MAKALELER / Sağlıklı Beslenme-3-Gıdalar Yoğurt-Süt vs Nasıl İşleniyor





Sağlıklı Beslenme-3-Gıdalar Yoğurt-Süt vs Nasıl İşleniyor:

 

3.1--Endüstriyel yogurdun haftalar icinde en hızlı küflenen kısmı bile margarinden hazırlanan kaymak tabakasıdır .Ekşime sürecinin ortadan kalkması ise bagırsak florasının beslenememesi anlamına gelir, çünkü bagirsak yüzeyi dogrudan gıda içeriğinden beslenmektedir.

 

3.2--Fransizlar bol miktarda peynir yer ve sofra sarabı tüketirler; bunlar, yogurdun ve ayrarını-yerini tutmasa da mayalanmış ürünün bir baska biçimidir. Almanlar ise bira tüketirler, o da tahılın mayalanmasıyla elde edilir. Amerikalilara gelince, onlar da mecburen tam tahıllı gevreklerle "idare eder."

 

3.3--Her ülke kendi beslenme alışkanliklarına göre "mayalanma seviyesinde" enerji içeren gıdaları bir şekilde vucuduna alir. O yüzden endustriyel gıda sorunu bizim ülkemizde Avrupa ülkelerindekinden çok daha ağir bir şekilde ortaya çıkar.

 

3.4--Vücut ;yakabileceğinden fazla enerjiyi yag dokusu olarak depolar.Kişi günlük gereksiniminden fazla enerji tüketirse enerji yağ dokusundan dönüştürülerek karşılanır. O halde temel olarak enerjinin korunumu prensibi canlılar için de geçerli görünmektedir.Üretilen enerji ya kinetik-hareket enerji olarak sarf edilir yada potansiyel enerji-göbek olarak depo edilir.

 

3.5--Sütün fermantasyonuyla ortaya çıkan yogurt, bağırsaga doldurularak olgunlaştırılan et, yani sucuk ya da sosis, sütün baska bir fermente ürünü olan peynirlerde bir sorun yoktur. Bu ürünler ayrıca koruyucu katkı maddeleri gerektirmez, zaten yöntemin kendisi uzun saklamaya yönelik koruma sağlamaktadır.

 

3.6--Evde tutturduğunuz yogurt ne kadar iyi saklarsanız saklayın sonunda ekşir; bu, tencerede pişirdiginiz yemegin ekşimesi gibi, dogal ve kaçınılmaz bir süreçtir. Ancak piyasadan aldığımız yoğurt bir ay bekleseniz de ekşimez ama küflenir.

 

3.7—Kızartma yapılırken, Kızartma işleminde sıcaklik 2oo derecenin üstüne çikar, "derin kizartma" olarak adlandırılan daha çok fast-food endüstrisinde yer bulan yaklaşım için çok daha yüksek sıcaklıklar gerekir.

 

3.7.1--Bu durumda 200 derecenin üzerinde yiyeceğin içinde bulunan bazı besleyici ögelerin fonksiyonel yapısı da bozulur.Bu durumda yiyeceğin besin degeri de düşer.Öte yandan özelliğini kaybetmiş kızartma  yağlarının geri dönüşümünün iyi yolu onları biyodizele dönüştürmektir.

 

3.8--Sıcaklığın eriştiği nokta sonucunda besinde fonksiyonel bozulma oluyorsa bu durumda özelikle bati tarzı beslenmede yer bulan fritozler ve fast-food teknolojisinde kullanılan yöntem fazlasiyla risklidir.

 

3.9--Kızartma yağının aşırı (gereksiz) kızgın olmaması gerekir.Kızartılacak gıdalar patates, patlıcan her ne ise ince dilimlenmiş , çabuk kızarabilir olmalıdır.Daha hacimli şeylerin çiğden kızartılması doğru ve mümkün değildir, önce bir miktar haşlanmalı sadece lezzet için kızartılmalıdır.

 

3.9.1--Kızartma yaparken yağı en az kullanarak,besinlerin pişirilmesinde daha az sıcaklık kullanmak için aynı zamanda haşlanacak besini önce haşlayan ardından çok az yağ ile kızartan yöntem oldukça iyi bir yaklaşım olabilir ki tefal böyle az az yağla kızartma yapan fritözü piyasaya sürmüş durumda.

 

3.10-- Yağın kızdığını ancak içine kızartacağımız şeyden bir parça atıp ölçebilirsiniz.

 

3.11--Aynı şey fast-food restoranlardan aldığımız patatesler için de geçerlidir, öğlenin patatesleri sarıdır, sonra kahverengileşir, oysa onlar yağı yerine göre 40 defa kullanabilmektedir.

 

Kaynakça:Bilimsel Verilerle Gıda-Hastalik Ilişkisi-- Dr.Yavuz Dizdar—Hayy Kitap

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 190

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.