MAKALELER / Grip –GDO-Sağlıklı Beslenme





Grip –GDO-Sağlıklı Beslenme:

 

1—Bugünlerde grip tüm toplumu ciddi olarak etkilemekte.Genel olarak daha çok insan eski yıllara göre gribe yakalanmakta.


2—Grip,eskiden 3-5 gün arasında etkilerken,bugünlerde ciddi olarak 1,5 hafta etkisi azalsada haftalarca etkisini sürdürebilmekte.


3—Gribin etkisini eski yıllara göre daha şiddetli ve uzun sürmesinin altında yatan muhtemel nedenler şunlar olabilir.


3.1—Halkın bağışıklık sisteminin düşmesine neden olan özellikle işlenmiş ürünler (sosis,salam,cips,meyve suyu,çikolata türevleri,ucuz tatlı ,organik olmayan tavuk,çiftlikte yetişen sığırın eti,kalitesiz peynir ve süt ürünleri,yumurta,katkısı azalsada katkılı organik olmayan beyaz ekmek gibi)gibi GDO ve türevlerinin kullanıldığı ürünler.


3.1.1--Fransada Seralini ve arkadaşlarının ve diğer araştırmacıların, GDO lu tohumlar üzerindeki yaptığı araştırmaları,bunların kanser vs hastalıklara yol açtığını ve böyle bir zemine yol açtığını kanıtladı.


3.1.1-Çözüm:


1—sosis-salam ve sucukta organik markalar-güvenilir yerel kasap sucukları tüketilebilir.


2—Ekmek olarak organik ekmek-tam tahıl-tam buğday-doğal mayalı ekmekler tüketilebilir.


2.1--Ayrıca ekmek israfını en aza indirmek için akşam yemeklerde ekmek yenilmeyip sadece yemek-salata-çorba-kahvaltı yapılabilir.


2.2--Ekmekte çin tuzu tespit edilen işyerlerine cezayi müeyide getirilebilir.Katkı oranları sıkı olarak takip edilebilir.


2.3--Beyaz ekmekten halkın uzaklaşması sağlanabilir.


2.4--Evde yapılacak pohça vs için organiğe yakın un markaları tercih edilebilir.Yağ olarak tereyağı vs kullanılabilir.


3—Çocukların cips ihtiyacı evde yapılan patates kızartması kamusal olarak teşvik edilebilir. Ayrıca kamusal etkinlikle albenili olarak kuruyemiş teşvik edilebilir.


4—Çikolata ihtiyacı için organik çikolta türevleri ve bitter çikolta teşvik edilebilir.Organiğe yakın markalar torku,tadelle,kinder vs kullanılabilir.


5—Tatlı ihtiyacı için evde tereyağından tatlı yapılabilir.20-25 TL den yukarı tatlı alınması teşvik edilirken


5.1--5-6 TL den tatlı satan işyerlerinin ürettiği tatlılar Halk Sağlığını koruyan kamu görevlilerince sağlık açısından incelenebilir.


5.2--Tatlı yaparken % 100 pancar şekeri kullanan şekerler tercih edilebilir-Torku vs.


6—Yumurta kullanırken marketlerden organik yumurta markaları tercih edilebilir.


6.1--Kabuğu aşırı beyaz,piştiğinde akı ile beyazı ayrılamayan,kabuğu ile akı ayrılamayan,bayatladığında çürüme yerine küflenen yumurtalar işlemden geçtiği için kullanılmayacağı-bunların kontrolünün kamu kurumlarınca yapılması-


6.2--yumurta kontrol yöntemlerinin ve diğer gıda kontrol yöntemlerinin yayın yolu ile  halka anlatılması uygun olabilir.


7—Yemeklere katılan et suyu tabletleri kimyasal içerikli olup-hatta merdiven altı üretimde çin tuzu katılabildiği için ,halkın yemekleri lezzetli yapması için organik baharat kullanması teşvik edilebilir.


8—Piyasada kullanılan yağlar üzerinde ciddi kamu denetimi sağlanmalıdır.


