MAKALELER / İnovasyon Sistemi Oluşturmak-Bir Ülkede





İnovasyon Sistemi Oluşturmak-Bir Ülkede:

 

1—1 milyon kişi başına düşen patent sayısı

ABD…………432 adet

İsrail…………431

Türkiye……..1.4 adet

 

2—2009 da yayınlanan Dan Senor ve Paul Singer tarafından kaleme alınan Start-up Nation-İsrail in Ekonomik Mucizesi adlı kitapta bir ülkenin start up ülkesi haline gelebilmesi veya bir ekonomik mucize yaratabilmesi için 35 ayrı parametre sayılıyor.

 

2.1—Nir Ben lavi bu parametrelerin tamamının 6 başlık altında toplanabileceğini söylüyor:Bunlar:


1—İnovasyona dönük eğitim

2—Teknoloji ve yöntemler

3—Kurumlar

4—Pazar

5—Yatırıma yönelen fonlar

6—Hukuksal çerçeve

 

2.2—Lavi ye göre Türkiyenin önündeki en büyük engellerin inovasyona dönük eğitimle teknoloji ve yöntemler konusunda yaşandığını belirtmekte.

 

2.3—Lavi ye göre esas sorun yeni fikirler geliştirmek için yaygın olarak kullanılan beyin fırtınası,swot,oyun ve benzeri tekniklerin aslında verimsiz olması.Yapılan araştırmalar bu tür yöntemlerin verimliliğinin %30-40 düzeyini aşmadığını göstermekte.

 

2.3.1--Başarının yolu yenilikçiliği ve inovasyonu şirketin bir parçası haline getirebilmekten geçmekte. Bunun içinde sistematik inovasyon teknikleri kullanmak gerekiyor

 

2.3.2—Sistematik inovasyon bireylerin psikolojisi,iç dünyası ve yaratıcılığını harekete geçiren araçları değil dünyadaki mevcut bilgileri,patentleri, deneyimleri kullanarak yaratıcı fikirler bulmaya yardımcı olan tüm yöntemleri kapsıyor.

 

2.3.3—Üretilen çözümler hayal gücüyle değil o ana kadar çıkan veriler ve elde edilen deneyimler yardımıyla doğuyor.

 

2.4—Lavi nin geliştirdiği sistematik inovasyon metodolojisi de bir dizi eğitim,okuma ve yazılımı kapsıyor.

 

2.5—Lavi ye göre  Türkiye temel bazı adımları atarsa yeni startup ülkesi haline gelebilir.

 

2.6—Lavi ye göre inovasyon otomobil kullanmak gibi öğrenilebilen bir şeydir.Sistematik inovasyonu adım adım öğrenen bir kişiler şirketlerini çok kısa sürede inovatif hale getirebilir.

 

2.7—MTC, Boğaziçi Üniversitesi ve Dr.Lavi ile birlikte bir inovasyon sertifikası programı geliştirdi.10 aylık program kişi başı 7000 euro gibi bir ücretle kurumları inovasyon hub ı haline getirmeyi hedefliyor. MTC Danışmanı Aziz Emre Günel programa üst düzey ciddi bir ilgi olduğunu söylüyor.

 

3—Yorum:

 

1—Kurumları kurum yapan en büyük güç,kuruma yerleştirilen inovasyon -sistematik inovasyon kültürüdür.Yöneticiler bunu sağlamalıdır.

 

2—Beyin fırtınası,fikirleri kuluçkaya yatırmak vs teknikler her zaman varlığını koruyacaktır.

 

3—Büyük veriyi süzen yapay zeka programları ile Çin inovasyon bilgilerini kendi firmaları-kurumları önüne getirmeyi hedeflemekte.

 

4—Rusya İsrail e şuanda bir silikon vadisi kurduyor.Çalışmalar devam ediyor.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi-Pazarlama3.0-17.02.2017





Makalenin İzlenme Sayısı : 241

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.