MAKALELER / Strateji-İmar ve Şehircilik ve Kent Dönüşüm Md. için Öneriler-Belediye





Belediye Uygulamaları için Öneriler

Müdürlükler Bazında:


1-Strateji-Ar-Ge Md:


1.1--Md.lüğün Amacı:Belediyede Md. lerin çalışma amacı-felsefesini ayrıntılı planlar dahilinde oluşturmak,belediyenin arge merkezi olarak konumlanmak.


1.1.2--Başkanlık Bünyesinde kurulacak Stratejik Planlama Md. görev alanı içinde belediyede yapılan işlerin zamana bağlı tüm giriş ve çıkışları(işyeri ruhsatı girişi,verilen bina ruhsatı,gelen etüd proje-iskan-işyeri ruhsat gelirleri vs-harcamalar) işlenmesi  ve bunların grafiğe bağlı yorumlanması-


1.1.3--bunlardan sonuç üretildiği vede bu konularda  bir istatistik çalışma yapmaları  uygun olacaktır.Bu anlamda tüm birimlerle koordineli çalışıp-onlardan bilgi isteme hakkına başkanlık onayıyla sahip olacaktır.Md. lük bu anlamda  başkanlığa rapor hazırlayarak-öneriler sunacaktır.

 

1--Belediyenin  aylık ve yıllık istatistiklerini-yorumlarının çıkarılması:


1—Makine Ruhsat Md. sektörlere göre yıllara-türlerine göre  ruhsat alan işyeri sayısı


2—İmar ve Şehircilik Md. yıllara göre konut-sanayi-ticari işyerleri için bina ruhsat ve iskan sayısı


2.1-- İmar ve Şehircilik Md. yıllara göre asansör-ısı yalıtım ruhsatı sayısı


3—Fen İşleri Md. yıllara göre yapılan türlerine göre kültür merkezi vs m2 alanları.


3.1—Fen İşleri Md. yıllara göre yapılan yol m si


3.1—Fen İşleri Md. yıllara göre yapılan yol kaplama m si


4—Park ve Bahçeler  Md. yıllara göre yapılan yeni park m2 si


4.1—Park ve Bahçeler  Md. yıllara göre yapılan park yenileme işleri m2 si


13—Çevre Koruma ve Kontrol Md. yıllara ve türlerine göre bölgede yapılan çevre kontrol işleri-gürültü şikayetleri sayısı-çevre kontrol harcamaları TL


6—Bilgi İşlem  Md. yıllara göre belediyenin bilgi işlem kapasitesi-GByte


8—Sağlık İşleri Md. yıllara ve türlerine göre personele ve bölgede yapılan sağlık kontrol sayıları-Bölgenin yıllara ve aylara göre ölüm-doğum-evlilik-boşanma sayıları


12—Veteriner  İşleri  Md. yıllara ve türlerine göre bölgede yapılan hayvan sağlığı işler-baım- harcamaları TL


10—Hesap İşleri  İşleri  Md. yıllara-aylara ve türlerine göre tahsilat-tahakkuk-ceza –bütçe-bütçe gerçekleşme oranı-miktarları


11—İdari  İşleri  Md. yıllara ve türlerine göre bölgede yapılan idari işler harcamaları TL


14—Hukuk  İşleri  Md. yıllara ve türlerine göre bölge için yapılan hukuk dosyası sayısı


5—Yazı İşleri  Md. yıllara ve türlerine göre yapılan yardımlar TL


9—Kültür  İşleri  Md. yıllara ve türlerine göre bölgede yapılan kültür  harcamaları TL


7—Personel İşleri  Md. yıllara ve türlerine göre personele yapılan eğitim harcamaları TL


7—Strateji-Arge Md. yıllara ve türlerine göre yapılan araştırma ve istatistik sayıları

üretmek ve grafik fonksiyonlar olarak yayınlamak.


2--Başkanlığın ihtiyaç duyduğu her türlü teknik ve sosyal-ekonomik vs araştırmaları yapmak-


3--Bölgenin her türlü ekonomik-sosyal istatistiklerini çıkarmak-yayınlamak.


