MAKALELER / Su Tasarrufu Bilinci-Konya






Su Tasarrufu Bilinci-Konya:

 

1--Küresel ısınmadan Türkiye'de en çok etkilenen yerlerin başında gelen Konya'da, su tasarrufu konusunda örnek çalışmalar sergileniyor.

 

2--Konya'nın şehir şebeke suyunun % 75'i yer altından karşılanıyor. Büyükşehir belediyemize bağlı KOSKl Genel Müdürlüğünün yerel gazete ve televizyonlara su tasarrufuyla ilgi verdiği ilanlar, halkımıza ücretsiz musluk contası dağıtımı ve okullarda su timleri kurulması gibi faaliyetler su tasarrufu konusunda önemli katkı sağladı.

 

3-- Yaklaşık 4 yıldır sürdürülen proje çalışmaları sonucu kentte 4 yıl öncesine göre tasarruf bilincinde önemli oranda artış gözlendi.

 

4--Kentin nüfusunun artmasına, tatlı su çeşmelerine verilen memba suyu kaynaklan azalmasına rağmen su kullanımı artmadı. Bu da bize Konyalı insanımızın tasarruf bilinciyle hareket ettiğini gösteriyor

 

5--Geçen yıl Konya'da abone sayımız 25 bin artmasına rağmen su tüketimimiz % 10 oranında azaldı. Bu yılın ilk altı ayında eklenen 19 bin yeni aboneye rağmen geçen yılın ilk altı ayından 300 bin ton daha az su tüketimi oldu

 

6--Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen çalışmalarda okullan ziyaret ettik. Su tasarrufu Konya'daki tüm    ilk öğretim okullarının müfredatlarında yer alıyor. Su timi adı altında oluşturulan öğrenci grupları hem okullarında, hem de dışarıda su tasarrufuna dikkat çeken programlar sürdürdü.

 

7--Okullarda afis ve pano hazırlayıp teneffüslerde açık bırakılan ve arızalı olan muslukları denetlediler, öğrenci arkadaşlarına suyu israf etmeden el yıkamayı ve diş fırçalamayı anlattılar ve suyu israf edenleri de uyardılar.


8--Bu çalışma Konya'daki tüm ilk öğretim okulları ve liselerde yaygınlaştırılacak.Son 20 yıldır yeterli yağışı alamadığı için yeraltı suları beslenemeyen Konya için su tasarrufu konusunu özellikle ön planda tutuyoruz

 

9—Yorum:

 

1—Bakanlık tüm ilçe belediyelerine bir yazı göndererek enerji ve su tasarrufu birimi kurulmasını ve bu birimin ilçelerde enerji ve su tasarrufu için okullar-esnaf-sanayici-işyeri sahiplerine yönelik bilgilendirme çalışmaları ve uygulama yapmalarını sağlayabilir.Tebligat bırakmalarını sağlayabilir.Bu ciddi anlamda enerji ve suda tasarruf yapma imkanını getirebilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 564

Eklenme Tarihi : 10.09.2019

Önceki sayfaya geri dön.