MAKALELER / Sosyal Belediyecilik-Uygulama Önerileri





Sosyal Belediyecilik-Uygulama Önerileri:

 

1—Yeni yaklaşımlarla belediyecilik anlayışı enerji-su tasarrufunda ciddi çaba harcayan-yeşil alanı artıran-geri dönüşümde ciddi kazanımlar sağlayan-sosyal toplulukların gelişmesi için çaba harcayan ve buralara sağlık-eğitim hizmetleri götüren-yavaş şehir konseptine uygun yapıları hayata geçiren bir anlayışı olacaktır.

 

2—Öneriler:

 

1—Ulaşımla İlgili Öneriler:

 

1.1—Bölgedeki tüm kavşakların akıllı kavşak haline getirmek.Kavşak lambalarının enerji ihtiyacı için güneş paneli desteği sağlamak.

 

1.1.1--Kavşaklarda yapay zekalı kavşak yönetimi uygulamak.Aynı zamanda Tam Adaptif Trafik Yönetim-Akıllı Kavşak uygulamasıyla trafik akış hızı yükselirken, bekleme süresi ve yakıttan da tasarruf sağlanıyor.  Kısa süre önce uygulamaya girilen yeni sistemle, kavşakta trafik akış hızı % 15 oranında artabilmekte. 


1.1.2--Kavşak noktalarına kurulacak olan sayım kameraları ile araç yoğunluğunun tespiti yapılarak,yapay zekayla vs yoğunluk bazında sinyalizasyon sürelerinin belirlenerek kurulacak olan trafik kontrol merkezinde fiber ağ ile kavşakların adaptif yönetimini sağlamakla halkımıza daha hızlı kaliteli konforlu bir ulaşım imkanı sunulacaktır.

 

1.2—Bölgedeki tüm tüm tıkalı yollar için İTÜ-Yıldız Üniv.-ODTÜ vs Teknik Üniversitelerden destek alarak-mevcut yol durumları drone ile gözlemlenip-ardından aynı yol yeniden bilgisayarda simüle edilip yeni çözümler-yollar belirlemek.

 

1.2.1--Kavşak çapı bile trafikte önemli oranda akışı yavaşlatırkan bütün tıkalı yollar için gerçek zamanlı simülasyonlar yapmak-yol genişliği-kavşak çapı vs bu simülasyonlarda yeni değer olarak girerek trafiğe çözüm üretmek gerekirse demirden araçlar için üst geçit yapmak.

 

1.3--Ana arterlere 2m arayla kuşlarında yiyeceği meyvesi olan ağaçlar dikilebilir.Bu suretle ağaçlı bulvarlar oluşturulabilir.Ayrıca dikilmiş her ağaç için ağacın havayla temasını engelleyen toprakla dolmuş delikli taşlar vs kaldırıp-40x40-50x50-60x60 cm ölçüsünde toprak alan bırakılmalı-bahar aylarında toprak havalandırılıp-sıvı gübre verilmeli.

 

1.4--Yol-kaldırım yaparken hem geçmiş hemde yeni yapılan yollarda kullanılmak üzere yağmur suyunu toprağa veren delikli taşlar kullanılma zorunluğu getirilebilir.

 

1.5—Özellikle ……yollarda ,  bu yola konulan 3 adet ışık ve yolu kesen diğer 3 yoldan dolayı sabah-akşam bu kısa mesafeyi geçmek yarım saati bulmakta.

 

1.5.1--Burada yolu kesen yol sayısı tek yola ve ışık sayısı tek ışığa düşürülebilir.Oto sahibi bu tek yolu veya başka yolları kullanabilir.

 

1.6--Ayrıca buraya ve diğer sıkışıklığın olduğu caddelere konulacak kameralar ile park yapanlara ceza verilebilir.

 

1.6.1--Yine bu mesafede bulunan dükkanlara yük indirme-boşlatma için ikaz-tebliğ yapılabilir.

 

1.7—Bölgede çarşı caddelerde kısa mesafeli nostaljik tekerli tren seferleri yapılabilir.

 

1.8—Büyükşehir belediyesi akbilleri hem dolum cihazlarda hemde kredi kartı ile yükleme yapılmasına olanak tanıyan bir sistem olacak biçimde-bunun için çalışma yapılabilir.

 

 

2—Mekanik-Tesisatta Enerji-Su Tasarrufu ile İlgili Öneriler:

 

2.1—Bölgedeki okullarda kazan ile baca arasına ekonomizer koyarak-kalorifer dönüş suyunu baca gazı ile ısıtıp kazana vermek.Bunun için ekonomizer yaptırmak.Ayrıca kazanları için iç-dış ortam termostatına bağlamak.Kamuda ve Başkanlığa bağlı birimlerde eski kazan pompalarına ve soğutma grubu pompalarına hız kontrol ünitesi taktırmak.

