MAKALELER / Belediye Uygulamaları İçin Öneriler-Şehirlerde




Şehirlerde Belediye Uygulamaları İçin Öneriler:


1--Yenilenebilir Enerjileri Destekleyen Öneriler:

1.1-- konutlarda kombi girişine bağlanacak güneş kollektörü ile sıcak su üretiminde % 50 tasarruf sağlanabilir.Bunu teşvik  için projesinde güneş kollektörü kullanılan bina ruhsatlarında Belediye Makina-Elektrik harçlarında % 20 indirim yapılabilir.


1.2--Örneğin Yeni yapılacak ................... Belediye Başkanlığı binasını çevreye duyarlılığın resmi belgesi olan LEED sertifikası alacak biçimde tasarlamak ve bu sertifikayı almak uygun olacaktır.

2--İmarla ilgili  Öneriler:


1--Binaların 3. Normal katında kurulan dublekslerin çatı katları çoğu zaman verimsiz-kullanışsız olarak tasarlanmaktadır.Bu probeleme karşı


1--Buralara Çatı katı yerleşimi verilmeyebilir burası sadece çatı olarak düzenlenebilir.


1.1-Çatı verilebilir yada


2-Tam teras verilebilir ki tam teras verilmesi durumunda buraya gerekenlerin yapılması kaydıyla peyzaj projesi ile birlikte yeşil çatı yaptırılma zorunluğu getirilebilir. insanların binanın yanında gidebilecekleri bir yeşil alan oluşturmak gerekir.


1.2--Yapılacak ve eski dublekslerde çatı yüksekliği örneğin iki sıra tuğla yüksekliğinden 4 sıra tuğla yüksekliğine çıkarılabilir.Bu şekilde kullanılabilir bir dubleks tasarımına yakınlaşılmış olabilir.


2--Binaların bodrum katlarında yerden kaynaklanan radon gazına karşı yeterince büyük pencere yapılması ve bina tabanında ısı ve su yalıtımı yapılması halinde dere kıyısı olmayan sokaklarda bodrum katlara daire verilebilir.


3--İmar durumları bazı belediyelerin yaptığı gibi bir program ile hazır hale getirilebilir ve kişi ...... belediyesinden bu haritaya girerek buranın imar durumunu öğrenebilmelidir.


4--İstanbul İmar Yönetmeliğinde


4.1--Otopark sayısı toplam inşaat alanına bağlı olarak saptanmakta,örneğin binada oturanların 2 aracı varsa 20 otopark verilmekte,bu durumda binada oturanlar burayı otopark yerine ruhsat alınamadığı halde işyeri olarak kullanabilmektedir.


Bu problemin çözümü için otopark sayısının bulunması için, bina büyüklüğüne bağlı olarak belirli aralıkta seçilebilecek bir tablodan yola çıkılarak ,bu şekilde proje müellifinin talep ettiği otopark sayısı ile raportör ve şefin onayladığı otopark sayısının uzlaşması ile bulunabilir.


4.2--Bir binanın ruhsat alması için gereken evrak sayısı zaman içinde artan bir karaktere sahiptir.Bu anlamda 3-4 yılda bir tıpkı ev temizliği gibi gereksiz evrak  temizliği yapılmalıdır.Evrak temizliği süreci içinde, evrak birleştirmeler de yapılmalı yada gereksiz evraklar kaldırılmalıdır.


4.2.1--İlçe Belediyelerinde ,  Büyükşehir  İtfaiye Md.den görevlendirilen elemanlarına ,  belediyede masa verilmelidir.Bunun için gerek Makina Md. gerekse İ mar Md. için hizmet verecek iki teknik personelin ilçe belediyelerinde görevlendirilmesi sağlanabilir.


4.2.2--İskan alınırken gereken Yeditepe ve SSK yazıları için bu Kurumlarla internetten evrak alınabilecek biçimde kurum protokolleri yapılabilir.


5--Bina ruhsatı alınırken yola terk mesafesi kaldırım düştükten sonra örneğin 2 m kalıyorsa ferforjeli-duvarlı bahçeli bina ruhsatları verilebilir.Peyzaj ve ferforjeli duvar resimleri etüd-proje safhasında istenebilir.


6--Bodrum Katlara Daire Verilmesi İçin Öneri:
Bazı İlçe Belediyelerinde Bodrum katlarda daire kurulumu için ruhsat verilmemektedir.Bodrum katlarda sıhhi olarak projelendirilme yapılırsa ve ilgili parselin bulunduğu sokak  yoğun yağışlarda su basmasına uğramamış bir sokak ise Bodruma daire verilebilir.


Bu anlamda:bodruma daire verilmesi halinde:

1--Taban su yalıtımı(sikalı şap) ve ısı yalıtımı(şap altına 3-4 cm sert mavi strafor kullanılması) yapılması


2--Daire için yeterince havalandırma yapılması(yeteri kadar geniş yarım açılabilir pencere alanı bırakmak)


3--İlgili parselin bulunduğu sokak,yoğun yağışlarda bodrum katları su basmasına uğramamış sokak olması(bodrum katları su basan sokakların listesi Fen İşl.Md ve Zabıta Md. kayıtlarından çıkarılabilir) halinde bodrum kat da daire verilebilir.


3.1-Yapı Denetim  vasıtasıyla  evlerin önüne konulacak standart kamelya-garaj,ferforjeli bahçe duvarı,kepeng-teras yeşillendirmesi çizimleri yapmak ve bunu mülk sahiblerine uygulatmak.


Bahçeli imar uygulamalarına gitmek.Kaldırımın bahçe olmadığını kabul etmek.Teşekkül uygulamasında uygun yerlerde vazgeçmek.Bahçeli,teraslı,ferforje duvarlı,havuzlu bir bir bölge oluşumu için bunları yapmak.

