MAKALELER / Organik Gıda Kullanımı-İngiltere





İngiltere de Organik Gıda Kullanımı:


1—İngiltere de tarımsal faaliyetlerde kapitalist üretim modelinden çok köylüyü ve koopretaifçiliği koruyan bir yapı var.


2—Marketlerde satılan ürünlerin çoğu koperatif markasını taşıyor.


3—Tüketmeye hazır sebze karışımları,salatalar vs ürünler birkaç günlük kısa raf ömrüne sahip.Öyle GDO laştırmak suretiyle ömrünü artıralım-rengini daha koyu yapalım vs yok.Zira doğa her gen seçiminde optimumu yakalamış olup,onlarda buna saygılı.Kendi sağlıklarınında buna bağlı olduğunu düşünüyorlar.


4—Konserve ürün miktarı sınırlı ve geleneksel olarak tükettikleri ürünlerin konserveleri var.


5—Bütün marketlerde ağır bir doğal/organik hassasiyeti hakim.


6—İngiltere adası ürünlerin bir kısmı uzak coğrafylardan temin etmekte.Türkiye den kiraz,incir,ispanya dan karpuz.İthalat kuralları gereği bunlar organik olmak zorunda.


7—UHT kutu süt yok.Sütler birakça günlük raf ömrüne sahip.UHT Süt yapmak için sütü  yüksek santrifüj makinalrda sıcaklıkla homojenize ettiğinizde sütü süt yapan moleküler yapı fiziki olarak parçalanır geriye molekül parçaları çorbası kalır.Kısa gerekli olan moleküler yapı fizi olarak parçalandığı için geriye kalsiyum yığını kalır.Okullarda süt projeleri uygulandığında günlük süt verilmesi uygun olur.Aynı zamanda Türkiye de UHT standardını artık İngiltere ile aynı standart işlemlere devletin getirmesinin zamanı herhalde gelmiş olabilir.Kamunun herhalde böyle bir standardı tayin etme hakkı var.


8—Meyve suları da kısa raf ömrüne sahip.Öyle aylarca dayanması için içine insan bünyesi için uygun olmayan kimyasalların konulmadığı için insanlar daha sağlıklı.Türkiye de kamunun meyve suları için raf ömrünü en fazla 1 haftalık olacak şekilde belirlemesi uygun olabilir.


9—Peynir olgunlaşma derecesine göre fiyatlanmakta ve üzerinde olgunlaşma derecesi belirtilmekte.


10—İngilte de çok sayıda piliç markası yok.Satılan tavukların üzerinde 1 saat 40 dk pişiyor ifadesi açıkça yazılmakta.Tavuğun organik olması için en iyi ölçü pişme süresinin 1 saat 40 dk olması bağlantılı.Türkiye de piliç markaları için aynı pişme süresi yazısın ambalajda bulunması-eğer 20 dk pişiyorsa 20 dk,yada 1 saat 40 dk pişiyorsa 1 saat 40 dk açıkça yazmalı.Kamu alımlarda 1 saat 40 dk tercih edebilimelidir.


11—Yumurta kartonlarının üzerinde serbest dolaşan tavuk ibaresi taşımakta.Aynı ifade Türkiye de de yazılabilmeli.İngiltere yumurta tavuklarının kafeste tutulması yaklaşımında 3 yıl önce tamamen vazgeçilmiş.Türkiye,İngiltere piliç standartlarını belli zaman aralığı içinde piliç üreten firmalar ile eylem planı dahilinde uygulamaya geçebilmelidir.


Kaynakça:Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 164

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.