MAKALELER / Uzayda Yaşam-1





Uzayda Yaşam-1

1-Öncü Fikirler:

1--Uzayda İnsan Kolonileri kurulması için oluşturulan tasarımlar-fikirler biriside Gerard oNeil in fikridir.

2--O Neill e göre yer-ay arasında diferansiyel denklemin çözülerek saptandığı toplam çekimin sıfır olduğu yada dengelendiği Lagrange noktalarından Lagrange-5 noktasına yerleştirilen dönen silindirik tüpler  biçiminde devasa uzay kolonileri düşlüyordu.

2.1--Bu tüpler kendi ekseni etrafında dönerek istasyon içinde yapay çekim alanı meydana getirecek olup,insanlar tıpku dünya gibi silindirin eğri yüzeyinde yaşayacaktı.

3--Bu kolonide insanlar üreyerek yeni uzay kolonileri için gereken nufusu sağlayacaktı.Bu ek koloniler ile astreoidlerden elde edilecek hammadde kullanılarak yeni koloniler inşa edilecek.

4--O Neill in maliyet hesapları NASA nın uzaya madde fırlatmak için hiç de gerçekçi olmayan uçuk maliyet değerlendirmeleriydi.

5--Bu değerlendirmeler öncü fikiler olup,bu fikilerden de yaralanılarak uzay istasyonları kurulma aşamasında.

5.1—Dünya dışı uzayda yaşam  için insan yaşamı için gereken asgari şartlar sağlandıktan sonra ancak koloni yaşamı söz konusu olabilir.

5.2--Ay yüzeyi yaşama elverişli değil,Mars ın verimsiz kayalarla kaplı yüzeyi kendi kendine yetecek koloniler için hiç kolay olmayabilir.

5.3--Bu şartlara rağmen uzay yolculukları giderek daha gelişmeli ve artmalı.Dünya evimiz-sığınağımız da olsa artık iş yaşamımız uzayda devam edecek.

 

2—Uzaya Yolculuklarında Son Durum:

1—NASA nın insanlı uzay uçuş programı Başkan Obama döneminde kesintiye uğradı.Uzay mekiklerini izlemesi düşünülen ve astronotları uzaya götürecek olan Ares 1 ve Constellation programları iptal edildi.

2--NASA alternatif geliştirmeleri için dışarıdan şirket tutuyor.Bu gelişmeler doğrultusunda geçen yıl 20 astronot NASA da faal görevden ayrıldı.2000 yılındaki rekor 150 kişilik kadrodan geriye 61 kişi kaldı.

3—Uluslar arası Uzay İstasyonu(UUİ) nin 3 kişilik ekibinin masrafını karşılayabilmek için bu projede payı olan 16 ulusun bütçesi zar zor yeterli oluyor.

4--Uzay yolcululuklarının klasik sistemle yapılması sonuçta bu yolculukların çok pahalıya çıkmasına yol açmakta,programın kesintiye uğramasına neden olabilmekte.Bu nedenle NASA bu işi özel sektöre devretmeye başlamış durumda.

 

3—Bigelow Şirketinin Uzay İstasyonu Çalışmaları:

1—Uzay Havacılık Şirketi Bigelow  Aerospace  Güneş Sisteminin  ilk uzay istasyonunu inşa etmek için Las Vegastaki hangarda protipi üzerine çalışıyor.

2--2016 da kurulacak ikinci büyük istasyonu ile birlikte toplam 36 kişiyi ağırlayacak.Şirketin hali hazırda  dünya yörüngesinde  test aşamasında 2 adet haya modülü var.

3--2017 de 15 ila 20 adet roket-mürettebat kapsülü ile yolcuları istasyona götürüp-getirmek için  fırlatacak olan şirket her sene aynı sayıda roket fırlatarak astronotların uzaya gitmesinin finansmanı NASA dan özel sektöre geçmesi için atılacak adımlardan bazıları.

4--Bigelow uzay istasyonunda 30 günlük konaklamanın bedeli ulaşım dahil 25 milyon dolar.Bu ücret NASA nın harcadığı 50 milyon dolara göre % 50 daha ucuz.

