MAKALELER / Belediye Başkanlık Binaları İçin Tasarım Önerileri





Belediye Başkanlık Binaları İçin Tasarım Önerileri:

 

1—Ödeme Birimleri:Mekan:Zemin Kat.

 

1.1—Türk Telekom,İSKİ,igdaş,bedaş ın ödeme birimlerinin bulunması

 

1.2—Yapılacak protokolle Yeditepe vergi dairesi, itfaiye,afet yönetimi birimlerinin bulunması ve online bağlantı ile işlem yapması.

 

1.3—Gelirler Md. Bu katta yer alması-ödeme döneminde ikramlara devam edilmesi.

 

1.4—Belediyelerde çoğu ödemeler Vakıfbank ve ziraat bankasından yapıldığı için bu bankaların şubesi kesinlikle olması

 

1.5—Tapu kadastro Md.ile ilgili online bağlı masa olması

 

2—Memurlar-işçiler ve şoförler için misafirlerini ağırlayabilecekleri organik aperatif gıdalar-içecekleri bulunduran kafeterya-hem Zemin katta hemde bahçede kurulması.

 

2.1—Öğle yemeğini yedikten sonra midesi rahatsız olup yemekhaneden yemek yemeyen personel var.


2.1.1--Yemekhane sorumlusu aşçısına şu talimatı verebilir:yapılan yemeklerde sebze ve salça-pirinç vs kavurmadan-yada çok az kavurup yemeği yapsa yada direk sıcak suya atsa bu problemler oluşmaz.


2.1.2--Zira yağların bozulma sıcaklığı yaklaşık 130 C kabul edilebilir.Sıcak suyun sıcaklığı hiçbir zaman 100 C yi aşmaz.Yada pohça vs yapılacaksa fırın sıcaklık ayarı 130 C nin altında tutulmalı.-yada pohça vs hafif sulu pişirilmeli

 

2.1.1—Zira bu problemin nedeni kullanılan yağların dayanım sıcaklığının düşük olması ve salça vs kavurma sırasında midenin eritemeyeceği bileşiklerin yağ içinde oluşması-buna bağlı bu bileşikleri mide parçalamak için daha fazla asit basmakta.Bu ise gastrit azmakta.Kısaca salça,sebze vs kavurma işinden uzaklaşılması şart.

 

3—Müdürlüklerin kat yerleşimi açısından-önerilen:

 

1—Bodrum kat………otopark+yemekhane+ arşiv+ kazan dairesi


2—Zemin kat.......Beyaz masa+Gelirler Md+Halkla ilişkiler Md+Zabıta Md.+Sağlık Md+Bilgi İşlem Md


3—1.Normal kat……..İmar Md+Ruhsat-Denetim Md+Planlama Md.+Teknik Bşk Yrd.


4—2.Normal Kat…….Fen İşl. Md+Hesap İşl. Md+Teknik Bşk Yrd


5—3.Normal Kat…….Kültür Md+İnsan Kaynak Md+Bşk.Yrd


6—4.Normal Kat……Başkanlık Makamı+Teftiş Bşk+Hukuk İşl. Md

 

3.1—Memurların oturma düzeni:Memurların oturma düzeni için Bankalarda olduğu gibi-yarı saydam cam paravanlı oturma düzeni ve biçim olarak 2 memurun masalarının L biçiminde konumlandığı oturma düzeni tercih edilebilir.

 

4—Binalarda wifi kaynaklı internete erişim sağlanmalı.Ayrıca Bilgi işlemde görevlendirilecek personel belediyede çalışan tüm personele internete erişimini anlatabilir.

 

5—Bina yerleşim tasarımında Müdürlükler için Md makamının yanında Müdürlerin misafirleri için kapalı bir alan bırakılması uygun olabilir.

 

6—Ayrıca Mdlük lerde vatandaş-misafirler için bekleme mahali yapılması.

 

7—Başkan ve Başkan yardımcılarının makamları yanında dinlenme odasının yapılması.

 

8—Bodrum katta-kapalı olarak ve aynı zamanda bahçede konumlanmış spor alanı yapılması sağlıklı personel için kesinlikle gereklidir.Memurların öğle aralığı vs spor yapabilmesi için buralara spor aletleri kurulması.ve aynı mekanların yanına çocuk oyun grubu kurulması (tırmanma filesi,yer trampleni,uzay mekiği, tahtrevalli,kaydırak,salıncak)-ayrıca küçük bir alanda tavuk-kaz vs beslenebilir.

 

8.1—Bahçe peyzaj planı için Bahçede hiç ağaç kesmeden % 50 bodur meyve ağaçlı+%50 süs (akasya,leylak,ıhlamur) 5 cm çaplı ağacın dikildiği bahçeler kurulabilir ve ayrıca küçük mavi mermerli süs havuzu kurulması uygun olabilir.

 

9—Başkanlık binalarında personel ve misafirler için yeteri kadar alana sahip mescit kurulması.Abdest alma yeride namaz kılma yeri yanında olması daha uygun olacaktır.

 

10-Başkanlık binalarında personel için yeteri kadar sayıya sahip alaturka-engelli WC nin olması.WC havalandırması için min 40x40 cm pencere olması.WC sayısı için personel sayısının % 10 u kadar wc bırakmak uygun olabilir.

 

11—Yemekhanede öğle aralığında yemek yiyen toplam personel sayısının için bırakılacak sandelye sayısı ,toplam personel sayısının %40 si kadar bir sandalye bırakılması uygun olabilir.

