MAKALELER / Tekerlekli Sandalyelere Yerinde Bakım





Tekerlekli Sandalyelere Yerinde Bakım


1--Türkiye’deki 8,5 milyon engellinin 5 milyonu tekerlekli sandalye kullanıcısı.


1.1--Kas hastalıkları, omirilik felci, multiple Skleroz, kazalar vb. gibi birçok neden tekerlekli sandalye kullanmayı gerektiriyor.


1.2--Bedensel engellinin bir diğerine bağımlı olmadan temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, sokağa çıkıp sosyal  hale gelebilmesi için manuel, akülü gibi çeşitli tekerlekli sandalye tiplerini kullanması gerekmekte.


2--Önceki yıllarda sosyo-ekonomik düzeyi yüksek kesimlerin kullandığı akülü tekerlekli sandalyeler artık fiziksel engellilerin yüzde yirmisinde bulunmakta ve bu sayı her geçen gün de artmakta


3--Ancak sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde dağıtılan araçların çoğu daha önceden kullanılmış. Genelde Belçika, Hollanda, Almanya gibi ülkelerden getirilen ‘ikinci el’ ürünlerin yurt dışmdan temin edilmesi birçok, sorunu da beraberinde getiriyor. 


3.1--Vatandaşlar bozulan araçların ne yedek parçalarını ne de tamir servislerini bulabiliyor. İmdatlarına oto tamircileri ile elektronikçiler yetişiyor.Bu durumda engelli kullanıcılar araçlarını yurtdışma göndermek zorunda kalıyorlar. Tabii 6-8 ay tekerlekli sandalyesiz kalmak ve binlerce Avro ödemek koşuluyla...


4--Vatandaşlara akülü araç dağıtan belediyeler hem araçların tamir edilmesi hem de 'kişiye özel’ hâle getirilmesi için Beyid den yardım alıyor.


4.1--Beyid’in tamir atölyesi İstanbul Taksim de. iki kişi atölyeye gelen araçların genel bakım ve tamiratlarını yapıyor. Tekerlekli sandalyesini tamir ettirmek isteyenlerin evine gidiyor. 


4.2--Eğer büyük bir hasar yoksa sorunu yerinde hallediyorlar. Problem aracın beyninde, motorunda ya da aküsünde ise mecburen alıp atölyeye getiriyorlar. Şayet hasta İstanbul dışında yaşıyorsa tekerlekli sandalyenin kargo ile gönderilmesini istiyorlar.


4.2--Beyid’deki hizmet sürecini başlatmak için ‘0212 361 66 61' numaralı telefonu aramak gerekiyor.




Makalenin İzlenme Sayısı : 187

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.