 

2.2—Kamudaki klima dış ünitelerine- cihazlarına galvaniz vs siperlik yaptırarak bu yöntemle verimi artırmak.

 

2.3—Uygun tesislerde-talep üzerine klima yerine tavan tipi aspiratörler kullanılabilir.Ve bu şekilde ABD de evlerin % 75 inde kullanılan klima yerine,tavan tipi vantilatör kullanımıyla elektrik maliyetinde % 97 tasarruf sağlayabilmektedir.

 

2.4--Bölgedeki firmalara enerji-su tasarrufu için danışmanlık hizmeti verecek firmaları belediye olarak finanase etmek.Bu firmalar ile firmaların enerji su tasarrufu sağlamaları konusunda teşvik vermek.

 

2.5-- Başkanlığa bağlı ve tüm kamu binalarına sıfır enerjili bina haline getirmek için bir plan dahilinde


1—Binalara 6 cm karbonlu strafor ile mantolama yaptırmak


2—Çatıları beyaz kiremit ile yeniden döşeyip-aynı zamanda 10 cm taş yünü ile döşemek


3—Pencerelere kaplamalı 16 mm çift cam yaptırmak.


4—Belediye hizmet tesislerindeki pencere camları ısı tasarrufu sağlayan kristalbond firmasından hizmet satın alarak içten sürme esaslı kristal bond filmi ile kaplanabilir.

 

2.6--Başkanlığa bağlı binalarda su tasarrufu için uygun yerlere fotoselli ve tasarruflu batarya takmak.Kısaca %50 su tasarrufu için:


1-- musluklara perlatör-batarya tasarruf başlığı takılabilir.


2--WC lerde lavabolara fotoselli musluk takılabilir.

 

2.7--Yeni başkanlık binasında-özürlüler merkezinde-gençlik merkezlerinde lavabo pissu boru hatlarını ayrı çekip bu suları gri su olarak arıtıp-depolayıp-wc rezervuar suyu olarak yeniden kullanmak.

 

2.8--Parklarda tüm sulama tesisatları toprakaltı damlama sulama sistemi olarak yenilemek.

 

2.9--Çatılardan gelen yağmur suları toplayıp bahçe sulamada kullanmak.

 

2.10—Büyük hizmet binalarında sistemin elektriğini üreten vede şebekeye satan küçük çaplı doğalgazlı kojenerasyon sistemleri kurulabilir.

 

2.11--Bölgede yapılan toplam inşaat alanı 20.000 m2 üstündeki binalar jeneratör kuracağına kojenerasyon sistemi kurabilir.İdare bunu şart koşulabilir.

 

2.12—Bölgede mahalle aralarına itfaiye araçlarının giremeyeceği kadar dar sokaklar olduğu için idare meclis kararı ile konut-işyerlerine kat adedine bakılmaksızın binada ayrı bir su saatine bağlı yangın dolabı tesisatı yapılabilir.Bu riski ciddi anlamda azaltabilir.

 

2.13—Yüzme havuzlarının ihtiyacı olan sıcak su güneş enerjisi-panelleri sağlanabilir.

 

2.14--Belediye Hizmet Satın alırken-Hizmet imalatı yaparken ; raportör tarafından olur makamına seçenekleri ve fiyatları ile mukayeseli fiyat sunmalı ve görüşünü belirtmelidir.

 

2.14.1--Örneğin soğutma sistemi sulu çiller ile yapılabildiği gibi hava soğutmalı çiller ile  de yapılabilir.Ancak her halükarda verimi yüksek-enerji-su tasarrufu yüksek sistemler seçilebilir.

 

 

3—EMR Kirliliği-Gürültü Kirliliği-Termal Kirlenme İle ilgili Öneriler:

 

3.1—Bölgenin gürültü haritasına göre gürültü yalıtımı yapılacak yerleri belirlemek.Buralara sesi ciddi anlamda yutan kauçuk membran ve üzerine yeşil canlı bitkilerin olduğu-sulamasının sağlandığı-duvar panolarını beton duvarlara vs yerleştirmek.

 

3.2—Bölgenin elektromanyetik radyasyon haritasını ölçme yolu ile oluşturmak ve İTÜ-Yıldız Üniv. Rehberliğinde bu radyasyonu azaltmak için gereken noktalarda baz istasyonlarını azaltmak ve baz istasyonu firmalarının bunları yapmasını sağlamak.

 

3.3—Bölgenin termal kamera ile  ısı haritasını drone  yardımı ile oluşturmak.Gereken sıcak ada noktaları için yeşil alanlar ve çatılara yeşil çatı yaptırmak-oluşturmak.

