MAKALELER / Mekanik-Elektrik-Çevre İçin Belediyelere Öneriler





Mekanik-Elektrik-Çevre İçin Belediyelere Öneriler:


1—Asansörlerle ilgili öneriler:


1—Eski yönetmelikle olduğu gibi 4Normal Katlar için asansör istenmesi en uygun olanı.Aksi takdirde her binaya asansör verildiği takdirde,ülke asansör mezarlığına dönebilir.


2--Ayrıca asansör pazarında hakimiyet yabancı asansör firmalarında ,onlarda Türkiye de sadece montaj yapıyor.Yerli-Yabancı firmalara montajda % 50 yerli malzeme kullanım şartı(ofset) getirilebilir.


3—Mimari projelerde minimum asansör kapasitesi 630 kg olmalı(özürlü kullanımına en uygun-TOKİ nin uyguladığı) ve 6Normal Katlı binalardan daha yüksek binalarda ayrıca 1000 kg sedye asansörü ölçülerinde asansör kurulması(yüksek katlı binalarda hastalanan insanların bina dışına alınması ciddi problem) en uygun olacaktır.


4—Deprem bölgelerinde, deprem anında kabinin kata getirilmesinde ciddi problemler oluşabileceği için 15 kata kadar binalarda kuyuda asansör uygun olmayabilir.


5—Asansörlerde aşırı yük,kata getirici,cebri makine dairesi havalandırması,kapı yanı tlf-diyafon bağlantısı, yapılması ve malzemelerin CE-TSE belgeli olması uygun olacaktır.


6—Yüksek katlı binalarda,asansörlerin depremden etkilenmemesi için önlemler almak(karşı ağırlığın çıkmasına karşı mekanik önlemler,kılavuz raylarda derin ve geniş paten kullanmak,ray duvar bağlantılarını daha sık yapmak)

 

2—Otoparklarla ilgili öneriler:


1—Otopark havalandırmasında 200 m2 altı için pencere tipi fan  veya doğal havalandırma uygulaması yapılması


2—200 m2 üstü otoparklar için kanallı-%50 havadan+%50 yerden menfezli-akustik yalıtımı yapılmış,1450 d/d emici tip havalandırma-2900 d/d yangın duman tahliyesi amacıyla kanallı havalandırma veya jet fanlı havalandırma yapılması.Zaman ayarlı+2/3 noktada CO sensörlü kumanda yapılması.


3—Doğal çekiş bacaları olarak Bodrum katlara kadar inen otopark havalandırmasına 24 saat çekiş yapan 3-6 adet 80x120 cm ölçülerine yakın havalandırma/mekanik şaftları yapılması.


4—Otopark sayısı için sabit bir formül yerine mal sahibinin beyanı ve raportörün uzlaşması ile ile belli sayıda otopark m2 saptanması.


4.1—Proje safhasında otopark harcı ödenmesi yerine becayiş ile 100m2 lik kamu alanlarına çok katlı asansörlü-çelikten yapılan modüler otopark yaptırılması.Kontrolü yapılıp-belediye mülküne geçirilmesi.Bunları cüzi ücretlerle belediyenin işletmesi.


5—Otoparklarda 400 m2 altı otoparklar için sadece yangın dolabı yapılması-400 m2 üstünde yangın dolabı+yağmurlama sistemi yapılması,yangın dolaplarına saatten geçmiş şehir şebekesinin bağlanması,yağmurlama sistemi için 45m3 depo+45m3/h hidrofor ve buna bağlı ring sistemi kurulması


6—Toplam Daire sayısı 20 den fazla olan binalarda her kata ve/veya dar sokakları olan apartmanlara 2 katdan birine 1 yangın dolabı yapılması.

 

3—Enerji-Su Tasarrufu-yeşil alan ile ilgili öneriler:


1—Isıtma-Klima Tesisat:


1.1—Konut ve işyerelerinde m2 den bağımsız Çatılara sıcak su ihtiyacı için güneş kolektörü konulması.


1.2—Toplam İnşaat alanı 5000m2 büyük konut-işyerlerine çatılara fotovoltaik panel veya küçük rüzgar türbini kurulması.


