MAKALELER / Güneşlenmek-Güneşte Sağlıklı Bronzlaşmak-Güneş Çarpması





Güneşte Sağlıklı Bronzlaşmak:

 

1-- Güneş ışınlarının cilde zarar vermemesi için güneş koruyucularının kullanılması ve bronzlaşmak için belirli saatlerde güneş banyosu yapılmalı" dedi.

 

2—Güneşlenmede Öğlen vaktinde güneş ışınları dik geldiği için ciltte daha çok hasar bırakabiliyor. Bu saatlerde olabildiğince güneşten korunmak gereklidir.

 

2.1--Bu saatlerde dışarıya çıkacak olan kişi şapka, gözlük ve güneş kremi kullanarak çıkmalı. Özellikle beyaz tenliler daha yüksek koruyucularla kendilerini güneş ışınlarından korumalıdırlar.

 

2.2-- Öğle saatinden akşama kadar güneşlenmek gibi yanlış bir düşünceye kapılmamalıdır. Deniz sahilinde güneşlenmek için sabah 10. 30’a kadar, öğleden sonra ise 15.30’dan sonra güneşlenmeyi tercih etmeliler.

 

2.3--Ayrıca güneşlenmeye kısa sürelerle başlayıp, günler içinde süreyi uzatmaları kişilerin faydalarına olacaktır."

 

3--Beyaz tenliler için güneş ışınları büyük risk taşıyor. Beyaz tenlilerde uzun süreli güneş kızarıklık, ağrı ve daha ileri boyutta su toplamaları oluşturabilir. Güneş yanıkları kişinin cildinde kalıcı hasar da bırakabilir. Biriken güneş hasarı sonrasında bir takım deri kanserlerinin oluşmasında risk oluşturur.

 

3.1--Bu risk beyaz tenlilerde, her güneşe çıktığında kızaran, yanan insanlarda daha da büyük tehlike arz ediyor.

 

3.2--Denize girip yüzüyorum, suyun altındayım güneşten zarar görmem’ düşüncesi de son derece yanlış. Güneş ışınlarının deniz seviyesinden 2 metre aşağıya kadar inebildiğini biliyoruz.

 

3.3--Dipte yüzmüyorsa, yüzerken bile güneş koruyucusu olması lazım. Beyaz tenlilerin önlem olarak tişört giyerek yüzmeleri bile yeterli değil. Islak kumaşın güneş ışınlarını geçirdiği biliniyor.

 

3.4--Sudan çıkar çıkmaz kuru tişörtün giyilerek gölgede kalınması, açıkta kalan vücut alanlarına gün perdeleri sürmeleri gerekir. Dolayısıyla güneşten olabildiğince kaçınmak olası risklerden uzaklaşmak anlamına gelmektedir.

 

4--Güneş yanıklarına diş macunu sürülmemesi gerekmekte olup - Mentolün yara iyileşmesine bir etkisi yoktur. Yanma etkisini sonlandırmaz, hastayı da doğru tedavi almaktan alıkoyan bir durumdur.

 

4.1--Güneş yanıklarında. Birinci derece denilen hafif yanıklarda toplumda yaygın olarak yapılan yoğurt, salça, diş macunu, zeytinyağı güneş yanıklarında sürülmemeli. Yanıklar en az 10 dakika soğuk suya tutulmalı ve yanık kremi, ardından da yağlı krem sürülebilir. Ayrıca bol sıvı tüketilmeli.

 

4.1.1--Zaman zaman yanıklara yoğurt sürülüyor. Yoğurdun sadece soğuk etkisi var.Öyle bir durumda kişinin serin ve gölgeli bir yere geçmesi lazım.

 

4.2--Cildi çok yanan bir kişiye derinin yenilenmesini sağlayan kremlerin verilmesi doğru olur. Ayrıca yanıklarda diş macunu kullanılıyor. Bu büyük bir yanlıştır.

 

5--Normal güneşe dahi koruyucusuz çıkmamayı gerekir.kola gibi havuç yağı gibi deride güneşin etkilerini artıran maddeler sürmek riski daha da artıracaktır. Bronzlaşma, melanin dediğimiz deriye rengini veren maddedeki artıştır. Melanin güneş ışınlarından derimizi korur. Ama bunun ’İlk gün yanayım, diğer gün nasıl olsa koyulaşayım’ düşüncesi ile olmaması gerekir. Bu son derece yanlıştır.

 

6—Akut-ilk yanmalar sonrasında deri kanseri oluşabilir.

 

7--Solaryumda bronzlaşma da doğru değildir. Solaryuma giren bir kişi hangi dalga boyunda güneş ışığı aldığını bilmiyor. Bu da birçok riski ortaya çıkartıyor. Solaryum hem yüksek dozda, hem de uygunsuz zamanlarda güneşlenmek anlamına geliyor.

