MAKALELER / Güneşlenmek-Güneşte 30 dk.Fazla Kalmak D Vitaminini Azaltıyor





Güneşte 30 dk.Fazla Kalmak D Vitaminini Azaltıyor:

 

1--Dermotoloji Uzmanı Dr. Pelin Doğa Üstüner, uzun süre güneşlenmenin sonucunda D vitamini almanın aksine vücutta D vitamini yıkımına neden olduğuna dikkat çekti.

 

2--D vitamininin vücudumuzda var olduğunu ama bunun dönüşümü için ultraviyolenin gerektiğini belirten Dr. Üstüner, "Akdeniz ülkelerinde vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin öğlen güneşinde korunmasız olarak

esmerlerde yaklaşık…………. 10 dakika,


daha açık renkli kişilerde……. 7 dakikada üretilir.

 

2.1--Bunun için ellerin, kolların, ayak ve bacakların bir kısmının açık olması yeterlidir" dedi.

 

3--Kişi daha uzun süre güneşlense bile bu durumun daha fazla D vitamini oluşmasını sağlamadığını ifade eden Üstüner, "Aksine yarım saatten sonra daha fazla D vitamini almak yerine güneşte kaldıkça D vitamini yıkımı başlar.

 

3.1--Ancak bazı kişilerin D vitamin oluşturmasında problem olabiliyor. Bazen esmer tenliler bazen de D vitamin düzeylerinde farklı durumlar olanlar sorun yaşayabiliyorlar" şeklinde konuştu.

 

4—Diğer bir çalışmada ise D vitamini kaynağı olarak kullanılan balıkyağı için yapılan bir habere göre:AA'nın haberine göre; sağlık alanında uzman kişilerin yanı sıra hastaların dahil olduğu bağımsız küresel ağ Cochrane'nin yaptığı araştırma, omega-3 takviyesi alan her bin kişiden sadece birinin bundan gerçek anlamda fayda sağladığını gösterdi.

 

4.1--Araştırmada, 100 binden fazla kişi üzerinde yapılan deneylerin sonuçları incelendi ve omega-3 takviyesinin kalp hastalığından koruduğuna ilişkin neredeyse yok denecek kadar az kanıt elde edildi.

 

4.2--Uzmanlar öte yandan yağlı balığın, sağlık için faydalı olduğuna işaret ederek, biri yağlı olmak üzere haftada iki kez balık tüketme önerisinde bulundu.

 

5—Yorum:

1—Güneşlenmede 30 dk aşmamak-her 30 dk bir denize girmek


2—Balık yağı tableti yerine konserve ton balığı veya canlı balık tüketmek uygun olabilir.

 

Kaynak: https://www.haberturk.com/fazla-gunes-vucuttaki-d-vitaminini-de-aliyor


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 172

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.