 

12—Belediyelerde dijital arşiv mutlaka oluşturulmalı-elektronik belge sistemi oluşturulmalı ve mühendisler küçük bilgisayarlar ile dijital arşivden yükledikleri projeleri sahada lazer metreler kullanarak kontrol edebilmeli.


12.1--Belediyelerde 46.000 binaya sahip bir ilçe için elektronik belge yönetimi sistemi için 

5 Terabay kapasite gerekebilir.


12.2--Ayrıca 15 Terabayt lık bir alan ise dijital arşiv için gerekebilir.Toplam 20 terabaytlık bir kapasiteye ihtiyaç olup,ilave 20 terebayt lik ek kapasite ise yedekleme için sağlanmalıdır. Sonuçta 40 terabaytlık bir kapasiteye ihtiyaç olup her yıl belli oranda bu kapasite arttırılabilir.

 

11—Başkanlık binalarında çalışan çocuklu bayan personel için kreş yeri sağlanması uygun olabilir.

 

12—Müdürlükler içinde havayı temizleyen palmiye tipi yapraklı saksıda ağaçların bulundurulması uygun olacaktır..

 

13—Başkanlık binalarında Konferans salonun olması-burada akustik düzenleme ve ses yalıtımının ciddi olarak yapılması gerekir..

 

14—Başkanlık binalarında personelin teknik kitap alacağı-halkın-öğrencilerin kitap alacağı bir kütüphane-dökümantasyon merkezi olması.

 

5—Enerji-Su Tasarrufu Önerileri:

 

5.1—Bu tür binalarda işletme giderlerini düşürmek için:

 

1—Bina elektrik tesisatında Akıllı priz kullanılması.Akıllı priz cihazları stand-by komunda kapatan prizlerdir.

 

2—Tüm ampullerin tasarruflu sarı-gün ışığı renginde seçilmesi.Yapılan araştırmalar beyaz ışığın kansere yol açabileceği yönünde.

 

3—Bina içinde gün ışığından daha fazla faydalanmak için çatıya konacak ışık tüpü armatürü ile dışardaki gün ışığı armatüre oradan içi parlak 20 cm fleks boru ile bina içindeki iç armatürlere verilebilir.Dolayısıyla bina içi gün ışığı ile aydınlatılabilir.


3.1--Işık borularının geçmesi için şaft oluşturmak gerekebilir-tavanı asma tavan yapmak gerekir.Borular dış duvardan asma tavan içinden geçirilip armatürden içeri verilebilir.


3.2--Işık ölçümü-otomasyon ile gün ışığı azaldığında günışığı ampuller ile ortama suni aydınlatma yapılabilir.


3.3--Keşif için gün ışığı firmalarını davet etmek uygun olabilir.

 

3.4.1—Belediye binalarında Pencerelere içten kristal bond filmi yapılması-bu suretle pencerelerde % 15 enerji tasarrufu sağlamak olabilir.Bunun için İlgili Firmadan teklif alınabilir.

 

4—Yeni cihaz alırken-Fotokopi-Buzdolabı-Çamaşır Makinesi vs cihazlarda A+++ sınıfı cihazların tercih edilmesi

 

5—Havalandırma-Isıtma-Klima tüm mekanik sistemlerde kullanılan pompa ve fanların enerji tasarrufu sağlayan inverterli olması şartı aranmalıdır..

 

6—Isı Yalıtım:

 

1--Binayı ısı yalıtım anlamında enerji harcaması çok düşük bina olarak-pasif bina tasarlamak uygun olabilir.Bunun için

 

2.1—13,5- veya 19 cm tuğla dış duvar üzerine gelecek yalıtım(taşyünü) kalınlığının min-6-8 cm seçilmesi-yada

 

2.2—yada Dış duvarın  ısı yalıtım projesine uygun olarak 25 lik gaz beton üzerine 4 cm-içten 2 cm-dıştan 2 cm perlitli sıva ile sıvanması yerelidir.Ayrıca dış cephenin açık renk su bazlı boya ile boyanması.

 

2.1--Duvarlara mahallerin mikro havalandırması için yağlı boya kullanmamak gerekir.Bunu sağlayan su bazlı boya kullanmak gerekir-iç mekanlarda yangına dayanıklı alçı sıva üstüne yağsız alçı sıva atmak-dış kaplamada binanın dıv duvarlarının mikro havalandırması için seramik kullanmamak gerekir.

 

6.1—Dış duvarda yapılan kaplamada, kaplama ile yalıtım(taşyünü vs) arasında (yangın bacası olmaması için) boşluk bulunmaması gerekir ve aynı zamanda taşyününün üzerinde yangın çıkaracak naylon olmaması şarttır.Dış duvar ve çatı kaplamalarında Kaplamanın A sınıfı yangına dayanım belgesinin olması gerekir.

 

6.1.1-—Bina çatısının 10 cm taş yünü üzerine-beyaz tuğla(güneşi yansıttığı için) ile kaplanması yada teras olacaksa ısı ve su yalıtımlı teras üzerine yeşil çatı(kafeterya olarak kullanılabilir) olarak tasarlanması çok güzel olabilir.

 

6.1.2—Teras tasarımında sıralama: eğim şapı+ su yalıtım membranı+5 cm xps levha+bütün naylon+6 cm sikalı perlitli şap+2 kat likit su yalıtımı+açık renk pürüzlü seramik+yeşil çatı(saksıda bodur meyve ağacı-zaman saatli damlama sulama)+oturma grupları

 

6.2—Camların 16 mm ısı cam konfor serisi yapılabilir ayrıca her mahale yarım açılır pencere mekanizmasının yapılması.

