MAKALELER / İç Ortam Hava Kalitesinin Solunum Sağlığına Olan Etkisi





İç Ortam Hava Kalitesinin Solunum Sağlığına Olan Etkisi:

 

1—DSÖ nün 2014 yılında yayınladığı bir raporda iç ortam hava kirliliğinin genel hastalık yükünün %2,7’ sinden ve erken ölümlerin %3,3’ünden sorumlu olduğu bildirilmektedir.

 

2--Solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle kaybedilenlerin %21’inden, KOAH nedenli ölümlerin %35’inden ve akciğer kanserinden ölümlerinin %3’ünden iç ortam hava kirliliği özellikle sorumlu tutulmaktadır.

 

3--Astım ve KOAH, akciğer içi hava yollarının kronik inflamatuar hastalıkları olup hem ortaya çıkmasında, hem de semptom artışı dönemlerinin gelişmesinde genel olarak hava kirliliğinin önemi üzerinde durulmaktadır.

 

4—Yapılan çalışma çerçevesinde Çanakkale Merkez ve Lâpseki’de gözlenen “çok iyi/iyi” genel sağlık durumu yüzdesi Türkiye’deki bu genel istatistik ile uyumluyken; Termik Santralin bulunduğu Çan’da gözlenen “kötü” sağlık koşulu yüzdesinin Türkiye’de gözlenen orandan daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

 

4.1--Merkez ve Lâpseki’deki oranlardan belirgin olarak yüksek olarak, Çan’da yaşayan katılımcıların %40’ından fazlası genel sağlık durumlarını “orta/kötü” olarak nitelendirmektedir.

 

4.2—Kışın kömürle ısıtmanın yoğun olması yada bulunduğunuz yere yakın temiz olmayan termik santral işletilmesi kişileri solunum yolları hastalıklarına daha hazır hale getirebilmektedir.Bu nedenle temiz termik santral işletilmesine ihtiyaç olduğu açıktır.

 

Kaynak: Tesisat Mühendisliği - Sayı 167 - Eylül/Ekim 2018--İç Ortam Hava Kalitesinin Solunum Sağlığına Olan Etkisi-Sibel MENTEŞE Doç. Dr., Çevre Mühendisi ÇOMÜ, -N. Arzu MİRİCİ Prof. Dr., Doktor -Coşkun BAKAR Prof. Dr., Doktor ÇOMÜ, - Müşerref TATMAN OTKUN Prof. Dr., Doktor ÇOMÜ- Elif PALAZ Çevre Mühendisi ÇOMÜ, -Deniz TAŞDİBİ Çevre Mühendisi ÇOMÜ, -Osman ÇOTUKER Çevre Mühendisi ÇOMÜ, -Sibel OYMAK Doç. Dr., Doktor ÇOMÜ, Çanakkale





Makalenin İzlenme Sayısı : 156

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.