MAKALELER / Eğitim Sistemi İçin Bir Analiz-OECD Eğitim Direktörlüğü:





Eğitim Sistemi İçin Bir Analiz-OECD Eğitim Direktörlüğü:

 

1--OECD Eğitim Direktörlüğü Birim Başkanı Richard Yelland, “Türkiye’de daha çok çocuğa okul öncesi eğitim imkânı sağlanmalı. Okul öncesi eğitim bir opsiyon olmamalı. Bu öğrenmenin temelidir” diyor

 

2—Eğitimde başarının anahtar cevabı; tek bir şeye odaklanmak.Bu odak kaliteli eğitim vermek, mesleğe kaliteli öğretmenler yetiştirmek, onlara sahip çıkmak ve gelişimlerini sağlamak olmalı

 

2.1--Yalnızca maaşı değil, aynı zamanda ek şartları ve emeklilik şartlarını da kastediyorum.

 

2.2--Çünkü iyi öğretmenler olmadan iyi bir eğitim sistemi olmaz. Diğer önemli şey ise; bu ülkelerin hesap verebilirlik, ölçümleme ve raporlama kültürlerinin oluşu. 


2.2.1--Bunlar gösterilen performansı anlamak ve gelişimi desteklemek için gereklidir. Cezalandırmak veya suçlamak için değil. Biz buna yapıcı değerlendirme diyoruz.

 

3--Türkiye gelişiyor. Ülkenizin harcamaları ile ilgili veriler için en iyi kaynak OECD’nin Education At A Glance raporudur.

 

3.1--Rapora göre Türkiye’nin, gayri safi milli hasıla ve eğitime kişi başı yapılan harcama bakımından eğitime en az harcama yapan ülkeler arasında olduğunu saptanmıştır.

 

4--Her 3 yılda bir yapılan PISA araştırmalarına baktığınız zaman Türkiye’nin matematikte oldukça hızlı bir şekilde gelişme kaydettiğinizi görebilirsiniz. Ülkeniz hala OECD ortalamasının altında ancak matematik ve fen alanlarında yükseliş gösteriyor. Bu iyi bir gelişme.

 

5--Türkiye’nin birçok OECD ülkesinden farklılık gösterdiği bir alan da çok merkezi bir yönetime sahip olmasıdır. Belli bir derecede otonomi vermenin daha iyi performanslara neden olduğunu görüyoruz.

 

5.1--Bu tabii ki istediğini yapabilme özgürlüğü değil. Eğitimin bireysel öğrenene odaklanması gerekir. Yani eğitim politikası bireysel olarak okullara, öğretmenlere odaklanmalı. 


5.1.1--Böylece bütün sistem gelişir.İyi işleyen bir sistem genellikle herkesin başarma şansının olduğu, herkes için kaliteli eğitim olanaklarının sağlandığı sistemdir.

 

6--PISA raporlarına göre Finlandiya eğitim kalitesi yüksek bir ülke.

 

6.1--Finlandiya’da eğitime işbirlikçi bir yaklaşım var. Öğretmenlik mesleği çok güçlü. Yüksek maaşlı, öğrencilere iyi rehberlik edebilen ve iyi eğitimli öğretmenler bulunuyor.

 

6.2--Singapur da eğitim kalitesi yüksek olan ülkelerden biri. Okul liderliği alanında başarı göstermiş.

 

6.3--Japonya da bazı raporlarımızda övdüğümüz ülkelerden biri. Okulla ev arasındaki iletişim alanında çok güçlüler. Okul, evden ayrı bir yer olarak görülmüyor. Ev ile okul arasında bir işbirliği mevcut.

 

7--Okul yapmak pahalı bir şey. Örneğin yeni doğan çocukların çok olduğu bir bölgede, ilkokula ihtiyacınız olabilir. 


7.1--Birkaç sene sonra liseye ihtiyaç olabilir. Örneğin ilkokullar daha sonra konuta, liseler de ofis yapılarına çevrilebiliyor

 

8--Türkiye için yapılması gereken şeylerden biri, daha çok çocuğa okul öncesi eğitim imkanı sağlamak. Okul öncesi eğitim bir opsiyon olmamalı. Bu öğrenmenin temelidir

 

9--OECD Eğitim Direktörlüğü Eğitim Politikaları ve Uygulamaları Birimi Başkam Richard Yelland, OECD’de eğitime en az harcama yapan ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğunu söyledi

 

10--OECD Bir Bakışta Eğitim 2013 (Education at a Glance 2013 ) Raporu’ndan

 

1--Türkiye’de öğretmen öğrenci oranları ve sınıf büyüklüklerine bakıldığında ilkokulda OECD ortalamasının üzerinde sınıf mevcutlarına sahip. Ortalama 2000’de 30 iken 2011’de 25’in biraz üzerinde.

 

2--Türkiye’de ilköğretim ve üst orta öğretim maaşları OECD ortalaması altında. Türkiye’de 15 yıl iş tecrübesine sahip ilkokul öğretmeni 25.189 dolar kazanıyor.

 

3--Temel hizmetler için yapılan eğitim harcamaları Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’da (GSYİH)--üniversite öncesi (yüksek okulu ve altı olan ilk ve orta dereceli okullarda 

2001’de....................%1,8 iken 

2010’da....................%2.5 oldu.

OECD ülkelerinde....%3.9  ise genel ortalama yüzde 4 civarında (3,9). 


3.1--Türkiye GSYÎH’nin %3’den azını eğitime harcıyor.

 

4--Türkiye okul öncesi eğitime GSYİH’nm yüzde 0,1 veya daha azını harcıyor. Bu oran OECD ortalamasının altında son sıralarda yer alıyor.

 

5--2010’daki alım gücü paritesine göre hesaplanan, eğitim harcamaları miktarlarında, Türkiye son sırada yer alıyor.

 

Kaynak: Hürriyet, 4 Kasım 2013, Gülseven Özkan





Makalenin İzlenme Sayısı : 223

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.