dizileri üzerine doza bağlı olarak gelişmelerini önleyici etki gösterdikleri ortaya konulmuştur. Dolayısıyla propolisin antikanserojen etki gösteren bileşenler içerebildiği belirlenmiştir” dedi.

 

2.2--Lösemi üzerine yapılan bir başka çalışmaya değinen Boyacıoğlu, 2004 yılında, Japonya Tohoku Eczacılık Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, propolisin histiyositik lenfoma hücreleri üzerine etkilerinin araştırıldığı ve


2.2.1--çalışmanın sonucunda, propolisin lenfoma hücreleri üzerine antitümör etki göstererek, tümör hücrelerinin gelişmesini engellediğini kaydetti.


3--Türkiye’de ürettirdiğimiz Anadolu propolisini İTÜ ARI Teknokent laboratuvarlarında özütleyerek araştırmada kullandık.


3.1--Çalışmanın sonucunda, Türkiye’de üretilen propolisin kanser hücreleri üzerine öldürücü bir etki yaptığı ancak sağlıklı hücrelere hiçbir zarar vermediği ortaya konulmuştur” diye konuştu.


4--Propolisin kanser üzerine etkilerinin, içerdiği çok değerli antioksidan bileşenlerden kaynaklandığı düşündüklerini belirten Beeo Arı Ürünleri kurucularından Prof. Dr. Boyacıoğlu “Propoliste bulunan bazı antioksidan bileşenler başka herhangi bir gıda maddesinde bulunmamaktadır.Propolisin menşei ve nasıl üretildiği büyük önem taşımaktadır.


4.1--Özellikle Anadolu propolisinin, diğer propolislerle karşılaştırıldığında daha yüksek antioksidan ve antimikrobiyal etkiye sahip olduğunu kanıtladık.


5--Propolis arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür. Arılar tarafından, kovandaki mikropları yok etmek ve kovanın sterilizasyonu için kullanılır.


Kaynak: http://www.gazetevatan.com 





Makalenin İzlenme Sayısı : 172

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.