5--Bigelow NASA nın ticari mürettebat kapsülün tasarımı için verdiği 18 milyon doları kullanarak Boeing ile işbirliği yapıyor.

6--Uzay İstasyonu için şişirilebilen uzay aracı fikri öne çıkmış durumda.Bu anlamda uzay istasyonu  sundancer  ayrı bir roketle  şişirilmeden fırlatıldıktan sonra  yörüngede 1950 m3lük  iç hacme ulaşacak biçimde şişirilecek.Ayrı bir roket ise iki roketi yörüngeye yollayacak.

7--Modüler tarzda hazırlanacak istasyon modülleri uzayda birleştirildikçe daha büyük yaşam alanı elde edilecek.Şişirilebilir uzay istasyonu sundancerin yüzeyi göktaşı vs çarpmasına karşı oldukça dayanıklı malzeme olan kevlar benzeri bir malzeme ile kaplanacak.Güneş panelleri ile istasyon için gereken elektrik enerjisi üretilecek.

 

4—Virgin Galactic Şirketinin Çalışmaları:

1—İşadamı Richard  Bronson un Virgin Galactic adlı şirketi uzay turizmini hedefleyen şirketlerden olup, uzaya yolculukta koltuk fiyatı olarak başlangıçta 200.000 dolark olarak düşünülmekte olup,fiyatın sonunda 20.000 dolara düşeceği bekleniyor.Satışlar internet üzerinden yapılan satılarda satılan bilet sayısı 200 ü aşmış durumda.

2--İlk yolcular 2011 yılı içinde uzaya yollanacaklar.Uzaya kalkışlar Californiya daki Movaje Spaceport adlı uzay kapısından  yapılacak,daha sonra New Mexico eyaletindeki Upham şehrinde kurulan Spaceport Americe ya taşınacak.Turistik çıkışlar zamanla İsveçin kiruna şehrinden yapılmaya başlanacaktır.

2.1-- Virgin Galactic ticari amaçlı uçuşlarında  yolcuları ve SS2 uzay gemisini  önce  bir alt yörüngeye VK2 birlikte taşıyacak,ardından VK2  adlı hava aracı alt yörüngede 100 km lik atmosfer tabakası sınırında ayrılacak ardından  SS2 hibrit roketlerini ateşleyerek SS2 yi yolcularıyla  109.73 km deki uzay sınırına taşıyacak.

3—VK2 nin 42.7 m lik kanada sahip,4 PW308A motora sahip iki uçak gövdesi birlikte uçan kanat olup,SS2 bu iki uçak gövdesinin arasında  yerleştirilmiş olup, iki pilot ve altı yolcu için iki odası bulunan uzay aracıdır.Bu araçlar Kaliforniya daki Mojave Çölündeki fabrikasda üretilmektedir.

3—VK2 ile uçuş sırasında parabolik bir yörünge izlenecek olup,yolculara bu süre zarfında  5 dk kadar ağırlıksızlık deneyimi yaşattırılacaktır.Virgin Galactic  Şirketi yolculara  toplan 2.5 saat boyunca uzay-alt yörüngesinde  yörünge uçuşları-aurora gözlemleri ve hatta gerçek astronotlar gibi uzay yürüyüşleri öngörmektedir.Hatta zamanla Uluslar Arası Uzay İstasyonunu ziyaret etmeleri-Uzay Otellerinde kalmaları vede hatta Ay a inmeleri düşünülebilecektir.

4—Uzay turizmi gelecekte turizmin yeni hedef alanı olup,uzayda koloni yaşamıyla ilgili şirketlerde oluşmaya başlamakatadır.Şimdiden bir New Mexico Şirketi şişelerle uzaya su ve içecek taşımak için bir roket tasarlamıştır.

4—Space X ve Boeing Uluslarası Uzay İstasyonu ve başka yerlere uçabilecek uzay araçları geliştirmeleri yapıyor.

 

5—Uzayda Yaşam Şartları:

1—Uzayda Bulunma Duygusu:

1.1—1998 de NASA da astronot topluluğuna katılan ve mart ta NASA dan ayrılıp Space X katılan Garret E.Reisman   Uluslar arası Uzay İstasyonun robot kolunda 3 aydan fazla vakit geçirmiş olup,ona göre astronotluk dünyanın en güzel işi.Oradan kendi isteğimle ayrılmak çok ama çok zor oldu.Reisman şimdi uzay istasyonuna  yolcu ve yük taşıması planlanan Falcon 9 roketi ile uzay aracı Dragon üstünde çalışıyor.

