MAKALELER / Tatlı Gıdaya Dikkat-Diyabetli Oranı 2 Kat Arttı





Tatlı Gıdaya Dikkat-Diyabetli Oranı 2 Kat Arttı

1--Türkiye'de yüzde 7.2 olan diyabetli hasta oranının yüzde 13.7'ye yükseldiği bildirildi.

 

2--Prof. Dr. Alpaslan Tuzcu, yaptığı açıklamada, diyabet hastalığının kişide başladığı andan itibaren kalp hastalığından böbrek hastalığına, göz hastalığından sinir hastalığına kadar birçok hastalığı bünyesinde barındırdığını,zamanla etkisini gösterdiğini söyledi. 

 

2.1--Görme kaybı yaşayanların yaklaşık yüzde 50'sinin diyabet hastası olduğunu kaydeden Tuzcu, diyabet hastalığı nedeniyle bacak ya da el kaybının da yaşandığını bildirdi.

 

2.2-- Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde diyabet hastalığının ciddi bir tehlike olmakta.

 

3--Hamburger gibi hazır gıdalar ve kola tüketen çocuk ve gençlerin diyabet için bir risk olduğunu anlatan Tuzcu, anne ve babasında diyabetli, göbekçevresi şişman olanların da risk grubunda bulunduğunu, diyabetin hem genetik hem çevresel faktörlerin aynı anda tetiklediği bir hastalık olduğuna dikkat çekti.

 

4--Sosyal refah düzeyinin artması da diyabetli hasta sayısını artırdı'' diyen Tuzcu,

4.1--hareketsizlik ve spor yapma alışkanlığının olmamasının diyabeti artıran etkenler arasında bulunduğunu dile getirdi. 

5--Türkiye'de diyabetin en önemli toplum sağlığı sorunları arasında yer aldığını ifade eden Tuzcu, şöyle konuştu: '

1--Türkiye'de 1998-2010 arasında yapılan araştırmada, diyabet oranları 

1.1--Bursa ve Malatya'da % 20'nin üzerinde,

1.2--Diyarbakır, İstanbul, Antalya, Adana,Gaziantep, İzmir, Denizli, Eskişehir, Ankara ve Konya'da ise % 15'in üzerinde olduğu belirlendi.

1.3--Diyabet farkındalığının Bursa'da en yüksek, Diyarbakır'da ise en düşük olduğu tespit edildi.

1.4-- 40-44 yaş grubundan itibaren nüfusun en az % 10'u diyabetlidir.

1.5--Türkiye yüzde 7.2 olan diyabet oranı şimdi 13.7 yükseldi.12 yılda yüzde 90'a varan bir artış söz konusu. Gerçekten hem bölge hem ülkemiz için diyabet korkulan bir hastalık.

1.6--Türkiye'de her 100 kişiden 13'ü diyabetli. Diyarbakır'da ise 20 yaşın üzerinde olan 7-8 kişiden biri diyabet hastası.

6--Tuzcu, diyabet hastalığı önlemek için dengeli beslenilmesi, mutlaka spor yapılması, şekerli yiyeceklerden uzak durulması ve günlük ihtiyaç kadar beslenilmesi gerekmekte.

7— ABD üretim kotası %10 dan % 2 ye çekilirken Fransa,Hollanda,İngiltere de yasaklanırken ,Türkiye de diyabet oranı yükselirken,meclise verilen yasa ile NBŞ kotası artırılmaya-%15 e doğru çekilmeye çalışılmakta.Uzmanlar NBŞ nin dahada yoğun kullanımı ile diyabet ,dolaşım sistemi hastalıkları ve kanser oranı artabileceğini konusunda uyarmakta.

7.1--NBŞ li ucuz tatlıların (kilosu 5 tl lik tatlılar,çikolata,pasta,kola vs)kullanımı diyabet riskini artırırken,pankeras kanseri riskini arttırabilir.

Kaynakça:http://www.yeniasir.com.tr/




Makalenin İzlenme Sayısı : 159

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.