MAKALELER / Bilinçin Karakteristik Özellikleri





Bilinçin Karakteristik Özellikleri

 1-Kuntum Mekanik (Kuantal) Özellik :

1--bir bilinç sahibi digeri hakkinda her an bilgi sahibidir.

2--her bilince bir   dalga ve bir  alan eşlik eder.

3--insan beyninde sinapstaki salınım sureci kuantum   mekaniksel  bir  sureçtir. Yani nörotransmiterler presinatptik hücrede aksiyon potansiyeli etkisiyle sinaptik yarıkta post sinaptik hücre reseptörlerine doğru hem tanecik hemde bu taneciğe eşlik eden bir dalga fonksiyonu vede ona eşlik eden bir alan vasıtasıyla boşalır.

3.1--Kısaca sinaptik boşalma bir kuantum süreç olup,menvcut planck ifadesinden ve sinapstaki astilkolonin hızından yola çıkarak asetilkolinin dalga boyu ve frekansı hesaplanmış olup,frekansı x ışınları değerinden daha yüksek çıkmıştır.

3.2--Sinapstaki her süreç aynı zamanda bir lojik işlemci olarak işlev görür yani her nöron bir nevi bir çip olarak çalışır  ve burada yapay zeka uygulamaları ile işlem yapılıyor olabilir.Dolayısıyla olusan her  bilinc e makro anlamda bir alan ve bir dalga fonksiyonu eşlik eder.

 

2-Kaotik Özellik:

1--Bilinçin oluşumunda kaotik davranış önemlidir.lineer fonksiyonlu yapilarda   bilinç görülmez.Kaotik davraniş bilincin olusumunda ana sebeplerdendir. 

2--insan beyninde 100 milyar nörön kaotik bir davranis içindedir.Kısaca beyni ve bilinci idare eden diferansiyel denklem lineer değil dinamik yani kaotik diferansiyel denklem olup-kaotik sistem özelliklerini barındırır.

3--Buna bağlı olarak insan davranışları kaotik yapıya özgü olarak öngörülemez ancak belli bir kısa süre için tahmini yapılabilir.

 

3-Halografik  Özellik: 

1--insan  beyninde  nörönlarda( sinaptik   aralik   içinde postsinaptik hucreye ait reseptör proteinleri halografik plakalar ölarak kabul edilirse) insan beyni dev bir halogramdir.

2--Beyindeki hücresel sistemin halografik özelligiyle,algı vs da parça bütünü bütünde parçayı  temsil eder.

2.1--Çesitli bilinçlerde(görme bilinçi vs)bu özellik  önemlidir.Bir parça ile bütüne  ulasabilirsiniz.elma  parçasi  ile  elmayi bilinçinizde oluşturursunuz. Beynin yorumlama-bütünselleştirma-tamamlama denilen olayı budur.

 

4-Diferansiyel Özellik ve İçsel Metronom:

1--Her nörönda nörötransmiter aktivasyönlara bagli bir bilinç olusur.Yani bilinci   nörötransmiter aktivasyonun fonksiyonu olarak düşünmek gerekir.

2--Zaman ve uzay gibi yapıların DA jik noronlarça işlendiği parkinsonda bu noronların  yıkımına  bagli olduğu düşünülebilir..bilinçin en önemli özelliklerinden biride fark yani diferansiyel fonksiyona sahip olmasıdır.

3--Her nöron oluşan makro bilinçin beyin halogramında parlamasın katkıda bulunur.Bu diferansiyel yapının sinapsta var olması en uygun düşüncedir.

4--Örnegin zaman ve uzay ile ilgili yapılar sinapsta işlenerek sinapsta belirli frekans ve genlikte aktivasyona yani  salınıma hazır hale getirilir.

4.1--Öte yandan reseptör duyarlılık fonksiyonunda belirli bir içsel frekans  esas alınarak yeni bir frekans oluşur. Bu içsel frekans fr:1.66 hz çivarinda olabilir.(semazenlerin dakikada dönüş sayısı-neyin frekansi)

4.2--sonuçta aktivasyonun oluşması ile belirli bir bilişsel sürece göre işlenmiş nörotransmiter salınımı arz fonksiyonu ile içsel frekansa göre oluşmuş reseptör duyarlığı(talep fonksiyonu) kesisince sonuçta oluşan aktivasyon fonksiyonu frekansı-yani bu diferansiyel fark aktivasyonun kuantal halografik alanında bir bilinç noktası parlaması yaratacaktır.

4.3--Tüm beyin bir  dev  halogram olup,nöron aktivasyönlari ile oluşan bilinç noktaları parıldamaları  zihin uzayında bir kendiliğinden farkındalık yaratacaktır.

4..4--Aktivasyonun   frekansının  yüksekliği oluşan bilinç noktalarının parlaklığını verecektir.