 

6.2.1—Yüksek katlı binalarda cam silerken pencerelerden düşmeye karşı sabit kanat genişliğinin-50 cm ile sınırlandırılması uygun olabilir ve mümkünse pencereyi iki kanatlı cam olarak tasarlanması-iki kanadında mahal içine doğru içe açılabilmesi-ortasından kayıt geçmesi.

 

6.3—Binanın döşemesi için ısı ve ses yalıtımı için şap altına 0.5 cm kauçuk membran üzerine perlitli şap atılabilir +ayrıca kablo kanallarının bırakılması

 

6.4—Her Müdürlük ve Birimlerin-ayrıca beyaz masa-yemekhane-kafeterya,  duvarının ses yalıtımı için çift tuğla yapılması.Bunun için 2x8.5 tuğla+4 cm taşyünü(2 cm yoğun+2 cm yoğun olmayan-ses yalıtımı için) çift duvar yapılması.

 

6.5—Otopark döşemesinin sikalı perlitli şap olarak dökülmesi-sertleştirici kullanılması-helikopter atılması-otopark boyalarının yapılması-ve otoparkda bütün duvarlarda yangın geciktirici boya kullanılması.

 

7—Bilgi işlem odalarının havalandırmasınının yapılması gerekir-odada EMR  ye karşı kaktüs-palmiye türü saksıda ağaçlar bulundurulması. ve işlemci odalarının elektromanyetik radyasyonuna(EMR) karşı duvarlara 40x40 cm pirinç levha ile kaplanıp-bunların bina topraklamasına bağlanması

 

8—Doğal havalandırma için en üst kottaki pencerelere motorlu açılır pencere konup-sabah-akşam 5-6 arası zaman saati ile açılması.

 

9—Binanın

1--yangın hidroforu,

2--otopark havalandırma fanı

3--sığınak havalandırma fanı

4—ısıtma kazanı

5--klima santrali

6—Çiller-soğutma cihazının vs

 

otomasyon odasından monitörden izlenebilirliğinin sağlanması-ayrıca bu cihazlar için otomasyon yanında aynı zamanda havalandırmaların manuel olarak otomasyon odasında devreye alınabilmesinin sağlanması.

 

6.1—Yine ayrıca bu cihazların çürümeye karşı katodik koruma için bina topraklamsına bağlanması.

 

9.1—Bina yangın tesisatında Yangın kollektörüne saatli vanalı şehir şebekesi bağlantısı sağlanması ile hidrofor arızasında vs yangın dolapları şehir şebekesi ile beslenebilir.

 

9.2--Bina ana su hattınında şehir şebeksine direkt bağlanması ile hidroforun harcayacağı enerjiden tasarruf sağlanabilir.

 

10—Çatıya teras üzerine veya çatıda kiremit üzerine kurulacak , güneş kollektörleri ile bina sıcak su ihtiyacının %40 ı karşılanabilir.

 

11-Binanın soğutma sistemi elektrik yerine doğalgazlı soğutma ile kurulursa elektrikliye göre daha binanın ısıtma ve klima edilmesi için harcanacak enerji daha ekonomik olacaktır.

 

12—Binaya uygun kapasitede kojenerasyon sistemi kurulursa doğalgazdan üretilen elektriğin fazlası satılabilir ve üretimden çıkan sıcak su bina soğutma ve ısıtmasında kullanılabilir.

 

13—Binanın pissu hatları çekilirken wc ile lavabolar ayrı çekilmeli-lavabo suları-gri su-wc suları siyah su olup, binanın gri suları gri su sistemi ile filtre edilip-yağmur suyu ile birlikte depolanıp bahçe sulaması ve wc lerin rezervuar suyu olarak kullanılabilir.Pissu hatlarına parelel havalık hattı mutlaka tesis edilmeli.

 

14—Binanın içme suyu için çatı katına paslanmaz çelik tank konup bu tanka gelen şehir şebeke suyu waterbox firmasının seramik membranından geçip arıtılıp tankın içine girer ve tankın altında aşağı doğru uygun noktalara konan sebiller ile su verebilir.

 

15—Otoparklarda yerde sensör konularak bulunulan alanın dolu-boş olduğu anlaşılabilir, bu şekilde araç sayısı ve boş alanın belirlendiği bir bilgisayar yazılımı(turkcell yapıyor mu) sistem tasarlanırken ayrıca plaka tanıma sistemi olması uygun olabilir.

 

16—Bahçe aydınlatmada gün ışığı led lambalı-fotovoltaik panelli direkler tercih edilebilir.

 

17—Binanın led sertifikası için ilgili kuruluşa başvuru yapılabilir.

 

18—Elektrik Tesisatında:

18.1—Kablo bağlantılarının tel somunlar ile yapılması

18.2—Islak zemin ve balkon prizlerinin kapaklı olması

18.3—Kat holleri aydınlatmalarında gün ışığı led paneller kullanılabilir.

18.4—Yerden 80 cm altındaki prizler korumalı yapılması.

18.5—Bina enerji odası iç yıldırım koruma olarak parafudr kullanılması-dış yıldırıma karşı faraday kafesi yapılması




2--Belediye Başkanlık Binası Tasarımı İçin Öneriler:

 

1—Yeni Bina Mekanik Tesisat:

 

1—Binanın elektrik ihtiyacının % 30-40 ı çatıya konacak PV güneş panelleri ile sağlanabilir.

 

2—Yeni binanın sıcak su ihtiyacı yine çatıya konacak güneş panelleri ile sağlanabilir.Hatta hem sıcak su hemde elektrik üreten pv paneller kullanılabilir.