 

3.2--Mimar Sinan Üniversitesinde ilgi araştırmacılarınca yapılan(Kültür Üniversitesi-KAOS-2006 sempozyumu kitabına göre) 


İstanbulda İhlas Marmara Evleri  ile Koca Mustafa Paşa daki Osmanlı zamanı yapı ve yol strüktürü araştırmasına göre iyi kabul ettiğimiz İhlas Marmara evleri hala bu yapılaşmanın kalitesine ulaşmış değil.


Anılan Üniversiteye aynı bağlamda ………….bölgesinde  yol ve yapı kalitesi için aynı araştırma yaptırılabilir.Elde edilen sonuçlara göre anılan araştırmacılara yapılabilecek çözüm önerileri için rapor istenebilir.


4-Bölgede yapı kalitesini artırmak için,……..Kültür Merkezinde ,gerekli ikramların yapıldığı-40 dk lık dersler ve 10 lı gruplar halinde,


program dahilinde,  gerekli kayıtları yaptırmak için,yapı denetim firmaları vasıtasıyla,Yapı Denetim Firmalarının sahip ve mühendislerine, müteahhitlere vede ustalara verilmek üzere,


Belediyenin Uzman(10 yılı aşmış ve konusunda en yetkin mühendislerince) mühendisleri tarafından inşaat-imar-mimari-makine-elektrik-sanayi konularında eğitim verilebilir ve 


kurs sonunda serifikaları ile konuyla ilgili  tekstler verilebilir.Bu bölgenin yapı kalitesini oldukça artıracağı açıktır. 


7--Fen İşleri Md. faaliyetleri çerçevesinde yapılan binalar  vs için , projelerin mimari tasarımı safhasında İmar Md.de görevli uzman mimar ve mühendislerden  tasarım için yorum ve görüş alınması halinde ilgili projelerin daha zengin ve kaliteli olarak tasarlanabilir.ve aynı zamanda Md. ler arası işbirliğide geliştirilmiş olacaktır.


3--Ağaçlandırma:


1--Şehirlerin adlarına uygun olarak bağlık ve kaldırımları ağaç dolu olan bir yer haline getirilmesi, yoğun beton yerleşiminin getirdiği olumsuz etkilerin azaltılmasına yardım edebilir.


Bu anlamda İskan alınırken dikilen ağaçlar yanında Park ve Bahçeler Md. faaliyetleri çerçevesinde mevcut ağaç stoğunun x katı kadar ağaçlandırma yapılması uygun olabilir.Kaldırımlar su geçiren parke taşları vs kaplanabilir.


1.1-Parklar için:


1-Bölge parkları için sulamada kurakçıl peyzaja geçmek ve


1.1--Alıç fidanı,fidan dönemi boyunca su ihtiyacı var iken,boylandıktan sonra suya ihtiyaç duymadığı için kurak alan peyzajında önemlidir.


2-yağmur suyu depolama için ,yağmur suyu kuyuları yapmak.


3-Sulama sisteminde ağaç-çalı  türleri için damlama sulamaya geçmek.


4-Sulama sisteminde tüm sistemi pilli solenoid vanalarla sadece akşam ve gece saatlerinde sulayacak biçimde donatmak.


5-Bölge parkları için gerekli aydınlatmalarda enerji tasarrufunu sağlamak için ilgili otomasyon sistemini sağlayacak çözümler ile %50 ye yakın tasarrufa gitmek.Bölge parklarının ticari olmadığı için belediye tarafından bakımını yapılması ve işletilmesini sağlamak.


6-Bölgede bulunan kamu kurumlarına Aydınlatma tasarrufu için  kompakt flüoresan ampul dağıtmak


7-Parklarda ve kamu binalarında elektronik balast kullanmak suretiyle %50 tasarruf sağlamak


10-Süs havuzlarında tesisatın su içinde kalmasını sağlamak ve dalgıç pompa kullanmak suretiyle makine dairesi yapmamak –süs havuzunda dalgıç pompa ve fıskiyesi bütün seyyar olarak yaptırmak-yazın bu pompaları havuza takmak-kışın ise depoya kaldırmak.vede bu suretle makine daireli kaynaklı problemlerden uzak kalmak.


1.1--Bölgede ağaç olmayan sokaklarda-mahallerde ağaçları korumalı olarak dikilmesi-bu mahallerde yaşayan insanların daha sağlıklı sosyal bir yaşantıya erişmesine yardım edebilir.


1.2--her 2 m ye 1 değil,her 1 mde bir meyveli ağaç –akasya-leylak-polen yapmayan ağaç  dikmek.Moldovada her yer ceviz ağacı dikili ve belediye bu ağaçların cevizini satarak para kazanmakta.

 

1.3--imar yönetmeliğinde yer alan ağaç dikme   şartını,plan notu ile daha fazla ağaç istenecek biçimde genişletmek ve  yapı denetimi ile ağaç dikimini gerçekleştirmek.

 

5--Yapılan bir çalışmada deprem şiddetini azaltan unsurlardan en önemlilerinden biride aktif yeşil alan miktarıdır.İçinde bulunduğumuz kuraklığı ve Aşırı sıcak problemlerini ve bunun etkilerine karşı hızla(2-3 yıl) ve yoğun ağaçlandırma yapıp 26 m2 ye ulaşmak olmalıdır.Kaderimizi ancak bu değiştirebilir.



