MAKALELER / Bağırsak Kanserinde Yeni Tedavi Yöntemi-Mekanik Model





Bağırsak Kanserinde Yeni Tedavi Yöntemi-Mekanik Model:

 

1--Bilim insanları, farelerde yaptıkları deneylerde sadece bir geni değiştirerek bağırsak kanserine neden olan dokuyu tekrar normale dönüştürmeyi başardı.

 

2--Bu tedavi yöntemi, yılda yaklaşık 700 bin kişinin ölümüne neden olan bağırsak kanserine karşı kullanılabilir.

 

3--Kolonoskopi adı verilen tarama tekniğiyle hasta hücreler erken tespit edilirse, kanser, cerrahi bir müdahaleyle kolaylıkla tedavi ediliyor.

 

4--Ancak New York Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nden araştırmacı Scott Lowe’a göre, yayılmış bir durumdaki kanseri yenmekse çok zor.

 

5--Kemoterapi, genellikle kötü huylu kanser hücrelerini öldürmek için kullanılıyor. Ancak bu tedavi yöntemi sağlıklı hücreleri de öldürdüğünden birçok hastada olumlu sonuç alınamıyor.

 

6--Fareler üzerinde çalışmalar yapan Lowe’nin ekibi, insanlardaki anti-tümör genleri olan APC’yi dğiştirdiklerinde tümörün büyümesini durdurabildiklerini ve hücrelerin dört gün içinde tekrar normal dokuya dönüştüklerini söyledi.

 

6.1--Lowe, kanserli hücreler geliştikçe, tümöre karşı koyan gen olan APC’nin birçok hastada giderek daha az aktif hale geldiğini söylüyor.Ancak APC genini değiştirmeyi başaran Lowe’nin ekibi, şaşırtıcı sonuçlar almayı başarmış.Lowe, “Hücreler temelde normale döndü. Bu hücreler ölmedi veya ortadan kaybolmadı ancak değiştirdiğimiz kanserli kök hücreler, diğer hücrelere göre değişmiş olsa da normal fonksiyonlarına devam edebildi” dedi.

 

7--İki hafta sonra da tümörler tamamen ortadan kalktı ve aylar sonra kanserden herhangi bir iz kalmadı.Kök hücreler, farklı koşullarda, farklı hücrelere dönüştürülebilen ana hücreler.

 

8--Çalışmalarının halen çok erken aşamada olduğunu söyleyen Lowe, genlerin fonksiyonlarına müdahale ederek kanseri tedavi etmenin yıllar alabileceğinin altını çiziyor.

 

8.1--Lowe, her kolon kanserinin farklı olduğunu çünkü her hastada genlerin değişik mutasyon geçirdiğini söylüyor.

 

8.2--Ancak Lowe, DNA’da yaşanan değişikliklerin belirlenmesi ve düzeltilmesi metodunun, kanser tedavisinde standart olan kemoterapiye eklenebileceğini tahmin ediyor.

 

8.3--Hastaların %90’ındaki bağırsak tümörünün evrim geçirerek APC genlerini pasifleştirdiğini gördüklerini söyleyen Lowe, APC genlerini tekrar aktif hale getirerek çok sayıda kanserli hastalarına yardım edilebileceklerinin altını çizdi.

 

8.4--Farklı mutasyona uğramış hücreler farklı kanser türüne giriyor. Ancak Lowe, bir gün genetik manipülasyon yoluyla bütün kanser hücrelerini tedavi edebileceklerini söylüyor.

 

9--Araştırma Cell dergisinde yayınlandı

 

10—Mekanik Yorum-Mekanik Model:


1—Hücreye  dışarıdan gelen etkilerin frekansının hücre içinde gen karşılıkları olan kütle-yay-sönüm elemanı sisteminde sistemin öz frekansına erişmesiyse hücre rezonanasa girer ve bu durumda hücrede anormal gerilmeler oluşur.