 

3—Yeni binada lavabolara sensörlü ve tasarruflu musluk konulması-wc rezervuarlarının maksimum 4 lt düşük hacimli seçilmesi uygun olabilir.

 

3.1.—Kullanılacak wc sayısı mevcut binanın 1.5-2 katı kadar olabilir.


WC lerin yarısı alafranga-yarısı düz wc olabilir zira dizlerini bükmekte zorlan çoğu insan düz wc lerde sıkıntı çekebilmekte.


Ayrıca iki bölüm arası yeteri kadar uzun mermerle kaplı pisuvarlar olabilir.

 

3.1—Çatıdan gelen yağmur suyu ve lavabo-duşdan gelen hatlar ayrı çekilip filtre edilerek-bu gri sular tekrar wc rezevuarları ve üretimde-bahçe sulamada kullanılabilir.

 

3.2—Bina yeşil alanı olarak karbon hesabına göre ağaç sayısı=topl inş alanı*0,006 formülüne göre sayısı belirlenen ağaçlar-5 cm çapında 


meyve(%50 si-nar,zeytin,ceviz,üzüm vs)(%50 si süs-akasya-ıhlamur-çınar ve çalı türü bitkiler ) kullanılarak yapılan peyzajın toprak altı damlama ve spring ile sulanması oldukça önemli.

 

3.3—Bahçede oluşturulacak yeşil alan-bankolar-fıskiyeli mavi mermer süs havuzu-küçük bir kafeterya-spor aletlerini barındıran küçük bir alan olması oldukça önemli.

 

3.3—Bina imalatında duvar kalınlığının 19 luk tuğla üzerine 6-7 cm kalınlığında karbonlu strafor(24 dans yoğunluk) üzerine 1.5 perlitli iç ve dış sıva ile sıvanması ve 


açık renk-beyaz,krem rengi su bazlı boya ile boyanması. İç duvarlara 1.5 cm perlitli sıva ve üzerine alçı sıva atılması.

 

3.4—Binada kullanılan tüm camlar mahal alanın en az %15 i olacak büyüklükte yarım açılabilir olmalı.Aynı sistemle tasarımı yapılan


 ………….. Belediyesinde insanlar mahaller için havasız ifadesi kullanıyor.


Kısaca mahallerde ve wc-duş-kafeterya-yemekhanede doğal havalandırma için mutlaka yarım açılır cam kullanılmalı.

 

3.4.2—Kullanılacak camlar 12 mm aralıklı kaplamalı ısı cam olmalı(verimi en yüksek cam tipi)

 

3.5—Bina çatısının teras olarak düzenlenmesi=döşeme+eğim şapı+6-7 cm mavi strafor+  bütün naylon+10 cm perlitli sikalı şap+likit su yalıtımı+45*45 açık renk pürüzlü seramik 


ayrıca çevre duvarının ferforjesinin yapılması-terasa kafeterya-spor aletleri-pinpon-bilardo masası vs konulması -


yeşil çatı olarak yapılması(bodur meyve ve çalı türü) ve çatıya su soğutmalı klima grubunun ve güneş panellerinin konulması.

 

3.5.1—Terasta

1--Yemekhane

2--kafeterya,

3—Strateji Md.arge merkezi,

4—Bilgi işlem odası

5--pinpon alanı,


6--kütüphane bodrum katta değil en üst katta olmalı. Yemekhanede belgesel kanalı gösterilmesi- duvara monte edilmiş tv ler-havayı süzen bambu tibi büyük yapraklı saksı çiçekleri-hoca ali rıza nın 1850 istanbul resimleri olabilir.

 

3.5.1--Bilgi işlem Md.için

 

1--sistem odası min  100 m=8*12m2 ve sistem odasının ve/veya tüm Bilgi İşlem Md.nün  kesinlikle sığınak statiği ile kalın perde duvarların koruması ile tasarlanması-(yangına-sabotaja-depreme dayanıklı ) 

 

2--Kesinlikle Havalandırma tesisatı ve doğal pencere havalandırması 

 

3-Elektromantyetik radyasyona karşı faraday kafesi ve kurşun kaplı kaplamlı koruma yapılabilir.ve her Bilgi işlem Müh.Bilgisayar cihaz kasası faraday kafesli özel kutulara alınabilir. 

 

4--Bilgi İşlem Müh.için her mühendis için min 18-20 m2 alan

 

5--Bilgi İşlem Md. için ve ayrıca toplantı odası olarak kullanılmak amacıyla min 8*12 m2 alan

 

6—Başkanlık binasında , Memurların masaları depreme dayanıklı olmalı(depremde masa altına girebilme imkanı)-sandalyeler ortopedik olmalı ve 


her masanın UPS ve Elektrik girişini sağlayan kare buatlar,tefrişte 1 adet masanın sağında ve alternatif olarak da  1 adet solunda olmalıdır.Ve koridor-yürüme yollarında buat herhalde bulunmamalıdır.

 

 

3.5.2—Yemekhaneye giriş için akbil tipi ön ödemeli kartlar kullanılabilir.Bu kart cihaza dokunulduğunda kişinin önceden yüklediği paradan o günkü yemek ücreti düşmeli.Misafiri geldiğinde de aynı kartla ödeme yapabilir.

 

3.5.3—Yemekhanede yapılan yemeklerde ağırlıklı olarak salata-yoğurt-bulgur pilavı-sebze yemeği-balık-makarna-meyvede oluşabilir.

