MAKALELER / Park ve Bahçeler-Çevre-Sağlık-İdari İş. Md Öneriler-Belediye





Belediye Uygulamaları için Öneriler-5


5-Park Ve Bahçeler Md:


3.1--Md.lüğün Amacı:Küresel ısınmanın sonucu oluşan iklim değişikliğinin sonuçlarına bağlı olarak Sulama esaslı yeşil alan oluşturmak yerine,kurakçıl peyzaja bağlı yeni ve eski küçük ve bölge parkları oluşturma,insanların hafta sonu dinleneceği kiralık toprakla uğraştığı alanlar oluşturma,


bölgede bulunan ağaç sayısını 3-5 katına çıkarmak-ana arterlerde mutlaka2 m de bir ağaç dikmek,dikilen ağaçlarda %50-%50 yeşil yapraklı-meyve ağacı oranını sağlamak-kentin diğer sahipleri olan kuş-sokak hayvanlarının kentte sağlıklı yaşaması için gereken yapıları sağlamak.


1--……………..uygun çevre yatırımı kiraz-kaysı-üzüm vs bahçeleridir.Bu bahçelerde en önemli sorun,bölge toprağına uygun olmayan meyve fidanları uygun olmayan düzende dikildiğinde bir süre sonra bu fidanlar kuruyabilmektedir.


Bu nedenle yapılması gereken şey, her mahallede yetişen fidan türü,Md. den bir ekip oluşturarak saptanmalı ve özellikle Plan Notu--1970 ve öncesi yıllara esas alınmalı---


bahçesinde fidan olan arsa sahiplerinin adresleri alınarak,bunlardan dikim için,ağaçtan dal kesmek suretiyle fidan temin edilmeli ve bu fidanlar dikilmelidir.


1.1--Aksi takdirde,kirazlının toprağına uygun olmayan fidanı satın alırsanız ve bunu 4-5 m aralıkla dikerseniz bir süre sonra bu fidanlar kuruyabilir.Kısaca bölgede mahalle bazında fidan türleri ve bunların sahipleri envanteri çıkartılmalı fidanlar,mahallenin sakinlerinden temin edilmelidir.


1.2--Yapılan çalışmalar ağaçların kimyasal yollarla belirli mesafeler içinde birbiri ile haberleştiklerini kanıtlamaktadır


çok uzak dikilen fidanlar,birbiri ile güneş-ay-su muhabbeti yapamadığı için,bir süre sonra içinde yaşama sevinci kalmadan depresyona girip-birden meyve veremez hale gelebilir. 


ağaçların dikilme mesafesi ağaç tipine göre değişir.Buna uyulmalıdır.


2-- Plan Notu--Parklar ve Kiraz vs Bahçeler için en uygun Sulama sistemi herhalde tam fotovoltaik panel-doğru akım motorlu-dalgıç pompalı otomatik(pilli selenoid valfli  kontrol ) kuyu beslemeli yer altı damlama veya yerüstü damlama-çarpma fiskiyeli sulama sistemi olacaktır.Aksi takdirde tankerle su sağlama,değirmene kovayla su taşımaya benzer.


3--Peyzajda çim alanları çok bırakılıyor.Buna gerek yok.Her park alanın özelliğine göre Plan Notu--bırakılacak çim alanı brüt park alanının belli  yüzdesi  kadar bir oran eşik değer olarak belirlenmeli ve bırakılmalı.---Eşik değer i için en  beğenilen parkın değerleri esas alınabildiği gibi internet-kaynak kitap esaslı araştırmalarda  yapılmalıdır..


4--Park ve Bahçelerde,sokak  hayvanları-kuşlar vs  yok sayılarak bir şey yapılmamaktadır.Oysa bu doğru değildir.Park vs ağacı ve böceği ile parktır.Aksi takdirde,bu küçük ekolojik sistem bir makinanın dişlilerinin eksik olması gibi çalışmaz.


4.1--Bu nedenle, parklarda sıcaktan su bulamayan sokak köpekleri-serçe-güvercin vs için sürekli suyu azda olsa akan sebil-çeşmeler yapılmalıdır.Özellikle bu konu bu sıcaklarda acil olarak oldukça önemlidir.


