MAKALELER / Diyabet-Şeker Hastalığı-Diyabetle Yaşamanın Kuralları





Diyabetle Yaşamanın Kuralları:


1—Uzmanlara göre Diyabetle yaşamak için onu yönetilebilir kılmak gerekir.Bunun için gerekli olan kurarlarla uyulduğu sürece diyabetle sağlıklı olarak yaşanılabilir.


2—Tip-2 diyabet vakalarının %70 ini  sağlıklı kahvaltı(yarım yağlı peynir-roka-domates-zeytin-zeytin yağlı zeytin ezmesi,2 dilim tam buğday-çavdar ekmeği,çay kaşığı organik tereyağı,hafif pişmiş rafadan yumurta)salata-süt,yoğurt,taze meyveyağsız et,balık tüketmek ve egzersiz önlemek mümkün.Diyabette genel olarak:


2.1—Muz-kırmızı mercimek-havuç gibi gıdaları az serbest tüketmek.


2.2—Karbonhidrat yanında Yoğurdu tüketmek-Yoğurdu da ev yoğurdu olabilir- tarçınlı olarak tüketmek.


2.3—Lifli beslenmek.Lifli besinlerin listesi google dan taranabilir.Başta kurufasulye,nohut vs baklagiller lifli olup sebze ve balık ağırlıklı-zeytinyağlı-az- 2 dilim kepekli ekmekli beslenme tarzı


2.4—Diyabetin yan etkilerine karşı önerilen ph ı 7.5 üstü kaynak-alkali bol su içmek.


2.5—Kilo vermek.1 kg beyaz ekmek-1 kg göbek.


2.6—Egzersiz yapmak.İşten eve gelirken-giderken 2-3 km yürümek-park ta 40 dk orta hızda yürümek.


2.6.1—150 dk-2,5 saat egzersiz-% 7 kilo kaybı şeker metabolizmasını normalleştirmekte.


2.6.2—Yaşam biçimi değişikliği ile şeker hastalığı riski % 58 oranında azalmakta.Özellikle tip1 diyabet riski olanlar için.



2--Diyabette Hava Kirliliğinin Etkisi:

 

1—ABD de ortalama 8.5 yıl sağlık durumları takip edilen bir 1.7 milyon emeklinin verilerinin karşılaştırılması ile yapılan bir araştırmaya göre hava kirliliği ile diyabet arasında önemli bir bağlantı saptandı.

 

2—Yapılan çalışmaya göre hava kirliliğinin insülin üretimini azalttığı ve vücudun kandaki glikozu enerjiye dönüştürmesini önleyerek enflamasyonu tetiklediği düşünülüyor.

 

3—Yorum:


3.1--Bu sonuca göre diyabetli hastalar eğer oturdukları-çalıştıkları  bölgede (internetten araştırarak) ortamlarındaki havanın pm değeri , sınır değere yakınsa bulundukları ortamda havayı temizleyen geniş yapraklı palmiye türü saksıda çiçek bulundurabilir yada


3.2-- havanın daha temiz olduğu bölgelerde bulunmaya çalışabilirler.

 

4--kahve diyabeti önlemede uygun bir araç.


Kaynak.Dünya Gazetesi 





Makalenin İzlenme Sayısı : 169

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.