2-Ağaç Sayısı:

İstanbul İmar Yönetmeliğinde her binanın iskan safhasında dikeceği ağaç sayısı için kurulum alaı dışında İnşaat alanın her 25m2 için bir ağaç şartı olup,bu değer bir ailenin kullandığı enerjinin karşılığı olan karbondioksit miktarını temizleyen ağaç sayısı için yapılan karbon hesabına göre oldukça azdır.Örneğin bu hesaba göre  50 m2 lik kurulum alanı dışı için 50/25=1ağaç çıkarki bu değer oldukça az bir değer olarak kabul edilebilir.


Sağlıklı ağaç hesabı karbon hesabına göre(4 kişilik aile-1 daire nin tükettiği elektriğin üretimi için çıkan karbondiksidi tutan ağaç sayısı) için 


konutlarda...... faydalı inşaat alanıx0,003


işyerlerinde..... faydalı inşaat alanıx0,006 


formülü kullanılabilir.


2.3—Yaz mevsimi dışında dikilecek fidan kaldırım taşı kenarından içeride-tretuvar üzerinde 40x40 cm lik h=40 cm lik çukur açılarak 1-2  m aralıklarla Ligusrum-Süs Eriği-Süs Kirazı-Erguvan-Ihlamur-Çınar ,açık alanlara da meyve ağacı  dikilebilir. 


Öte yandan Ağaçlar için belirli mesafelerde dikim yapmak bir öneridir. Gerçekte ormanda ağaçlar yan yana yaşamakta.


Yan yana yaşadığında daha canlı daha güçlü olmaktadırlar.Ağaç dikerken 50 mm pimaşlar  40 cm boyunda kesilir , içine iri çakıl doldurulup ağacın kenarından dibine doğru olarak eğimli yerleştirilirse, yüzey sularının ağacın dibine nüfuz etmesi mümkün olacaktır.


4-- Eğitim Uygulamaları:


1--............... vs mahallerde okuma-yazma kursları açmak


2--İSMEK kurslarını yaygınlaştırmak-gerekirse kira parasını belediyenin karşılayacağı yeni yerler açmak.


3--Okullarda en çalışkan sınıflara yerli ve yabancı roman ve kalem-müzikçalar  vs hediye etmek.


4--Okulların Bilgisayar ve sarf malzemeleri eksiklerini gidermek.


5--Okulların kapı,lavabo ,musluk eksiklerini tamir  ettirmek için bir firmaya bu işi  ihale etmek.


6--TOKİ nin kurduğu okullarda,yeşil adına hiçbirşey yok.Bu okulların peyzaj işlerini Belediye olarak yaptırmak.


7--Belediyelerin kültür politikaları olarak,eğer muhafazakar bir partiden olan yönetimde % 70 Muhafazakara yazarların eserleri-%30 Liberal ve Sol Yazaraların eserleri, Sosyal Demokrat Bir Belediye yönetiminde ise % 70 sol yazarların eserleri+%30 Muhafazakar yazarların eserleri işlenebilir.Zira tek kaynaktan beslenmek,tüm sistemi ve yönetimi mevcut görüşün gelişmesini önleyen bir yapıya doğru götürebilir.Bu nedenle farklı kaynaklardan yararlanma esas olabilir.


5--Sanayi Sorunları İçin Öneriler:


1--Sanayide oluşan gürültü ve hava kirliliğine karşı çözümler üretmek, gürültü önleme ve hava kirliliği ile ilgili önlemleri devreye almak


2--Sanayide enerji ve su tasarrufu için belediyede ilgili bir teknik destek ve takip  birimi oluşturup,sanayicilerin aydınlatılmasına yardım etmek ve uygulamaları bu birimin takip etmesini sağlamak.Boyahanelerde kullanım suyunu en en 5 kere çevrim içinede döndürmek ve son filtre suyu sulama amaçlı olarak kullanabilmek.


3--Sanayinin,kendi ürettiği atık suların, deşarj limitlerine uyulmasını sağlayacak  biçimde , deşarj limitlerini online uzaktan tahrip edecek donanımı bu kuruluşlara kurdurmak.


4--Sanayiciler ile bir araya gelerek bürokratik işleri için pratik çözümler geliştirmek.


5--Belediyede ilgili bir birim,sanayi kuruluşlarını oda vs protokol yaparak işçi sağlı ve güvenliği-yangın güvenliği eğitimi vermek ve  uygulamaları denetlemek.


6-- Bölge Sanayisi Ve Yapılaşma İçin Politika Önerileri:

 

1-Bölgede sanayinin durumu için gösterge niteliğinde raporlamalar yapılabilir.Bu anlamda,belediyelere giren ruhsat sayısı-çıkan ruhsat sayısı,ödenen harç ücretlerinin zamana bağlı değişimi mevcut bilgi tabanına göre grafik olarak sayısal hale getirilebilir.

 

1.1--Bu bize hangi sektörde durum nedir anlamında sayısal gösterge olarak temel politikaların oluşturulmasında objektif olarak yardımcı olacaktır.

 

1.2--Aynı zamanda her sektör için işçi sayısı,işyerlerinde bulunan WC,duş,yemekhane, emisyon raporları,kullanılan ekipmanın yaşı vs bize işyeri kalitesi hakkında yine objektif bilgi verecektir.

 

1.3--Yine uygulanabilecek anketler ile doğruya yakın olarak sanayinin kalitesi hakkında ek bilgilere ulaşılabilir.Sağlanan bu teknik ve sayısal bilgiler sanayi politikaları için öncü gösterlere olarak değerlendirilebilir.ve bu veriler TÜİK e aktarılarak daha kapsamlı bilgilere ulaşılabilir.

 

2-Belediyeler ruhsat sayısı ile ücret arasındaki sayısal mevcut ilişki dahilinde maksimum verim yani en yüksek ruhsat talebini sağlayacak ücretleri kendi meclislerinde kabul edip-uygulamaya koyabilirler.

