MAKALELER / Enerjik Olma Yöntemleri-Alışkanlıklar:





Enerjinizi Yükselten Alışkanlıklar:

 

1—Uykunuzu kaliteli alın.Sabah havalandırılmış-düzenli ve temiz çarşaflı yatakta-19 C oda ısında -tam karanlıkta-yada tuz lambası ile aydınlatılmış odada-en az 7 en fazla 8 saat uyuyun.Uyumadan önce vişne suyu için-yer fıstığı-ceviz-ay çekirdeği yada muz yiyin.Ster altındaysanız ılık su ile duş alın yarım saat sonra yatağa girin.

 

2—Müzik Dinleyin.Sevdiğiniz müzikleri internetten  dinleyin yada youtube gibi sitelerden mp3 olarak indirin-cep tlf nunuzun hafıza kartına istediğiniz sıraya numaralayarak kaydedin ve kaliteli kulakıkla dinleyin.Romantik-slow-türkü-pop-klasik-doğa seslerini dinleyebilirsiniz.

 

3—Sabah uyandığınızda lavaboya gidin ardından 1-2 bardak ılık su için.İşyerine 3-4 km kal araçtan inip yürüyün.Uyandıktan 1-2 saat sonra kahvaltı yapın.Örneğin yağsız peynir-6-7 zeytin,bir tabağa natürel sızma zeytin yağı-kırmızı kuru pul biber-kekik,kimyon katın tam tahıl ekmeği ile bandırın yiyin.

 

4—Bulunduğunuz ortamda gün ışığı yada sarı renkli ampuller kullanın.

 

5—Meditasyon yapın-sevdiğniz müziği dinleyin-sevdiğiniz videoları izleyin-uğraşılara zaman ayırın-sesizliği dinleyin-doğada yürüyüş yapın.

 

6—Bulunduğunuz yere en yakın parkta yürüş parkurunda orta hızda walkmen eşliğinde 40 dk yürüyüş yapın.

 

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr




2--Enerjik Olmanın Yöntemleri:


1—Gıdayı Yeterince Almak:Şok diyetler sin­dirim sisteminizin çalış­ma şeklini bozup aç kalmanıza metabolizma hızınızı yavaşlatmasına neden olabilir.


2--Doğal Gıda:Metabolizma hızınızı yük­sek tutmak için organik sebze ve meyveleri tercih etmenizde fayda var.Kemik gelişimi ve yapısı için büyük önem taşı­yan kalsiyum eksikliği durumunda enerji seviyesi düşebilir.


3--Sarımsak Yiyin:Yemeklerinize sarım­sak ekleyerek bağışık­lık sisteminizi güçlendi­rebilir, kan basıncınızı düşürebilir ve vücudunuzun şekeri metabolize etme sürecine des­tek olabilirsiniz.


4—Sıcaklık Etkisi: Vücut ısınızdaki yarım derecelik artış metabolizma hızını­zı %7 oranında arttırır.Vucut ne çok sıcak ne çok serin olmalı.Ortam sıcaklığı 18 C olabilir.Maksimum enerjik durumu belli vücut sıcaklığında oluşur.


5—Egzersiz Yapmak: Uyanır uyanmaz egzersiz yapmak en uygun yol olabilir. Güne nasıl başlarsanız öyle devam eder ve gider.Egzersizinizi iki seansa 

ayı­rarak, tek seansta yaktığınızdan daha fazla kalori yakabi­lirsiniz.


5.1--Egzersizi sürekli hep aynı saatte yapmak yerine şiddetini ve zamanını kaotik yapmak gerekir.Yani vücudu şaşırtmak gerekir ki doğal yapı böyledir. Değişik zaman saatlerinde değişik zaman süresi içinde 30-45-60 dk lık hızlı çok hızlı-orta tempolu yürüyüş uygun olabilir.


6—Elektromanyetik Radyasyon Kaynaklarından Uzaklaşın: Telefon ve tabletlerin mavi ışığına maruz kalmak metabolizma hızını olumsuz etkiliyor.En uygun ışık sarı veya gün ışığı rengidir.Cep telefonunu arka cepte taşıyın. SAR değeri düşük takoz-basit telefon kullanabilirsiniz.


7-- Komedi İzleyin:Yapılan araştırmalara göre  gülmek-komedi izlemek tansiyonu düşürdüğü gibi aynı zamanda , kanda keyif  hormonlarının salınımını artırdığı için komedi filmi izlemek/Kemal Sunal filmleri vs-çok stresli bir anda stresi ortamdaki stresi bir anda ortadan kaldırmak için olaylara mizahi bakmak ve gülmek en uygun yol olabilir.


