MAKALELER / İstanbul un Trafik Problemleri ve Öneriler-1:





İstanbul un Trafik  Problemleri ve Öneriler-1:

 

1-Bayramlarda ve okullar açıldığında İBB 3 gün ücretsiz insan taşımakta.Bu durumda araçlarda doluluk oranı %100 e riştiği için işe gidip-gelen insanlar mağdur olmakta.Bu nedenle,bunun yerine tam ücretsiz yerine 3 gün yarım ücret alınması herhalde daha uygun olabilir.

 

2-İstanbulda karayolu trafiğinin kontrolunda

 

1--Yolların durumunu yada 5 km ötede ne olduğunu gösteren elektronik panolar oldukça iyi bir çözüm olabilir.E5 in her kavşak bağlanmasından 300 m ötesine bu panolar konulabilir.

 

2--Trafik durumu hakkında bilgi veren, radyo konuşmalarında ,İBB nin ilgili elemanı çok hızlı konuşmakta.Bu nedenle ifadelerin daha iyi anlaşılabilmesi için daha yavaş ve tane tane konuşulması uygun olacaktır.

 

3--Arac seyrinde-otomobil içi kullanılan yol konum navigasyon cihazlarına,mevcut trafik durumu yazılım olarak yüklenebilirse,sürüş sırasında yapılan yol seçimi daha iyi olacaktır.

 

4--İstanbulda genel olarak trafik akışı,tıpkı bir su akışı-boru devresinde akış problemi olarak Teknik Üniversitelerin Makine Müh.Bölümlerinde akışkanlar mekaniği kürsü hocalarının yardımıyla daha iyi akış modellemeleri yapılabilir.Kilitli trafiğin  ya simülasyon-benzeşim yada denklemler(bernulı-debi ifadeleri) kullanılarak çözümlenebilir.

 

4.1--Yapılması gereken İBB nin bu projeyi bu yaklaşıma göre-bu adla(akışkanlara benzeşimi modellemesi yöntemiyle) ihale etmesi olabilir.Bu yöntem ile özellikle trafik akışının simüle edilmesi-benzeşiminin yapılması ile  herhalde açılacak yeni kavşaklar belli olacaktır.

 

4.2--Ayrıca gerektiği yerde trafiğin akışını azaltacak(vana gibi)-yada arttıracak yeni araçlarda trafiğe konulabilir.Trafiğin akışını azaltmanın en iyi yolu,yolu daraltmak olacaktır ki bu gerektiğinde genel merkezden idare edilen motorlu kaldırma kolları-park otomatları-yani mekanik olarak daraltma veya genişleme yapacağımız profil demirden yapılan kontrol cihazlarıyla yapılabilir.

 

4.3--Bu şekilde şehir içi trafik akışı tıpkı su akışı gibi uzaktan yönetim ile kollu parkomatlarla yol genişletilebilir yada daraltılarak akışın tüm olarak düzgünlüğü sağlanabilir.Kollu parkomatlar yola dik yada belli açıyla yerleştirilerek yolun akış belli oranda azaltılabilir.

 

4.4--Bu imkan ile yan yollar uygun noktada ana artere bu kısma-genişletme-yön verme araçları ile devreye alınabilir.

 

5--İstanbul da ilçeler yeni açacakları yolların yanına “burada deneysel trafik düzenlemesi yapılıyor  “ levhası koyarak,yeni yolları 2-3 aylık olarak açabilirler.Eğer yol verim alınmış ise geçici uygulama daimi hale getirilebilir.

 

6--Yeni açılan metrobüs hatları şişmeye başlamıştır.Bu problemin çözümü herhalde lastikli otobüsten , raylı metrobüse geçmek olacaktır.Yapılması gereken ,mevcut metrobüs yoluna,herhalde 20-30 cm hasırlı yüksek dozda beton yapılıp-bunun üzerine rayları ve elektrifikasyonu döşemek olacaktır.Zira artık petrol ile yolculuğun sonuna gelindi.Gelecekte kullanılacak enerji , artık elektrik ve hidrojen enerji araçların olacaktır.

 

6.1--Yine ayrıca betona yapılacak titanyumdioksit katkısı ile ,bu yollara havadaki karbondioksidi havadan temizleyebilmekte.Bu şekilde yapılan beton yollarda havanın %60 oranında temizlendiği saptanmıştır.

 

6.2--Bir İtalyan enstitüsü,duvar yüzeylerine sürülen fotovoltaik elektrik üreten bir boya geliştirdi.Metro yoluna döşenecek bu boya ile metro kendi elektriğini bedeva olarak üretebilir.

 

7--İstanbulda ihmal edilen taşımacılık deniz ve demiryolu taşımacılığıdır.Bu konuya ağırlık verilmesi gereklidir.Özellikle yeni minibüs hatları koulmak suretiyle avcılar-gürpınar-b.çekmece-ve ötesi için sahil şeridinden Bakırköy-sirkeci ve kadıköye ulaşım şehir hatları ve özel vapurlarla sağlanabilir.

 

8--İstanbulda evi kadıköyde-işi avcılarda olan insanlar vardır.Bu nedenle her çalışan için işi eve yaklaştırma en uygun yoldur.Bunun için İBB bünyesinde aynı nitelikle işler için bir nevi iş çöpçatan internet sitesi kurulabilir.

 

8.1--Siteye başvuran farklı yerde oturan iki çalışan istekleri ve mevcut oturdukları yerler çakıştırılarak,kısa mesaj verilebir.Site iki kişiyi tanıştırır(telefonlarını birbirlerine vermek suretiyle).Bundan ötesi onlara kalır. eğer işyeri sahipleri de uygun görürse yer değiştirme işlemi tamamlanacaktır.

