MAKALELER / Gıdada Geri Dönüşüm-Sosyal Yardımlar







Gıdada Geri Dönüşüm-Sosyal Yardımlar:


1—Almanya da hergün 2000 tane araç 911 tane gıda bankası ülke çapında düzenli olarak gıda bağışı topluyor.Onlar bu işi dijital değil manuel yapıyor.


1.2—Fransa bu konuda yasalar çıkarttı.Marketlerin gıda bağışı yapmaları zorunlu,çöpe atmak yasak.Üstelik devlet bunun üzerine yüksek vergi avantajları veriyor.


1.3—Yorum:Türkiye,Bakanlık-Sağlık Bakanlığı tarafından de gıda tüketimi yapan-lokanta,yemekhane, market,gıda depolarlı için gıda bağışı yapmaları için vergi indirimi yapmaları ve gıdanın toplanması ve dağıtımı işini belediyelerin-valiliklerin yapması için yasa çıkarabilir.


2—Kamuda gıda geri dönüşümü yanında özel kurumlarda bu işin içinde olmalı.Örneğin Fazlagıda teknoloji tabanlı web platformu.Süpermarketler gıda atığında %5 lik kısmını oluşturmakta.Süpermarketlerde belli taze meyve-sebze,et,süt,yumurta,deterjan,bebek bezi ürünler çöpe gidebilmekte.


2.1--Fazlagıda bu gıda-giysi vs atığını  dernekler,aş evleri vs insanlara yarım eden kuruluşlara ulaştırmakta.Süpermarketler internette siteye girip ellerinde kalan ürünleri ne zaman ,nasıl ,ne kadar miktarda teslim edeceği bilgisini girmekte.


2.2--Siteye giren bir dernek yapılan ilanı görüp başvuru yapıyor.Onay kodu alınmasından sonra bu malzemeleri teslim alıyor.


2.3—Sitenin 2016-şubat ayında hayata geçmesiyle 44 mağazaya ulaşıldı ve 122 ton gıda kurtarıldı.


3—Bu tür web platformları iyi bir çözüm ancak,Bazı sahteciliklerede açık olabilir.Dernek adıyla harekete geçen ucuzcu marketler bu ürünleri site vasıtasayla alıp,kendi marketlerinde zamanı geçen bu ürünleri satabilirler.


4—Gıadad a-geri dönüşüm-İnsana yardımda çöp aşamasındayız.Gıadada geri dönüşüm çok düşük.Bu işin yönetmelikler çerçevesinde belediyeler-valilik tarafından-kamusal yapılması uygun olabilir.


Kaynak.Dünya Gazetesi



2--Gıda Atığında Çözüm Gıda Bankacılığı:


1—İnsan tüketimiyle sonuçlanmayan her tür gıda atık gıda değil fazla gıdadır.


1.1--Gıda Bankaları fazla gıdanın toplanıp ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığı yerler.Almanya da 911 gıda bankası 2000 aracı ile her gün gıda bağışı topluyor.


1.2--Türkiye de gıda bankası sayısı 50,araç sayısı 10 u geçmez.Parası olmadığı için araç alamayan çok dernek var.Araç ihtiyacı için Belediyeler bu derneklere yardım edebilir.


1.3—Gıda Bankası bağışlanan ürünleri kontrol edip,takibini yapıyor.


1.4—Fazla gıdaya sahip firma fazlagıda platformunda ürünü,miktarını,teslim alınma saatini işaretliyor.


1.4.1--İlgilenen kanun uygun gıda bankası başvuru yapıp onay alıyor.Ürünleri araçlarıyla alıyor-kontrol edip ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor.Fazlagıda platformuda bunu takip ediyoruz.


2—Türkiyede henüz tüketilebilir durumdayken çöpe giden gıdanın maliyeti 30 milyar TL.Kısaca GSMH ın %1 civarında.Fazla gıda SKT geldiğinde bile besin değerini kaybetmez.


3—Türkiye de toplam gıda atığı 214 milyar TL.Bitmiş hazır mamul anlamında 50 milyar TL atık var.Bunun 30 milyar TL si bağışlanabilir.


4—Fazlagıda AŞ yapısındaMigros,Metro,Carrefour ile anlaşmış, BM nin dünyada bu alanda desteklemeye değer bulunduğu 9 kuruluştan biri.


4.1--Şirketin karı ile kurduğu Gıda kurtarma Derneğine yönlendiriyor.Fazlagıda nın 2018 hedefi minimum 350 ton fazla gıdayı kurtarmak.Şuanda 9 şehirdeyiz.


5—Fazlagıda olarak en çok domates atığı-yazın en çok kabak,toplu satış noktalarında en çok patates toplanıyor.


5.1--Ataşehirde en çok ananas atığı,B.Çekmecede  patates atığı,SKT 2-3 gün kalan sosis,salam atık ürünlerden bazıları.


6—Firmalar gıda bağışı yaptığında bunu %100 kanunen gider yazıp vergi muafiyeti kazanıyor.


Kaynak.Dünya Gazetesi-07.01.2018

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 232

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.