4.2--Çevre herkesindir.İnsanların-Hayvanların-Bitkilerin.Ve İnsanlar çevreyi ve onun kaynaklarını ,hayvanlar-bitkiler vs ile paylaşmalıdır.Paylaşım ,onların yerlerini onlara bırakarak,ve onları doğal sistemleri içinde koruyarak mümkün olabilir.


4.3--Ayrıca parklarda her parka parkın m2 si ile orantılı kesinlikle  kuş evleri yapılması,onlara TOKİ den ev hediye etmek gibi bir şey olacaktır.


5--Plan Notu--Park peyzajında, tretuvar ve yürüyüş yolları için dolu taş veya asfalt yerine yürüyüşe uygun estetik-renkli delikli taş kullanılmalıdır.----Kesinlikle dolu taş ve asfalttan uzak durulmalıdır.


6--……………. yaşanabilir hale gelmesi için, tretuvarlar üzerinde daha fazla ağaç dikilmeli ve bu ağaçlar,tretuvar başında işyeri belediye arasında yapılacak protokol ile market-işyeri vs den alınan su ile,tretuvar başına konan vana kutusunda pilli selenoid vana veya manuel kontrol yer altı damlama sulama sistemi yapılabilir.


6.1--Kaldırım döşenmesinde,bordür den 60-80 içeride olacak biçimde suyu geçirmeyen kilitli parke taşı yerine delikli çim taşı(http://www.durantas.com.tr/kilit_parke.html) 


geri kalan yere ise kilitli parke taşı yapılabilir.Bu imkan ile istanbulun tüm sokaklarında ciddi bir yeşil alan m2 si sağlanabilir.-insanların bebek arabaları vs yürüdüğü geriye kalan kısım desenli parke taşı ile kaplanabilir.


Çim taşı ile kaldırımdaki ağaçların toprağı havayla temas ederken,yağmur suları bu deliklerden içeri girip ağacın kökünü besleyebilir.


6.2--Tretuvar altı damlama sulama borusu(bunun için ½ plastik boru ağacın yanında,zeminden 10 cm aşağıda en alt noktada 2 mm lik matkap ile delinmeli ve etrafı keçe ile sarılıp-altına 15-20 cm iri çakıl döşendikten sonra toprak kapatılmalıdır.


Hattın ucu da körlenecektir.Pilli selenoid vana sabah 05-08 saatleri arasına ayarlanarak tam otomatik sulama yapılabilir.Bu sistem tüm parklarda ağaç sulamasında uygulanabilir.


6.2.1--Suyu toprağın alt katlarına hızla taşımak suretiyle,yer altı sularını kirleten suni gübre yerine , Toprağın yapısını iyileştiren-su tutma kapasitesini artıran-toprağın ph  hını ayarlayan bitkiyi yavaşça besleyen organik sıvı gübre kabı sisteme entegre edilebilir.


7--Belediyelerin kişilerin kendi bahçelerinde organik sebze yetiştirmesi için imkan oluşturmalıdır.Newyork da insanlar yarı açık uygun kümes donanımları ile  şehrin ortasında tavuk besleyip kendi yumurtalarını kendileri sağlayabiliyor.Belediye de gidip tebligat bırakmıyor.


8--Belediye ve özel kuruluşlar çatı kiremitlerini ,içinde kuşların içinde yuva yapması için çatılarına alaturka kiremit döşemelidir.aynı zamanda uygun yerlerde bina sahipleri-okulların  kuş yuvası yapmaları teşvik edilmeli.Bu anlamda plan notlarında alaturka kiremit kullanacak çatılara ısı yalıtım harcında  %10 oranında indirim uygulanabilir.


9-- Belediyeler parklarda meyve ağacı mutlaka dikmeli ve çocukların onu koparmasını doğal karşılamalıdır.Çocuklar dalları kıracak diye meyve ağacı dikilmemesi diye bir uygulama olmamalıdır.


Şehirde yaşayan kuşların besin kaynaklarından biriside bu meyve ağaçları olmalıdır.Kuşlar ağaçlarda tozlaşmayı sağlayan en önemli ekolojik canlı bileşenlerdir.


9.1—Belediye parklarında uygun yerlere küçük toprak  çanaklar toprağa gömülmeleri ve bunların düzenli su takviyesi yapılmalıdır.Bu suretle ilçede yaşayan kuş-kedi-köpek vs su ihtiyacı karşılanabilir.


10—Bütün parklarda kentin diğer sahibi olan hayvanlar için,onların temsili sahibi belediyeler kedi barınma kulübesi yapılabilir.