 

9--Trafik teorisi için akışkanlar mekaniği modellemesi en iyi modellemelerden biridir.Gerek bu meldin trafiğe uyarlanması ve yeni teorik alt yapı trafiğin daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir.

 

9.1--Trafikte,akış içinde belli noktalarda trafik durmakta ve bu noktalarda düğümlenmeketedir.Yani akış içinde hız ve yoğunluğa bağlı düğüm noktaları oluşmaktadır.Düğüm noktalarında akış içinde hız sıfırdır.


Düğüm noktası oluşumuna karşı,akışı idare eden diferansiyel denklem(bu akışa en uygun diferansiyel denklem ne olabilir-tam bir elbise gibi karşılayan ve çözen-ayrıca bu denklemin bilinen çözüm kümesinden bu gibi düğüm noktası analizlerinin varlığı araştırılabilir.


Düğüm noktası oluşumu,trafikte istenmeyen bir özelliktir.Bunu önlemek için,min. bir trafik akış hızı,yoğunluğu ve ona bağlı yol genişliği gerekir.Bu değer tecrübe ile yada teorik olarak sağlanabilir.

 

l)-Trafikte ,metrik araştırmalar ve grafik çalışmalar oldukça önemlidir.Bu anlamda kaza sayısı ile tarih-mevsimsel yağış durumu(kar-yağmur)-trafikte kalma süresi-sürücü eğitim durumu-uyku durumu-trafik polisi sayısı-yön levhaları vs arasında grafik çalışmalar yapılabilir.


Bu grafikler trafiğin daha iyi nasıl yönetileceğine ve en az kaza sayısının nasıl mümkün olacağına ilişkin deneysel bilgiler verecektir.Öte yandan DDY da yapılacak hem zemin geçitler için en az hemzemin geçit kazalarına sağlayan yapılar neler olabilir.Bunların araştırılması,var olan hemzemin geçitlerde incelenmelidir.

 

m)-Yük kamyonlarının uyması gereken kurallar,10 madde ile şöförlere form olarak verilebilir ve ayrıca İl trafik emniyet amirlerince ,çörekli samimi bir havada seminerler düzenelenebilir.

 

o)-Özellikle kazaların daha fazla olduğu yerlere yakın önemli arterlerde-noktalarda sürekli veya 6 aylık geçici Hızır acil yardım istasyonları kurulması önemli olacaktır.

 

p)-Sürücü el kitabı:

Sürücülere yönelik 10-20 maddelik içinde uyulması gereken kurallar ve 24 saat araç bakım

 servis ve diğer tlf bulunduran formlar emniyet müdürlükleri ile gazete işbirliğine bağlı olarak halka dağıtılabilir.Bu forma olması gerekenler:1-Basit arıza giderme-10 madde –


2-En yakın servis istasyonu ve ilgili tlf no ları-3-Yakıt ekonomisi-10 madde—


4-İleri sürüş teknikleri-10 madde 5-Kaza nedenleri ve il yardım bilgileri-10 madde


6-Gerekli ilk yardım malzeme listesi 7-Vergi takvimi ve muayene istasyonları-mevzuat


8-Karayolları trafik haritası ve yol-navigasyon cihazı satın alınabilecek işyerleri listesi


8.1-En yakın lastikçi-motorcu-genel servis no ları 9-En fazla kaza nedenleri ve noktaları-uyulması gereken kesin kurallar listesi

 

r)-Sürekli kaza olan noktalar yönelik özel çözüm paketleri ilgi kişilerce(trafik polisi-mühendis-karayollarından sorumlu kişiler-en yakın servis istasyonu sorumlusu) bir makine mühendisi başkanlığında   oluşturulmalıdır

 

 

Karayolu-Denizyolu-Havayolu Karşılaştırmaları:

 

a)-Yolcu taşımacılığında

deniz yolu……..20—--------1…………….en ucuz

demiryolu……..48-----------2.5…………..ucuz

Havayolu……..100—-------5.0………….orta

Otobüs………..155—-------7.7………….pahalı

Otomobil……..567----------28.3………..çok pahalı

 

b)-Yük taşımacılığında


deniz yolu……..25------------1……………en ucuz

demiryolu……..61------------2.4…………..ucuz

kamyon………..921----------36.8…………çok pahalı

 

2)—AB ve ABD  de ticarette Ulaşım Alternatiflerinin oranları:

AB-Dış ticarette deniz yolunun kullanımı…….%90


AB-İç Ticarette demir yolunun kullanımı……%90


ABD de yük taşımacılığında demiryolu kullanımı…%40

 

3)-Tek yönde 60.000 yolcu/saat için……


a)--12 şeritli otoyol gerekmekte ve -------24 milyon dolar/km    veya 


b)--Çift hatlı elektrikli-sinyalli  demiryolu gerekmekte  ve ----4 milyon dolar/km lik


ve karayolları-demiryollarına göre  2.7 kat daha fazla arazi kullanımı gerektirmektedir.


4)-Güvenlik İçin:Türkiye de 2005 yılı için:


Demiryollarında Kaza sayısı…..522…………ölüm sayısı:   143 kişi-yaralı sayısı:  273 kişi


Karayollarında Kaza Sayısı……621183…… ölüm sayısı :4525 kişi-yaralı saysı:154094 kişi

 

5)-Karbondioksit salınım oranları:


a)-Demiryolu…..42 km-------1 kat

b)-Karayolu……12 km-------3.5 kat

c)Havayolu…….7 km---------6    kat

 

6-Gürültü Açısından:İnsanlar için sınır: 90 db 

a)-Karayolları…………..72-92-103  db 

b)-150 km/h lik tren…….65-75        db

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 265

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.