MAKALELER / Reçetesiz Tedavi-Sağlık Sisteminde Tasarruf





Kendi Kendine Tedavi ile Sağlık Sisteminde  Sağlanan Tasarruf:


1—Kendi kendine tedavi doğru bilgilere ve kendi kendine öğrenme araçlarına erişim sağlayarak ve belirtiler üzerinde risk değerlendirmesi yaparak kendi kendilerine teşhis koymaları ve yine doğru bilgi doğrultusunda reçetesiz ilaçlara kullanarak kendi kendilerini tedavi etmeleri olarak tanımlanmakta.


1.2—Küçük rahatsızlıkların reçetesiz sorumlu kullanımıyla kendi kendine tedavisi ve sağlık durumundaki bir değişikliğe işaret eden belirtilerin izlenmesi yoluyla kendi kendine gözlem ve takip.


2—ABD de reçetesiz ilaçlara harcanan her 1 dolar,ABD  sağlık sisteminde 6-7 dolarlık tasarruf sağlıyor.Bu ise  yıllık 102 milyar dolarlık tasarruf sağlamakta.


3—Türkiye de reçetesiz ilaç mevzuatının kanunlaştırılmasının hem ilaç endüstrisinin hem de kamu sektörüne yarar sağlayabilir.


3.1—Reçetesiz ilaç mevzuatı ile sağlanan tasarruf ile daha şiddetli hastalıkların tedavisine yönelik ilaçların geri ödenmesine aktarılabilir.


4—Yorum-Öneri:


4.1—Sağlık Bakanlığının Kontrolünde güvenilir bir biçimde üniversite-meslek birliği vs tarafından kamusal internet sitesi oluşturma-doküman yayınlama uygulamalarına gidilebilir.


4.1.1—Bakanlık kendi internet sitesinde hastanın soru-cevap tarında yapılan genel anket türü bir programa göre hastalığını tahmin edebilmesini sağlayan bir program yaptırabilir.Anket sonrası hastaya sorulan soruların cevap listesine göre sözkonusu hastalık % 50 vs tahminle ……. Olabilir. Şeklinde bir cevap bu hastalık için önerilen bitkisel-alternatif-resmi  çözümleri önerebilir.


4.2-Basit,grip,nezle,öksürük vs Basit hastalıkların tedavisine yönelik pratik çözüm önerileri kamu spotu olarak tv-gazete-medya oranları ile  yayınlanabilir.


4.3—Bakanlık hastalıkların tedavisi için bir komisyona dayanılarak üretilen bitkisel-alternatif çözümleri akademik onay alındıktan sonra doktorlara uygulama önerisi olarak bir internet sitesinde yayınlayabilir.


4.3.2—Kamu-Özel doktorlarını bitkisel-alternatif çözüm reçeteleri yazabilmesi için doktor sorumluğu için onay verilebilir.ve bitkisel çözümler için hizmet içi eğitim programı ve sertifikası verilebilir.Hastaya sentetik mi-bitiksel mi ilaç yazayım sorusuna binaen bitkisel ilaç istiyorsa yazılabilmelidir.


4.4—Eczanelerde kendini kanıtlamış bitkisel ürünler satılabilmelidir.Bu ürünlerin eczanelerde satılabilme onayı için Sağlık Bakanlığına bağlı Bitkisel-alternatif ilaç-çözümler daire başkanlığı kurulabilir.


Kaynak:Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 166

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.