 

3-Belediyeler işyeri be bina ruhsatları alımında aynı ifadeleri kullanan evrakları birleştirip-gerektiğinde internet yolu ile diğer devlet hizmetlerine ilgili kurumlarla yapılacak protokoller ile  on layn olarak girmek ve gereksiz evrakları da kaldırmak suretiyle  bürokrasiyi en aza indirebilir.


2-Öncelikle  ödüllendirme mekanizmalarını işletmek.Her yıl ,Belli günlerde sektörlere göre yılın esnafları ödüllerini ,Belediyenin kuruluş gününde vermek.


3-Esnafı teknik personel ile eğitmek.Eğitimine-görgüsüne-Bilgisine  katkı yapacak ortamları oluşturmak.


3.1-imar--makina-elektrik-sanayi konularında eğitim verilebilir ve kurs sonunda serifikaları ile konuyla ilgili  tekstler verilebilir.Bu bölgenin yapı kalitesini oldukça artıracağı açıktır.


3.2--Muhtarlar ile işbirliği sağlanmak suretiyle İhtiyacı dışı giysi vs kapı kapı toplamak suretiyle ihtiyacı olan insanlara vermek için organizasyon düzenler. 

 

6.5--Lokanta ,Pastane vs esnaftan kendi kontenjanları dahilinde işyeri zekatı olmak anlamında

ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için kapı yemek vs toplamak ve iletmek üzere organizasyon kurabilir ve bu hizmeti sağlar.Gerektiği durumlarda 24 saat hizmet veren bir aşevini hazır tutar.

 

6.6—Bölgede en çok konuşulması istenen konulardaki kişileri getirtilip-konuşmasının dinlendiği konferans cafe konseptinde cafeler açtırmak.  


4-Belediyeler işyeri ve bina  ruhsat başvurularını için kulanılacak süreyi ,uygulama  statik-mimari-mekanik-elektrik proje girişlerini ve harç yatırma süreçlerini interneti kullanmak suretiyle en aza indirebilirler.Bunun bir alt basamağı CD ile bu işlemlerin yapılmasıdır.

 

5- Belediyeler sanayide üretim kalitesini artırmak ve mekanik-elektrik-inşaat faaliyetleri için Kendi bölge sanayi ve inşaat danışma birimlerini kurmak suretiyle,sanayinin üretim ve yapılama kalitelerini en üst düzeye çekebilirler.


6--Trafik Uygulamaları İçin Öneriler:

1--...............Belediyesi sınırları içinde Parkomata bağlı olarak araçlar için park edilecek alanlara belirlenmeli-parkomata bağlanmalı ve bu otoparkların doluluk durumları ve yerleri Turkcell den öğrenilebilmeli.


2--Ringopark Çözümler:

Bursalı Şanmak Makine tarafından imal edilen çok katlı rotasyonel otopark sistemi-ringo park otoparkı olmayan caddelerde otopark ihtiyacını karşılamak için devreye almak.100 m2 lik bir alanda ringopark sistemlerinden 4 tanesini yan yana koyduğunuzda  48 aracın park ihtiyacı karşılanabilmekte.Bu şekilde  caddelerde parklanmanın önüne geçilebilmekte olup, sistem maliyeti 180.000 TL.


2.1--Ringopark Sistemde:

1--2 araçlik park yerine 7 ila 12 araç park etme imkanı

2--Dönmedolap prensibi ile çalışır  , 3--Tek tuş kumanda  , 4--Her türlü emniyet sistemleri mevcuttur


2.1--Yeni gelişen bu teknolojide, otomobiller otoparka girdikten sonra askıya alınıyor. Otoparktan çıkacak araçlar, dönen sistem sayesinde zemine indiriliyor. Yerine yenileri park edebiliyor.


2.2--Ringoparkların, caddeler ile otoparkı olmayan apartman ve sitelere yerleştirilmesi planlanıyor


3--İletişim:  Adres : Çalı Sanayi Bölgesi, 6 Sok. No:8/10 16235 Nilüfer / Bursa / TÜRKİYE

 Telefon : +90 224 482 23 90 ,  Fax : +90 224 482 23 92 , Mail : info@sanpark.eu--http://www.sanpark.eu


2--..........ilçesindeki  trafik akışı için Üniversitelere çalışma yaptırılmalı.Canlı Uydu görüntüsü üzerinden yapılacak çalışma ile .......ilçesinin trafik akışı rahatlatılmalı.

1--MULTILEVEL--Tek araçlık park yerine 4 araç üstüste.

2--SUB--Bağımsız /Yeraltı yarı otomatik 2 or 3 katlı park sistemi

 

3--Sahada dolaşan Belediye Personelinden,yeni akış güzergahları için öneriler alınmalı.Önerilen yeni yollar10-15 gün süre ile test edilmeli-uygun olursa trafik için kalıcı hale getirilmeli.


7--Belediyede Çalışan Personel İle İlgili Uygulama Önerileri:

1--Yeni gelen genç mühendisler,10 yılı aşmış uzman mühendislerin yanında en az 1 yıl süreyle çalışmalı.ve uzman mühendisler onların usta öğreticisi olmalı.


2--Yeni gelen bir genç mühendis en az 6 ay süreyle,usta öğretici yanında onun bilgisayarında proje çizip hesap yapacak duruma gelmeli.Kısaca personel yetiştirme programı olmalı ve bu programda usta yetiştirici 6 ayın sonunda ilgili yeni personel için proje çizebildiğine dair ilgili rapora imza atmalı.


3--Personeli topluca ……. götürmek yerine,her personele aile sayısı kadar değişik tarihlerde olacak biçimde …….vs  için 2 günlük konaklama çeki verilebilir.

