MAKALELER / Düztabanlık-Ortopedik Kusurların Tedavisi






Düztabanlık-Ortopedik Kusurların Tedavisi:

 

1--Çocukluk döneminde görülen en sık ayak sorunu olan düztabanlık, tedavi edilmezse ileriki yıllarda kişileri rahatsız eden bir problem haline geliyor.

 

1.1--Ayak altının çökmesi ya da diğer bir deyisle ayak tabanının düzleşmesine "düztabanlık" deniliyor. Bu kişilerde ayak tabanındaki eğriligin düzleşmesiyle ayak tabanı düz bir görünüm alıyor.

 

2--Genellikle düztabanlı, çocuk yürümeye başladıktan sonra teşhis ediliyor. Bu çocuklar ayakta dururken ayak tabanın tamamı yerle temas ediyor. Ortopedik bir muayene veya ıslak ayakla betona basıldığında ayak izine bakılarak teşhis konulabiliyor.

 

3--Düztaban olan çocuklar genellikle ayaklarını içe çevirerek yürüyorlar. Çocuk yere basınca ayak iç tarafındaki kavis çöktüğünden vücut ağırlık merkezi ayağın iç tarafına düşüyor.Çocuk, vücut ağırlık merkezini ayağın üzerine düşürüp dengeli yürüyebilmek için, ayağını içeri doğru çeviriyor. Yani, ayağı içe doğru çevirerek yürümek düztaban olan çocuklarda bir tür telafi mekanizması.

 

3.1--Düztabanlık, büyüme döneminde, bazı bedensel problemlere neden olabiliyor. Bu çocuklarda, fazla yükseğe sıçrayamama, hızlı koşamama ve çabuk yorulma en sık görülen şikayetler arasında. Erişkinlerde ise, özellikle uzun sure ayakta kalması gereken kişilerde, düztabanlık şiddetli ayak ağrılarına sebep olabiliyor.

 

3.2--Bu çocuklarda, düz tabanlığın zamanla düzelmesini beklemek yerine, vakit kaybetmeden en kısa sürede ortopedi uzmanına başvurmak gerekiyor.

 

4--Düz tabanlığın tedavisinde ortopedi uzmanının önerdiği tabanlıklar veya fizik tedavi öneriliyor. Düztabanlığın önlenmesinde en önemlisi ayakkabı seçimi.

 

4.1--Çocukluk çağında, tabanı yumuşak ancak yanları sert olan ayakkabıların  giyilmesi gerekiyor. Ayakkabı tabanının yumuşak olması çocuğun yukarı doğru hareketleri daha kolay yapmasını ve dengede daha iyi durmasını sağlıyor.

 

4.2--Yürümeye yeni başlayan çocuklarda bot tarzında, ayak bileğini saran bağcıklı ayakkabıların tercih edilmesi gerekiyor. Erken yaşlarda, her tarafı yumuşak olan spor ayakkabılar tavsiye edilmiyor. Uygun bir ayakkabının topuğu saran kısmının topuğu destekleyecek kadar sert olması gerekiyor.

 

4.3--Ayakkabının bağcıklı olması, parmak ucunda bir miktar boşluk bulunması, tarak kısmının genişliğinin ayağa uygun olması ve ayağı sıkmaması ideal bir ayakkabı için diğer önemli kriterler.

 

4.4--Ayakkabı topuğu ile ayakkabının ön kısmının aynı anda yere değmemesi ve burun kısmının yerden 10-12 mm havada olması gerekiyor. ideal bir ayakkabıda topuk yüksekliğinin 1,5-2 cm'yi geçmemesi ve iç astarının tümüyle deri olması da oldukça önemli.

 

5--Uygun ayakkabı seçimi için,içinde üzerine basıldığında ayağın kalıbını çıkaracak biçimde ezilen karbon esaslı bir malzenin bulunduğu karton kutuya ayak bastırılır ve oluşan kalıp esas alınarak karbon fiberden her ayakkabı içine konulabilen bir tabanlık yaptırılabilir.Bu işi İstanbul çapada vs yapan ortopedik taban yapan firmalar bulunmakta.Ayağın kalıbını bir diğer çıkarma yöntemi ise 3 boyutlu okuyucuda bu işi yapmak ve cihazın ayağın 3 boyutlu verileri ile karbonfiber tabanlığın yapılması olabilir.

 

5.1--Çoğu kere uygulanan daha zayıf bir yöntemde , bir kağıt üzerine basarak ayağın şeklini kağıda çıkarmak ve ayağın en geniş yeri olan tarak kemikleri mesafesini enlemesine ölçmek gerekiyor. Bu ölçüden daha dar ayakkabıyı kesinlikle almamak gerekiyor. Ayakkabının kendinize uygun olup olmadığına karar vermeden önce en az bir saat yürümüş yada akşamüzeri almak önemli olabilir.

 

6--Yüksek topuklu veya sivri burun ayakkabılar ise uzmanlar tarafından önerilmiyor. Bu tür ayakkabıların mümkünse hiç giyilmemesi, giyildiğinde ise en fazla 3 saat ayakta tutulması gerekiyor.

 

7--Düztaban olan kişilerin özel ayakkabı giymesi öneriliyor. Düztabanlığın teşhis ve tedavisinin bir ortopedi uzmani tarafından yapılması gerekiyor. Ayakkabıcılarda satılan ortopedik ayakkabıların çoğunun düztabanlık tedavisinde kullanıma uygun olmadığının unutulmamasi gerekiyor. Tedavi gerektiren durumlarda, ortopedi uzmanın reçetesi ile ortopedi atölyelerinde ayak kalıbı çıkarılarak yapılan özel tabanlıklı ortopedik botlar kullanılıyor.

 

8—Ayak sağlığını korumada:

 

1—Ayakkabı alırken Marka ayakkabıları-yerli deri kaliteli ayakkabıları indirimli sezonlarda almak mümkün ve ayakkabı alırken en az 2 çift alınması-haftanın yarısında birini-diğer yarısında diğerini giymek ayak ve ayakkabı sağlığı için önemli olabilir.15 tl lik ucuz çin ayakkabılarından uzak durmak gerekir.

 

2—Çorap alırken yazın bambu ve pamuk-kışın yün çorap alınabilir.

 

3—Ayakta çıkıntı-haluks valuks varsa bunun nedeni dar-sivri burunlu ucuz ayakkabı kullanmak olabilir.Bu nedenle geniş burunlu kaliteli ortopetik tabanlı ayakkabı almak önemli.Haluks valuks tedavisinde çıkıntıyı destekleyen aparatlar kullanılabiliyor.


4—Eklemlerde kireçlenme varsa-yaşa bağlı bunun nedeni soğuk suda yıkanmak-eklemleri üşütmek-genetik olabilir.Piyasada eklem kayganlığını artıran haluryanik asit ve kondroit takviyeli hapları en az 3 kullanmak-sık sık paça(kelle paça değil) yada kemik suyu çorbası içmek önemli.

 

5—Ayakta kısalık varsa vidalı sistemlerle hastanelerde uzatılabilmekte.





Makalenin İzlenme Sayısı : 4557

Eklenme Tarihi : 10.09.2019

Önceki sayfaya geri dön.