 

3.5.4—Katlarda çay ocağı odası kurulabilir.

 

4—Yangın tesisatı yapılırken 100-150 ton sikalı c30 betondan betonarme yangın deposunun yapılması (duvar et kalınlığı 20 cm ve donatılı).Yangın pompaları jokerli-çift kafalı dik olarak 100 m3/h kapasitede seçilebilir.


Ayrıca yangın kollektörüne vanalı çek valfli şehir şebekesi saatli olarak direk bağlanmalıdır.Yine ayrıca binadan belli uzaklıkta su kuyusu açılıp dalgıç pompa ile gelen su yangın ve bina ana su deposuna-yağmur suyu deposuna basılabilir.

 

5—Binanın temiz su ihtiyacı için çatıya 5 tonluk paslanmaz çelik depo yapılıp burdan aşağı doğru konulacak sebil musluklardan su içilebilir.Yalnız depoya gelen su seramik membran ile -zeolit değil filtre edilip yada direkt su firmasından depoya basılıp  kullanılabilir.

 

6—Binanın klima ihtiyacı için terasa konacak su soğutmalı-hava soğutmalı değil çillerden sağlanacak soğuk su ile fancoil sistemi dahilinde soğutma-yoğuşmalı kazan grubu ile ısıtma(en az iki kazan ve 


sıcak su için ayrı kazan(sıcak su sistemi çatıya konan sıcak su üreten güneş kolletörü ile bağlantılı) olacaktır. 


Fancoiller oda termostatlı-kazan dış(16 C) ve İÇ(19 C) ortam termostaları aralığında çalışacaktır.Dış üniteler delikli estetik paravan ile gizlenebilir.

 

6.1—Binanın havalandırma ihtiyacı için mahallere kanal çekilebilir-bunlar çatıya konan fanlarla desteklenebilir aynı zamanda mahallerdeki yarım açılır pencereler ile doğal havalandırma yapılmalı.

 

6.2--Ayrıca mahallere dimerli anahtar ile hızı ayarlanabilen tavan tipi vantilatörler yada karşılıklı pencereler konacak 35 cm çapı düşük devirli pencere fanları ile hava akımı sağlanabilir.

 

6.3--Doğal havalandırma için binada uç noktalara yerden 30 cm yukarıda  alt havalandırma ve tavandan 30 cm aşağıda alt havalandırma memfezleri(45*45 cm) yapılarak doğal bina içi hava sirkülasyonu sağlanabilir.


Ayrıca tavanlara motorlu velüks(80*120 cm) tipi açılabilir pencereler(istenirse motorlu) konulabilir. Otopark açık otopark olarak düzenlenebilir.

 

7—Bina tesisat Jeneratör ihtiyacı için P(kva)= (faydalı alan(m2)/100+20) formülü kullanılabilir.Bina üretim cihazları jeneratör ihtiyacı için cihaz güçleri üzerinden hesap yapılabilir.


Toplam ihtiyaç bu iki değerin toplamıdırJeneratör jeneratör odasında bulunmalı-altına kauçuk takoz takılmalı.

 

8—Mekanik tesisat vs İmalatta kullanılan tüm cihaz motorları inverter olmalı yada cihazı bağlanmalı.

 

9—Bina bilgisayar sistemlerinin beslemesi için güç kaynağı olmalı.

 

9.1—İmar vs diğer Müdürlüklerde isteyen mühendis personele gerekçesi dinlenerek kasalı bilgisayar verilmeli.

 

9.2—ebys vs için sistemi iyi bilen bir elemanın firma ile görüşülerek başkanlık binasında daimi bulundurulması ansal çözümler için oldukça önemli.

 

9.1--Mahrem bilgilerin(proje-otocad çizimleri ve satış-muhasebe) olduğu bilgisayarlarda internet bağlantısı olmamalı (internetten izlenebiliyor).

 

9.2--Yapılan her çalışma(muhasebede-arge de) en az iki harici diskte günlük ve haftalık olarak yedeklenmeli.

 

9.3—Personelin youtube girebilmesi için youtube yi 18+ olarak süzen-uygun olmayan videoları engelleyen bir filtre sistemi kurulabilir.Zira dünyanın tüm videoları youtube de bulunuyor.

 

9.3.1--Youtube girip bağcılar yazıldığında sağlıklı site bulamayabilirsiniz.Bu nedenle Belediye-idare olarak ............Kent Rehberi-...........Tarihi- ..........Yaşam- ...........ilçeleri 


adı altında rahatlıkla kullanılabilen adlar üzerinden bu konularda oldukça kaliteli video hazırlayıp youtube atabilir.İncelemek için ........ tarihi oldukça iyi hazırlanmış bir klip yararlanılabilir.

 

 

 

9.3--Bilgisayar odasında ve güçlü cihazların yanına emr-elektromanyetik radyasyonu emen kaktüs bitkisi olmalı ve cihazlara topraklama bağlanmalı.

 

9.4--Başkanlık binasında mekanik-elektrik tesisatları için mutlaka zonlara ayrılarak tesisat çözümlenmelidir.


Örneğin ısıtma ve soğutma ve elektrik tesisat için müdürlüğün ısıtmasını kontrol eden tek bir termostat olmalı-yine elektrik tesisatı tek bir anahtarla kontrol edilebilmelidir.ve 


bu anahtarların tümü kat anahtarında-kat anahtarlarıda  tabloda tek bir anahtarla kontrol edilebilmelidir.Bu hiyerarşik yapı ile,mesai çıkışı tüm katlar kapatılarak, sızıntı elektrik enerjisi harcaması(harcanan tüm elektrik enerjisinin % 5-10 kadar) ortadan kaldırılabilir.