4.5--Ayni  zamanda  her  aktivasyonun ortalama frekansı  her norötransmiter türü için farkli olduğu için nörotransmiterin çinsine bağlı  bilinçteki yani zihin uzayindaki parlakllığı farklı olacaktır.

4.5.1--Şöyle bir temsil yapılabilirÖrnegin da jik farkindalik kırmızı renk parlakllığı ,asetilkölin yesil renk parlakllığı--nöraderenalin mor renk parlakligi gibi.

 5-Ölümsüzlük Özelligi Ve Kuantum Kuyusu:

5.1--Her nörotransmiter aktivasyona eşlik eden bilinç parıldaması ve ona eşlik eden kuantal dalga fonksiyonu kuantum kuyusunda sonsuza değin varlığını sürdürür.

5.2--Bu bir nevi yaşamın izidir yada kollektif bilinçte varlığını devam ettiren hatıralardır.

 

6-Bilincin Akış Özelliği ve Reynolds Sayısı:

1--insan beyninde tum sureçlerin bir akış olduğu ve bununda bir bilinç doğurduğu söylenebilir. Akış halinde olması onunla akışkanlar mekanigi arasında bir benzeşim kurmamıza neden olur.bilinç bir akış işlemidir.

2--Akiskanlarda(su akisinda) belli  bir  akış  hızından sonra turbulans oluşur..Türbulans zihinsel karmasanın yani bilinç bulanıklığını iyi temsil edebilir.

3--Yine buna dayanarak akışkanlar mekaniği anlamında akışın durumunu temsil eden Reynolds sayısı   zihinsel   bilinç  sureçleri  içinde  kullanilabilir.Reynolds sayısının belli bir  degeri  için  bilinç  en  net/belli bir degerinden sonra turbulansli-bulanık diye tarif edilebilir.

4--Reynolds sayisi akış hızı ve akışın geçtiği ortamın çapı ile doğru orantılı/akışın akıcılığı ile ters orantılıdır. Zihinsel turbulans olmaması için reynolds sayısıi laminar akış sınırları içinde olmalıdır.

1-zihinsel akis hizi(saniyedeki islem kapasitesi) düşük olmalı

2-bu akışın geçtigi alanın çapı dar olmalı/

3-akışın akıcılığı yüksek olmalıdır.Buna göre konfüzyon mental yani zihin bulanıklığında

1-zihinsel aktivite yani saniyedeki bilişel kapasite yuksek//

2-akış akıcılığı düşük(akış içeriğine göre)

3-Akışın geçtiği alan(tömögrafide beyin alani-bilginin işlendiği alan-cm2) ın geniş olacağı öngörülebilir .

5--Ve zihin için ölçeklendirilmis  reynolds sayısı normal insana göre belli  bir değerin üzerinde olacaktır.Bilinçteki bulanıklık-algıda bulanıklık-his de bulanıklık-zekada bulanıklık olarak aynı temel yapı üzerinde yapılandırılabilir.

6--Ayrıca zihinin her sureç için harcadığı  enerji laminar akış için

1-reynolds sayısı ile ters orantılı

2-akış hızının karesi ile doğru orantılı

3-temsil alanı ile ters orantılı

4-İşlem süresi ile doğru orantılı olduğu

5-İçeriğn yoğunluğu ile ters orantılı olduğundan zihinsel bulanıklıkta-türbülansta laminar sade akışa göre çok daha fazla enerji harcandığı için bu durum hastanın beyinsel enerjisini tüketeceği için diğer beyin faal,iyetlerine harcanacak enerji seviyesi düşer hasta ya komaya girer yada uykuya girer.

6--Turbülansli akışta enerji   kaybı çok  fazladır. Turbulansli akis için enerji kaybi ifadesi(bulaniklikta) 1-reynolds  sayısının  0.25  i  kuvveti  ile  ters//

2-islem hızının karesi ile doğru orantılı//

3-beyindeki  temsil alani ile ters orantılı//

4-islem suresi ile doğru orantılı olacaktır.

6--Bu anlamda türbülanstan uzaklaşmak için akış sadece akış hızını aşağı çekmek gerekir ki bu da ya emir-komuta bağlı bir irade yaptırımı ile ya çok kuvvetli bir iarde yada irade dışı beyinde DA jik faal,iyeti pskotrop ilaçlarla yavaşlatmak ile mümkün olabilir.

7--Eğer akış hızı ile orantılı olduğu varsayılan DA jik nöronal faaliyet başka teknikler ile yavaşlatılabilirse şizofrenişye giden zihinsel yıkım yani türbülans ortadan jkaldırılabilir.İnsan ruhu veya iradesi onun yönettiği nöronal faaliyeti herhalde yavaşlatabilir ve bu tür iradesi kuvvetli yani beynini yöneten insanlarda ruh hastalıklarıda her halde olmaz.




Makalenin İzlenme Sayısı : 209

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.