MAKALELER / Otizm/Hiperaktivite ve Ağır Metal İlişkisi:





Otizm/Hiperaktivite ve Ağır Metal İlişkisi:

1—Otizmde genetik değişikliklere bağlı olarak yeterli ve doğru besinlerin bağırsaklarda emilimi bozulmaktadır.

2—Bunun sonucunda normal yaşam için gereken enzim,aminoasit ve hormonların yeterince  üretilememesine bağlı fonksiyon eksiklik ve kusurlar oluşur.

3—Otizm de toksinler vucuttan atılamadığından, toksinler  yağdan zengin dokularda birikir.

4—Otizm olgusuna sahip kişilerde beyinde,böbrek,kemik iliği,karaciğer,bağırsaklar ve kaslarda kurşun,cıva,arsenik,kalay,nikel,antimon,bakır,krom gibi ağır metallerin birikimi sonucu özellikle  sinir sisteminde aksamalar olur.Zira normal insanlarda bu metalleri vucuttan atan işleyiş söz konusudur.

5—Sulardaki çok düşük miktardaki  psikiyatrik ilaç kalıntıları ve hamilelikte psikiyatrik ilaç kullanan kadınların çocuklarında otistik genlerin aktif hale gelmesi ihtimali oldukça yüksektir.Bu nedenle hamilelerin bu tür ilaçlarda da uzak kalmaları,içme ve yemek suyunun , terkos suyundan değil,ticari damacana sulardan sağlanması uygun olacaktır.

6—Otistik çocukların tedavisinde kedi,köpek,yunus balığı gibi hayvanlardan yararlanılmaktadır.Bu anlamda bu çocukların kazanılması için ailelerin evde kedi beslemesi uygun olabilir.

7—Midye,Karides gibi derin deniz canlıları ve derin deniz balıklarında ağır metal birikimi olduğu için otistik çocuk geçmişlerindeki ailelerde bu tür besinlerden uzak durulması uygun olacaktır.

8—Otizm tedavisinde son yıllarda temel tedavi yaklaşımı ,  ağır metallerin vucuttan atılabilmesi ve vücuttan eksilen besin ve diğer minarallerin de yerine konması temel oluşturmaktadır.

9—Bu çalışmalara çerçevesinde bazı ailelerin otistik çocukları tedavi edilmiş olup,Dr.Cem Kınacı da bu yaklaşımın öncülerindendir.

10—Öte yandan çocuklarda görülen  dikkat eksikliği-hiperaktivite tedavisinde otistik tedavi yaklaşımlarını besimseyen yaklaşımlar çoğalmakta.

Kaynakça:1-CBT-Cumhuriyet Gazetesi Bilim ve Teknoloji Dergisi




Makalenin İzlenme Sayısı : 174

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.