MAKALELER / Kadın-Erkek Beyin Farklılıkları:





Kadın-Erkek Beyin Farklılıkları:


1—Yeni bir araştırma ergenlik döneminde kızların ve erkeklerin beyinlerindeki kan dolaşımının farklı işlediğini gösterdi.


2—Erken ergenlik döneminde-12 li yaşlarda beyin kan dolaşımı kızlarda ve erkeklerde eşit oranda düşerken,orta ergenlikte-16 yaşlarda erkeklerde kan dolaşımı zayıflarken,kızlarda hafif güçlenme var.


3--Geç ergenlik döneminde bu eğilim daha da artarak, yetişkinlik döneminde kadınlarda erkeklere kıyasla daha güçlü olarak devam etmekte.


4—Beyin kan dolaşımındaki farklılıklar sosyal davranışlar ve duyguların ayarlanışı ile ilgili beyin bölgelerinden orbitofrontal kortekste çok belirgin hal almakta.


5—Öte yandan kadınlarda konuşma ile ilgi beyin bölgesi alanı erkelere kısayla daha geniş bir alana sahip.Bu sonuçlara göre kadınların niçin daha fazla ilgi istediği,konuştuğunun,daha duygusal olduğunun,daha sosyal olduğunun beyin mimarisine bağlı sonucu olarak yorumlanabilir.


6—Öte yandan çocuk beyninin 100 gr mında dakikada 100 mlden fazla kan dolaşırken, bu oran yetişkinlerde yarı yarıya düşerken ihtiyarlıkta ise daha da azalarak beyin işlevlerindeki gerilemenin temel nedeni olarak yorumlanabilir.

Kaynakça:CBT-1422/6/20.06.2014-s-6

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 170

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.