1.2—Bir uzay mekiği komutanlığı yapan ikinci kadın astronot Albay Pamela Ann Melroy a göre uzayda olmak büyülü bir yerde olmaya benziyor.

2—Astronot Adayları İçin Gerekli Şartlar:NASA ya göre astronot adayları;

2.1—Uzay elbisesi ve spor ayakkabılarıyla  üç havuz boyu yüzebilmeli.

2.2—Fen Bilimleri veya Matematikte Lisans diploması tercih sebebi.

2.3—Uzay istasyonunda çalışacaklar Rusça konuşabilmeli.

2.4--Robot bilimini bilmeli.

2.5—Uzay yürüyüşü için eğitim almalı.

2.6—Uzayda altı ay geçirebilecek kadar sağlıklı olmalı.

3—Uzay Yürüyüşleri:

3.1--Astronotlar yada turistler uzay yürüyüşü sırasında her zaman uzay aracına her zaman çelik halatla bağlı olmak zorundadır.

3.2--Çekme direnci 500 kg  bu halatların kopması durumunda B Planı olan SAFER  adı verilen sırt çantasında  nitrojen ile çalışan roketleri yönlendirerek istasyona geri dönerler.

3.3--Eğer astronot bilincini yitirdiyse  tek kurtarma seçeneğine göre ikinci astronot kurtarma halatlarını birbirine  ekleyerek kendi üzerindeki kurtarma roketlerini kullanması ve başıboş bir şekilde boşlukta sürüklenenen astronota ulaşıp geri çekmesidir.

3.4--Bir astronot istasyon yörüngesine  dik açı oluştracak şekilde uzaklaşıyorsa yörünge dinamiklerine göre bir saat içinde istasyona geri dönecek şekilde yol alır.

3.5--Bu durumlarda İstasyonun robotik kolu çevik olmadığı için işe yaramaz.

3.6--Ayrıca soyuz araçları enerji depolamak ve istasyondan ayrılmak için bir dünya gününe ihtiyaç duyarlar.

4--Uzayda Astronot Giysisinin Özellikleri

4.1-Uzayda hava basıncı ve oksijen yok.Uzayda yürüyüs yapacak astronotun giysinin bedeni saran 1.kısmı balon olarak isimlendirilir.

4.2--Balon içi basınç 0.29 atmosfer kadar olup deniz seviyesindeki 1 atmosfer basınçtan daha düşüktür.

4.3--Astronot eğer uzaya çıplak  bedenle çıkacak olursa basınç olmadığı  için kanındaki azot hızla gaz haline gelir ve vurgun yiyerek ölür.

4.4--Bu nedenle balon içinde  0.29  atü basınç ,  sırttaki  yaşam  destek sistemince kontrol edilerek sağlanır.

4.5--Bu anlamda ; Uzay yürüyüşü öncesi basınç deneyleri uzay ortamına benzeyen su dolu çelik tankta-sualtı ortamında yapılır.

4.6--Balon içi basınç düşük olduğu için astronotlar saf oksijen tüplerinden oksijen solurlar.

4.7--Astronot giysilerinde ; Uzayda güneş gören cephedeki güneş ışınımına bağlı 120 C sıcaklık ve gölgede -130 C soğuğa karsı ısı yalıtımı astronot giysisindeki kumaş katları ile  sağlanır.

4.8--Kumaş  katları  arasında  hava  özel yöntemlerle alınarak ısı geçişi ortadan kaldırılır.Giysinin dışı güneş ısınlarını yansıtan açık renk kumaşlarla kaplıdır.

4.9--Uzay giysisi içinde terleme ve su kaybetmeye karsı sulu-plasik hortumlu vücut sıcaklığını 37 C de tutan soğutma sistemi vardır.

4.10--Uzay giysisi içinde ; Uzay yürüyüşü sırasında göktaşı çarpmasına karsı kurşun geçirmez kumaşlarla kaplama olup , giysiye çarpan göktaşı bu katmanda hızını kaybeder ve balona ulaşamaz.

