MAKALELER / Mide İlaçları Böbreklere Zarar Veriyor





Mide İlaçları Böbreklere Zarar Veriyor'

 

1-- Amerikan Nefroloji Toplumu isimli bilimsel dergide yayımlanan araştırmaya göre mide yanmasını gidermek için geliştirilen ilaçların uzun süreli kullanılmasının böbreklere zarar verdiğini ortaya koydu.

 

2--Bilim insanları mide asidi pompalanmasını durduran ilaçların (PPI-Lansprozol vs etkenli) yalnızca tıbben gerektiğinde ve kısa süreli kullanılmasını tavsiye ettiler.

 

3-- Beş yıl boyunca bu tür ilaçları kullananların kronik böbrek hastalığına yakalanma riskleri %28 ve böbrek rahatsızlığı yaşama olasılıkları da % 96 oranında artıyor.

 

3.1--Araştırma ABD'de mide asidi pompalanmasını durduran ilaçları kullanan 170 bin kişinin yanı sıra alternatif ilaçlar kullanan 20 bin kişi üzerinde yürütüldü.

 

3.2--Bu ilaçlar midede oluşan asidi bastırmak için ya da mide yanması ve ülser gibi rahatsızlıklara karşı kullanılıyor.

 

4--ABD'de VA Saint Louis Sağlık Sistemi'nde çalışan ve araştırmayı yürüten Dr. Ziyad Al-Aly "Sonuçlar PPI ilaçlarını sadece tıbbi gereklilik olduğunda ve kısa süreli kullanmanın önemini gösterdi" dedi.Al-Aly "Pek çok hasta PPI ilaçlarına tıbbi bir nedenle başlıyor ancak gerektiğinden çok daha uzun süre kullanıyor" diye ekledi.


 

Kaynak:http://www.bbc.com/turkce

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 178

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.