4--Her şeflikte uzman bir mühendis şefliğin yaptığı bütün işleri detaylarıyla bir kitapçık haline getirmeli ve bu kitapçıklar yeni gelen personele verilerek ,elemanların işleri hızla öğrenmesine yardım etmeli.


5--Her personelin bilgisayar erişimi olmakla beraber,akademik kitaplara şimdilik bilgisayardan ulaşılamadığı için, Md. için zorunlu teknik kitapların olduğu bir küçük kitap servisi kurulması ve bir personelin depozitosu yatırılacak bir para ile buradan ödünç süreli kitap alması sağlanabilir.


6--Başkanlığa bağlı bir sinerji grubu oluşturulabilir.Bu grup her hafta ilgili başkan yardımcısının yada Md. başkanlığında başkana sunulmak üzere mevcut problemlere çözüm üretmek için,hızlı konuşmanın ve fikir akımlarının olduğu beyin fırtınası yapabilir.Burada üretilen çözümler başkana sunulabilir.


8—Belediyelerde Başkanlığa bağlı olarak tüm belediye işlemleri ve başkanlığın isteği kamusal amaçlı özel teknik araştırmaları yapacak,sanayinin teknik sorunları için çözüm üretecek-proje çizecek-tüm yasal dayanakları hazır hale getirecek-personel eğitimi vs. konusunda düşünce üretecek-örnek projeler geliştirecek-dökümantasyon merkezi olarak da görev yapacak-belediyede yapılan zamana bağlı tüm giriş ve çıkışları(işyeri ruhsatı girişi,verilen bina ruhsatı,gelen etüd proje-iskan-işyeri ruhsat gelirleri vs-harcamalar) işlendiği ve grafiğe bağlı yorunmalandığı-sonuç üretildiği bir istatistik amacıda yerine getiren tüm birimlerle koordineli çalışıp başkanlığa rapor hazırlayacak bir ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME-İSTATİSTİK BÜRO ŞEFLİĞİ

Kurulması gereklidir.


7--Kamuda veya işletmede  örgütlenme her zaman hiyerarşik-lineer değil kaotik olabilir.Bu ise müdür dışında,2 li-3 lü kendi içinde geri beslemeli örgütlenme yapıları ile sağlanabilir. Geri besleme her zaman müdüre değil,kendi alanı ile ilgili kişilere karşı da olabilmeli.

 

1-Belediye ARGE leri ve işlevleri:


1.1-Gelen her yeni personeli 3 aylık oryantasyon süreci için ARGE Müdürlüğü bünyesinde ilgili mühendislik dalları için hazır bilgisayar ortamında öncelikle vörd-egzel-otoket temel eğitimi sonrası  mekanik-elektrik-statik-mimari uygulama temrin çizimleri yaptırılmakta ve 10 yılı geçmiş uzman ve araştırmacı mühendislerce denetçi olmak üzere  ilgili bilim eğitimi pratiği ve iş ahlakı eğitimi verilmekte,süreç sonunda sorumlu mühendisin onayı ile bünyesinde  uygun pozisyonda işbaşı yaptırılabilir.ve bu suretle yeni teknik ve idari personelin,işbaşı yaptıklarında  iş verimlerini en yüksek düzeyde tuturmak mümkün olabilmektedir.

 

1.3-Belediye içi intranet ile başkana öneri kutusu açmak.Personelden gelen önerileri başkana iletmek..İnternet ortamında her şey açık olduğu ve kontrol edildiği için.


5—Kamuda Arge Kurulumu:

Bir işletmeyi verimli kılan temel politiklardan biride,fabrika sahibinin en iyi arge grubunu ve onunun başınada en iyisini getirip,direk kendine bağlaması olabilir.Bu anlamda gerek kamu kurumlarında gerek belediyelerde iyi bir arge grubu kurulmalı ve arge direk başkana bağlı olmalı.Bu arge grubu,tapu kadastro müdürlüğünde direk müdüre bağlı bir grup olmalı,ilçelerde en az bir kişi arge elemanı olmalı.Karayolları,DSİ,TOKİ gibi her kurumda hem makro-büyük-10/15 kişilik hemde şefliklerde 3/5 kişilik arge birimleri olmalı.Direk amire(genel müdüre,müdüre,şefe) bağlı olmalıdır.

 

8--Pencere Boyutlarında Standardizasyon: 

1--TSE her şeyi standardize eder hatta köfteyi bile.Ama ne gariptir ki her boyutta pencere bulunabilmektedir.Oysa, pencere boyutları belli değerler olarak standardize edilmeli ve bu değerler dışında pencere vs üretimine izin verilmemelidir.

 

2--Bu imkan ile dağınıklığın getirdiği İş ve enerji kaybı da ortadan kalkacaktır.Aynı bağlamda TSE Türkiye ısı bölgelerine göre Isı yalıtım projesi istemini kaldırıp-her bölge için kullanılacak EPS-XPS strafor vede perlitli sıva vd ısı yalıtım malzeme kalınlıklarını ilan etmelidir.

 

3--Bu imkan ile ısı yalıtımına bağlı suistimaller ortadan kalkacak ve büyük bir enerji ve ona bağlı yatırım tasarrufu imkanı doğacaktır.ve çıkarılacak kanun geçmişe ve geleceğe dönük olarak sadece yönetmelikle belirtilen kalınlıkları,Bayındırlık Bakanlığına bağlı bir komisyon tarafından iki yılda bir ilan edilmesi yeterlidir.

 

4--Enerji Bakanlığı enerji yatırımları için ekonomik model araştırması yaparken,aynı zamanda enerji tasarrufu için teorik temeli sağlam pratik önerileri de uygulamaya koymaldır.Bu anlamda Belediyeler ve Enerji Bakanlığı vasıtasıyla halka bir defaya mahsus CFL-tasarruflu ampul dağıtılabilir.

