MAKALELER / Çölyak Hastalığına Karşı Öneriler-Glutensiz Beslenme





Çölyak Hastalığına Karşı Öneriler-Glutensiz Beslenme:

 

1--Çölyak hastalığında, ince bağırsağın glutene karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyeti anlamına gelmektedir.

 

1.1—Yorum:Bağışıklık sisteminde otoimmün sorunlara yol açan allerjen virüs bir şekilde hücrede dna nın yapısına katılmakta.Bu durumda bağışıklık hücreleri bu hücreleri yabancı kabul edip hücreyi yabancı hücre gibi yok etmeye -tahrip etmeye çalışır.

 

1.1.1--Bu probleme karşı hücrede dna ya eklenen yeni allerjen virun dna sınını bir şekilde hücre dışına çıkartmak gerekir ancak nasıl?Doğa bu işi nasıl çözüyor.

 

1.1.2--Allerjiye-oto imuniteye karşı çalışan doğal ilaçlar nasıl etki ediyor.Yoksa ömür boyu bağışıklığı bastıracak ilaç gruplarını kullanmak gerekir.

 

1.2--Bu hastalığa sahip olan bireyler glutenli gıdalar tükettiklerinde bağırsak mukozasındaki alerji nedeniyle ince bağırsaktaki yapıları tahrip eder.

 

1.21.1--Böylece alınan gıdalar emilmez ve bireyde karın ağrısı, gaz, şişkinlik, ishal, kilo kaybı, kas problemleri ve demir eksikliği gibi bir takım hayati tehlike oluşturabilecek ciddi sorunlar görülmeye başlar.

 

1.3--Çölyak hastaları glutensiz beslenmeye dikkat etmeye başladığı takdirde bağırsak yapısının iyileştiği ve buna bağlı olarak vitamin ve mineral kaybının da azaldığı görülür.

 

2--Glutensiz bir yaşama adım atıldığında simit, makarna, hamur işleri gibi rafine karbonhidratlardan uzaklaştığımız için bir miktar zayıflama görülebilir.

 

2.1—Glutensiz beslenme, tam tahıllı gıdalar, iştah kontrolü, kalp damar sağlığı, insülin direnci gibi birçok hastalığa karşı koruyuculuk sağlar

 

3--Glutensiz gıdalar

 

1--karabuğday,

 

2--kinoa,

 

3--keten tohumu,

 

4--pirinç

 

5--nohut,

 

6--patates,

 

7--sebze ve meyveler,

 

8--süt ürünlerinde içermediği gibi;

 

9--işlenmiş gıdalar, salata sosları, hazır gıdalar, bisküvi gibi şekerli yiyeceklerde fazlasıyla bulunmaktadır.

 

4—Çölyak hastası olmayıp , glutensiz beslenenlerde kalp hastalığı,unutkanlık, baş dönmesi, dikkat kaybı, depresyon, saç dökülmesi riskler oluşabilir.

 

5—Yerel Yönetimler neler yapabilir:

 

1—Pratik ve teorik bilgi çerçevesinde bilgilendirme seminerleri verilebilir.

 

2—Glutensiz ekmek-un vs belli oranda indirimli yada ücretsiz olarak belgeli çölyak hastalarına verebilir.

 

3—Sağlık Bakanlığı işlenmiş gıdalardan sosis-bisküvi-sos üreticileri ile protokol imzalayıp bu ürünlerin ilgili kalite belgesine sahip firmalarca üretilmesini talep edebilir.Bu ürünler için belgeli hastaların belli oranda indirimle satın almaları sağlanabilir.

 

Kaynak: http://www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik





Makalenin İzlenme Sayısı : 182

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.