MAKALELER / Bağırsak Florası ve Hastalıklar





Bağırsak Florası ve Hastalıklar:


1—Yapılan bir çalışmada ; Düşük lifli beslenen farelerin bağırsaklarında mikrobiyal çeşitlilik(vücuda faydalı bakteri türü sayısı) %60 oranında düşerken,yüksek lifli beslenmeye geri dönüldüğünde öncekine göre %33 azalma olmakta.


2—Aynı çalışmaya göre Düşük lifli diyetle beslenen farelerin 4. Neslinde,ilk nesile göre mikrobiyal çeşitlilik %72 oranında kaybolmakta.


3—Bu anlamda ; Vucudun yaşlanması-yangı ve güçsüzleşmesi ile bu mikrobiyal çeşitlilik arasında ilişki olduğu düşünülmekte.


4—Katkı maddeleri-emülgatör içeren işlenmiş fabrikasyon besinler (salça,ketçap,mayonez ,konserve vs) içindeki katkı maddeleri ile bağırsak duvarına zarar verebilmekte ve bağırsak ülserine-kolite neden olabilmekte.Öte yandan Prebiyotik gıda kullanımı ve yüksek lifli diyet ile mikrobiyal çeşitlilik artarken bu gibi bağırsak yangılarıda en aza inebilmekte.


4.1—Bağırsak kanserine yakalanan bir Amerikalı kanser uzmanı,1 yıl içinde hastalığını prebiyotik gıda kullanımı-yüksek lifli diyet--şeker kullanmamak ve yavaş çiğneyerek yemek-işlenmiş gıdadan uzak durarak yenebilmiştir.


4.2—Bağırsaktaki mikrobiyal çeşitliliğin ruh sağlığı hatta kalp sağlığı ile yakından ilgisi olabilir.Bu nedenle ruh ve kalp sağlığını korumada prebiyotik gıda ve lifli beslenme önemli olabilir.


4.3—Hastalık durumlarında bağırsak florasında mikrobiyal çeşitlilik azalırken,vücuda zarar veren bakterilerin sayısı,vücuda faydalı bakterilerin sayısından fazla olması sözkonusu olabilir.Sonuç olarak prebiyotik gıda kullanımı ve yüksek lifli beslenme ile  mikrobiyal çeşitlilik artınca otomatik olarak vücuda faydalı bakterilerde sayısal olarak daha fazla hale gelir.


5—Yapılan araştırmalar göre ; Köpek olan bir evde büyüyen bir çocuğun bağırsak florası çocuğu alerjik solunum yolları hastlıklarına-astıma vs karşı koruyacak şekilde gelişiyor.Bu nedenle evde cins ev köpeği beslemek eve neşe katar ve çocuğa sevgi duygusu verdiği gibi onu astıma karşıda korur.Aynı zamanda bahçe toprağı ve kum havuzunda oynayan çocuklarda da mikrobiyal çeşitlilik gelişebilir.


6—Bağırsak florasındaki mikrobiyal çeşitliliği artırmak için en iyi yöntem mevsiminde sebze ve meyve ağırlıklı beslenme uygulması yapmak vede prebiyotik gıda(kefir,organik yoğurt vs) kullanmak olabilir.Daha az sebze ve meyve daha az mikrobiyal çeşitlilik anlamına gelmekte.Ayrıca en iyi prebiyotik gıdalardan olan kefir(eğer rahatsızlık vermiyorsa sabah-akşam aç karna 1 bardak kefir içmek) içmek-doğal organik yoğurt kullanmak uygun olacaktır.


Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi-Mart-2016




Makalenin İzlenme Sayısı : 209

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.