 

 

4—Yavaş Şehir Konsepti İle İlgili Öneriler:

 

4.1--Bölgeyi yavaş şehir-slow city konspterine almak için bir yol haritası hazırlamak ve uygulamak.

 

4.2—Bölgede öncelikle bisiklet yollarının(örneğin parklarda) yapılması.

 

4.2.1--Kiralık bisiklet işletmeci firmaya bu işi ihale edip, kişiler firmanın irtibat noktalarından teslim alabilir- bisikletleri kiralayabilir.

 

4.2.2—Ayrıca trafik yoğunluğu düşük yollarda yolun emniyet şeridi içinde kalan kısmını bisiklet yolu yazısı yazmak.

 

4.3—Parklarda yazın en büyük sorunlardan birisi kuşların içeceği suyun,  kışında yemin bulunamaması. Bu anlamda kuşlara yem verilecek bir sini-ve damlalıklı su havuzu oluşturmak.Bunların bakımını ve yem işini parkın işletmesini alan firmayla sağlamak.

 

4.4—Bölgedeki parklarda kuşların yiyeceği olan süs eriği-at kestanesi-ceviz-çalı türü yabani yemiş ağaçlarını dikmek.

 

4.5—Bölgede kişi başına 0.7 m2 olan yeşil alan oranını en az 2 m2 ye çıkarmak için:

 

1—Bölgeye daha fazla yeşil alan katmak için ,ana arterlerde kaldırım kenarından itibaren parke taşı döşeli kısımda parke taşlarını söküp yerine  60 cm toprak alan oluşturup buralara 2 m de bir süs eriği-ıhlamur-akasya-at kestanesi ağaçları dikmek

 

2—Bölgede uygulanmak üzere Meclis kararı ile 1000 m2 üstündeki çatılara yeşil çatı yapma zorunluğu getirmek-teşvik vermek.

 

3—Bölgede , kamuya ait alanlarda irili ufaklı yeni park alanları oluşturmak.Yeni kiraz-nar-zeytin bahçeleri kurup buradan elde edilen meyveleri yöre halkına ve ilgili personele sunmak.

 

4—Bölgede ağaç stoğunu daha yukarı çekmek için mevcut parklardaki-arterlerdeki ağaç sayısını 2 katına çıkarmak.Bunun için eksik ağaçları tamamlamak ve ağaç dikim aralığını 2 m ile sınırlamak.

 

5—Başkanlık emrinde kullanılmak üzere Temsa vs nın Elektrikli otobüsünden-araçlarından satın almak ve bunlar için 2-3 noktada şarj istasyonları kurmak.Bu araçlarla bölge içinde seyahat amaçlı taşıma yapabilmek.


5.1--Ayrıca bölgede bulunan mevcut dolmuşların vs elektrikli araçlara geçmesi için araştırma yapmak.

 

6—Özürlü bisikletlerinin elektrik dolumu için bölgedeki akaryakıt istasyonları-muhtarlık ve başkanlık binalarında şarj ünitesi kurmak.


6.1--Ayrıca belediye olarak aküsü bitmiş özürlü arabalarının akülerini talep ile ücretsiz değişimini sağlamak.

 

7—Bölgede geri dönüşümü artırmak için , eski ve özellikle yeni binalarda her kata geri dönüşüm kutusu koymak ve bu kutularda geri dönüşüm malzemelerin-atıkların alınmasını geri dönüşüm firmasıyla sağlamak.


7.1--Aynı zamanda mevcut geridönüşüm toplayıcılarınıda geri dönüşüm firmasında istihdam edilmesini sağlamak.

 

7.1—Geri dönüşüm oranını artırmak için yol ceplerinde bulunan çöp konteynerlerinde en az birine geri dönüşüm konteyneri diğerlerine ise gıda atık konteyneri yazmak.


7.1.1--Belediye olarak gıda atığı konteynerlerinde bulunan gıda atıklarını solucan gübresi vs kompost yapmak üzere tesis kurmak.Gıda atıklarını kompost olarak değerlendiren firmalara-bu işi yapanlara vermek.

 

7.2--Plastik poşet kullanımının sınırlandırılması için,belediye olarak ismeklerde bez poşet üretip-halk ekmek büfelerinde ücretsiz veya cüzi ücretle satılmasını sağlamak.

 

7.3--Pazarlarda-Marketlerde meyve vs paketlemek üzere kese kağıdı torba kullanımı desteklemek. Bunların üretimi için çözüm üretilebilir.Bu torbalar çeşitli kamu kaynaklarında üretilebilir mi(ismek vs).

 

7.4—Pet şişe kullanımında geri dönüşümü sağlamak üzere atık pet şişe içine atıldığında akbil konturu yükleyen matikler çeşitli merkezi noktalara yerleştirilebilir.