 

9--Kamu Yatırımlarında Standart İmalat Yapılması:

 

1--Kamuda yapılacak herhangibir yatırım için ciddi almamda gereklilik-enerji ve ekonomik etüd-mukayeseli karşılaştırma araştırma yapıldığı iddia edilebilir mi.

 

2--Bunun en pratik yolu kamuda yapılacak örneğin her çeşit bina için en ekonomik ve enerji-su tasarruflu standart modeller üretilebilir.ve bu modellerin her türlü projesi ve maliyetleri ilan edilebilirve yapılacak binaların bu modellerden hangisine uygunsa ona izin verilmeli ve belirlenmiş proje-malzeme şartnamesi ve fiyatından ihale edilmelidir.

 

3--Yani bina ve ihale fiyatı ve malzemesi belli.Sadece denetlenecek.Bu imkan büyük tasarruf getirecektir.Bu projeleri EİEİ içinde bir bölüm üstlenebilir.

 

4--Aynı bağlamda sulama-süs havuzu-asansör-ısıtma-klima vs tip modelleri tıpkı standart bina tipleri gibi tip olarak belirlenebilir.

 

5--Kamu kurumlarının alacağı araç-gereç ve techizat içinde aynı yapı sağlanmalıdır.X kurumun alacağı binek aracı ve sayısı-modeli veya muadili modeli belli olmalıdır.

 

8--Bölge Uygulamaları:


1--Belediyenin .................. daki yerinde kurulacak 5-10 m2 lik kapalı hobi bahçelerinde insanlar,kiraladıkları bu bahçelerde  hafta sonu kendi bahçelerini ekip-biçebilir-mangal yapabilirler.


2--Bölgede bulunun koşu yollarında büyük mağazaların,burada şube kurmaları için davet edilebilirler.


3-- Bölgede bulunan parklarda,açık havada olan spor aletleri genel olarak kullanılmadığı için,bu oyun aletlerin bulunduğu yer prefabrike olarak kapalı hale getirilir ve başlarına İSMEK ten bir spor hocası atanırsa,bayanlar özellikle ev hanımları burada spor yapabilir.Özellikle ev hanımları için oldukça iyi bir çözüm olabilir.

4--.................. stadyum tarzında en az x adet daha stadyum gerektiği açık bir gerçek.bu anlamda bu stadların bir an önce yapılması uygun olacaktır.aynı zamanda bu stadlar deprem anında halkın toplanacağı yerler olarak da kullanılabilir.

3—Bölgede bisiklet yolu ve ücretli bisiklet alım-stop yerleri oluşturmak.

 

4-parklarda yoğun olarak spor aletleri kurup,insanları spora yönlendirmek.

 

5-……………… 1 m*1m kanal-20 cm su debili –korkuluklu (yaralamayan ancak kanalın içine girilemeyen-çiçeklikli-etrafı cafe dolu-baştan sona)kanal yapmak.

 

6-Meyve bahçeleri(üzüm-kiraz,vişne) bahçeleri kurmak.Misafirleri burada ağırlamak.Halka satış yapmak.

 

7-Doğal ürünler çarşısı-sahaflar çarşısı-balıkçılar ve kasaplar çarşısı kurmak.

 

8-İlkokullar için soğutuculu- paslanmaz su depolu içme suyu depo ve boru düzeni yapıp-okulların bu suları öğrenciler plastik bardaklarda 10 kuruşa satması.Kısaca belediyeler her şeydir.Bütün okulların bilgisayar alt yapısını kurmak-adls abonmanlığını okul adına ödemek


5--Mevcut bölge parklarında,ağaçlandırma arttırılarak,halkın burada sabah koşusu yapması için koşu parkurları-yolları oluşturulabilir.

6--Bazı Dünya Şehirlerinde Yapılan Uygulamalar:

6.1--Polonyanın  Varşova kentinde Şopenin heykeli.....İstanbulda İstanbul büyüklerinin heykellerini uygun yerlere dikmek


6.1.1--Tur Rehberlerinin İstanbul Müzelerini ki Mimarlık-Eski Eserler-Sahaflar(Eski kitaplar)-İslam Bilginlerinin Ürettiği  Otomatlar için oluşturulacak Müzeler-Açık hava müzeleri  tur kapsamına alınabilir..


6.2--Polonya Gdansk da Uzun Çarşı-Uzun Cadde.......İstanbul ve Anadolu kentlerinde oldukça uzun çarşıları plana almak.


6.3--Polonyanın Wroclaw kentinde 800 projektörlü-300 fıskiyenin olduğu kışın suyun donduğunda 4700 m2 lik buz pistine dönüşen Wroclaw çeşmesi.....Erzurum,Sivas,Hakkari,Kars,Van vs da böyle çeşmeler oluşturulabilir.


6.3.1--Wroclaw da Japon bahçeleri-Botanik bahçesi.....bu tip bahçeler İstanbul,İzmir,Ankara,Eskişehir,Kayseri,Bursa ve anadolu kentlerinde oluşturulabilir.Bahçelerin finansmanı Belediyelerin geliri yetmiyorsa Kültür ve Turizm Bakanalığınca karşılanabilir.


6.3.2--Wroclaw da yine su kulesi....İstanbul-Antalya-Ankara -Bursa-İzmir de yine  tur alanları içinde böyle kuleler kurulabilir.


6.4--Kiev yollar at kestanesi ağaçlarıyla dolu.....İstanbulun ve Anadolunun değişik kentlerinde bazı bulvarlar-bazı semtlere sırf bazı tür ağaçlar dikilebilir.Örneğin Beşiktaş ın çoğu sokakları ıhlamur-Bakırköy dut  ağaçları-Avcılarlarda bazı sokaklar vişne-Beylikdüzünde bazı bulvarlar ceviz ağaçaları ile kaplanabilir.


