MAKALELER / Kahvenin-Kakaonun Tıbbi Faydaları





Kahvenin Tıbbi Faydaları:

 

1--Amerikan Diyet Tavsiye Komitesi günlük 5 fincan kahve veya 400 miligram kadar kafeinin uzun dönemde sağlık için bir risk taşımadığını bildirdi.

 

2-Günde 3-4 fincan kahve kullanımının, kalp damar hastalıkları dahil tüm nedenlere bağlı ölüm oranlarını en az yüzde 10 azalttığı saptandı.

 

3--Günümüzde kahvenin antioksidan ve antienflamuar etkisi daha iyi anlaşılmaktadır." 

4--Orta derecede kahve kullanımı, koroner kalp hastalığını 10 yıla kadar geciktirir, kalp yetmezliğine karşı korur.

 

5--Son yapılan çalışmalarda kahve ile ritim bozuklukları arasında bir ilişki saptanamamıştır.

 

6--Yine günde 3- 5 fincan kahvenin damar tıkanıklıkları riskini azalttığı ileri sürülmektedir.

7--Kahvenin damarlar üzerine olumlu etkisi beyin damarları için de geçerlidir.

 

7.1--Günde üç fincan kahve, inme riskini yüzde 20- 25 oranında azaltmaktadır.

 

8--Düzenli kahve tüketiminin şeker metabolizmasını düzelttiği, Tip 2 diyabet riskini azalttığı ve aşırı şişmanlarda kilo kaybına yol açtığı saptanmıştır.

 

9--Kahve Alzheimer ve diğer demanslar, Parkinson hastalığı ve multipl skleroz gelişme riskini azaltmaktadır.

 

9.1--Kahve hafızayı güçlendirir. Hafif bilişsel bozukluğu olan ve günde 3- 5 fincan kahve içen kişilerde demansa (bunama) dönüşümün 2- 4 yıl engellendiği saptanmıştır.

 

10--Kahve Parkinson hastalığını önlemede faydalıdır ve günlük kahve miktarı arttıkça hastalık gelişme riski azalmaktadır. Ayrıca Parkinson hastalarında hareketleri kontrol etmede de yardımcı olmaktadır.

 

11--Günde en az 4 fincan kahve içenlerde multipl skleroz gelişme riskinin 1/3 oranında azaldığı saptanmıştır.

 

12--Orta ve ağır kahve tüketimi (3-6 fincan) bazı kanserlerde önleyici etki sağlar.

 

13--Bir araştırmada günde 3 fincan kahvenin karaciğer kanseri gelişme riskini yüzde 50 azalttığı gösterilmiştir.

 

14--Sigara içmeyen kişilerde, günde 3- 5 fincan kahve, tüm nedenlere bağlı ölümleri yüzde 15 azaltmaktadır.

 

15--Japonya’nın Devlet Kanser Araştırma Merkezi’nin yayınladığı son raporda kahve ve yeşil çayın sağlığa birçok faydası olduğu tespit edildi.

 

15.1--Yaşları 40 ila 69 arasında değişen 90 bin kişi üzerinde 19 yıl boyunca yapılan araştırmaya göre, günlük düzenli 3 veya 4 bardak kahve içenlerin, içmeyenlere göre kalp ve beyin damarları ilgili hastalıklara yakalanma oranlarının % 24 daha düşük olduğu tespit edildi.

 

15.2--Araştırmada özellikle dikkat çeken kısım ise günde ortalama 3 veya 4 bardak kahve içenlerin beyin damarı tıkanmasına ve beyin kanamasına % 43 daha az yakalanıyor olması.

 

16--ABD’deki Cornell Üniversitesi’nden bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, kahvede büyük oranda bulunan klorojenik asit adlı maddenin görme yeteneğindeki azalmayı önlendiğini ortaya koydu.

 

16.1--Araştırma, saf kahvede yüzde 7-9 oranında bulunan antioksidan özelliğine sahip bu maddenin ayrıca, glokom, yaşlanma ve diyabet sonucu retinada meydana gelen bozulmaya bağlı oluşan körlüklere de mani olabileceğini gösterdi.


17--Kahvenin Diğer Faydaları:


1--kahve diyabeti önlemede uygun bir araç olarak düşünülebilir.


2--Kahve içmek Parkinson hastalığını önlemede de yarar sağlamakta

 

18—Riskleri:


1--Hipertansiyon, anksiyete, uyku bozukluğu, depresyon, kafein kesilme semptomları ve glokom gelişimi için potansiyel risklere sahiptir.

 

2--Kahve- kafein ani kesilirse baş ağrısı, depresyon, huzursuzluk, sinirlilik, uykusuzluk, kabızlık, sersemlik, konsantrasyon güçlüğüne neden olabilir.


19--Kahve Yaşlandırıyor


1--Tel Aviv Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, DNA zincirinin sonunda bulunan telomer denen yapılar kahve ile kısalıyor, bira tükettikçe ise uzuyor.

 

2--Telomerler, DNA'da insan ömrünün süresini belirleyen ve stres gibi faktörlerle kısalan bir yapı. Telomerler kısaldıkça, hücrede ölüm gerçekleşir.

 

2.1--Yaşam süresi ve sağlık durumunun telomerler ile yakından ilgili olduğu biliniyor.

 

3--Telomer kromozomların bitişinde-ucunda  bulunan ve DNA'yı tehlikeden koruyan bir noktada yer alıyor. İnsanlar yaşlandıkça telomerler kısalıyor.

 

3.1--Aynı yaştaki insanlardan, telomerleri daha kısa olanlarda kanser, kalp hastalığı, bunama ve ölüm riskinin daha yüksek olduğu görüldü.

 

3.2--Daha önce yapılan bir araştırmada çok sayıda fobisi olduğu öğrenilen kadınların daha kısa telomerlere sahip olduğu ortaya çıktı.


2--Kakao Diyebetten Koruyor:


1—Pennsilvanya Üniversitesince yapılan bir araştırmaya göre her gün içilen 1 fincan sıcak çikolata kişiyi diyabetten korumakta.

 

2—Yapılan çalışmaya göre deney farelerinin plazmalarında %27 daha az ensülin saptanmış.Yani kişiyi diyabetten % 30 oranında korumakta olduğu düşünülebilir.


3—Kakaonun organik kakao olması ve kakao oranında % 70 olması gerekmekte.



2.1--Kakaonun Diğer Faydaları:



1--Harvard Medical School, Panama'da yasayan Kuna kabilesi üzerinde bir araştırma yaptı. Bu kabile, dünyada en çok kakao içen topluluk olarak tanınıyor.Kabile üyelerinde kalp rahatsızlıklarının ve kanser olaylarının yok denecek kadar az görüldüğüortaya ortaya çıktı.



2--Yüksek seviyede flavonoid içeren kakao, kardiyovasküler sistem üzerinde rahatlatıcı ve tansiyon düşürücü etkiye sahip. Kakao ya da çikolata tüketiminin kısa vadede ise kolesterolü düşürücü etkisi bulunuyor.



3--Süte karıştırılıp içildiğinde flavonoid'lerin vücut tarafından emilmesinin engellendigi ileri sürüldü ama bu ispatlanamadı.



4—Kakaonun beyine etkisi ise hafızayı güçlendirme şeklinde ortaya çıkıyor.Günde bir fincan kadar alındığında kalp hastalıklarından ölüm riski, %47 oranında azalıyor.


Kaynakça:

1--http://www.malatyahaber.com/

2--CBT-1371-8/28.06.2013

3--Para Haftalık Ekonomi Dergisi-17-23 Nisan 2011--71

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 159

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.