2—Burada dış etkinin frekansının hücrenin öz frekansına oranı 1 e eriştiğinde sistem rezonanasa girmekte.Kanserin muhtemel nedeni rezonansta oluşan anormal gerilmeler.Vucutta gerilme ile ilgili süreçlerde mss de dopamin ile kontrol edilmekte.

2.1—Eğer hücreye girecek dopamin kontrol altına alınırsa kanser geriletilebilir mi.

2.2—Hücrenin rezonansa girmemek yaptığı şey tıpkı mekanik sistemde olduğu gibi sönüm oranının 0 e yaklaştırmak durumudur.Sönüm oranı-z.. 0 ve dış etkinin frekansı/öz frekans=1 olduğunda gerilme anormal değere ulaşmakta.Sönüm oranı-z.. 1 e yaklaştıkça gerilme değeri min inmekte.Bu nedenle sönüm oranını-z.. 1 yaklaştırmak bunun içinde sönüm sayısını  z=sönüm sayısı/(yay katsayısıxkütle)….1 yaklaşması için  sönüm sayısın artması gerekir.Sönüm sayısı(q)…0 yaklaşması halinde sonum oranı-z…0 yaklaşır.

2.3—Bağırsak hücrelerinde  APC genleri muhtemelen hücreye gelen dış etkiler karşı amortisör görevi yaparak sönümü sağlamakta.APC aktif hale gelmesi ile sönüm sayısı 0 dan…1 doğru yükselerek hücreyi mutasyondan korumakta.Her organ –doku grubunda sönüm sayısına karşı gelen gen farlı olabilmekte.Örneğin bağırsakta bu genler APC geni olarak temsil edilmiş olabilir.

 

2.4—Bilgi-Mekanik Modelleme:

1--hücre kütlesininin(büyüme hormonu ile bağlantılı olabilir) ve rijitliğinin(adrenalin ile bağlantılı olabilir) düşürülmesi halinde hücrenin özgül frekansı artırılır.Bu durumda rezonans şartı için 1 şartından uzaklaşılmış  frekanslar oranı 0 a yaklaşmış olur.Amaç rezonastan uzaklaşmak.

 

1.1--Bilgi: Hücre Özgül-öz frekans ifadesi:   wn=1/karekök(m.k)Bu ifadeye göre hücre kütlesinin-(büyüme faktörü) arttırılması ve hücre rijitliğinin arttırılması ile hücre özgül frekansı düşer.(m= hücre kütlesi k= rijitlik ) tersinde ise artar.

 

1.2-- Sönüm oranı z=c/k.m ifadesine göre hücre kütlesinin azaltılması-hücre rijitliğinin azaltılması ile z 1 doğru artar ve hücrede  oluşan gerilmeler en az düzeyde kalır.Eğer hücre kütlesinin artırılır-hücre rijitliğinin artırılır ise ile z 0 doğru azalır ve hücrede dış etkinin-titreşime bağlı oluşan mekanik titreşimler ve ona bağlı gerilmeler çok yüksek değerlere çıkar.

 

1.3-- Sönüm oranı-z.. 0 ise rezonanasta hücrede oluşan gerilmeler üstel hale gelip hücreyi yıkar-mutasyona uğratır ve hücrede kanser başlayabilir. eğer Sönüm oranı 1 ise  rezonansa bağlı oluşan gerilmeler hücre mukavemetinin altında kalır hücreye bir şey olmaz.Bu nedenle sönüm oranının 1 e yaklaşmasını isteriz.


1.3.1—Kısaca Sönüm sayısının-z… 1 yaklaşması rezonansta hücrede  oluşan gerilmeleri en aza indirirken, 0  olması durumunda oluşan gerilmelerin genliği sonsuza giderek hücreyi yıkar-mutasyona uğratır.

 

Kaynak:http://www.amerikaninsesi.com/ Jessica Berman-18.06.2015 21:58




Makalenin İzlenme Sayısı : 226

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.