4.11--Uzayda başa takılan kask saydam ve dayanıklı plastikten yapılmış olup camı güneş ışığına karşı renklendirilmiştir.

4.12--İletişimde  mikrofon ve kulaklığın yerini bilgisayarlı/sıvı kristal ekranlar almaya başlamıştır

4.13--Uzayda madde olmadığı için tam sessizlik hakimdir.

5--Uzay Yaşamında Nörofizyolojik Değişim-Teorik Çerçeve:

5.1-Normalde insan beyni sağlığını koruduğu surece deterministik kaotık diferansiyel  denklem  tarafından  idare  edilir.sağlığın bozulduğunda  bu deterministik  kaotik yapıda 1-dissipatif süreçler 2-random süreçler 3-peryodık karakterli süreçler bu deterministik kaotık yapıya karışabilir.

5.2--Sonuçta  şizofreni  sadece idealde peryodik karakterli yapıyı ifade eder.eğer yapı tamamen peryodik karakterli olsa  bu  insanın  yaşamamamsı  gerekir.

5.3--Bu nedenle insan beyni deterministik kaosun kıyısında idare edilir anlayışı geçerlidir.Ancak yaklaşım  yapabilmek için  merkezi  sinir  sisteminin deterministik kaotik  diferansiyel  denklemce  idare  edildiği  kabulü yapılacaktır.

5.4--Buna göre sistem çıkısı olan eeg nın sağlık halinde fraktal boyutu tam sayı olmayacak ve fraktal olup belli bir aralıkta- bulunacak /lypunov üssü sıfırdan büyük olacak ve faz uzayındaki görüntüde bir çekici etrafında dairesel olmayan yörüngede gelişigüzel hareket olacaktır.

5.5--İnsan beyninde tüm bilişsel-duygusal-hissel ve bıyofiziksel süreçler değişik nörotransmiter aktivasyonlarınca temsil ve idare edilir.ve bu süreçler sağlık halinde idealde deterministik kaotik diferansiyel denklem kabulü altında bu süreçleri icra ederler.

5.6--Bu süreç onu kullanan varlığın elinin altındaki tam otomasyona dayalı makinenin süreçleridir.

5.7--Bu anlamda insan davranışına 1-Beynin sürücüsü ve iradesine vicdanına yön veren ruh  2-tam otomatik makine olan beyinsel süreçler yön verir.

5.8--Kısacası beyin davranışlardan tamamen sorumlu değildir sorumlu olan ona bilinç-akıl-irade-vicdan-his vs konularda yön veren ruhtur.

5.9--Ruhun nasıl davranış göstereceği ancak onun olaylar karşısındaki davranışları davranışlarının test edileceği psikolojik vs testlerle anlaşılabilir.

5.10--Zira psikolojik testler hem ruhun olay karşısındaki davranışını hemde beyinsel süreci gelişimini ifade eder.

5.11--Sonuçta beynin nörotransmiter aktivasyon süreçleri ruhun-sürücünün verdiği kararların nörotransmiter  aktivasyonlarca icra edilmesidir.Yani sonuçtur.

5.12--Süreç gelen dış verilerin bilinçaltı süreçte beyin analizi ve ona bağlı ruhun kara vermesi vede ona bağlı nörotransmiter aktivasyonlu icra sürecini ifade eder.İnsan davranışına bu pencereden bakılması daha doğru olabilir.

5.13--Bu anlamda her bağımsız olay-süreç için nörotransmiter aktivasyonların katabolizma ürünlerinin kan değerleri veya beyinde bu süreçlerin(DA jik vs süreçlerin sayısal hale getirilmesi aktivasyon şiddeti hakkında fikir vereceği için her aktivasyon için sayısal olarak renklendirilmiş aktivasyon şiddeti )-EEG verileri ile ilişkilendirme ruhun-sürücünün verdiği tepkinin belli bir olasılıkla öngörülmesi anlamına  gelebilir.

