MAKALELER / Damar Sertliğinin Önlenmesinde Çığır Açıcı Buluş





Damar Sertliğinin Önlenmesinde Çığır Açıcı Buluş:


1-Bilkent Üniv.Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğr.Üyesi Ebru Erbay Laboratuvarında yürütülen araştırmalara göre vücudumuzda az miktarda sentezlenen özgün bir yağ olan palmitoleat uzun süreli ağızdan verildiğinde damar sertliğini önleyebilmekte.


1.1—Damar sertliği aynı zamanda kalp damar hastalıkları ve kalp krizinin temel nedenlerinden biri olarak kabul edilmekte.


2—Yapılan çalışmalarda diyete palmitoleatın eklemesi yapılarak organeller seviyesinde hissedilen metabolik stresin ve buna bağlı gelişen damar sertliğinin gelişiminin özünde yatan enflamasyonun önüne geçilebileceği yönünde ilk bulgular elde edilmiştir.


3-Ayrıca HSPH Epidemiyoloji Departmanı'nda ve Brigham and Women's Hospital ve Harvard Medical School Kardiyovasküler Tıp Bölümü'nde görev yapmakta olan Doç. Dr. Dariush Mozaffarian ile J.S. Simmons Genetik ve Metabolizma Profesörü ve Genetik ve Karmaşık Hastalıklar Departmanı Başkanı Gökhan S. Hotamışlıgil yönetimindeki araştırmacılar, süt ürünlerinden zengin diyetlerin tip 2 diyabet riskini ve ilgili metabolik anormallikleri azalttığı yönünde son yıllarda yaygınlaşan epidemiyolojik kanıtın temelinde trans palmitoleik asitin olabileceğini söylüyorlar. Sağlık uzmanları, genellikle tam yağlı süt ürünlerinin azaltılmasını öneriyorlar. Öte yandan trans palmitoleik asit, yalnızca yağlı süt ürünlerinde bulunuyor.


3.1-- trans palmitoleik asit, diğer adıyla trans palmitoleate adıyla anılan bu madde süt ürünlerinde tip 2 diyabet riskini önemli ölçüde düşüren doğal bir madde olup süt, peynir, yoğurt ve tereyağında bulunan bir yağ asidi.


4—Sonuç olarak damar sertliğine karşı sağlıklı organik diyette olmazsa olmazlardan biri herhalde organik köy tereyağı-köy kaymağı-köy yoğurdu kullanılabilir mi.


4.1--Bazı bitki yağlarında Palmitoleik asit (Omega 7) oranları:

Sızma zeytinyağı……………….% 0.3-3.5

Soya yağı……………………….% 0.1-0.2

Keten tohumu yağı……………...% 0.07

Kayısı ve çekirdeği……………...% 1.47

Yalancı/yabani İğde-……………..% 31

Macadamia fındığı yağı


Kaynak:HBT-S:28-7.10.2016-s:3-http://www.hastane.com.tr/




Makalenin İzlenme Sayısı : 157

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.