 

 

8-- Cildi korumak için yüksek faktörlü güneş koruyucularını kullanmak.Ayrıca ağaç gölgesi, duvar gölgesi gibi yerlerde de vakit geçirmeli, güneşin tehlikeli olduğu saatlerde devamlı güneş altında kalmamalı. Aksi takdirde güneş lekeri ve ileride cilt kanseri ile riski sözkonusu olabilir.

 

9—Güneş Çarpmasında:

 

9.1--Aşırı terleme, ateş, bilinçte bulanıklık, halsizlik, aşırı susuzluk hissi, ağrı, bulantı, kusma, şiddetli baş ağrısı, nabzın hızlı atması belirtileridir. Sıcak, kuru ve terlemeyen deri,Hızlı ve kuvvetli nabız,Yüksek ateş

 

9.2—Güneş Çarpmasının Nedenleri:

 

1--Sıcak saatlerde dışarıda kalmayın.

 

2--Yüzme ve yürüyüş saatleriniz, günün serin zamanlarında, kapasitenize uygun olsun.

 

3--Günlük ortalama 2-2.5 litre sıvı alın.

 

4--Terlemeyle tuz kaybı olacağından, doktorunuzun fikrini alarak; yiyeceklere az miktarda tuz ilavesi yapabilirsiniz.

 

5--Yine doktorunuzun fikrini alarak tansiyon ve idrar söktürücü ilaçların dozajında azaltmaya gidebilirsiniz.

 

6--Güneş altında alkol almayın.

 

7--Yemek sonrası asla denize girmeyin, hemen yürüyüş yapmayın.

 

8--Yağlı yiyeceklerden kaçının; yeşil sebze, şeker hastası değilseniz aşırı olmayacak şekilde meyve yiyin.

 

9--Uzun süreli seyahatler yerine kısa süreli, çok molalı seyahatler yapın.

 

9.2—Güneş Çarpması Durumunda

 

1--Hasta serin ve gölge bir yere taşınmalı eğer bilinci açıksa son derece rahat bir biçimde, yarı oturur pozisyona getirtilmelidir.

 

2--Su serpme, ıslak havlu veya yelpaze gibi şeylerle serinletilmeli

 

3--hipertansiyonu yoksa tuzlu ayran verilmeli.

 

4--Hastanın bilinci kapalıysa kesinlikle içecek verilmemeli, alkol koklatılmamalı, gazlı içecek verilmemeli, katı yiyecek verilmemeli.

 

4.1--Ayrıca güneş çarpmasını tetikleyen uykusuzluk, alkol, vücudun susuz kalması, yorgunluk gibi etkenlerden de kaçınılmalı.

 

5-- Su, ayran, süt ve taze meyve suyu gibi sıvılar tüketilmeli.

 

6--Sıvı alınamayacak duruma gelindiyse ve bulantı ya da kusma şikayeti varsa; bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

 

7--Bilinç kaybı veya kalp hastalığı varsa hastaneye nakil yapılmalı.

 

10—Tatilde Beslenme:

 

1--Yaz aylarında zeytinyağında pişmiş sebzeler tüketilmeli.

 

2--Et, tavuk, balık tabii ki tüketilecek ama yaz aylarında azaltmamız gerekiyor. Çünkü yaz aylarında çok sıvı kaybediyoruz ve bu tarz yemekler sıvı kaybını arttırıyor.

 

3--Dolayısıyla azar azar sık sık, mideyi yormadan sebze türü yiyecekler tüketilmeli ve tabii ki bol su içilmeli.

 

4—Bol bol kavun-karpuz-yağsız beyaz peynir-tere-roka-büyük organik pembe domates-tam buğday ekmeği-yoğurt-ayran hafif yemekler ve salatalarözellikle bol bol meyve yiyerek kışın getirdiği toksinleri atacak biçimde bir beslenme düzenine gidilebilir.

 

4.1—Yazın bol bol üzüm yenilebilir. Barcelona Üniversitesi İspanya Ulusal Araştırma Konseyi uzmanlarının yaptığı araştırmaya göre, daha önce üzümün içinde bulunan flavonoid maddesinin, güneş ışığında bulunan UV ışınlarının cilt tarafından emilmesini engelleyerek bu zararlı ışınların vücuda nüksetmesinin önüne geçiyor. Üzüm yiyen insanlar bu sayede güneş yanıkları, cildin erken yaşlanaması ve cilt kanserine yakalanma riski de büyük ölçüde azalıyor

 

5--Yaz aylarında mesela soda çok tüketiliyor, tansiyon hastalarının soda içmemesi gerektiği söylenir, önemli olan sodanın içindeki sodyum miktarıdır.

 

5.1--Şalgam suyu tansiyonu yükseltebilir. Meyan kökü bazı bölgelerimizde çok içiliyor o tansiyonu yükseltebilir.

 

5.2--Gazlı içeceklere de dikkat etmekte fayda var."

 

Kaynak:http://www.haberekspres.com.tr/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 158

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.