 

9.4.1—Başkanlık binasında oda ısıları 19 C ye ayarlanabilir.Bu değer personel verimi için oldukça iyi bir değer olarak düşünülebilir.

 

10—Atölyelerde üretim alanında kullanılan camlar 3 lı-veya 16 mm çift camlı olabilir.

 

10.2--Ayrıca çatıya konacak armatür ve ışık boruları(25 cm çaplı) ile bina içinde gün ışığı aydınlatması yapan firmadan teklif alınarak gün ışığı aydınlatma yapılabilir.


Bu konu önemli.Engelliler merkezi ve diğer hizmet binalarında gün ışığı aydınlatma sistemi kurulabilir.

 

10.3--Kullanılacak lambalar kesinlikle beyaz ışık olmayan -gün ışığı yada sarı renkli led veya tasarruflu ampul olabilir.Beyaz ışık uyku hormonu-melatoni baskılayarak insan sağlığını bozuyor.

 

10.4--Az hareketli odalara-depolara hareket sensörü yerleştirilerek aydınlatma kontrol edilebilir.Aynı zamanda bina otomasyon kontrolünde aydınlatma kontrolü otomasyonu-izlenebilirlik olmalı.

 

11—Bina için ilgili firmalardan yeşil bina sertifikası alınabilir.

 

12—Yeni binada mahal yerleşimi yapılırken verimi maksimum edecek kadar geniş alanlar olmalı.Yeni binada bölüm mahalleri tasarlanırken mevcut alan %25-30 artırılabilir daha fazla artırma veya düşük alan verimi düşürebilir.

 

12.1—Bina yerleşiminde müdürlüklerde şeflikler de personel yerleşimi üstü açık cam bölmeler ile ayrık L oturma düzeninde düzenlenebilir.

 

12.2—Dışarıdan gelen vadandaş öncelikle ilk beyaz masaya gelmeli.Burada derdi dinlenen vatandaş ilgi müdürlük beyaz masasına yönlendirilmeli.Müdürlük beyaz masasından ilgili personele yönlendirilebilir.

 

12.3—Müdürlüklerde Kalem personeli yaptığı işi iyi bilen en az 2 elemandan oluşmalı.Müdürlük kaleminde vatandaşa rehberliği stajyer öğrenciler yapabilir.

 

 

12.2—Bina maketinin fotoğrafı çekilip tüm personele dağıtılarak ve yapılacak sistemler için bilgi verilip görüş alınabilir.

 

13—Personel giriş ve çıkışı parmak okutma ile kontrol edilebilir.En verimli sistem bu.

 

13.1--Kritik personele ilave sosyal denge-performans parası verilebilir.

 

13.2--Bayramlarda çikolata vermek önemli.

 

13.3--Okul zamanı öğrenci yardımı yapılması güzel bir uygulama.

 

13.4--Personelin teknik-kültürel olarak  geliştirilmesi için her ay istediği bir kitap verilebilir.Teknik dergiye abonelik yapılabilir.

 

13.5--Binalarda wifi kaynaklı internete erişim sağlanmalı.Ayrıca Bilgi işlemde görevlendirilecek personel belediyede çalışan tüm personele internete erişimini anlatabilir.

 

13.5--Arge biriminin yanında teknik ve kültürel küçük bir kütüphane oluşturulabilir.

 

13.6—Bahçe duvarı Ferforje olarak düzenlenebilir.

 

13.7—Personele istediği zaman kullanacağı  Termal sağlık tesisi kartı verilebilir.

 

13.8—Belediye strateji Md. ne bağlı kurulacak Arge şefliği birimi personeli İlgili üniversitesi hocaları ile içli dışı olup birlikte tübitak destekli araştırma yapabilmeli.

 

13.8--Ayrıca Bir arge personelinin işi yarım gün internet tabanlı(big data) araştırma yapıp-elde ettiği bilgiyi teknik müdüre aktarmalı.

 

6—Bina hesap işlerinde yapılacak harcamalar özkaynaklar ile sağlanmalı-sermaye yeterlik rasyosu belli bir değerin altına düşmemeli.

 

7--Yöneticiler ve çalışanlar sadece işi ile uğraşmalı.İşini geliştirmeli.

 

8—Kritik personel ile yurt dışı fuarlara mutlaka gidilmeli.İlgili belediyelerde 2-3 aylığına ordaki sistemi tanımak ve buraya adapte etmek adına kalabilmeli.

 

 

18—Engelliler İçin Uygulamalar:

 

18.1--Başkanlık binasında-mahalle konaklarında ve Petrol istasyonları ile irtibata geçip birkaç petrol istasyonda engelli şarj ünitesi kurulabilir.Pili bitmiş engelli vatandaşların tespit edilerek pilleri yenilenebilir.

 

18.2—Tüm belediye birimlerinde bir teknik personel görevlendirilerek engellilerin kurumlara ulaşımları önündeki engeller tek tek tespit edilip ilgili birim tarafından giderilebilir.

 

18.2—Başkanlık arge merkezinde engellilere yönelik tüm teknolojik geliştirmeler araştırılıp-uygulama için adım atılabilir.

 

19—Bağcılarla ilgili oalark:

 

6.1—Bağcılarda bütün kamu binalarının-özellikle okulların çatısına belediye olarak sıcak su güneş kollektörü ve fotovoltaik panel grubu kurulabilir. 


Mahalle konaklarına kazan-komi çıkarıp yerine toshiba estia tipi ısı pompası ile ısıtma-soğutma-sıcak su üretilebilir.