8.1--Türkiye mide kanserlerinde ön plana çıktı.Bunun nedenlerinden biri kullanılan yağlar olup,börekçilerin tereyağı kullanmaları için belediyler vergi indirimi yapabilir.


8.2--Sabahları börek yemek dışında insanların kahvalatı yapma alışkanlığını sağlamak için,börekçilerin kahvalatı malzemeleri satmaları yasal olarak sağlanmalıdır.


8.2.1—Simit alırken taş fırın ve susamsız simit sağlıklı simit olarak önerilebilir.Sabah yağsız peynir+simit+çay yada çeyrek ekmek arası yağsız yada tulum peyniri+kaliteli çay önerilebilir.


8.2.2—Öğle yemeği olarak bir defa denedikten sonra mideyi ağırtmayan hafif sulu-çorba içilebilir.Marka yerlerden çiğköfte-marka döner düşünülebilir.

 

8.3--Markaların Çiçek yağı-Zeytin yağı analizleri Bir kamusal sitede yayınlanmalı ve site herkes tarafından bilinmelidir.


8.4--Zeytin yağında tağşiş en iyi içine zeytin yağı konulmuş bir bardak derin dondurucuya konulduğunda yağı bir kısmı donuyor-bir kısmı donmuyorsa yağda tağşiş olabileceği düşünülmeli-güvenilen yerel üreticilerden soğuk sıkım zeytin yağı kullanımı teşvik edilebilir.


8.5—Tereyağı kullanımı için piyasada organiğe yakın markalar tercih edilebilir.Sek,sütaş vs.Hafta sonu kahvalatılarında tereyağı kullanımı teşvik edilmelidir.Krema için iyi markalar tercih edilebilir.


8.6--Bal markası olarak kaliteli bal markaları ve kovan balları tercih edilebilir.


8.7--TV içine glikoz katılmış doğal-uygun olmayan bal markalarının reklamı bal analiz sonuçları dahilinde  kamu davası olarak RTÜK tarafından engellenebilmelidir.


8.8--Markaların reçel-bal-tereyağı üretiminde organiğe yaklaşmaları için kanusal vergi teşvikleri verilebilir.


8.9—Sabahları ve hafta sonları kahvaltıda mutlaka roka,tere,maydanoz olmalıdır.


8.10—Gece yemekten sonra açık çay ve ardından kabak çekirdeği-ayçekirdeği-badem-antep fıstığı-kejo kişi başına bir avuç olarak tüketilirse gereken her türlü mineral vs ciddi oranda alınmış olacak daha rahat uykuya geçilebilecektir.


8.11—Uyku için serin yatak-aynı saate yatma ve kalkma-tam karanlık odada uyuma(karanlıkta melatonin salgılanmakta-uyku getirme-kuzey güney doğrultusunda yan yatarak uyuma--kanserden koruma) yatmadan önce ayçekirdeği(melatonin kaynağı) tüketme,uykuda düşünce üretecek her düşünceden kaçınma-yataktan hemen oyalanmadan kalkma-uyandıktan sonra sıcak su ile sabunsuz duş alma-duştan sonra saç kurutma makinesi kullanmayıp sıkı giyinme uygun düşünülebilir.


9—Süt ve süt tüketiminde organiğe yakın markalar tercih edilebilir.Markaların ürettikleri süt ve ürünlerinde kullandıkları yöntem süt tozumu süt mü,açıkça paketlerde  bilgisayarda 11 puntolu yazı ölçülerinde yazılmalı-


9.1--yoğurdun içine kıvam için jöle katan firmalara gereken araştırmalar yapılmalı.


9.2--Merdivenaltı üretime izin verilmeden,sütü aşırı basınç ve sıcaklıkla sütün içindeki faydalı bileşenleri deforme eden UHT kutu sütlerin üretimi azaltılmalı-UHT Süt sadece pasta vs kullanılabilir.


9.3--günlük pastörize kutu süt üretimi teşvik edilmeli-

 

9.4--okullara kesinlikle kutu süt yerine  günlük pastörize süt verilmelidir.Pastörize süt 65 C normal kaynatmayla eşdeğer olduğu için sağlığa en uygun süttür.