6.5--Ukrayna da Donetsk de Alışveriş cenneti Artema Sokağı...........İstanbulda niş semtlerde alışveriş sokakları oluşturmak. ve bu sokaklardaki çeşitleri daha da zenginleştirmek.


6.6--Ukrayna Harkovda Özgürlük Meydanı......İstanbul(Bakırköy de var-Şişli-Kadıköy,Eminönü,K.Çekmece de )oluşturmak ve Anadoluda bu tip meydanları oluşturmak.


6.7--Uluslararası yabancı ve yerli sanatçılara kültürümüze uygun heykeller yaptırmak.


9--Halk Pazarları İle İlgili Öneriler:


1--Halk pazarlarında sebze ve meyve satanların,tekstil ve ayakkabı satanların,balıkçıların ayrı ayrı gruplanması uygun olacaktır.Bunu sağlamak için pazar planında mevcut işyerlerinin yerleşimi yapılmalıdır.


2--........... Halk pazarlarında olan çelik konstrüksiyon sistemde çok sayıda dikme olabilmekte,bu ise toplu kullanımı etkileyebilmekte..Zira halk pazarları,pazar olmayan günlerde konser alanı,söyleşi alanı,kermes ve kitap satış alanı,organik ürünler-yöresel ürünler satış alanı,depremde toplanma alanı  olarak değerlendirilebilir.Bu anlamda böyle bir tasarruf olacaksa ............ Halk pazarları anılan şekilde oluşturulması uygun olacaktır.


3--Halkın rahat yürüyebilmesi için iki tahta arası mesafe belli bir değere yakın olmalıdır.Bu sağlıklı değer saptandıktan sonra her tahta için numara ve tahta şekli yere çizilmelidir.Bundan öncede pazar planında işyeri tipine göre kümelenme sağlayacak şekilde yerleşim yapılmalıdır.


4--Her pazar tahtasının üzerinde çelik konstrüksiyona asılı olarak  tahta numarası  yazılı olmalıdır.

5--Pazarın çevresi yere kadar şefaf  branda ile çevrili olmalıdır. Ayrıca pazarda hava sirkülasyonu sağlayacak hava açıklıkları da olmalıdır.


6--Pazarın etrafına yeteri kadar yetişkin ağaç dikilmesi-halkın kete,balık ekmek yemesi-çay içmesi için yeteri kadar yer ayrılmalıdır.Ve buralar işletilmelidir.


7--Pazara mal girişi belli saatler arasında olmalı-pazardan araç çıkışıda belli saatler arasında olmalıdır.


8--Halkın pazara rahatça girip çıkması için en az 2 m lik minimum 8 kapı bırakılabilir..Pazar planında halkın trafik akışı irdelenmelidir.


9--Pazarda yangın vs karşı yeteri kadar yangın tüpü belli tahtalara eğitimle beraber zimmetlenmelidir.


10--Pazar esnaf şikayetleri için Zabıta Memurunun görevlendirildiği pazar yönetimi ve kulübesi-binası olması ve halkın WC ihtiyacı için WC yeri inşası gerekecektir.


11--Pazara giriş ve çıkış saatlerinin pano ile ilan edilmesi-tahta numaralarının asılması-esnafın kılık-kıyafetinde temizlik ve düzgünlük -bakım sağlanması


10--Depreme Karşı Politika Önerileri:


1--.....İlçesindeki Bölgede bulunan bütün eski binaların risk durumu,İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Görevlisi Dr.Seda Kundak Japon Uluslar arası İşbirliği Ajansı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi nin 7.7 büyüklüğündeki Deprem Senaryosuna göre farklı kriterler açısından deprem riski en yüksek mahallelerini belirledi:Bu Listeye göre:

a)-Mahallenin yaşı,konut adedi,plansız yapılaşma kriterlerine göre:

Bağcılar…Demirkapı,Kirazlı,Fatih       

Güngören….Güneştepe          

K.Çekmece….İnönü

Esenler….Oruç Reis                              

Ümraniye….Kazımkarabekir Bahçelievler…Zafer

Pendik…..kavakpınar


b)-Mahallenin eğiminin %30 un üzeri ve 7.7 büyüklüğündeki depremin yarattığı ivmeye -kriterlerine göre:

Avcılar………….Denizköşkler,Ambarlı,Gümüşpala 


Bahçelievler……Merkez,Şirinevler,Siyavuşpaşa. Hürriyet,


Bakırköy…….Şenlikköy,Yeşilköy, Ataköy7-8-9-10.kısım   


2-Güçlendirme için , mevcut binanın , kullanılan beton sınıfının saptanması ve buna göre mevcut binanın statik açıdan kontrolü gerekir.beton sınıfının tayininde , genellikle kolonlardan karotla numune alıp, dayanım sınırının laboratuarda saptanması gerekmektedir. Beton sınıfının tayininde genellikle kullanılan yol budur.

Ancak öngörü yapmak amacıyla aşağıdaki bilgiden de yararlanılabilir:Yapılan bir çalışmada :Normal bir bastırma kuvveti ile 720W lık matkap ,darbeli çalışmada,8 mm lik beton uç ile 7 cm uzunluğu cep telefonun kronometresi ile yapılan ölçümde beton kalitelerine göre matkap ucu aşağıdaki ifade içinde,beton içindeki yolu süre olarak tamamlamıştır.


Beton sınıfı ile süre yaklaşık olarak birebir orantılıdır.”Bu anlamda, herhangi bir kolonun vs beton dayanımı için 720W lık matkapla-L=7 cm/ d=8 mm beton uç ve darbeli çalışmada

Kronometre ile ölçüm yapıldığında ölçülen süre t=20 sn ide beton kalitesi C20 olarak yada eski binada t=14 sn ölçülmüş ise C14 olarak kabul edilebilir.


