MAKALELER / Mesleki Eğitim Üzerine Öneriler-1





Mesleki Eğitim Üzerine Öneriler-1


1—AB de 25000 makine üreticisi var-850 milyar dolarlık üretim yapılıyor.


2—Türkiye de 20000 üretici var ve yapılan üretim 25 milyar dolar civarında.


2.1--Bunun nedenlerinden birisi de herhalde pratiğe dayalı eğitimin yüzde olarak daha aza ve teorik eğitimin daha yüksek oranda olması olabilir.


2.2--Eğer üniversite mezunları işleri ile ilgili uygulamaları girecekleri iş yerinde öğreniyorsa ve üniversite formasyon yanında bu bilgileri vermiyorsa bunun lise-üniversite-meslek okullarında giderilmesi gerekir.


2.3—Öte yandan Öğretmenlerin dersleri makine-konu tarihsel süreci içinde geçirdiği aşamalarla yaratıcı olarak anlatması ve bu süreçleri öğrencilerin tasarlamasını istemesi uygun olacaktır.


2.4--Öğretmenlikte stajyer öğretmen yanında uzman öğretmen kavramına geçmek ve uzman öğretrmenlerin stajyer öğretmenlere tıpkı öğrencilere en az 18 ay bilgi verir gibi ücretli ders anlatması uygun olabilir.


2.5--Üniversitelerinde Hollanda vs ülkelerde uygulanan üniversite işliklerinin oluşturulması uygun olacaktır.Bu işliklere gelen halktan her kişi araştırma-bilgi konularında öğretim üyelerinden bilgi ve destek almalıdır.Öğretim üyeleri ücretli olarak bu işliklerde görevlendirilmelidir.


3—Adnan Dalgakırana göre orta öğretimin % 70 i meslek liselerinden oluşmalı.Bu görüşe göre orta öğretimdeki normal orta okulların meslek liselerine dönüştürülerek bu oran % 70 ulaştırılmalı.


4—Yine Adnan Dalgakırana göre Kamu ihalelerindeki alımlarda şartnameler adeta bir markayı işaret ettiği için  Kamu İhale Şartnameleri dünyadaki kamu alımları paralelinde ülkedeki istihdam ve yerli üretim gözetilerek oluşturulmalı.


4.1--Kamuda yerli malı kullanma bilinci oluşturulmalı. Fransada ,Korede hep bu bilinç var.Bu anlamda kamu ihalelerinde yerli üretim oranı; yerli üreticilerin üretimlerinin en az % 50 sini kamuya verecek şekilde oluşturmaları gerekir.Her ülke kendi sanayisini korurken biz de bunu yapmak zorundayız.





Makalenin İzlenme Sayısı : 178

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.