 

7.5--Büyük site çöp konteynerleri yanına cam geri dönüşüm kumbaralarıda konulabilir.

 

7.6—Belediye ana arterlerde 1-2 adet olacak şekilde çöp konteynerleri yakınına atık giysi kumbarası ve eski kitap kumbarası vede kapaklı güzel atık ekmek kutusu yerleştirebilir.Buradan sağlanan kaynaklar ihtiyaç sahiplerine verilebilir.

 

8-- Gelişmiş ülkelerde uygulanmakta olan ve ülkemizde de özellikle büyükşehir belediyelerinin kullanmaya başladığı coğrafik bilgilendirme sistemi (GIS) vasıtasıyla hane veya bina bazında doğalgaz ve elektrik-atık tüketimlerinin izlenebilir.


8.1--Bu şekilde kWh/m2 gibi göstergelerin elde edilerek, mahalle ve yerleşim yerleri ölçeğinde renkli enerji performans haritalarının oluşturulması mümkündür.Bu bilgi ile enerji tasarrufu için planlamalar yapılabilir.

 

8.1--Bu haritalar, bina rehabilitasyon alanlarının seçilminde öncelikli yerlerin belirlenmesi ve hane sahiplerinin teşvik edilmesi açısından somut veriler olmaktadır.

 

9—Bölgenin imar planları yeniden elden geçirilip aksayan noktaların tekrar düzeltilmesi gerekebilir.Zira imar planları canlıdır.


9.1--Belli peryotlarla güncelleme yapmak gerekir.Ayrıca planlarda  bölge bazında maximum kat adedleri belirlenmeli ve bu sınır korunmalıdır.


9.2--Zira 3 katlı binaların olduğu bir yerde emsal hesaplarıyla 13 katlı binaların varlığı tezat teşkil edebilmekte.

 

10—Bölgedeki çarşı caddeler oluşturulabilir,eski cadde çarşılar yeniden tasarlanabilir.Bunun için bu işler iyi bir cephe-görünüm-mimari tasarım yapan gruba proje olarak ihale edilip bu grup çarşı caddenin mevcut resmini çekip yeniden tasarlayıp idareye teslim edebilir.

 

10.1--Yeni projeye göre bu çarşı caddeler yeniden oluşturulabilir.Tasarımda cadde çarşının yer kaplaması cinsi-rengi-dükkan tabelaları-görünümü-ışıklandırması-caddenin Ağaçlandırması-cadde üzerinde bulunacak açık kafeler-resim satıcı yerleri-yapılan yeni ferforjeler-küçük süs havuzları ile buraları bölge insanın dinlendiği-yürümekten zevk aldığı yer haline getirilebilir.

 

10.2—Bölgede sanat sokağı-içinde resim-müzik-kitap-eski işleme kap vs olduğu çarşı caddeler kurulabilir.

 

11—Bölgede ciddi anlamda çocuk parkına ihtiyaç olabilmekte.Bu ihtiyacın karşılanmasında Yeni yapılan sitelerle belediye protokol imzalayarak sitenin çocuk oyun grubunu yapması karşılığında site yönetimi bu parkı mahallenin çocuklarına açabilme imkanı sağlanması.

 

 

5—Bölgede Elektrik Sisteminde Yapılacak Tasarruflar:

 

5.1—Bina ve yol aydınlatmada kullanılan Mevcut manyetik balastlı aydınlatma lambalarının elektronik balastlı armatürlerle değişiminin yapılması.

 

5.2—Kamu hizmet binalarında, cihazların stand-by konumunda harcadığı enerjiye karşı tüm prizleri akıllı priz ile değiştirmek.

 

5.3—Bölgedeki kamu binalarında gün ışığıyla bina aydınlatmasını sağlamak için , özellikle engelliler sarayı-gençlik merkezi-yeni başkanlık binaları-sağlık ocakları için Uygun dikey şaftlar veya asma tavan altı yada açıktan geçirilecek 20 cm çaplı içi parlak gün ışığı boruları ile çatıdan armatüre gelen gün ışığı ile içerideki armatürler ile ortamı gün ışığı ile aydınlatmak.Bunu sağlamak için bu işi yapan gün ışığı aydınlatma firmalarından teklif almak.

 

5.3.1—Bilgi:Gün Işığı Aydınlatma Sistemi: --Aydınlatmada gün ışığını içeri aktaran sistemler vardır.Sistemde çatı veya uygun bir yere konacak.dış armatür güneş ışığını toplamakta uzunluğu 6-9 (max 12 m) m ve çapı 25-35 cm  ve aydınlatama alanı 20-28 m2 olan içi aydınlık  fleks borularla içerdeki armatürlere getirmekte ve gelen bu ışığı iç armatür tavanda dağıtmaktadır.