 

6.2—Yol aydınlatmasında sarı ışık ve sensörlü lambalar kullanılabilir.

 

6.3—Ana arterlere 2m arayla kuşlarında yiyeceği meyvesi olan ağaçlar dikilebilir.Bu suretle ağaçlı bulvarlar oluşturulabilir.


Ayrıca dikilmiş her ağaç için ağacın havayla temasını engelleyen toprakla dolmuş delikli taşlar vs kaldırıp-40x40-50x50-60x60 cm ölçüsünde toprak alan bırakılmalı-bahar aylarında toprak havalandırlıp-sıvı gübre verilmeli.

 

6.3.1--Yol-kaldırım yaparken hem geçmiş hemde yeni yapılan yollarda kullanılmak üzere yağmur suyunu toprağa veren delikli taşlar kullanılma zorunluğu getirilebilir.

 

6.4—Konut yaparken imarda proje istenirken mimari proje yanında onayını makine müh vereceği(sulama projeli-toplu konutlarda) her bina için peyzaj projesi isteme zorunluğu getirilebilir.

 

4.1—Bağcılarda uygun parklara müze kurulup parkın yönetimi müze yöneticisine verilebilir.Bu yöneticiler parkı normal ticari işleten esnaftan daha kaliteli yönetebilir ve korur.Ayrıca parklar için içeride küçük çay ocağı yapılabilir

 

3—Yollar:

3.1—Özellikle …………. arası bu yola konulan 3 adet ışık ve yolu kesen diğer 3 yoldan dolayı sabah-akşam bu kısa mesafeyi geçmek yarım saati bulmakta.


Burada yolu kesen yol sayısı tek yola ve ışık sayısı tek ışığa düşürülebilir.Oto sahibi bu tek yolu veya başka yolları kullanabilir.


Ayrıca bu mesafeye konulacak kameralar ile park yapanlara ceza verilebilir.


Yine bu mesafede bulunan dükkanlara yük indirme-boşlatma için ikaz-tebliğ yapılabilir.

 

3.2—Kirazlı caddesi yürüyüş yolu olarak düzenlendiği için cumhuriyet caddesinde aşırı sıkışıklık olabilmekte.Bu nedenle kirazlı caddesinin bir tarafı bu sıkışık saatlerde trafiğe açılabilir.

 

3.3—Görevlendirilecek 1 ad. makine müh-1 ad. planlama müh. İle bölgedeki trafik yoğunluğu için çözüm önerileri istenebilir.Bölgenin drone fotoğrafları ile yoğunluk ve önerilen yol çözümleri 


Teknik Üniv.Ulaştırmada ilgili hocaya gösterilip önerilen çözümler irdelendikten sonra deneysel olarak yol oluşturulup ardından tam uygulamaya gidilebilir.

 

2—Gençlik Merkezi:


2.1—Gençler için küçük çay ocağı-spor grubu ve oturma grubu yapılabilir.


2.2—Gençlere verilen kurs konuları sağlıklı olabilmekte .Bu kurslar dışında mesleki eğitim-elektronik tamirciliği-kombi tamiri-bakır işlemeciliği-ebru-keman kursları ilave edilebilir.

 

5--1—Yeni Başkanlık binasında 


Ödeme Birimleri:Mekan:Zemin Kat.

 

1.1—Türk Telekom,İSKİ,igdaş,bedaş ın ödeme birimlerinin bulunması

 

1.2—Yapılacak protokolle Yeditepe vergi dairesi,itfaiye,afet yönetimi birimlerinin bulunması ve online bağlantı ile işlem yapması.

 

1.3—Gelirler Md. Bu katta yer alması-ödeme döneminde ikramlara devam edilmesi.

 

1.4—Belediyelerde çoğu ödemeler Vakıfbank ve ziraat bankasından yapıldığı için bu bankaların şubesi kesinlikle olması

 

1.5—Tapu kadastro Md.ile ilgili online bağlı masa olması

 

2—Memurlar-işçiler ve şoförler için misafirlerini ağırlayabilecekleri organik aperatif gıdalar-içecekleri bulunduran kafeterya-hem Zemin katta hemde bahçede kurulması.

 

3—Müdürlüklerin kat yerleşimi açısından-önerilen:

 

1—Bodrum kat………otopark+arşiv+kazan dairesi


2—Zemin kat.......Beyaz masa+Gelirler Md+Halkla ilişkiler Md+Zabıta Md.+Sağlık Md+Bilgi İşlem Md


3—1.Normal kat……..İmar Md+Ruhsat-Denetim Md+Planlama Md.+Teknik Bşk Yrd.


4—2.Normal Kat…….Fen İşl. Md+Hesap İşl. Md+Teknik Bşk Yrd


5—3.Normal Kat…….Kültür Md+İnsan Kaynak Md+Bşk.Yrd


6—4.Normal Kat……Başkanlık Makamı+Teftiş Bşk+Hukuk İşl. Md


7—Çatı Katı:Yemekhane+Strateji Md+Kütüphane+Sporalanı-kafeterya

 

8--Bina yerleşim tasarımında Müdürlükler için Md makamının yanında Müdürlerin misafirleri için kapalı bir alan bırakılması uygun olabilir.

 

6—Ayrıca Mdlük lerde vatandaş-misafirler için bekleme mahali yapılması.

 

7—Başkan ve Başkan yardımcılarının makamları yanında dinlenme odasının yapılması.