3.1—Polisten mahallelere göre bölümüne suç istatistikleri istemek.Evlendirme Md.evlilik istatistikler,sağlık Md.ölüm kayıtları alınarak yıllara ve bölümüne göre bunların istatistiklerini çıkarıp-bölge için politikalar çıkarmak.


4--Bölgenin daha teknik ve üste seviyeye gelmesi için,başkanlığa sunulmak üzere programlar tasarlamak.ve gerekli işbirliği mekanizmalarını oluşturmak.


5--Bölgenin istihdamı için projeler üretmek.Bölge için Belediye işkurunu kurmak


6--Belediye bütçesi planlama anlamında çalışmalar ve öngörüler yapmak.


7--Belediyenin gelir kaynakları konusunda başkanlığa öneriler sunmak.


8—Emniyet Md. ile işbirliğine gidilerek Bölgenin ve okulların-parkların mahallere göre suç istatistiklerini çıkarmak ve öneriler sunmak


9--Bölgenin sosyal ve moral-sıhhi konulardaki sorunlarına karşı  yeni projeler sunmak.Organik yaşam için öneriler sunmak.


10--Belediye içi Md. personel Verimlerini sayısal hale getirme çalışmaları yapmak ve ölçümleri gerçekleştirmek. Md.verimlerini yükseltmek için öneriler sunmak.


11—Her Md için uygulanma notları kitapçığı ve kanunların öz notları hazırlanmalı-her defasında tekrar tekrar kanuna bakmaya gerek yok  ve çoğaltılmalı.


11.1--Yıllık Bütçelerin planlamasında dikkate edilecek kriterler yazı haline getirilebilir. Özellikle bütçe dengesi vs icracı personelin kriterleri oldukça önemlidir.


12--Belediyelerde Başkanlığa bağlı olarak tüm


1--belediye işlemleri-verimlilik geliştirme çözümleri


2--başkanlığın isteği kamusal amaçlı özel teknik araştırmaları yapacak,


3--sanayinin teknik sorunları için çözüm üretecek-


4--proje çizecek-    


5--tüm yasal dayanakları hazır hale getirecek-

6--personel eğitimi vs. konusunda düşünce üretecek-

7--örnek projeler geliştirecek-    8--dökümantasyon merkezi olarak da görev yapacak-

9--belediyede yapılan zamana bağlı tüm giriş ve çıkışları(işyeri ruhsatı girişi,verilen bina ruhsatı,gelen etüd proje-iskan-işyeri ruhsat gelirleri vs-harcamalar) işlendiği ve grafiğe bağlı yorunmlandığı-sonuç üretildiği bir istatistik amacıda yerine getiren tüm birimlerle koordineli çalışıp başkanlığa rapor hazırlayacak bir   Araştırma-Geliştirme-İstatistik Büro Şefliği     kurulması gereklidir.


9.1--Belediye ARGE leri ve işlevleri:


1-Gelen her yeni personeli 3 aylık oryantasyon süreci için ARGE Müdürlüğü bünyesinde ilgili mühendislik dalları için hazır bilgisayar ortamında öncelikle vörd-egzel-otoket temel eğitimi sonrası  mekanik-elektrik-statik-mimari uygulama temrin çizimleri yaptırılmakta ve 10 yılı geçmiş uzman ve araştırmacı mühendislerce denetçi olmak üzere  ilgili bilim eğitimi pratiği ve iş ahlakı eğitimi verilmekte,


süreç sonunda sorumlu mühendisin onayı ile bünyesinde  uygun pozisyonda işbaşı yaptırılabilir.ve bu suretle yeni teknik ve idari personelin,işbaşı yaptıklarında  iş verimlerini en yüksek düzeyde tutturmak mümkün olabilmektedir.


2-Belediye içi intranet ile başkana öneri kutusu açmak.Personelden gelen önerileri başkana iletmek..İnternet ortamında her şey açık olduğu ve kontrol edildiği için.