8--D Vitamini Alın:

8.1--En iyi kaynak olan özellikle sabah ve akşam Güneş ışığı almanın yanı sıra  ızgara balık ve yumurta gibi besin­lerle de D vitamini ihtiyacımızı karşılayabilirsiniz.


8.2--D Vitamini depresyona,şizofreniye,bağışıklık sitemine,kalp-damar  sistemine,kemik-kas sistemine, metabolik sendroma  iyi gelen en iyi vitaminlerdendir.


8.3--Vücutta D Vitamini ve B12 Vitamini en iyi ve  en temel etkili-faydalı vitaminlerdir.D Vitamini en iyi yağlı yüzey balığı-sardalya,hamsi,çinekop vs yüzey balıkları ve kapsüllerden,B12 ise 50 yaşından sonra enjeksiyon- iğne,altında bitkisel kaynaklar-peynir vs 

ve tabletten alınabilir.


9-- Taze Kokular:Limon, portakal veya greyfurt kokuları size hitap ediyorsa onu bulun ve bol bol koklayın.Lavanta  kokusu diazem gibi sakinlik verir.


10—Alkol:Düzenli alkol tüketimi karaciğer yağlanması­na ve insülin direnci­nin artmasına neden olabilir. Bu da vücu­dun enerji yakınımı kısıtlar.


11—Çay-Kahve-Çikolata:Siyah çay hem sindirimi kolaylaş­tırır, hem de vağ yakar.Vucuda enerji ve zindelik verir.Çay yanında erkeklere günde 1 fincan,kadınlara günde 2 fincan sade-Türk kahvesi, arasıra kakao içmek,bitter çikolata yemek uygun olacaktır.


12-- Bol Su İçmek: 

12.1--Su içmek meta­bolizmayı ü%30 oranında hızlandırıyor.Su alırken Ph 7.5 un üstünde kaynak suyu suyu içmek(arıtmalar suyun içindeki vücuda faydalı tuzları da tutmakta-en iyi arıtma zeolit esaslı değil-seramik membranlı arıtmadır) en uygun yöntem olabilir.


12.2--Kaynak suyu yada ekmek alırken vücudu kaotikleştirmek-şaşırtmak gerekir bunun için suyun vs marka değiştirmek,ara sıra çeşme suyu da içmek gerekir.


13-- Sakız Çiğneyin:NewEngland Journal of Medıcıne'de yayımlanan  bir çalışmaya göre, sakız Çiğnemek kalori yakı­nıma yardımcı oluyor.Ayrıca trafikte naneli sakız çiğnemek trafik stresini azaltabiliyor.


14-- Stresi Azaltın:

14.1--Stres, vücudunuzun Çalışma şeklini baştan sona etkiler.Meditasyon yoga veya stres-nörbiyofedbek ,


14.2--ormanda yüksek sesle stres olduğunuz kişiye karşı şarkı söylemek,


14.3--yapışkan kağıtlara isimleri yazılı kum torbasına vurmak,


14.4--orta tempoda sevdiğiniz müziği kulaklıkla dinlemek suretiyle parka ta yeşillikler içinde 45 dk yürümek-


14.5--ardından ılık duş almak stres seviyenizi düşürmenizi sağlayacaktır.


15—Lifli Beslenin:

15.1--Lifli gıdalarla beslenmek hem kalp damar hemde bağırsak sağlığı aynı zamanda enerjik durum için gereklidir.


15.2--Sabah-akşam organik mercimek çorba,öğle-akşam karışık iri doğranmış soğanlı-sarmısaklı az tuzlu az yağlı hafif sirkeli karışık salata yemek ,1-2 dilim organik kepekli-tam tahılı(dönüşümlü) ekmek yemek.


16—Sabah Erken Kalkın-Akşam Geç vakte Kalmayın:


16.1--Günde erişkinler için en az 7-8 saat uyku almak-sabah erken kalkmak-akşam 10-11 de yatmak.Yorgun olunduğunda 12 de yarım saat şekerleme(ara gaz) yapmak uygun olabilir.


16.2--Gece tam karanlıkta,sabah havalandırılmış ılık oda da uyumak.Yatmadan önce kiraz yemek,ay çekirdeği çıtlamak.


16.3--Uykusuz kalındığında limon sıkılmış ayran içine soda katılmış içeceği içip(uykusuzluğa karşı)-bol su için uyku gelince yarım saat uyumak.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 161

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.