Çöp konteynerlerının hemen yanında çöpçüler tarafından düzenli bakımı yapılan sokak hayvanları için belediye tarafından bırakılan gıda atıkları için besleme tahtası yapılabilir.Aynı şekilde ilçede yaşayan köpeklerin sayısı veteriner md. tarafından kontrol edilebilir.


11--Peyzaj efsanelerinden biriside ağaçların 3 m de bir dikilme gereği şeklindedir.Oysa doğada böyle bir kural olmayıp ormanda ağaçlar birbirine bitişik yaşamaktalar.Bu anlamda tüm kaldırımlarda örneğin 3 m yerine 1,5-2 m de bir meyve ağacı dikilebilir.Yok efendim çocuklar ağacların dallarını kırabilir.Kırarsa kıracaktır.Bu korkuyla meyve ağacı yerine süs ağacı dikilme gerekçesi olmamalı.


11.1--2.3—Yaz mevsimi dışında dikilecek fidan kaldırım taşı kenarından içeride-tretuvar üzerinde 40x40 cm lik h=40 cm lik çukur açılarak 2-3  m aralıklarla Ligusrum-


Süs Eriği-Süs Kirazı-Erguvan-Ihlamur-Çınar ,açık alanlara da meyve ağacı  dikilebilir. 3m de bir dikilir kuralı ormanda geçmediğinden,şehirde ağaçlandırma yaparken ağaçlar 2 m de bir dikilebilir. 


Gerçekte ormanda ağaçlar yan yana yaşamakta.Yan yana yaşadığında daha canlı daha güçlü olmaktadırlar.


Ağaç dikerken 50 mm pimaşlar  40 cm boyunda kesilir içine iri çakıl doldurulup ağacın kenarından dibine doğru olarak eğimli yerleştirilirse,yüzey sularının ağacın dibine nüfuz etmesi mümkün olacaktır.


12--Şehrin diğer sahipleri kuşlar,meyve ağaçlarının artması halinde daha fazla yaşama imkanı bulacaktır.Bolivya anayasına ormanı koruma yasaları koymakta.


İlçede bu anayasının benzeri çevre anayasası oluşturulabilir.Tibet dünyada hayvan kaçakçılığını önlemede bir numara. 


Moldova da belediye sokaklardaki ceviz ağaçlarının cevizlerini satarak gelir elde edebilmekte.


13—İstanbul un parklarında var olan ağaç sayısı ilgili ilçe belediyeleri tarafından en az 3 katı meyve ağacı kadar dikim yapılmalıdır.


14--Uygun yerlere Alman çeşmesi gibi az miktarda sürekli akıtan sokak çeşmeleri yapılabilir.


15--Belediyeler sarı vs renkli olarak yol kenarı boyamada kullandıkları,yer altı sularını zehirleyen çinko oksit boyalar yerine başka çevre dostu boyalar kullanabilir.


16--Bina sahipleri bina önlerine beton dökmek yerine buraları toprak olarak bırakmalıdır.Kaplama yapılacaksa küçük delikli taş kaplamalar kullanılabilir.


17--İşyerlerinin teraslarında  damlama sulamalı yeşil çatı uygulaması  yaptırmak.


18--Bahçe Havuzu Tesisatı: Küçük havuzlar için fıskiyesi ile dalgıç motoru bir arada olan seyyar-sök-tak fıskiyeler kullanılabilir ve fıskiye olarak değişik fıskiye tipleri takılabilir.Kışın havuzun suyu boşaltılıp-fıskiye ve pompası depoya kaldırılır.


18.1--Büyük havuzlarda ise yer altı makine dairesi yerine köpek kulubesi gibi yer üstü makine dairesi yapılması uygun olacaktır.


Bu şekilde yer altı makine darelerinde sıcak havalarda oluşabilenleri motor sargısı yanması problemi ve yağmurda makine dairesinin su basması da engellenmiş olur.


19--Parkların bakımı ,mutlaka belediye tarafından kurulan bir ekip tarafından ücretsiz yapılmalıdır. Parkların özel işletilmesi bunu değiştirmez.Sonuçta parklar kamu adına belediyenin malıdır.Uygun yerlerde işletmeyi belediye kendisi de yapabilir.(kiraz bahçeleri-bazı parklar  vs)


20-Bölge parkları için sulamada kurakçıl peyzaja geçmek ve


20.1--Alıç fidanı,fidan dönemi boyunca su ihtiyacı var iken,boylandıktan sonra suya ihtiyaç duymadığı için kurak alan peyzajında önemlidir.