5.14--Her nörotransmiter ve/veya belli matematik ilişkisine dayalı nörotransmiter aktivayon grubu belli bir ruhsal ve.bıyofızıksel parametre veya parametre grubuna karsı gelebilir.Bu anlamda örneğin stresten DA jık aktıvasyon-kortizon /keyif ve öfori halinden 5ht aktıvasyonu/bilişsel süreçlerden Ach aktıvasyonu/ heyecan süreçlerinden Ad-adrenalin aktivasyonu kısmen veya tamamen sorumlu tutulabilir.

5.15--İnsan fizyolojisi özelde dünyadaki fiziksel ve ruhsal ortama genelde ise kainattaki ruhsal ve fiziksel yapıya uygun olarak tasarlandığı ve evrildiği kabulü altında uzaydaki değişik fiziksel ve ruhsal parametrelerin değişik beyin nörotransmıter aktıvasyonları ile temsil edileceği ve bu durumda uzay yaşamında bu insan beyni nörotransmiter aktıvasyonların uzayın ruhsal ve fiziksel parametreleri  ile değişeceği ve buna bağlı olarak insan beynini sağlık halinde idare eden deterministik  kaotik yapıya daha fazla random-dıssıpatıf ve peryodik süreçlerin karışabileceği kabul edilebilir.

5.16--Burada amaç deneye dayalı olarak hangi uzay parametresi ile hangi  aktivasyonla ilişkilendirilebileceğinin-temsil edilebileceğini  tahmin etmek ve bulmak olmalıdır.Şu da unutulmamalıdır da jık aktıvasyon belirli esık değeri asarsa determınıstık kaotik yapı bozulabilir.

5.17--Uzayda ağırlıksız ve yalıtılmış ortamda nörofızyolojik değişime bağlı olarak:

5.17.1-Uzayda baş ağrısı/kusma/bulantı/iştahsızlık durumları

5.17.2-Yere dönünce yerinde duramama yanı ortostatık entolerans

5.17.3-Gözde pupila çapının büyümesi

5.17.4-Yalıtılmış oda deneylerinde kaygı ve sıkıntı

5.17.5-Yalıtılmış ortamda her türlü iletişimin azalması

5.17.6--Bütün bunlar uzayda dopamınerjık aktıvasyonun normal sınırlarının ötesinde yükseldiği ve buna bağlı olarak yere dönünce da jık aktıvasyonun hızla düştuğü.ve da jık aktıvasyona orantılı olarak 5ht aktıvasyonun da uzayda da jık aktıvasyonu dengelemek için  arttığı ancak gerçekte yoğun da jık aktivasyondan dolayı bu aktivasyonu karşılayamayacak biçimde düştüğü bu anlamda 5ht jık nöronlarda reseptör duyarlığının arttığı ve sinaptik salınımın azaldığı düşünülebilir.

5.17.7--Bu tabloya göre yoğun da jık aktıvasyondan dolayı 1-kaygı 2-sıkıntı 3-duygu-düşünce-biliş bozuklukları 4-hallusinatif  bozukluklar  5-mistik  eğilimler  6-motor hareketlenme 6-şizoid yapılanma 6-cinsel heyecanlanımda artış. 7-hazmın hızlanması ve mide ph ında değişim 8-kan ph ında değişme 

5.17.8--Düşük   5ht  aktıvasyonundan  dolayı 1-uyku problemleri 2-bazı parapsikolojik  yeteneklerde (telepati gibi) artma. 3-LSD kullanmış gibi algının şiddetinde anormal artma ve algı bozuklukları 3-

5.17.9--Sonuçta yukarıdaki iki yapılanmaya bağlı olarak çözüm olarak:

1-Doğal ve  sentetik  psikotrop  diyet/ilac  kullanımı 

2-Yöntemler:geliştirmek(bunlar medıtasyon/ses/ışık ve duyu üzerine el cihazları)

3-Yüksek radyasyona karsı anti kanserojen beslenme tarzı oluşturulmalıdır

4--Aydınlatmada antikanserojen ışıklar kullanılmalı.

5--Bütün bunlara bağlı olarak da jık aktıvasyon ile yerçekimi arasında bir fonksiyon düşünülürse Dajik aktivasyon yerçekimi ivmesine bağlı olarak fonksiyonel hale getirilirse ; buna göre uzayda da jık aktıvasyon 2.3 kat artmakta.