 

5.4—Tüm tesislerde az hareketli mahallere sensörlü lamba takmak.

 

5.4.1—Tüm tesislerde metal aksamı ve cihazları topraklamaya bağlayarak-katotik koruma ile ömürlerini uzatmak.

 

5.5--Lazer yazıcılar 300Watt akım çekerken,kartuşlu yazıcılar sadece 10 Watt çeker.Yazıcı alırken kartuşlu yazıcı satın almak.Yeni beyaz eşya vs alırken A+++ sınıfı cihaz almak.

 

5.6—Belediye Hizmet tesislerinde elektrik motorlarının kullanıldığı tüm yerlerde kompanzasyon panosu kurmak.


5.6.1--Bu panonun kurulumu ile elektrik ücret ödemelerinde % 30 daha az ödeme imkanı sağlanabilmekte-6-12 ay içerisinde panonun kendini amorti etmesi sözkonusu olup kurulum maliyeti kwh başına 12 EU alınabilir.

 

5.6.1—Ayrıca panoyu kuran firmanın ne kadar elektrik tükettiği elektrik faturasından belli olup-panonun kurulum sonrası işlevini yerine getirdiği çek edilmelidir.

 

5.7—Başkanlık Binası-Gençlik Merkezleri-Engelliler Merkezi-Nikah Sarayı gibi büyük hizmet binalarında Aydınlatma-Isıtma-Klima-Havalandırma Tesisatında otomasyon sistemi kurdurmak.

 

5.8—Hizmet binalarındaki asansörler için Asansör makine dairelerindeki ısınmaya karşı ve motorun ömrünü uzatmak için


1-klima cihazı bağlamak yada


2--makine dairesi penceresine 35 cm fan takıp, bunu asansör panosunda meşgul devresine bağlamak.

 

5.9—Bölgedeki tüm parklarda kullanılan tüm pompa motorlarına inverter bağlamak ve ayrıca  sulamayı toprak nem sensörlü damlama sulama ile sağlamak.

 

5.10--Başkanlık Binası-Özürlüler Merkezi-Gençlik Merkezlerinin sıcak su ihtiyacı için bina çatılarına güneş kolektörü sistemleri kurulması

 

5.11-- Park ve başkanlık binası vs çevresi için günı ışığı sensörlü ve gün ışığı renkli lambalı veya sarı renkli LED li güneş panelli aydınlatma sistemleri kurulması.

 

5.12—Hizmet ve kamu binalarında Hol-antreler  gibi gece boyunca yakılabilecek mahaller ve asansör kabinlerinde  kullanılabilen E27-Normal duylu lamba yerine 1W güçlü LED ampulleri kullanmak.

 

5.13—Hizmet binaları ve kamu binaları-spor salonları-stadyum-halı sahaları-sokak ve park aydınlatması için LED projektörler kullanmak.

 

5.14—Kamu hizmet binalarında antre,koridor gibi insan koşuşturmasının en az olduğu yerlerde fotoselli lamba kullanmak Hol-WC-WC Holü-Depo-Koridor ları fotoselli lambalarla aydınlatmak.Fotoselli lambalarda hem zaman ayarı hemde aydınlık ayarı yapılmalıdır.

 

5.15—Bölgedeki trafo bina duvarlarını-okul duvarlarına bir ressama bu işi verip-ressam tarafından yağlı boya resimler yaptırma.


5.15.1--Ayrıca Trafo havalandırma pencerelerine 

40 cm fanlar takıp(25 C termostat sıcaklığında devreye giren) havalandırmasını sağlamak.

 

5.16—Bölgedeki okul-kamu binalarının duvarlarına gereken yerlerde ferforje korkuluk yaptırmak.

 

5.17—Belediye olarak tüm kamu kurumları-okullarının mevcut lambaları ücretsiz olarak sarı renkli-gün ışığı led lambalar ile değiştirilebilir.


5.17.1--Ayrıca belediyede yardım alan ailelerin ampulleride bu ampullerle değiştirilebilir.vede bu ailelerin lavabo batarya başlıkları su tasarruflu başlıklarla değiştirilebilir.

 

5.18—Başkanlık Binası-Engeliler  Sarayı vs büyük hizmet binalarında çatıya açılacak 80x120 cm boyutlarına velüx tipi zaman saatine bağlı motorlu pencereler ile binada ısı ve havalandırma dengelemesi yapılabilir.

 

5.19—Bölgedeki parkları toprakaltı-zaman saatli damlama sulama sistemi ile donatmak.

 

5.20—Bölgedeki Pazar yerlerinin elektrik ihtiyacı için Pazar yeri çatılarına belediye olarak bu işi iahel edip yaptırmak bu suretle fotovoltaik panel kurup-elde edilen enerjiyi Pazar esnafının kullanımına sunabilir.

