MAKALELER / Trafik Kazalarına Karşı Alınabilecek Önlemler





Trafik Kazalarına  Karşı Alınabilecek Önlemler:


1--Gerek  Türkiye gerek İstanbul da belli noktalarda kazalar yoğunlaşmakta.Bu anlamak için nokta bazında kaza istatistikleri çıkarılmalı ve anılan nokta kazaya neden olan yapılanma ortadan kaldırılmalıdır


2--Bu yapılanmalar :Yol güzergahı belirlenirken tek kriter sadece ekonomi k olarak coğrafi-topoğrafik şartlara bağlı olarak en kısa yol seçilebilmektedir. Ki bu doğru değildir.


2.1--Tek kriter ekonomi ve coğrafi durum olmamalıdır. Zira bu kritere göre seçilmiş bir yolda habire kaza oluyorsa seçim pek de sağlıklı yapılmamış olacaktır.


Yol güzergah seçiminde dikkate alınacak kriterler şunlar olabilir.  


2.1--En kısa yol olması       


2.2--Bulunulan yerin hava durumunda pik değerler-Bu değerlere uygun önlemler alınmalı.


2.3--Yol güzergahından mezarlık geçmesi.Kesinlikle mezarlıklar bozularak yola dönüştürülmemeli eğer geçirilmiş yer varsa ve orada hala kaza oluyorsa ,eski mezarlık dışı yeni bir güzergah belirlenmeli.


4--Yol geometrisindeki deformasyonlar:Normalde yollarda çukur vs olmaz. Özellikle yüksek hızlarda bu çukura dolmuş su tabakası-yüksek hızlı tekere buz etkisi  meydana getirerek tekerin yol ile ilişkisi kesilir.


4.1--Aynı zamanda yolun enine kesiti ortası tepe olacak biçimde daire yayı biçiminde yapılmış olmalıdır ki-yağan yağmur ortadan yanlara akar ve yol üzerinde su filmi tabakası olmaz.


4.2--Özellikle  sık kaza olan yollarda yol geometrisi mutlaka balık sırtı-ortada hafif tepe,yanlarda daha düşük olmalı.ve kaza olan yollara mutlaka teknik çözümler üretilmeli.


5-- Şehir içi ana arterlerde hız limitlerinin aşılmasına karşı


a)-Yola aşırı olmayacak biçimde tümsek yapılabilir.


b)--Yol daraltılabilir.


c)--Eğer üst geçit yapılacaksa ,üst geçitin yol kesiti % 5-10 daha dar tutulabilir.  

 

6--Trafik kazalarında sürücü hatalarına karşı cezaların etkin kullanılması sürücülerin daha dikkatli sürüşleri için etkili olabilir.Trafik kazalarına karşı


a)-Cezalar orta üstü ağır olmalı


b)-Cezalar ehliyete işlenmeli 


c)--Otobüs vs şoförlerinin ilk yardım eğitimi her yıl ciddi yapılmalı-acil durum ilk yardım çantaları mutlaka olmalı.


Kaza anında yetkili durum yöneticisi kanuni olarak polis ve ilk yardım ekibi gelene kadar o olmalı.Bütün ilgili Tlf lar yanında olmalı.


d)--Fahri trafik müfettişilik müessesesi çalışır tutulmalı.Fahri müfettişler kamuda ve özelde çalışan mühendisler arasından görevlendirmeler yapılmalı.


7--Geçmişte yanan otobüs vs raporları yorumlanarak Otobüs tasarımında çabuk alevlenebilen malzeme kullanımını geçmişe ve geleceğe dönük olarak Sanayi bakanlığı yasaklamalı.


8--Uygun ve gerekli yerlerde hayvanların karayoluna girmesine karşı yüksek frekanslı hayvan(kedi-köpek,vs) kovucu cihazlar aydınlatma lambalarının yanına monte edilmeli.


9--Taşımacılıkta ekonomi için karayolu taşımacılığı yerine raylı ve deniz ulaşımı oranı arttırılmalı.


İstanbulda yoğun kıyı ulaşımı(Silivri, B.Çekmece, Gürpınar, Avcılar,K.Çekmece, Florya,Ataköy deniz otobüsü ve yük taşıma için vapur hattı vs. 


10--Yoğun trafikte Ayrılmış yollarda yoğunluğu gidiş ve geliş yönünde dağıtmak için uygun yerlerde uzaktan kumandalı yol bariyerleri konulmalı,geçişler gerektiğinde bu bariyerler açılarak veya kapatılarak dengelenebilmeli. 


11--Uzman yol müfettişlerinden oluşan ekipler yapılmış bütün yolları yol geometrisi vs açıdan kontrol ederek ilgili birimlere bilgi verip-ilgili düzenlemeyi 1 ay içinde yaptırıp-/özel ekip ile/ yolu tekrar kontrol etmeli. 


Kavşak gereken yerlerde çelik konstrüksiyonlu kısa kavşak –üst geçişler yapılabilir.Kısaca pratik önlemler gerekmekte.

  






Makalenin İzlenme Sayısı : 201

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.