MAKALELER / Yüksek Öğretimde AKTS Sorunu





Yüksek Öğretimde AKTS Sorunu:


1—1980 yılında Türk yüksek öğretim sistemi kıta Avrupasından koparak  bugün dünyanın en iyi işleyen yüksek öğretim sistemi olan Avrupa yüksek öğretim sistemine göre yeniden şekillendirildi.Bu yapılanma ile fakülte,bölüm yapılanması,enstitü kavramı,dönem ve ders yapısı atama ve yükseltmelerde bilimsel üretkenlik ve topluma hizmet ölçütleri yeniden uyarlanmıştır.


2—1990 larda başlayan Türkiye nin AB adaylığında mesafe alması ve AB müktesebatının bir parçası olması nedeniyle Türkiye yanlış bir uygulamaya sorgulamadan atlamıştır.


2.1—Bu uygulama nerdeyse bütün Üniversitelerin baş ağrısı olan Avrupa Kredi Transfer SistemiAKTS -ECTS dir.Bu sistem farklı ülkelerin farklı Üniversite eğitim yapılarında, eğtimin denkliği sağlamak için AB uzmanları tarafından geliştirildi.


2.2—Sonuç olarak ortada son derece başarıyla işleyen anglo-sakson sistem ve pratikleri varken bu iyi işleyen sistemi benimsemek varken bu sistem uyduruldu.


2.3—Bugün pekçok Avrupa ülkesinin üniversitesi hatta Almanya nın bazı üniversiteleri AKTS sistemini uygulamazken Türkiyede YÖK bütün yüksek öğretim sistemini AKTS ye geçmeye zorladı.


2.3.1—Bugün Türk üniversitelerinde uyduruk ve hiçbir bilimsel değeri olmayan AKTS kredi değerleri dolaşmaktadır.


2.3.2—Ulusal kredi değerlerimiz dikkate alındığında AKTS nedeiyle bir Türk öğrencisi Amerikalı denkleriyle karşılaştırıldığında nerdeyse bir yıldan fazla okuyor.


2.3.3—Bir Üniversite öğrencisi Türkiy ede 240 AKTS için 8 dönem-150 Kredi yükü toplaması gerekirken, ABD üniversitesi için 120-125 kredi yükü ile lisans derecesi alabiliyor.


2.3.4--Sonuç olarak 25-30 saat fazla fazladan kredi yükü Türk üniversitelerinde okuyan öğrencilerin sırtında bulunuyor.


3—Yorum:Yüksek öğretimde uluslararası üniversite sıralamalarına sürekli gerilediğimiz düşünüldüğünde AKTSyi uygulamadan kaldırıp ve YÖK üde yeniden yapılandırmak  düşünülebilir mi.


Kaynak:HBT-Prof.Hasan Şimşek-İKÜ Eğt.Fak.Dekanı





Makalenin İzlenme Sayısı : 171

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.