MAKALELER / İnovasyon-Arge Teşvikleri İçin Öneri





İnovasyon-Arge Teşvikleri İçin Öneri:

 

1--İleri teknoloji için teşvikler, ülkemizde iki koldan sağlanıyor. Biri üretim yatırımı için diğeri teknolojiyi geliştirmek için. İkisi bir diğerinden kopuk ve geliştirmenin ticari başarısı neredeyse kimsenin umurunda değil

 

2--Bayram Ali Eşiyok, bir yazısında devletin stratejisi olmadan bu ilişkinin kurulamayacağını belirtmiştir.

 

3--Sanayi Odası’ndan kapasite raporu alıp sanayici sıfatı kazananlar dışında kurumlar vergisinin oranını %5 artıralım, Böylece ticareti daha azla vergilendirip sanayileşmeyi özendiririz.

 

4--Patentiyle, geliştirmesiyle kendi sahibi olduğu ileri teknoloji içeren mal üretenlerin kurumlar vergisini, ticaretten alınan ek vergi ile daha da aşağı çekelim.

 

4.1--Bu iş için, firmanın ürettiği malın kilo fiyatını Türkiye ortalaması ile oranlayalım. Fark varsa, oran = puan olarak.vergi oranına yansıtalım.

 

4.2--Örneğin, firma, malını Türkiye ortalamasının 10 katı bedelle satabiliyorsa, vergi oranı %10 daha az olsun (%20 yerine %10).

 

4.3--Böylece nitelikli üretimi özendirmiş oluruz, kişilerin risk almasına devlet ortak olmuş olur, ama ezbere değil, başarısından sonra.

 

4.4--Sektörler arası dengeyi bozmaması için devlet, bu formüle sektor katsayısı uygulayabilir.

 

4.5--Geçişi de dikkatli yapmak gerek, niteliksiz ürünlerden ötürü zâten can çekişen işletmeleri kapatmaya zorlamamalı, dönüşümüne olanak bırakmalı.

 

5—Arge teşvikleri verirken yukarıdaki öneriler yanında firmanın ürettiği patent sayısı, firmadanın yaptığı ileri teknoloji ürünleri oranını-yada ihracatlarının kilo fiyatını kriter kabul edip yaptığı ihracat oranında teşvik verilebilir.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi





Makalenin İzlenme Sayısı : 235

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.