MAKALELER / Uzayda Seyahat Şartları





Uzayda Seyahat Şartları:

1—Güneş sisteminin dışına doğru çıkıldıkça güneş rüzgarları etkisini yitirir ve sıcaklık aniden düşer.Güneş sisteminin dışına doğru  gerçek uzay boşluğu başlar.Bu sınırda  uzayın derinliklerinden gelen yüksek enerjili ışıma ile güneş rüzgarlarının karşılaşarak oluşturduğu türbülanslı bölge vardır.

1.1--Uzay gemisinin dış yüzeyi bu enerji alanından geçebilecek ve bu ışımayı gemi içine iletmeyecek donanıma sahip olmalıdır.Bu ise bir nevi elektromanyetik kalkanlara sahip olmayı gerektirir.Bu tür enerji alanlarında,gelen ışıma ,bir takım teknikler ile girişime uğratılabilirse,bunlar yüzeyde ısı enerjisine dönüştürülerek sönümlenebilir.

2—Uzayda ortalama madde miktarı çok az,inanılmaz derecede seyreltik bir ortam vardır.Saatte 60.000 km hızla hareket eden uzay gemisine,bu ortamda bulunan seyreltik madde atomları onu zımpara gibi un ufak edebilir.

2.1--Bu nedenle uzay gemisinin yüzey kaplaması,bu sürtünme etkisine karşı bir elmas gibi sert aynı zamanda kaygan olabilmelidir.Yüzeyde nano düzeyde herhalde pürüzlük olmamalıdır.Aynı zamanda gelen ısı dalgalarını yüzeyde tutabilmelidir.

3—Uzay gemisinin içi ile dışı arasında molekül konsantrasyonu farkı vardır.Oluşan basınç farkı,bir sızıntı durumunda gemi içi basınç hızla dışarı kaçar ve gemi balon gibi söner.Benzer problem astronot elbiseleri içinde geçerlidir.Sızıntı problemi için gemiyi lahana gibi katmanlar biçiminde inşa etmek gerekebilir.2-3 vs katman hem gemi içinden dışına doğru  sızıntı önlenebilir hem de her katmanda dış uzayın getirdiği yüksek enerji ışımasından hem de dış uzaydaki mutlak soğuktan-sıcaktan korunulabilir.

4—Uzayda ,gemi bir kaynaktan ısı alınca o yöne bakan yüzeyin sıcaklığı yükselirken,aracın ısı-ışık alamayan tarafında sıcaklık neredeyse mutlak soğuğa düşer.

5—Geminin destek sistemleri,çarpışma önleyicileri,manyetik kalkanları olabilmelidir

6—Uzayda Sağlık:

6.1--İnsan bünyesi dünya şartlarına göre biçimlenmiştir.Astronotlar uzaya çıkınca, kas ve kemik dokusu,kalp ve kan dolaşımı olumsuz etkileniyor.Uzayda öneğin MİR Uzay istasyonunda aksatmadan egzersiz yapsanız bile dönüşte uzun süre eliniz ayağınız tutmuyor ve kalbiniz yeterince kan pompalamıyor.

6.2--Uzun süre-180 gün uzayda kalan astronotlarda kas ve güç kaybı oluşmakta 30-50 yaş grubundaki astronotların kasları 80 yaşındaki kas düzenine gerilemekte.Bu nedenle kas ve kemik kaybına karşı astronota özel egzersiz programları uzayda bulunulduğu sürece yapılması gerekli temel işlevlerden.

6.3—Uzayda bulunulduğu süre içinde  uyuşukluk,baş ağrısı,baş dönmesi,mide bulantısı,kusma gibi sorunlar-uzay tutması 72 saatten fazla sürmüyor.

6.4--Astronotlar kapalı yer korkusuyla,yalnızlık hissiyle,baş etmek zorunda

6.5--Aynı yerde uzun süre birlikte kalmak gerilime ve çatışmalar yol açıyor.

6.6—Uzaya çıkan astronotların tümü normalde görmeleri mümkün olmayan şeyleri gördükleri rapor edilmiş olup,Uzayda yerçekiminin olmadığı ortamda astronotların göz hareketleri dünyadakinden 10 kat fazla hareket ediyor.Bu ise görme keskinliğini arttırıyor.Buna bağlı olarak dünya yüzeyindeki normalde görülemeyen bütün ayrıntılar görülebiliyor.

6.6--Bütün bunlar için astronotlar uzun süre fiziksel ve psikolojik eğitim almak zorunda.

6.7—Uzayda çocuk sahibi olmak için, kadın ve erkek astronotun bir yere sabitlenerek birlikte olmalı gerekebilir ve döllenme sonunda embriyonik katmanların oluşabilmesi için döllenen yumurtanın-zigotun içinde bulunan sitoplazmadaki bazı taneciklerin yerçekimi doğrultusunda hareket etmesi gerekli.Yerçekimsiz ortamda döllenen yumurtaya bağlı olarak oluşacak insan yavrusu oluşabilecek mi  yoksa sakat olarak  mı doğacak.

6.8—Uzayda yerçekimi olmadığı için,dünyada işe yarayan iç kulaktaki denge organı burada işe yaramaz ve sağımız solumuza karşınca yönümüzü de bulmamız zorlaşır.Burada işe yarayacak tek şey cep tlf büyüklüğünde işimize yaracak her şeyi sağlayan-navigasyon dahil cihaz veya sistemlerdir.

7—Gemide yerçekimine olmamasına bağlı uzay hastalığına karşı yapay yerçekimi yaratılması gündemde.Bunun için geminin bir bölümünün kendi etrafında(tıpkı dünyanın yerçekimi için dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi gibi) dönmesi,çok yoğun kütle kullanımı manyetik alan ve yerçekimi jeneratörleri en önemli araçlar olacaktır.

7.1--Dünyada bazı laboratuarlarda yapay yerçekimi üretilen odalar olup,yapay yerçekimine sahip mekikler üzerine araştırmalar yapılmakta.Bu teknoloji geliştirilmediği sürece bırakın Samanyoluna Mars a dahi gidilmesi mümkün olamayacak bir gerçek.

8—Bitkiler dünyada yerçekimi ve güneş ışığına bağlı olarak büyürler.Uzayda yerçekimi olmayışı ve güneşe olmayan bağlılık sonucu bitkilerin kök ve gövdeleri rastgele ve düzensiz olarak çıkmakta.Bu konu halen uzay istasyonlarında araştırılmakta.

9—Uzayda gemi içinde ihtiyacımız olan oksijen suyun elektrolizi ile elde edilirken,su ihtiyacı geri dönüşümle sağlanmakta.Suyu bardakta içemediğimiz gibi,tuvalet ihtiyacımızda özel alafranga helalarla giderilebilmekte.Uzun süreli seyehatlar için gemi için biyosfer(küçük bir dünya-oksijeni-suyu –tahıl üreten) sağlanması gerekli.Geminin enerji ihtiyacı için yüksek verimli fotovoltaik panellerle ihtiyaç olup,güneşten uzak yerlerde herhalde nükleer enerjiye gerek olacağı açıktır.

Kaynakça:

1-NTV Bilim Dergisi-Mart 2011-S:54

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 167

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.