 

5.20.1—Ayrıca Pazar yerleri muhtarlık yardımıyla haftanın 6 günü çeşitli etkinlikler için(kermes-il günleri-açık hava söyleşileri-tiyatro gösterisi-genç müzikleri vs) kullanılabilmelidir.

 

5.21—İlçe belediyeleri uygun yerlere yenilenebilir enerji santrallerini kamu-özel ortaklığı ile kurabilir.(rüzgar-biyogaz santralleri-osb için güneş enerjisi santrali vs)

 

 

6—Sosyal Belediyecilik Uygulama Önerileri:

 

6.1—Belediye yönetimi ve personelin bilgi birkimini daha yukarı çekmek için Dünya-Türkiye Belediye uygulama örnekleri için internet tabanlı araştırma yapmak üzere 2 mühendis yönetim tarafından görevlendirilebilir.Bu ekip yaptığı işe ilave olarak bu işi sürekli yapmalı.Ürettiği raporları başkanlığa sunmalı.

 

6.2—Belediye yönetimi Engelliler için çözüm uygulamalarını araştıran-2 kişilik bir ekip oluşturmalı.Bulunan çözümler başkanlığa rapor olarak sunulmalı.

 

6.2.1—Belediye yönetimi tarafından bir mühendis görevlendirilerek engellilerin kurumlara ulaşımlarında önündeki engeller tek tek tespit edilip ilgili birim iletilip giderilmesi-sonucun ilgili amire rapor edilmesi sağlanabilir.

 

6.2.2—Bu iş anlamında Kaldırımlardaki kabartma taşlar-yol inişleri-kaldırım yükseklikleri tek tek tespit edilip düzenleme yapılabilir.

 

6.3—Belediyeler İmar , Ruhsat denetim Müdürlüklerinde ruhsat başvuru-raporlamalar için elektronik imzalı online başvuru yapma imkanı sağlanabilir.


6.3.1--Bu anlamda elektronik belge sistemi- ebys daha da ileri seviyeye taşınabilir.Aynı zamanda Uzaktan başvuru için alt yapı kurulma imkanı oluşturulabilir.

 

6.4—Bölgede mahallede hangi kökenden insanlar oturuyorsa o mahallede o kültüre ugun etkinliklerde belediye olarak yer alabilmeli.


6.4.1--Örneğin…………mahallede cem evi-………mahallede karadeniz yemek salonu-……..mahallede yerel ürünler pazarı-yeri ayrılarak-belediye burayı düzenleyerek açılabilir.

 

6.5—Belediye olarak bölge halkının bilgi ve becerisini artırmak için mevcut okulları cumartesi ve Pazar günleri kullanacak şekilde vede okulun öğretmenlerine bu günlerde ücretleri belediye tarafından ödenecek şekilde yada bizatihi belediye tarafından:

 

1—çocuklar için maker-beceri atölyeleri açılabilir.

 

1.1—Bölgede Çocuklar için bilgi evleri ile birlikte masal evi kurulabilir.

 

2—Okullarda hafta sonu ve gençlik merkezlerinde gençler için elektrik-elektronik-muhasebe-yazılım-cihaz tamiri-kombi-cep tlf -spor eğitimleri verilebilir. bakır işlemeciliği-ebru-keman kursları ilave edilebilir.

 

3—Okullarda yetişkinler için spor-okuma yazma-bilgisayar eğitimleri verilebilir.Gençlik merkezlerinde inovasyon eğitimi-seminerleri-söyleşileri yapılabilir.


3.1--Belediye küçük kafeler kurabilir (belediye cafesi-ekmek ve organik gıda satan belediye büfeleri). Belediye sınırlı sayıda öğrencilere burs verebilir.

 

4—Bölgedeki okullara halı saha kurulabilir.Okullara ağaç eksenli(%50 meyve+%50 süs ağacı)peyzaj yapılabilir.

 

5—Belediye, spor merkezleri kurabilir.Burada insanlara spor yapma imkanı sağlanabilir.

 

6.6—Belediye personelinin eğitim düzeyini daha yukarı çekmek için yabancı dil bilen personel 2-3 aylığına önerilen yurt içi-yurt dışı belediyelerde görevlendirilip-burada elde ettiği görgü ve bilgiyi bir strateji planı ile uygulanmak üzere belediye idaresine sunabilir.

 

6.7--Kamu kurumlarında ve belediyede çalışan çocuklu bayan personel için kreş yeri sağlanması uygun olacaktır.Fransa kadın çalışan sayısının artmasını kreş yaparak çözmüştür.

 

6.8—Belediye olarak,kamu kurumlarının ihtiyacı olan bilgisayar malzemelerinin sağlanması ve dijital arşiv için gereken harici disklerin sağlanmasında yardımcı olunması.