 

8--Bodrum katta-kapalı olarak ve aynı zamanda bahçede konumlanmış spor alanı yapılması sağlıklı personel için kesinlikle gereklidir.Memurların öğle aralığı vs spor yapabilmesi için buralara spor aletleri kurulması.ve aynı mekanların yanına çocuk oyun grubu kurulması

 

9--Bahçe peyzaj planı için Bahçede hiç ağaç kesmeden % 50 bodur meyve ağaçlı+%50 süs (akasya,leylak ,ıhlamur) 5 cm çaplı ağacın dikildiği bahçeler kurulabilir ve ayrıca küçük mavi mermerli süs havuzu kurulması uygun olabilir.

 

9—Başkanlık binalarında personel ve misafirler için yeteri kadar alana sahip mescit kurulması.Abdest alma yeride mevcut binada olduğu gibi namaz kılma yeri yanında olması

 

10--Yemekhanede öğle aralığında yemek yiyen toplam personel sayısının için bırakılacak sandelye sayısı ,bir hesaba göre toplam personel sayısının %40 si kadar bir sandalye bırakılması uygun olabilir.

 

12—Belediyelerde dijital arşiv mutlaka oluşturulmalı-elektronik belge sistemi oluşturulmalı ve mühendisler küçük bilgisayarlar ile dijital arşivden yükledikleri projeleri sahada lazer metreler kullanarak kontrol edebilmeli.


Belediyelerde 46.000 binaya sahip bir ilçe için


5 Terabayt elektronik belge yönetimi sistemi için gerekebilir --15 Terabayt alan isi dijital arşiv için gerekebilir.


Toplam 20 terabaytlık bir kapasiteye ihtiyaç olup,20 terebayt lik ek kapasite ise yedekleme için sağlanmalıdır.

 

11—Başkanlık binalarında çalışan çocuklu bayan personel için kreş yeri sağlanması uygun olabilir.



6.1—Dış duvarda yapılan kaplamada, kaplama ile yalıtım(taşyünü vs) arasında (yangın bacası olmaması için) boşluk bulunmaması gerekir ve aynı zamanda taşyününün üzerinde yangın çıkaracak naylon olmaması şarttır.


Dış duvar ve çatı kaplamalarında Kaplamanın A sınıfı yangına dayanım belgesinin olması gerekir.

 

6.1.1-—Bina çatısının 10 cm taş yünü üzerine-beyaz tuğla(güneşi yansıttığı için) ile kaplanması yada teras olacaksa ısı ve su yalıtımlı teras üzerine yeşil çatı (kafeterya olarak kullanılabilir) olarak tasarlanması çok güzel olabilir.

 

6.4—Her Müdürlük ve Birimlerin-ayrıca beyaz masa-yemekhane-kafeterya,  duvarının ses yalıtımı için çift tuğla yapılması.Bunun için 2x8.5 tuğla+4 cm taşyünü (2 cm yoğun+2 cm yoğun olmayan-ses yalıtımı için) çift duvar yapılması.

 

6.5—Otopark döşemesinin sikalı perlitli şap olarak dökülmesi-sertleştirici kullanılması-helikopter atılması-otopark boyalarının yapılması-ve otoparkda bütün duvarlarda yangın geciktirici boya kullanılması.

 

9—Binanın

1--yangın hidroforu,

2--otopark havalandırma fanı

3--sığınak havalandırma fanı

4—ısıtma kazanı

5--klima santrali

6—Çiller-soğutma cihazının vs

 

otomasyon odasından monitörden izlenebilirliğinin sağlanması-ayrıca bu cihazlar için otomasyon yanında aynı zamanda havalandırmaların manuel olarak otomasyon odasında devreye alınabilmesinin sağlanması.

 

6.1—Yine ayrıca bu cihazların çürümeye karşı katodik koruma için bina topraklamasına bağlanması.

 

11-Binanın soğutma sistemi elektrik yerine doğalgazlı soğutma ile kurulursa elektrikliye göre daha ekonomik olacaktır.

 

12—Binaya uygun kapasitede kojenerasyon sistemi kurulursa doğalgazdan üretilen elektriğin fazlası satılabilir ve üretimden çıkan sıcak su bina soğutma ve ısıtmasında kullanılabilir

 

13—Binanın pissu hatları çekilirken wc ile lavabolar ayrı çekilmeli-lavabo suları-gri su-wc suları siyah su olup, binanın gri suları gri su sistemi ile filtre edilip-


yağmur suyu ile birlikte depolanıp bahçe sulaması ve wc lerin rezervuar suyu olarak kullanılabilir.


Pissu hatlarına parelel havalık hattı mutlaka tesis edilmeli.

 

15—Otoparklarda yerde sensör konularak bulunulan alanın dolu-boş olduğu anlaşılabilir, bu şekilde araç sayısı ve boş alanın belirlendiği bir bilgisayar yazılımı (turkcell yapıyor mu) sistem tasarlanırken ayrıca plaka tanıma sistemi olması uygun olabilir.

 

18—Elektrik Tesisatında:


18.1—Kablo bağlantılarının tel somunlar ile yapılması


18.2—Islak zemin ve balkon prizlerinin kapaklı olması


18.3—Kat holleri aydınlatmalarında gün ışığı led paneller kullanılabilir.


18.4—Yerden 80 cm altındaki prizler korumalı yapılması.


18.5—Bina enerji odası iç yıldırım koruma olarak parafudr kullanılması-dış yıldırıma karşı faraday kafesi yapılması


18.6—Binada kullanılan tüm prizlerin akıllı priz olması.






Makalenin İzlenme Sayısı : 246

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.