MAKALELER / Kandaki Mikropları Süzen Yapay Böbrek





Kandaki Mikropları Süzen Yapay Böbrek:


1—Sepsis denen kan enfeksiyonlarında,hastalık yapıcı mikroorganizmalar kan yoluyla vucuda yayılır ve hayati tehlike yaratır.


2—Sepsiste eğer kan bu mikroorganizmalardan süzülür ve hastaya tekrar geri verilebilirse hasta için hayati anlamda önemli kazanım sağlanabilir.Harvard Üniversitesi araştırmacıları tarafından böyle bir cihaz geliştirildi.


3—Mikroorganizmalar ve onların salgıladığı toksinlere bağlanan manyetik nano boncuklar enjeksiyonla hastaya verilir.90 ın üzerinde farklı bakteri,virus,mantar ve toksine bağlanabilen bir proteini genetik olarak değiştirip-manyetik-nano boncuklar ile kaplanmış.


3.1--Manyetik nanoboncuklu kan cihaz içinde böbreğin yapısından esinlenerek tasarlanmış mikro kanallar içinde tuz çözeltisiyle yan yana akmakta.Manyetik alan uygulanınca toksinli-manyetik nano boncuklu kan yan kanalladaki bu tuz çözeltisine geçmekte.


3.2--Ayrıca mikro kanalların içi yüzeyi etobur Nepenthes bitkisinden esinlenerek nano teknolojiyle  üretilmiş kaygan bir malzemeyle kaplanmış.Eğer bu kaplama olamasaydı protein ve kan pulcukları kanal iç cidarında pıhtılaşarak kanalları tıkayabilecekti.Aynı problem diyaliz makinelerinde olup,diyalize giren hastaya pıhtılaşmayı engelleyici ilaçlar verilmekte.


4--Ardından kan hastanın vücudundan alınır.Cihaza verilir.Cihaz içinde manyetik alanda geçirilen kan,içindeki manyetik nano boncuklar bir tarafa yığılır ve oradan alınırken, mikroplardan arındırılan kan yeniden hastaya verilir.


5—Deneylerde 1,25 lt/h süzme hızına ulaşılmış olup daha da üst hızlara ulaşılabileceği düşünülmekte.


6—Araştırmacılar sistemi kandaki mikro organizmaların kimliğini tespit edecek biçimde sistemi geliştirmeyi hedeflemekte.Zira her dakikanın önem taşıdığı sepsiste  günler sürecek bakteri kültürü sonuçlarını beklemeye gerek kalmayabilecek.


Kaynakça:Bilim ve Teknik Dergisi-TÜBİTAK-Temmuz-2013-S:6




Makalenin İzlenme Sayısı : 178

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.