 

6.9—Belediye olarak  yapılacak harcamaların öz kaynaklardan sağlanması-ve belediye öz kaynakların/harcamalara olan oranının belli bir değerin altına düşmemesi uygun olacaktır.

 

6.9.1—Belediyede çalışan tüm yöneticiler ve çalışanlar sadece işi ile uğraşmalı.İşini geliştirmeli.Her sene işinin çıtasını daha yukarı çekmek için plan yapmalı.

 

6.10—Bölgedeki müzelerde çay-börek eşliğinde üniversite öğrencilerine-entellektülere vs yönelik konusunda en iyi bilim ve sanat adamlarından bilim-sanat söyleşileri yaptırmak.

 

6.11-Bölgedeki yönlendirme levhalarını yeniden revize etmek. Ayrıca bina kimlik levhalarında bina no su yanında binanın mah-sokak isminide yazmak.Ayrıca sokak başı ve bitiminde sokak isimlerini mutlaka yazmak gerekir.

 

6.12—Belediyeler halı saha kurup-spor hocaları eşliğinde işletibilmeli.Bu suretle halı saha maçlarına belirli oranda kalite gelebilir.

 

6.12—Belediye ilk öğretim okullarına içinde horoz-tavuk-kaz-kedi bulunan küçük 15x15 m2 lik çiftlik kurup-bakımını okul idaresine bırakabilir.Bu suretle sanal hayvan yerine canlı hayvanları sevme imkanı sağlanır.

 

6.13—Bölgede yerleşmiş insanlar için kökenlerine uygun yemek günleri düzenleyebilir. Kastamonu-Trabzon-Van-Edirne günleri gibi.Semt pazarında buraların ürünleri satılabilir.Belediye olarak tarihi peynirciler çarşısı(ciğer,çerez,çiçek,et ürünlerinide satan) kurabilir.

 

6.14—Belediye olarak sahipli hayvan edinme olgusu desteklenmeli.Parkın-okulların maskotu olacak sınırlı sayıda hayvanlarda olmalı ve bunlar belediye denetiminde olmalı-korunmalıdır.

 

6.14.1—Sokak hayvanları için 1 adet hayvan ambulansı tedarik etmek uygun olabilir.

 

6.14.2—Parklarda ve uygun noktalara mini kedi evleri ve köpek kulübeleri yapılabilir.

 

6.15—Bölgedeki parklarda Osmanlı çeşmesi kurup bu sudan insanların yaralanması-hayvanlar için su kabı-pınarı kurup-bu sudan parktaki hayvanların yararlanması sağlanabilir.

 

6.16—Bölgede bulunan tarihi eserlerin restorasyonu yapılıp-onu koruyacak cafe vs işletmecilerine 1 yıllığına kiralanabilmelidir.


6.16.1--Ayrıca bölgede isveç vs ülkelerde yapılan sanat eseri olarak tasarlanan süs havuzları-şelale-tarihi kişilerin ve olayların heykelleri yapılabilmelidir.

 

6.17—Her mahalleye küçük ölçekli yüzme havuzu projeleri oluşturulması.Bu suretle gençlerin spor yapma imkanı genişletilebilir.

 

6.18—Bölgede bulunan Belediye duraklarında-ana duraklarında-parklarda-Hizmet binalarında wifi hizmeti sunulabilir.

 

6.19—Bölgede Sokakta yaşayanlar için sadece bu insanlar için aşevi oluşturulabilir.

 

6.20—Acılı günlerde aileler için araç tahsisi yapılması-belediye olarak yemek verilmesinde yardımcı olunması gerekir.

 

6.21—Bölge insanları için 2-3 katlı bina olarak tasarlanan 1 adet öğretmen evi ,1 adet diyaliz merkezi  ve 2-3 adet yaşlılar evi kurmak ve bunların işletmesini belediye olarak yapmak.

 

6.22-Belediye küçük ölçekli bir tıp merkezi kurup ihtiyaç sahibi insanların tedavisinde destek hizmeti sunabilir.

 

6.22-Gençlere yönelik olarak yaz okulları-kış okulları uygulamaları çocuklara yönelik Oyunlarla Ritmik Dans (3-4 yaş)-12-14 yaş için çocuk tiyatrosu-4-6 yaş grubu için akıl oyunları atölyesi-9/14 yaş grubu için yaratıcı yazın atölyesi-masal yazın atölyesi kursları-karikatür kursu düzenlenebilir.

 

6.22.1—Bölge öğrencileri için kültür ve gençlik merkezlerinde film ve 3d filmlerinde gösterilmesi sağlanması.Küçük bir uzay gözlem odası yapılması(telekopu olan)

 

6.22.2—Ayrıca bölgedeki işçiler için belediye konferans salonunda ikramlı iş güvenliği-yanında meslek bilgisi vs eğitimleri verilmesi.

