MAKALELER / GDO lu Yemlerde Zehirli Gene Rastlandı:





GDO lu Yemlerde Zehirli Gene Rastlandı:


1—GDO lu ürünlerin içerdiği potansiyel alerjenleri araştıran Avrupa Birliği Gıda Ajansı(EFSA) uzmanları,ticari GDO üretiminde dünya çapında en sık kullanılan genetik hızlandırıcının(CaMV35S) aynı zamanda viral bir gen(gen6) içerdiğini keşfetti.


2—EFSA çeşitli biyoteknoloji şirketlerinin ürettiği 86 çeşit GDO lu hayvan yemini inceledi. Ve bunlardan 54 ünde gen6 ya rastladı.Aynı gen geçen yılın sonlarında Fransa da Seralini ve arkadaşlarının yaptığı deneylerde farelerde tümör nedeni olarak bildirilen NK603 mısırında da var.


3—Yapılan bu araştırmayla bu geni içeren yiyeceklerin insanlar,hayvanlar ve bitkiler için güvenli olmayabileceği açık göstergelerle ortaya koyuldu.


6—Gen 6 alerjilere karşı koruyucu mekanizmaları baskılayabildiği gibi gdo lu bitkinin DNA sında beklenmedik değişikliklere sebep olabiliyor.Bunlardan birisi de insanları zehirleyecek özellikte proteinlerin oluşması.


7—Bilindiği gibi hayvanların tükettiği GDO lu yemler belli oranlarda da olsa onların et,süt,yumurta gibi ürünlerine geçebiliyor.


8--Bisküvi ve Çikolta sanayinde ucuz olduğu için yoğun olarak kullanılan GDO lu mısırdan üretilen glikoz şurubu vs tatlandırıcıların içine bu tür genlerin,gdo lu gen parçlarının bunların içine geçebileceği düşünülebilir.Aynı zamanda glikoz şurubunun normal şeker-ünsülin mekanizmasını bozduğu da ayrıca bilinmektedir.


9—Kanser ile GDO arasındaki ilişki yapılan hayvan deneylerince kanıtlanmıştır.Yorum olarak; Vucuda giren mutasyonlu yiyecekler(GDO lu üretimle gelen yiyecekler) sindirim sonrası hücre içine alındıktan sonra DNA daki koruma mekanizmaları ile etkisizleştirilmeye çalışılmakta ve bu mekanizmalar nereye kadar dayanabilir bu sürece.Sonuçta hücrede mutasyon ve kanserleşme başlayabilmektedir.


10—GDO lu üretim hiçbir zaman açlığın çaresi olmamıştır olmayacaktır.Dünyada açlığın nedeni üretilen gıdanın sağlıklı şekilde paylaşılamamasından kaynalandığı düşünülebilir. GDO lu üretim yapan firmaların GDO lu üretim yerine doğal ıslah yöntemleri üzerine uzmanlaşmaları insanların ve bu işle ilgili şirketlerin hayrına olabilir.


Kaynakça.Bilim ve Teknik Dergisi-Mayıs-2013-S:7




Makalenin İzlenme Sayısı : 172

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.