1.3—Kaloriferli sistemlerde baca gazın atık ısısından yaralanmak için kazan-baca bağlantısına ekonomizer bağlamak.


1.4—Kazanlarda ve kombilerde iç/dış ortam termostadı kullanmak.


1.5—Klima cihazlarında atık ısıdan yaralanmak için geri dönüşüm cihazları kullanmak.


1.6—Kazan ve kombilerin yoğuşmalı olması.


2—Isı Yalıtım:


2.1--Binaların açık renk(beyaz,krem,açık renkler) su bazlı kendini temizleyen boyalarla boyanması yada açık renk kaplama yapılması


2.2--Çatıların ABD de olduğu gibi açık renk yangına dayanıklı kaplamalarla(kiremit veya alüminyum dışı metal kiremit vs) kaplanması


2.3--Dış duvarlara  içten/dıştan perlitli sıva yapılması-kat şapına perlitli şap atılması-çatıda alçı sıva öncesi perlitli şap yapılması-E sınıfı yanıcı malzemelerin çatılarda kullanılmaması.


2.4--Pencerelerin çift açılabilirli olması ve en az 12-16 mm kalınlıkta kaplamalı çiftcam-ısı cam olması.


2.5--Pencerelere %25-30 ısı tasarrufu sağlayan  içten kristal bond uygulaması yapılması

 

3-Sıhhi Tesisat:


3.1—Konut ve işyerlerine paket tipi gri su tesisatı kurulup-filtre edilen suların


1—hidroforla wc rezervuarlarına bağlamak


2--yer nemini korumak için bina yanlarına açılacak kuyulara basılması yada kanalizasyona bağlanması.


3.2—2000 m2 büyük işyeri ve konutlarda lavabolara ve eviyelere fotoselli musluk takılması-alafranga helalarda 3 Lt rezervuarlı tiplerin seçilmesi.

 

4—Aydınlatma Sistemlerinde:


4.1--Konutlarda salonlara sarı LED veya kompkakt florasan ampul ile aydınlatma yapılması.(beyaz led-florasan melatonin salınımı bozup kanser riski oluşturabilir)Tüm mahallere iskan safhasında tasarruflu ampul takılması


4.2--İşyereleri özellikle fabrika ve market aydınlatmalarında gün ışığı aydınlatma sistemleri kurulması ve mimaride bunun için şaft yapılması


4.3—3000 m2 büyük işyerlerinde aydınlatmanın otomasyona bağlanması.


4.4—Bina dışı bahçe aydınlatmalarında sarı led lambalı-tasarruflu ampullü -fotoselli sistemleri kullanmak.


4.5—Depo vs gibi az kullanılan alanlarda fotoselli-tasarruflu ampullü aydınlatma yapmak.


5—Yeşil Çevre Uygulamaları:


5.1--Terasların %100 yeşil teras olarak yapılabilmesi.ve bunu en üst katın daire sahibine ait olması.


5.2--Ağaç olarak kaldırımlara 6 cm çapında özellikle meyve-likstrum-meşe ağacı olarak tek daire için tek cephede en az 2 ağaç dikilmesi.


5.3--Sitelerde toplam İnşaat alanın %50 kadar alanın yeşil alan olarak ayrılması


6—Atık Dönüşümü Uygulamaları:


6.1--Müteahhidin yeni binalara her daire için mukavvadan geri dönüşüm kutusu yaptırması ve bunun en az 6 aylık gıda atık ve geri dönüşüm  poşetlerini dağıtması.


6.2—Mutfaklara lavabo altına yağ ayırıcı konulması. Ve Müteahhidin daire sahipleri adına biyodizel firmaları sözleşme imzalaması.


7—Gürültü Kontrolü Uygulamaları:


1—Jeneratör ve Asansör makine dareleri-kazan dairelerinin perlitli sıva ile kaplanması


2—Makinelerin-cihazların zemine kauçuk lastiklerle montajı


3—Konutlarda iki dairenin ortak duvarının çift duvar olması ve arada 16 dans –eps strafor olması-duvarın iki taraftan perlitli sıva+alçı sıva ile sıvanması.





Makalenin İzlenme Sayısı : 182

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.