9.5—Evde ev yoğurdu yapılabilir .Ev yoğurdu yada organik marka tava yoğurtlarının suyu 1 bardak olarak sabah içilirse ki içinde metyonin vardır-metyonin sağlıksız hücreleri temizler bu şekilde vücuttaki bütün sağlıksız hücrelerin ve toksinlerin atılması mümkün olur.


10—Et tüketiminde hazır yem(% 50 GDO lu) çiftlik sığırı eti yerine koyun ve keçi eti,yanında


10.1--tüketilecek  tavuk etinde avrupaya ihraç eden markalar(Avrupa sağlığına düşün) en az 1,5 saate pişen ve etiketinde  1,5 saate pişer ibareli küçük koopertiflerin ürettiği organik tavuk eti kullanılabilir ve teşvik edilebilir.


10.2--Ayrıca çiftlik balığı yerine doğal ortamda büyüyen istavrit-çinekop-hamsi-sardalya tüketimi teşvik edilebilir.


10.2—Et ve Balıklar ya mangalda yada elektrikli-sulu ızgarada ızgara olarak pişirilebilir.


10.3—Yemek yaparken kızartma yerine fırın-buğulama-haşlama-az yağda kızartma yapılabilir.


11—Bakliyat-pirinç-bulgur vs ithal GDO lu düşük fiyatlı,hazır paket ürünler yerine yerel organik ürünler tercih edilebilir.Yada organiğe yakın yerel ürün kullanan hazır paketler tercih edilebilir.


11.1—En güzel-kuvvetli yemeklerden birisi yoğurtlu-sarmısaklı-tereyağlı ev yapımı salçalı makarna ve yoğurtlu ayran çorbası olabilir.


12—Evde akşamları küçük Amasya elması,kışın ayva,portakal vede bir kaba taneleri kaşıkla dökülmüş ve kaşıkla yenek 1 tas nar yenilebilir.


12.1—Akşam yemeklerinde kışın özellikle kırmızı yada beyaz soğan,roka,siyah ve kırmızı turp özellikle istavrit vs yüzey balıklarıyla yenilebilir.


12.2—Gün içinde mümkünse 2 öğün-sabah-akşam yenilmeli.Akşam yemeğinde kahvalatı-ekmeksiz çorba-salata tarzında yemek yenilmeli.Öğünde en az 1 tabak mevsimlik salata olmalıdır.


12.3--Meyve suyunda üretici markalara vergi teşviki verilerek ürünlerini katkısız-doğal olarak üretmeleri için ortam oluşturulabilir.Organik % 100 katkısız meyve suları kullanılabilir.


13—Evde su kullanımı için Ph ı 7.5 üzerinde olan mineral oranı uygun cam damacana su markaları ve günlük tüketilen pet şişeler tercih edilebilir.


13.1--Maden suyu olarak yerel doğal suyu markaları tercih edilebilir.ve bunların kullanımı kamusal olarak desteklenebilir.


13.2--Her insan her sabah ihtiyaç giderdikten sonra aç karna almasında sakınca yoksa en az küçük pet şişe yarım litre su almalıdır ardından en az 15-20 dk yürümelidir.ve günde en az 3 küçük pet şişe-1,5 Lt su içmelidir.


13.3—İSKİ vs şehire vereceği suyun su arıtımını yaparken,mikroba karşı klor dozaj pompalarıyla sınır değerlerde klor verilirken ,aynı zamanda flor dozaj pompaları ile düşük değerde suya fluor katılarak halkın diş sağlığının korunmasına yardım edilebilir.

 

14---Giysilerde organik pamuk olanlar tercih edilmeli-fiyatı düşük vede üzerine olmayan %90 coton-pamuk yazan çorap vs yerine fiyatı makul gerçek üreticilerden-marka üreticilerden ürün alınmalı.Maldan anlamıyorsan fiyatına bakacaksın.

 


14.1--Ayyakkabıda ayak özürlü insan üreten ucuz Çin işi ucuz ayakkabı-babet vs yerine sağlıklı-gerçek deri-makul fiyatlı-yerel markaların ürettiği ayakkabılar tercih edilebilir.