21-yağmur suyu depolama için ,yağmur suyu kuyuları yapmak.


22-Bölge parkları için gerekli aydınlatmalarda enerji tasarrufunu sağlamak için ilgili otomasyon sistemini sağlayacak çözümler ile %50 ye yakın tasarrufa gitmek.


22.1—Bölge parklarında elektronik balastlı aydınlatmaya gitmek.Tüm aydınlatmaları elektronik balastlı olarak revize etmek.


22.2—Gece aydınlatmasında insan ve hayvan-kuş vs için parlak beyaz LED aydınlatma uygun olmayıp,en uygun aydınlatma gün ışığına yakın sarı renkli kompakt fluorasanlı aydınlatmalıdır.Sarı LED çıkarsa kullanılabilir.


23—Parklarda sık sık motor yanması nedeniyle yer altı makine daireleri iptal edilebilir bunun yerine süs havuzlarında alttan suyu emen dalgıç pompa ve üstünde fıskıyesi olan seyyar dalgıçlı fıskiyeler kullanılabilir ve kışın bunlar depoya kaldırılır-yazın kurulabilir.


24--Bölge parklarının ticari olmadığı için belediye tarafından bakımını yapılması ve işletilmesini sağlamak en uygun çözümdür.Zira park işleticileri parklar ile yeterince ilgilenememektedirler.Park ve bahçeler Md. park bakım ekibi koordinatör olmalı-bakım özel yeterliği olan firmalar verilebilir.Ayrıca parkların bakımı için bağımsız özel denetçi firmalar ile sözleşme imzalanarak denetlendirilebilir.


25--Bölgenin daha yeşil hale getirilmesi için  bölgede ağaçlandırma yaz-kış devam ettirilmelidir.Belediye Başkanlarının bağcılara yapabileceği en büyük hizmet başkanlıkları döneminde mevcut ağaç stokunu,görevleri boyunca birkaç katına çıkarmak olması uygun olacaktır.


25.1—Bölge Parkı:


1--Özellikle bölge insanın hafta sonları dinlenmesi ve piknik yapması için yüzyılda büyük bir şehir parkını para yutma makinası olan  betonarme bina yapmadan –mümkün mertebe en az masraf ile kurmak  uygun olacaktır.


2--Bağcıların her semtinden buraya yapılacak yolcu taşıması dolmuş seferleri buraya çekilerek sağlanabilir.


3--Böyle bir şehir parkında yoğun ağaçlandırma,4 kişilik ahşap oturma grupları-mangal alanı-3--4 adet Anadolu tipi çeşme-park içinde sebze-meyve-ekmek-çerez-dondurma satışı imkanının sağlanması.


4--Ayrıca demircilere yaptırılacak 10-15 adet sağlam salıncak-10-13 yaş grubu çocuklar  ve 5-8 yaş çocukları için 5-10 adet tahtrevalli olabilir.


5--Bölge parkının sulaması damlama sulama ile yeraltından sağlanmalı-40x40 cm su kanalı park boyunca yer almalı-ayrıca belli bir bölgesinde küçük  sirki olması uygun olacaktır.


6--Bölge parkında yerlacak ağaçlar yetişkin ıhlamur-akasya-meşe-çınar-iğde-söğüt olabilir.


7--Parkın yazlık sözleşmeli bir bekçiside olmalı.Bölgede bulunan parkların  sulamasında,Büyükşehir Belediyesinin uyguladığı gibi kuyu açmak ve bu kuyudan beslenen dalgıç hidrofor ile pili selenoid vana ile özellikle damlama sulama ile sulama yapmak ve gereken yerlerde kurakçıl-su istemeyen peyzaj ile peyzaj yapmak.


8--Bölgede ağaç olmayan sokaklarda-mahallerde ağaçları korumalı olarak dikilmesi-bu mahallerde yaşayan insanların daha sağlıklı sosyal bir yaşantıya erişmesine yardım edebilir.


8.1--Bu mahallerde oluşabilecek asayiş olaylarının en aza inmesine yardım edebilir.Burada kritik nokta ağaç dikerken en az 5-6 cm çapında 40 cm derinliğe yapraklı ağaç –akasya-leylak vs  dikilmesi ve ağaçlara bez kemerli-2 kazıklı korumanın mutlaka yapılması gerekir.Zira çocuklar ince ağaçları kırabilmekte.