3-Marmara Depreminde Hasar Durumu Ve Yüzdeleri Şöyle:

1-Tablo-

Göçen bina oranı .............% 6   ,   

Ağır Hasarlı Bina oranı....% 7,2  , 

Orta Hasarlı Bina oranı...% 14,5

Az Hasarlı bina oranı....% 16,5  ,  

Hiç Hasarsız bina oranı....% 55,8


2--Yukarıdaki tabloya göre can kaybına neden olan göçük bina ve işyeri oranı % 6 olduğu için yapılacak en iyi şey göçecek binaları saptayacak bir yöntem bulmak ve bu binaları yıkıp yeniden yapmak.Bu anlamda:

2.1--Binaların göçüp göçmeyeceği konusunda en etkili ve hızlı bilimsel yöntem olarak P25 Metodu kullanılabilir.P25 Metodu İTÜ İnşaat Müh.Öğretim Üyesi Prof.Dr.Gülten Gülay-İnş.Yük.Müh.Engin Bal ve Prof.Dr.Semih Tezcan  tarafından 18 aylık bir süre içinde geliştirildi.


P25 metodu ile binayı  bir saat içinde  yani bina başına 750$ gibi düşük bir maliyet ile betonarme binanın göçüp-göçmeyeceğini karot numunesi almadan 3 kişilik bir ekip ile elektronik ultrasonografik yöntem ve bilgisayar programı ile % 95 kesinlikle tahkik etmek mümkündür.


2.2--Yöntemde  kolon-perde ve dolgu duvar boyutları,taşıyıcı sistem düzeni,bina yüksekliğiyönetmelikte tanımlanan çeşitli yapısal düzensizlikler,malzeme ve zemin özellikleri gibi parametreler ve ultrason ile elde edilen değer programa girilmekte P puanı 25 in altında ise  depremde binanın kesin olarak çökeceği kesinleşmekte.


2.3--Bu yöntem ile bina başına 750$ bir saat içinde kent genelinde ise 2 yıl içinde bütün binalar hızlı ve etkili olarak bu testten geçebilir.


2.4--Bu metod için www.gocergocmez.com--www.egitim-arvakfi.org--tezokan.gmail.com--0212.3526559 tlf dan bilgi alınabilir.


2.5--Yığma binalar için ise benzer amaçlı bir bilgisayar programı "MASON" kullanılmaktadır.


2.6--Bu yöntem ile Türkiyede öncelikli iller taramasıda yapılabilir.Örneğin Antalya da 1998 den önce 85000 bina yapılmış bulunmakta.


2.7--Prof.Naci Görür e göre Marmara da 2029 akadar en az 7.2 büyüklüğünde deprem olacak.Öte yandan yetkililer İstanbul da yapı stokunun % 60 ının depreme güvenli olmadığı söylüyor.


2.8--Binalarda Çelik Kullanımının Teşviki:


1--Türkiyede  konutlarda çelik kullanım oranı % 0,5 iken,İngilterede % 54, İskandinav ülkelerinde % 40, Fransa ve Almanyada ise % 30 civarındadır.


2--Çelik ahşaptan 21,betonarmeden 10 kat daha esnektir.Deprem güvenliği açısından risk taşıyan zeminli bölgeler için uygun bir malzemedir.


3--Türkiyede özellikle kentsel dönüşümde hafif çelik yapı sistemleri ile lüks ve kalıcı konut üretilebilir.

4--Depreme en iyi karşılık veren malzeme çeliktir.Bu nedenle kentsel dönüşümde yenilene binalar için hafif çelik yapı kurulması bazı bölgelerde zorunlu kılınırken bazı bölgelerde teşvik edilmelidir.


5--Depremle İlgili Temel Yaklaşımlar:

 

1-Tüm bölgenin Deprem Araştırma Müdürlüğü işbirliği ile hazır pratik programlar ve test etkinliği ile deprem risk haritaların çıkartmak.Ada bazında kentsel dönüşüm için kat adedini artırarak yeniden yeni yönetmeliğe uygun büyük müteahhit açmak.

 

2-Deprem  sonrası simülasyonu yapmak.Bu planlarda

1-yolların durumu(riski en aza indirmek için önerilen yollar(sağlık araçlarının geçmesi için)

 

2--yol üzeri riskli geçitlerin güçlendirilmesi--kaldırılması,

 

3--Ulaşılacak hastanelerin yolları üzerinde tüm riskleri kaldırmak ve bu hastaneleri tamamen güçlendirmek

 

4--ilgili temel teknik personelin evlerinin deprem risk konrtolllerini yapmak

 

5--x günlük gıda ve su depolamasını sağlamak-en uygunu market ve toptancıların herhalükarda bu miktarı sürekli stokta tutmasını yasayla vs sağlamak.

 

6--deprem sonrası sahipsiz çocuklar için(organ kaçakçılığına karşı) belediyede ilgili komisyonu şimdiden oluşturmak,çocuklar için oyun alanların belirlemek,Psikolojik destek sistemini şimdiden kurmak ve ilgili elemanları şimdiden belirlemek,

 

7--işyerlerinin yeniden kurulumu ve depremde temizlik için gerekli teknik alt yapıyı araç ve gereçler büyük ölçekli araç parkını elde tutmak veya özel firmalarla  organize etmek.

 

8--Kamu binalarındaki tüm kayıtları çelik kasa içinde CD ye ve aynı anda büyük taşınabilir belleklere kaydedip korumak,

 

9--bölgenin deprem risk haritasını ada bazında yaptırmak.





Makalenin İzlenme Sayısı : 234

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.