 

6.23—Belediye telefon ile eski giysi ve kitapları halktan alıp-ihtiyaç sahiplerine verilmesinde aracılık edebilir.

 

6.24—Bölgede küçük ölçekli doğa parkı-bilim parkı oluşturulabilir.

 

6.24.1--Kent içi taşımacılıkta sınırlı bölgelerde atlı faytonlar-güneş enerjili faytonlar bulundurulabilir.

 

6.24.2—Bölgede küçük ölçekli teleferik sistmeleri vede aynı zamanda raylı sistem hattı kurulabilir.

 

6.24.3—Bölgede uygun yerlerde Işıklı gösteri havuzu ve ve etrafında oturma gruplarının olduğu alan oluşturulabilir.

 

6.24.2—Bölgeye açık hava sinemaları kazandırılabilir.

 

6.25—Bölgede yeni yapılan sitelerde- binalar için ruhsat safhasında peyzaj projesi ve bunun sulama projesi -spor yapma yeri projesi istenirse insanların spor yapma imkanı genişleyebilir.

 

6.26—Büyükşehir belediyeleri kentin gıda ihtiyacı için kent çevresinde kentin ihtiyacı olan sebze vs yetiştiren alanları belirleyip-buralarda tarım yapılmasını sağlayabilir.İlçe belediyeleride böyle kontrollü alanlar oluşturabilir.Cumhuriyetin ilk yıllarında İstanbul un sebze ve meyve ihtiyacı için yalovada bunların üretilmesi tasarlanıyordu.

 

6.26.1--Newyork un göbeğinde insanlar kontrollü tavuk yetiştirebilmekte.Bu anlamda ilçe belediyeleri kentin çevresinde kontrollü çiftlik kurulmasını destekleyebilir.

 

6.26.2--İlçe belediyesi parkların yanında küçük ölçekli botanik bahçesi kurabilir.

 

6.26.3—Belediye Semt pazarı içinde ekolojik Pazar bölümü kurabilir.

 

6.27—İlçe belediyeleri kendi halk müziği-Türk sanat müziği-etnik müzik-belediye bandosu gruplarını kurup uygun alanlarda konser verebilir.

 

6.28—Belediye olarak kitapların yayınlatmak isteyen yazarlara baskının yapılmasında destek verilebilir.

 

6.29—İlçe belediyeleri psikolojik danışma merkezi-aile danışma merkezi ve kadın lokalleri kurabilir.Evde bakım hizmeti sunabilir.

 

6.30—Belediye tespitini yaptığı engellilere engelli arabası-çölyak hastalarına çölyak peketi-gıda yardımı-ihtiyaç sahibi ilaç alamayan hastaların ilaç ihtiyacının kısmi sağlanması-asker yardımı-yaşlı yardımlarında ihtiyaç sahiplerine destek sağlayabilir.

 

6.31—İlçe belediyeleri her sene e belediye uygulamaları çıtasını yükseltebilmelidir.

 

6.32-İlçe belediyeleri  büyük parkların içinde küçük hayvanat bahçesi-aqupark-akvaryum kurabilir.

 

6.33-İlçe belediyeleri evlenen her çift için 1 fidanı parklarına dikip resmini evlilere gönderebilir.

 

6.34—Belediye kendi internet sitesinde sunduğu bütün hizmetlerle ilgili pratik bilgiler adı altında bölüm oluşturup, bilgi dökümani düzenleyip-vatandaşların internetten pdf olarak indirmesini mümkün kılabilir.Bu suretle vatandaşlar aldığı hizmetin içeriğini öğrenebilir.

 

6.35—Belediye yaptığı ihaleleri internet sitesinde yayımlayabilir.

 

6.36—Belediye gençlik merkezlerinde yoga-meditasyon-pilates kursları verebilir.

 

6.37—Belediye yaz kamplarında izcilik-okçuluk-güreş eğitimleri verebilir.

 

6.38—Belediye engelli bakım merkezlerini özel firmalarla kurabilir.Burada engelli çocuklar için atla-hipoterapi eğitimi verilebilir.

 

6.39—Belediye,bölgedeki fırınlara askıda ekmek uygulaması yapılmasını telkin edebilir.

 

6.40—Belediye Bilgi İşlem dairesi görme-işitme-ortopedik özürlülere yönelik onların ihtiyacını karşılayan web sistesi oluşturabilir.

 

6.41—Belediye anlaştığı mağaza-marketlerde kullanılmak üzere ihtiyaç sahipleri için giysi-gıda kuponları verebilir.

 

6.42—Belediye uygulamaları için Elazığ-İzmir-Antalya Büyükşehir Belediyeleri internet portalı incelenebilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 172

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.