25.2--……… Cad vs Ana arterlerde orta refüje 2 m de bir ceviz ağacı-at kestanesi ağacı dikmek. Tıpkı Beşiktaşta Dolmabahçe Sarayı önündeki ana  caddede-dolmabahçe caddesinde olduğu gibi.Öte yandan  Moldovada her yer ceviz ağacı dikili ve belediye bu ağaçların cevizini satarak para kazanmakta.


25.2.1--Yapılan bir çalışmada deprem şiddetini azaltan unsurlardan en önemlilerinden biride aktif yeşil alan miktarıdır.İçinde bulunduğumuz kuraklığı ve Aşırı sıcak problemlerini ve bunun etkilerine karşı hızla(2-3 yıl) ve yoğun ağaçlandırma yapıp kişi başı yeşil alanda 26 m2 ye ulaşmak olmalıdır.Kaderimizi ancak bu değiştirebilir


26—Kayseri BB yaptığı gibi 50 yaş üzeri emeklilere kura ile tahsis edilecek olan hobi bahçeleri kurma

 

27—Park Tasarımı İçin Kriter Önerileri:


1—Park kenarında barbekü-atık külün atılacağı çöp poşeti ve çöp kovaları-su çeşmesi-kömür vs alınacağı büfe


2—Çocuk oyun Grubu:Trombolin,Su Bisikleti,Yüksek atlama kulesi,büyük,küçük,orta yaş çocuk grupları için Standart oyun grupları(tırmanma ağı,tahtrevalli,kaydırak,salıncak)


3—Meyve ağaçları,Ceviz,zeytin,kaysıiğde,söğüt,çalı türleri


4—Rüzgar değirmeni,su değirmeni,aşağı suyun aktığı saat kulesi,yöresel yemek yenilen kerpiç ev


5—Ödünç kitap alınan Kütüphane-koşu yolu,bisiklet yolu


6—Yöresel yemekler,fast fud,balık döneri,balık ekmek yemek yenen yerler


7—Ramazanda şenlik alanı,kermes yeri için satış ürünleri alanı


8—Aydınlatmada beyaz led yerine canlı sağlığına uygun sarı renkli tasarruflu ampul kullanımı


9--Açık hava tiyatrosu-açık hava sineması için alan

  

7-Çevre Md.:


3.1--Md.lüğün Amacı:Sağlıklı-Yeşil çevre oluşumu için kentte çöp yönetiminde geri dönüşümü batı standartlarına çekmek,duman-atık su-gürültü kontrolunda batı standartlarını yakalamak,kentin estetiğini bozan yapıları düzgün hale getirmek.İlçe genelinde uzaktan kontrollu arıtma sistemini kurma işini ilgili firmalara tebliğ ettirmek.


1-Bölgenin ihale ile eş gürültü eğrileri haritası ihale edilerek hazırlanmalı.Bu haritaya göre gereken işyerleri için gürültü önlemeye basit ve uygulanabilir  yaptırımlar uygulanmalıdır.Uygulama sonrası tekrar değer ölçümleri yapılarak uygulama verimleri sayısal hale getirilmelidir.


2- Bölgenin ihale ile baz istasyonu kaynaklı eş elektromanyetik radyasyon  eğrileri haritası ihale edilerek hazırlanmalı.Bu haritaya göre gereken noktalarda  için bu radyasyonu  önlemeye yönelik  yaptırımlar ve çözüm önerileri hukuki dayanak doğrultusunda uygulanmalıdır.Uygulama sonrası tekrar  değer ölçümleri yapılarak uygulama verimleri sayısal hale getirilmelidir.


2.1--Bölgede üstünden  yüksek gerilim hatları geçen binalar için,işinde yaşayan insanları korumak adına,bina çatısı vs bakır levhalar ile kaplanmasının sağlanması gerekir.Aynı şekilde binalarda çanak anten kirliliğine karşı merkezi sistem için Çevre Koruma Md. ce bu tebligat bina yöneticilerine yapılabilir.


2.2--Baz istasyonlarını konut-işyerleri üstüne izin vermeyip-kavşaklarda 20 m yükseklikli aydınlatma direkleri üzerinde konumlandırmak  en uygun çözüm yolu olarak durmaktadır.