 

15—Bakanlık ilaç araştırmalarında olduğu yöntemle bitkisel ilaç-karşım üretenlere FDA benzeri bir birim oluşturarak ruhsat verebilir.


15.1--Ruhsatı olmayan-insanda ciddi etkilere yol açan bitkisel ürünlerin üretim ve satışına izin vermemelidir.


15.2--Aynı zamanda kendini kanıtlamış saf bitkisel ürünlerde desteklenmelidir.Bunlar tarçın-ada çayı-zencefil-zerdeçal-ısırgan-keten tohumu vs saf ürünler desteklenmelidir.Baharat üretiminde marka dışı-merdiven altı üretime izin verilmemeden,lokanta vs Belediye denetimleri ile  lokantalarda vs bunların kullanılmasına izin verilmemelidir.Hazır poşet çaylarda markaların güçlenmesi kamusal olarak desteklenebilir.


3.2—Mevsiminin dışında tüketilen bitkisel besinler:Kışın karnabahar-brokoli-lahana-organik bakliyat-bulgur-organik doğal balık -kök/yumru bitkiler tüketilmesi gerekirken yazın domates,biber vs mevsim sebze ve meyveleri tercih edilmelidir.


3.2.1—Sebze ve meyveler içinde az sirek olan su dolu kapta bekletilerek zirai ilaç kalıntılarından temizlenebilir.

 

3.3—Çevremizi saran cep tlf kaynaklı elektromanyetik radyasyon.Telekomünükasyon kurumu cep tlf ilgili tüm Türkiye de elektromanyetik alan ölçmeleri yapılmalıı-haritalanmalı-eşik değerlerin üzerinde olan yerlerde gereken tedbiri almalı,

 

3.3.1--cep tlf kullanımını azaltmak için gereken tedbirleri alarak sağlıklı batı ülkelerindeki kadar kiş başına cep tlf sayısı ve kullanım süresi için politika oluşturmalıdır.

 

3.3.2--Çatısında cep tlf baz istasyonları olan binalarda ve yakın binalarada çatıya bakır levha döşemek ve toprağa bağlamak-bina tepelerine koydurmadan cep tlf baz istasyonlarının yerden 25 m yüksekte yol ortası aydınlatma direklerine dikilmesi sağlanması Telekomünükasyon Kurumu memurlarınca cep tlf firmalarına tebliğ edilmesi uygun olacaktır.

 

3.4—Doktorların eski yıllarda yoğun olarak antibiyotik yazması.Bakanlık genelge gönderebilir ve  vakalar sınıflandırılarak,ilgili doktorun seçtiği sınıfa göre  eczaneden alınan ilaçlarda  karekod sistemi dahilinde grip vakalarında onay vermeyebilir.

 

3.5—Hergün TV lerde cinayet ve kaza haberlerinin ön planda sunulmasının getirdiğ psikolojik etki.RTÜK  ün bu konuyu standarada bağlaması-konusuna göre haber verme standart süreleri ve içerik stnadardı getirmesi-gazetelerinde RTÜK e

bağlanması uygun olabilir.

 

3.6—Egzersiz bağışıklık sistemini korumakta.Hergün sabah önce erken kalkıp ihtiyaç giderme(vucutta ihtiyaç olduğunda giderme-acıkınca yemek yeme)-evrene selam gönderme-ibadet etme- yarım litre su içip ardından hafif gıda alıp sıkı adımla orta

2 km tempoda yürüme.Yada akşam hafif kahvalatı-çorba içmek-hafif sulu yemek-ardından orta tempoda 2 km yürüyüş yada şehir parkında spor aletleriyle 30 dk egzersiz yapmak.

 

3.7—Ara sıra çıplak ayakla toprakta yürünmeli-vucudun negatif elektriği toprağa atılmalıdır.Adam terasında bahçe yapmış.Bahçesine önce döşemeden ısıtma tesisatı onunda üzerine bakır plaka döşedikten sonra onu bina topraklama hattına bağlamış. Plakaların üzerine toprak ve çim yapmış.Hafta sonları çıplak ayakla çimlerde masada dinleniyormuş.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 159

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.