3—Kamuda Arge Kurulumu:


3.1--Bir işletmeyi verimli kılan temel politikalardan biride,fabrika sahibinin en iyi arge grubunu ve onunun başına da en iyisini getirip,direk kendine bağlaması olabilir.Bu anlamda gerek kamu kurumlarında gerek belediyelerde iyi bir arge grubu kurulmalı ve arge direk başkana bağlı olmalı.


3.2--Bu arge grubu,tapu kadastro müdürlüğünde direk müdüre bağlı bir grup olmalı,ilçelerde en az bir kişi arge elemanı olmalı.Karayolları,DSİ,TOKİ gibi her kurumda hem makro-büyük-10/15 kişilik hemde şefliklerde 3/5 kişilik arge birimleri olmalı.Direk amire(genel müdüre,müdüre,şefe) bağlı olmalıdır.


2—İmar ve Şehircilik Md.


1.1—Md.lüğün Amacı:Her yıl yapı kalitesi çıtasını yukarı çekmek-Tüm yeni yapılan binaları yeşil sertifikalı-pasif ev yapısında enerji-su tasarruflu ve de yeşil çevreli bina olarak betonarme-%50-çelik-%30 ve ahşap-%20 karkaslı olarak imal ettirmek.


1.2—İmar Md. lüğünü yapı denetim-imar-kentsel dönüşüm olarak parçalamak yerine bunları İmar Md. bağlı şeflikler olarak kalması yetkilerin tek elden yönetimi ve bütünlüğün sağlanması için en uygun yol olarak düşünülebilir.


1.1-İmar-Yapı Kontrol ve Deprem:


1- Kentsel Dönüşüm--Ruhsatsız Yapılaşma ve Deprem Güvenliği için Çözüm Önerileri:


1--Yapı denetime tabi olmayan ve yeni deprem yönetmeliği öncesi  tüm binaların hızlı bir biçimde statik ve mimari imar kontrolunun yapılması gerekmektedir.


1.1--Bunun için binanın tüm özelliklerini içeren bir form hazırlanabilir.


1.2--Bu formlar Üniversite kontrol ve onaylı olarak ciddi referansı olan özel firmalar tarafından her bina için belediye tarafından ihale edilecek ve  raporlanacaktır.


1.3-- Ve Raporların Belediyede tek tek kontrol ve onayı sonrası ,firmaya hak edişleri ödenebilmelidir.


1.4--Bu raporlara göre ada bazında güvenirlik oranları tabloları hazırlanmalı


1.5—Kentsel dönüşümde en az 10 gün süren yıkılacak binanın rölevesinin alınması işi diğer belediyelerin yaptığı gibi istenmeyebilir.Zira binanın statiğini anlam için yapılan karot değerleri büyük ölçüde fikir verebilmektedir.Karot alımına bağlı,röleve istenmeden-yıkılacak binanın rölevesini almanın gereği var mı-röleve almadan bina yıkım ruhsatı verilebilir.Bu da kentsel dönüşümde ruhsat çıkma süresini 10 gün kısaltacaktır.


1.5.1—Kentsel dönüşümde bina ruhsat çıkma süresi,normal İmar Md. proje çıkma süresine çok yakın olmalıdır.Bunu sağlayan bütün safhalar tek tek incelenmeli ve en kısa süreyi sağlayan yöntem uygulanmalıdır.


1.5.2—Kentsel dönüşüm ada bazında yapılırsa belediye indirimleri uygulanmalı ancak tek tek binaların yenilenmesi ise belediyeyi gelir kaybına uğramaması için uygulanmaması düşünülmelidir.


2--Statik Kontrol:


2.1-- Bina projesinin varlığı veya yerinde röleve alma(binanın kat adedi,NK alanı,beton cinsi,kolon boyutları,bölge deprem ivmesi) ne bağlı olarak Aşağıdaki BS14 için hazırlanmış vb tablolar kullanılarak her binanın güvenirlik sayısı(c=(eski yönetmeliğe göre toplam bodrum kat kolon alanıxbeton emniyet gerilmesi)/(yeni yönetmeliğe göre toplam bodrum kat kolon alanıx beton emniyet gerilmesi))oranı saptanmalı-bu değer haritalar işlenmeli ve güvenirlik oranına göre kentsel dönüşüm planlaması yapılmalı.