Bu nedenle GSM firmaları ile yapılacak protokol yada  yöneticileri ile görüşüp ,mevcut bina üstlerinde bulunan baz istasyonlarını buralara konumlandırmak uygun olacaktır..


Bunun için belediyelerin baz istasyonları için uygun yol ve kavşak noktaları-yer gösterip ,firmaların buraya geçişlerini sağlamaları uygun olacaktır.


2.3— Elektromanyetik Radyasyona karşı: konut-işyerlerinde insanların  kanser nedeni olabilen elektromanyetik radyasyona karşı


1-- Belediyemiz Bilgi işlem-Server odasını iç duvarlarını


2--Üzerinden baz istasyonu bulunan binaların çatı altını işbitirme safhasında


3--Üstünden yüksek gerilim hattı geçen binaların çatıların altını -işbitirme safhasında


4--işyerlerinde bilgisayar odalarında dış ortam parazitine- bağlı bilgisayarların bozulmasına karşı bu server odalarını


4.1--özellikle çatı altını boyadan boya içten örneğin 60x40 cm lik  bakır levhalar ile kaplamak-levhaları bakır tel ile birleştirip-toprak hattına bağlamak en iyi çözüm olarak ortaya çıkmaktadır.Baz istasyonları için yapılan sözleşmeler en az 10 yıllık yapılmaktadır.

 

4.2--Özellikle bilgi işlem merkezinde ortam elektromanyetik radyasyonuna karşı hem  server odasının içten bakır levhalarla kaplanması hemde bilgi işlem  odasında düşük devirli-sessiz 2 adet 30 cm lik  pencere tipi vantilatörler ile taymıra bağlı olarak  yoğun havalandırma sağlanmalıdır.


3-Bölgedeki çöp konteynerlerinde her üç konteynerden ikisi organik atılar için ayrılmalı ve toprak rengine boyanmalı-üzerine Gıda Atığı-1 adedi ise mavi renge boyanmalı üzerine Geri Dönüşüm yazılarak geri dönüşüm atıkları olarak ayrılmalıdır.


4-Bölgede belediye tarafından  halka ve okullara atık yağ bidonu-atık pil kutusu ve sitelere iki ayrı atık konteyneri verilmelidir.Konteynerler barkodlanarak-konteyner dışı atık atanlar için yaptırımlar uygulanmalı-uygulamayı teşvik için halk ekmek bileti-kömür yardımı vs  verilebilir.


5-Gıda atıklarının dönüşümü için Organik kompost ve atık firmaları ile uygulamaya  dönük  işbirliğine gidilmeli.


6-Md içi uygulanma notları kitapçığı ve kanunların öz notları hazırlanmalı ve çoğaltılmalı.

 

7-Sağlık Md.


1-Mevcut veri tabanından(sağlık ocakları-başkanlık binası-Hastanelereden alınan bilgiler ile Strateji Md. tarafından )Bölgenin sağlık istatistikleri  çıkarılabilir  ve bu konuda gereken politikalar  tespit edilebilir.

2-Başkanlık için tam donanımlı küçük bir laboratuar personel hizmeti için kurulabilir.


3-Zeytinburnu Belediye Başkanlığı gibi Destekleyici tıp anlamda Bitkisel Tıp konusunda çalışmalar –doğal yaşam-bitki sergisi-tohum günleri yapılabilir. yapılabilir.

 

8-İdari İşler Md.


1-Belediyemize bağlı kuruluşlar ve bölge kamu kurumlarının enerji-su tasarrufu anlamında gereken tedbirler kamu hizmeti olarak yapılabilir(Sağlık ocakları-okullara bu cihazların takılması vs)


2-Bölgedeki bir çok kamu kurumunda kompanzasyon panosu olmayabilir ,ihale ile öncelikle okullara bu panolar takılabilir.Bu şekilde okulların ödediği elektrik parası düşürülebilir.


3—Bölgedeki okulların tamamının ve kamusal sağlık merkezlerinin bilgisayar(2.el-1.el laptop ve yazıcı-scanlı) ihtiyacı-tepegöz-sarf malzemeleri(kağıt-toner) karşılanabilir ve teknik bir ekip bu okulların teknik problemlerini çözebilir.ve bu binaların çevresi 5 cm yapraklı ağaçlarla ağaçlandırılabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 183

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.