MAKALELER / Çocuk-Çocuklara Röntgen-BT Yerine Ultrasonografi





Çocuklara Röntgen-BT Yerine Ultrasonografi:

 

1--Çocukların hücreleri daha hızlı bölünüp çoğaldığından ve organları daha az farklılaştığından radyasyona erişkinlerden daha duyarlıdır.

 

2--Erişkinlere verilen dozlarla yapılan çekimlerde erişkinlere göre daha yüksek organ dozlarına maruz kalırlar. Ayrıca önlerinde muhtemelen erişkinlerden daha uzun bir yaşam süresi bulunduğundan, hayatı boyunca iyonizan radyasyona bağlı istenmeyen kanser gelişim riski 2 ila 5 kez daha yüksektir.

 

2.1--Bu nedenlerle çocukları tetkik ederken İyonlaştırıcı radyasyon içermeyen ultrasonografi ve/veya manyetik rezonans görüntüleme gibi radyolojik görüntüleme yöntemlerini tercih etmeliyiz

 

3--Radyologlar çekim sırasında da mümkün olabilecek en az dozla ve en kısa sürede yeterli kalitede filmleri elde etmeye çalışmalı.

 

4--BT çekimlerinde maruz kalınacak dozlar, röntgen çekimlerinden alınabilecek dozlardan birkaç yüz kez fazla olabileceğinden bu konuda ciddi olarak analiz edilip öyle karar verilmeli.

 

Kaynak:HBT-S:64-s:16-- Prof. Dr. Orhan Oyar--İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı





Makalenin İzlenme Sayısı : 182

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.