2.2-- Burada program için gerekli olan beton tipinin hızlı tayininde


1--Şmit çekici kullanılabilir. Yada


2--aşağıda ifade edildiği gibi  8 mm lik matkap ucu ile binanın kolonu delinebilir ve delinme süresi,beton tipi ile doğru orantılıdır.


2.1--Yöntem: Öngörü yapmak amacıyla aşağıdaki bilgiden de yararlanılabilir:Yapılan bir çalışmada :Normal bir bastırma kuvveti ile 720W lık matkap ,darbeli çalışmada,8 mm lik beton uç ile 7 cm uzunluğu cep telefonun kronometresi ile yapılan ölçümde beton kalitelerine göre matkap ucu aşağıdaki ifade içinde,beton içindeki yolu süre olarak tamamlamıştır.


“Beton sınıfı ile süre yaklaşık olarak birebir orantılıdır.”Bu anlamda, herhangi bir kolonun vs beton dayanımı için 720W lık matkapla-L=7 cm/ d=8 mm beton uç ve darbeli çalışmada Kronometre ile ölçüm yapıldığında ölçülen süre t=20 sn ide beton kalitesi C20 olarak yada eski binada t=14 sn ölçülmüş ise C14 olarak kabul edilebilir.


2.2--Kesin sonuç için binanın kolonlarından karotla numune alıp,beton laboraturaında kırılarak sonuç alınmalıdır.Yukarıdaki iki yöntem % 80-90 doğruya yakın sonuç verebilir..


2.3--Ampirik Formüllerin Yardımıyla Üretilen -Kontrol Amaçlı  Öngörü Yapmak Amacıyla Kullanılabilecek  -Deprem Açısından Kolon Sayısına Bağlı Betonarme Bina  Güvenirlik Tabloları:


1—Söz konusu ampirik formüller ,yeni deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılmış statik projelerden yola çıkılarak (kat alanı-kolon sayısı-beton sınıfı-kat adedi ampirik formülü  --h:3 m için) türetilmiştir.ve amaç öngörü yapmaktır.Yani binanın ne durumda olduğu hakkında bize bilgi verir.


2--Temel kabuller:         

                                 

2.1--Güvenirlik oranı 1 in üzerindeyse “bina sağlam”                                                                          


2.2--Güvenirlik oranı (0,4-1) aralığında ise Bina (1-Güvenirlik oranı) kadar hasar görecektir. 2.3--Eğer güvenirlik oranı 0,4 ve altında ise 0,4 m/sn2 lik ivmede  “bina göçecektir.”

             Eski(Y.D.Yönet.Öncesi) Binalar  İçin Kolon Sayısına Bağlı Olarak 
                                  Deprem Güvenirlik Oranları Tablosu
 Kat Adedi:5 Kat---Beton Sınıfı:BS14--Kolonlar:25x50 cm-- İvme:0,40 m/sn2

Kolon
Sayısı

50 m2 için
Güv. Oranı

75 m2 için
Güv. Oranı

100 m2 için
Güv. Oranı

125 m2 için
Güv. Oranı

150 m2 için
Güv. Oranı

200 m2 için
Güv. Oranı

4

0,43

0,28

 

 

 

 

6

0,64

0,43

0,32

 

 

 

8

0,86

0,57

0,43

0,34

 

 

10

1,07

0,71

0,53

0,43

 

 

12

1,29

0,86

0,64

0,51

0,43

0,32

14

 

1

0,75

0,6

0,5

0,37

16

 

 

0,86

0,69

0,57

0,43

18

 

 

0,97

0,77

0,64

0,48

20

 

 

 

0,86

0,71

0,54

22

 

 

 

0,94

0,79

0,59

24

 

 

 

1,03

0,86

0,64

28

 

 

 

 

0,93

0,7

32

 

 

 

 

1

0,85

36

 

 

 

 

 

0,95

40

 

 

 

 

 

1,07

                                                




Makalenin İzlenme Sayısı : 170

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.