MAKALELER / Turizmde Çözüm-Kültür Turizminde





Turizmde Çözüm-Kültür Turizminde:

 

1--Kültür turizmi yine eskiden olduğu gibi lokomotif olmalı ve arkadan gelen vagonlar da deniz turizmi olmalı.

 

2--Pazarlamada 'teaser' diye bir şey vardır. Ben buna 'gel, gel’ diyorum. İşte şimdi biz de Türkiye'ye yönelik iştahı kültür turizmi odaklı kabartırsak yani kültürümüzle gel gel yaparsak kazanırız.

 

3--Örneğin kültür turizmi yapan Hindistan'a 7-7.5 milyon turist gelir ama 20 milyar dolar gelir elde eder.

 

4--Kültür turizmi için bu günler tam fırsat. Yeni bir söylemle kültür turizmini öne çıkarmalıyız.

 

4.1--Özellikle İstanbul'da reçete bu olmalı. Fest Travel olarak sadece İstanbul'da ve çevresinde 190 güzergahımız var; bu kadar zenginiz.

 

4.2--İstanbul ve çevresiyle dünya kültür gezginlerini yeniden ısındırmamız lazım. Terör her yerde var, bu profil için caydırıcı olmaz. Biz Kapadokya, Pamukkale, Efes, Afrodisyas, vs. diyerek turizmde yine öne çıkabiliriz.

 

5--İzmir Dikili’de Olof Palme’nin heykeli olduğu için İsveçliler oraya gitmek isterler.Oysa normal turlarda Dikili’ye gidilmezdi.

 

5.1--İstanbul içinde ve çevresinde 190, Anadolu’da 160 güzergah yarattık. Bunların çoğu özgündür.

 

5.2--Anadolu’da çok bilinen Sümela Manastın, Efes, Pamukkale, Kapadokya, Perge, Troya dışında bilinmeyen birçok tarihi yeri tanıttık, adım duyurduk. 


5.2.1--Örneğin, Cumalıkızık’ın adı geçmezdi, Bursa bile bilmiyordu, bizimle duyuldu. Böyle adım adım her yeri tanıttık, her yere katkımız oldu.

 

5.3--Bizim ilk tur yaptığımız yerlerden iki yer çok şanslı çıktı. Biri Zeugma diğeri de Mardin.

 

5.4--Ülke olarak en iyi bildiğim tabii ki Türkiye, sonra ise Hindistan. Bu ülkede rehberlik bölgesel veriliyor. Her rehber beni tanır. Hindistan rehberleri ve acenteleri benden çok şey öğrendi. 


5.4.1--Hintli acentelerin bilmediği ve satamadığı turlar yaptım. Mesela kabileler turunu, ilk ben yaptım.yerel rehber bulunduruyorum ama 60 kadar yerde hiç yerel rehber kullanmadan gezi yapabiliyorum.

 

6--Yıldızı düşmüş olsa bile kaldığımız oteller yine çok iyi. Otelin konumuna göre gecede 100-150 dolar düşük fiyat ödediğimiz oluyor. 


6.1--Örneğin İran’da İsfahan’da bir otel var, herkes onda kalmak ister. Otelin ön ve arkası arasında gecede 130 dolar fark var. Orada üç gece kalıyoruz, kafadan 390 dolar cebimizde kalıyor.

 

7--70 yaşındasınız; çok dinç ve genç görünüyorsunuz. Formülünüz nedir?Tek formülüm gezmek. Çok çalışıyorum ve geziyorum. Özel bir diyetim yok. Sadece ailemde şeker hastalığı olduğu için o konuya dikkat ederim. 


7.1--Yaratıcılık insan sağlığına hep pozitiflik katıyor. Gezmek yaşamaktır, işte, bu yüzden son çıkan kitabımın adını da böyle koydum. Ben bir gezi tasarımcısıyım. 


7.2--Güzergah tasarlıyorum. Bir şeyler tasarlamak güzel ve olumlu duygular doğuruyor, bu da beni dinç tutuyor.

 

8--1980 yılında deniz turizmine verilen teşviklerle çok sayıda otel açıldı. Her şey iyi gidiyor görünüyordu. 1990’da Körfez krizi oldu ve işte biz orada afalladık. Çünkü bu krizle birlikte her şey tersine döndü. Türk turizmcisi hemen elindeki boş yatakları doldurmak için fiyatları düşürdü.

 

8.1--Turizmde yapılacak en kötü hamle buydu. Böylelikle Türkiye ucuz tatil ülkesi oluverdi ve ondan sonra hiçbir zaman fiyatları yükseltemedik. Her şeye rağmen yatak sayısı arttı. Sonunda biz deniz, güneş, kum turizmine endekslenen bir turizmle karşı karşıya kaldık. Kültür turizmi gelişmedi ve yerinde saydı.

 

9--Deniz turizmi özellikle Akdeniz çanağında herkeste var, ama ülkemizin kültür değerleri bırakın Akdeniz çanağını dünyada tek. Dünyanın birçok ülkesini gezen biri olarak bunu rahatlıkla söylüyorum

 

10—Yorum:Yunanistan da turizm,  kültür ve uygun fiyatlı gastronomi ağırlıklı turizm olarak biçimlenmiş durumda. 


10.1--Türkiye de , bakanlık kendi kurumsal yapısını kullanarak-elemanları ile bu konuda duayen firmaları da yanına alarak politikayı belirlemeli.


10.2--Bu konuda her bölgede turizme hizmet edecek işyerleri-firmaların yapacakları işler şunlar olabilir.


1--yerel uygun fiyatlı doğal malzemeli fiyatlı yemek


1.1—Uygun fiyatlı turistik eşya alma imkanı


2-kurumsal hijyenin sağlanması


3—Sürekli eğitim alan personel ve bunu sağlayan uygun çözümler-akredite kurum çözümleri


4--tlf-para çekme konusunda sağlanan çözümler


5--enerji su tasarruflu-yenilenebilir enerjili binalar ve tesisler


6--en az atık sağlanması ve geri dönüşüm

 

7--Bu maddeler tebliğ edilip , gerekli finansman yada kredi konusunda yardım yapıldıktan sonra kuruluşlar istenen noktaya çekilebilir.Ardından tanıtım atağına girilebilir.

 

Kaynak:Para Dergisi-2.8-07.2017--Fest Travelin Sahibi Faruk Pekinle yapılan söyleşiden.





Makalenin İzlenme Sayısı : 181

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.