6—Uzayda Görme Yetisi:Dünyada bir gözün hücresel düzeyde görüntüyü alabilmesi için görme pigmentinin kullanıldıktan sonra tekrar yerine konabilmesi için ya 1/1000 sn zamana yada gözün 50 Hz frekansla titreşmesi gerekir ve bunun için göz saniyede 50 defa titreşim yapmak suretiyle  kesintisiz bir görüntü sağlayabilir.

6.1--Oysa yerçekimsiz uzay ortamında durum farklılaşır.Uzaya çıkan astronotların tümü uzaklık nedeniyle dünyadaki normalde görmemeleri gereken şeyi görmektedirler.Bunun nedeni uzayda gözlerin dünyadakinden 10 kat daha fazla hareket etmesidir.

7—Ay Serası:

7.1--Arizona Üniversitesinde yürütülen Ay Serası prototipi Projesi ile uzayda  insanın ihtiyaç duyduğu gıda,su ve oksijen elde edilmesi amaçlanmaktadır.Ay serası projesi ile serada daha şimdiden domates,çilek,marul ve tatlı patates bile yetiştirildi.

7.2--Bu proje biyorejeneratif yaşam destek sistemleri araştırmaları çerçevesinde yapılmakta olup ,Proje ile  uzayda insanın ihtiyaç duyduğu gıdanın elde edilmesi-atıkların geri dönüşümü  yanında –ihtiyaç duyulan su ve havayı fizikokimyasal teknolojiler yerine bitki terlemesi ve bitki fotosentezi ile doğal olarak elde etmek  amaçlanmaktadır.

7.3--Sera alüminyum çatı konstrüksiyonlu olarak silindirik olarak tasarlanmış olup  , serada ; bitki üretiminde  topraksız tarım teknolojisi ve iklimlendirme-havalandırma sistemleri kullanılmakta.

7.4--Proje kapsamında ; serada enerji,su,gübre,CO2,işgücü oranı,yenilenebilen ve yenilenemeyen biyo kütle  miktarı,oksijen,su gibi sistem akış parametreleri belirlenmeye çalışılmakta.Bu anlamda ; Akış parametreleri ve bitki izlenmesinde  otomasyon ve güdümlü bitki izleme sistemleri kullanılmaktadır.

7.5--Seranında ısıl performansı ve mekanik analizleri yapılmış olup seranın havalandırma sistem optomizasyonu hesaplamalı akışkanlar dinamiği ile yapılmıştır.Sistemden veri alınmasında  yine gerçek zamanlı uzaktan algılamaya dayalı yapay görüntü işleme teknikleri ile sağlanmaktadır.

8—Uzayın Yapısı:

8.1—Evrenin % 74 ü hiçlik-karanlık enerji-%22 si karanlık madde adı verilen parçacıklardan ,sadece % 4 ü bizim bildiğimiz madde-baryonik maddeden oluşur.

8.2—Evren karanlık enerjinin sürüklemesiyle artan bir hızla genişlemekte yani bir balon gibi şişmekte.

8.3—Karadelikler evrenin en yoğun kütleleridir.Yakınındaki her şeyi yutar.

8.4—Evren boşlukta oluşmuştur.Atomlar da yine büyük ölçüde boşluktan oluşmuştur.Bu boş alanda sanal parçacık ve karşıt parçacıklar hızla oluşur ve hızla birbirini yok ederler.Bu anda olağanüstü miktarda enerji üretirler.Bilim adamları şimdi bu hiçbir zaman bitmeyen,uzayda her nokta olan bu hiçlik enerjisini nasıl vakumlayıp-kullanabiliriz bunu araştırıyorlar.

 

Kaynakça:

1--Sabah Gazetesi-Newyork Times-Bilim ve Teknoloji Eki-1--04.07.2010-S:9 , 2-01.05.2011

2—Cumhuriyet Bilim-Teknoloji Dergisi-1--17.09.2010-S:1226/14  ,  2--06.08.2010-S:1220/14

3-Popular Scinence-Aralık 2010

4—NTV Bilim ve Teknik Dergisi-Nisan 2011-S:34

 

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 172

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.