MAKALELER / Hava Kirliliği-İnsan Sağılığına Etkileri-Öneriler:





Hava Kirliliğine Karşı Balık Yemek:


1—Çin Fudan Üniversitesi Kamu Sağlığı Bölümünden Prof.Jinzhuo Zhao tarafından yapılan araştırmaya göre hava kirliliği PM2.5 adı verilen zararlı partiküllere karşı en iyi çözüm bazı besinleri tüketmekten geçiyor.Bunlar:


1—Omega-3 kaynakları.Bunlar yağlı balıklar-somon,ceviz


2—C-E Vitaminleri.Bunlar meyve-sebze ve fındık yağları.


3—Omega-3 ve C-E vitaminlerini tablet olarak almak.


Kaynak:Dünya Gazetesi



2--Hava Kirliliği İyi Kolesterol Seviyesini Düşürüyor:

 

1--"Medical News Today" internet sitesinde ABD'de yapılan Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology" dergisinde de yayımlanan bir araştırmaya yer verildi. Araştırma özellikle trafiğin neden olduğu hava kirliliğinin yüksek olduğu yerlerde yaşayan yetişkinlerin HDL seviyesinin düşük olabileceğini ortaya çıkardı.

 

2--Havadaki zararlı parçacık oranı PM'ye ortalama 3 ay maruz kalan kişilerin, PM'ye daha az maruz kalanlara oranla HDL partikül sayılarının düşük olduğu görüldü.

 

2.1--PM bileşeni olan ve büyük oranda motorlu taşıtlardan kaynaklanan karbon siyahına bir yıldan uzun süre yüksek oranda maruz kalanların, karbon siyahına daha az maruz kalanlara göre düşük HDL seviyesine sahip olduğu belirlendi.

 

2.2--Hava kirliliğinin HDL seviyesini erkeklere nazaran kadınlarda daha çok düşürdüğü saptandı.

 

Kaynak: http://www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik



3--Hava Kirliliğinin İnsan Sağılığına Etkileri:

 

1—5 Avrupa ülkesi-100.000 kişi ve 11 yıl süren 2014 yayımlanan bir araştırmanın sonucuna göre  yıllık pm2.5(havadaki kirlilik düzeyi) değerindeki az bir artışın kalp krizi yada kararsız anjina olaylarında % 13 lük bir artışa neden olduğu saptanmış.

 

2—Bir başka araştırmaya göre pm2.5 değerinde aynı oranda bir artış akciğer kanserine yakalanma olasılığını % 18 oranında artırmakta.

 

3—Ocak ayında yapılan bir araştırmaya göre karayollarının 50 m yakınında yaşayanlarda 


bunama belirtilerinin ortaya çıkma olasılığının 


bu yolların 500 m yada daha uzağında yaşayanlarda kıyasla % 7 daha yüksek olduğu saptanmış.

 

4—Hava kirliliğinden en fazla etkilenen kişilerin başında  kronik kalp hastaları,hamile kadınlar,açık havada çalışan işçiler,yaşlılar,14 yaş altı gençler,açık havada yoğun egzersiz yapan kişiler geliyor.

 

5—Kirli hava:


1—Solunum yolu hastalıkları

2—Kalp-damar hastalıkları

3—yorgunluk-baş ağrısı ve endişe


4—Gözlerde,burunda,boğazdairitasyon

5—Üreme organlarında hasar

6—karaciğer-dalak ve kan hastalıkları


7—Sinir sistemi hasarı

8—Çocuk gelişiminin olumsuz etkilenmesi(zeka ve bellek sorunları)vs sorunlara yol açıyor.

 

Kaynak:HBT


3--İç Ortam Hava Kalitesinin Solunum Sağlığına Olan Etkisi:

 

1—DSÖ nün 2014 yılında yayınladığı bir raporda iç ortam hava kirliliğinin genel hastalık yükünün %2,7’sinden ve erken ölümlerin %3,3’ünden sorumlu olduğu bildirilmektedir.

 

2--Solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle kaybedilenlerin %21’inden, KOAH nedenli ölümlerin 


%35’inden ve akciğer kanserinden ölümlerinin 


%3’ünden iç ortam hava kirliliği özellikle sorumlu tutulmaktadır.

 

3--Astım ve KOAH, akciğer içi hava yollarının kronik inflamatuar hastalıkları olup hem ortaya çıkmasında, hem de semptom artışı dönemlerinin gelişmesinde genel olarak hava kirliliğinin önemi üzerinde durulmaktadır.

 

4—Yapılan çalışma çerçevesinde Çanakkale Merkez ve Lâpseki’de gözlenen “çok iyi/iyi” genel sağlık durumu yüzdesi Türkiye’deki bu genel istatistik ile uyumluyken; Termik Santralin bulunduğu Çan’da gözlenen “kötü” sağlık koşulu yüzdesinin Türkiye’de gözlenen orandan daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

 

4.1--Merkez ve Lâpseki’deki oranlardan belirgin olarak yüksek olarak, Çan’da yaşayan katılımcıların %40’ından fazlası genel sağlık durumlarını “orta/kötü” olarak nitelendirmektedir.

 

4.2—Kışın kömürle ısıtmanın yoğun olması yada bulunduğunuz yere yakın temiz olmayan termik santral işletilmesi kişileri solunum yolları hastalıklarına daha hazır hale getirebilmektedir.Bu nedenle temiz termik santral işletilmesine ihtiyaç olduğu açıktır.

 

Kaynak: Tesisat Mühendisliği - Sayı 167 - Eylül/Ekim 2018--İç Ortam Hava Kalitesinin Solunum Sağlığına Olan Etkisi-Sibel MENTEŞE Doç. Dr., Çevre Mühendisi ÇOMÜ, -N. Arzu MİRİCİ Prof. Dr., Doktor -Coşkun BAKAR Prof. Dr., Doktor ÇOMÜ, - Müşerref TATMAN OTKUN Prof. Dr., Doktor ÇOMÜ- Elif PALAZ Çevre Mühendisi ÇOMÜ, -Deniz TAŞDİBİ Çevre Mühendisi ÇOMÜ, -Osman ÇOTUKER Çevre Mühendisi ÇOMÜ, -Sibel OYMAK Doç. Dr., Doktor ÇOMÜ, Çanakkale 




Makalenin İzlenme Sayısı : 161

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.