MAKALELER / Belediye Uygulamaları İçin Öneriler-4





Belediye Uygulamaları İçin Öneriler-4


2—Şehir Planlama Md:


1.1--Md.lüğün Amacı:50 yıl sonrasının Bağcılarını planlamak ve adım adım bu plana yaklaşmak.


1—………….. 50 yıllık planları yapılmalı ve sonuçta bu hedefe ulaşılmalı.Şehirde binaların imarı bu plana göre verilmeli.Bu plana uyulursa 50 yıl sonra olması gereken noktaya ulaşılabilir.

1.1—Şehir planları için prosesmimarlık.com ve imar.com  vb. firmalara bu planlar yaptırılabilir.


1.2—………….. caddesi-yürüyüş yolları-……….caddesi vs bir istiklal caddesi benzeri duruma getirmek için kgmimarlık.com dan yardım alınabilir.


1.3--Bugün …………. veya İstanbul u bitiren, teşekkül-aynılaştırma uygulamasıdır.Eğer siz birbirine benzesin diye ,eski bir binada bahçe mesafesi 3m yerine , örneğin 1 m  yada sıfır uygulanmış ise ,teşekkül uygulaması yaparsınız, 


buradaki yol cephesindeki bütün binaları bahçesi olmayan-ağacı olmayan-bahçesinde garajı olmayan  dikdörtgenler prizmasından beton evlere dönüştürmüş olursunuz.


1.3.1--Bu anlamda teşekkül uygulamasının sürekli ve geniş olarak uygulanması İstanbul da yeşilin yok olmasında temel nedenlerinden biri olarak düşünülebilir.


Plan Notu----Teşekkül uygulaması ancak ve ancak sınırlı olarak % 10-15 oranında sınırları iyice çizilmiş imarlara uygun olabilir.


Özellikle eski ve bir süre sonra yıkılabilecek,eski deprem yönetmeliğine tabi bir binayı esas alarak teşekkül uygulamak herhalde hiç doğru değil.


Bu anlamda genel olarak teşekkül uygulamasının biran önce  kaldırılması herhalde uygun olacaktır.


1.4—Kentlerin yol ve yapı kalitesi-strüktürü tüm canlı sistemleri idare eden matematik yapı olan kaotik sisteme uygun olmalıdır.


Yani yol ve yapı strüktürü kaotik ise kent canlı ve estetiktir.Yapının kaotik olup olmadığı yol ve yapı strüktürü bir kaotik analiz programına girilerek fraktal boyut adı verilen sayı hesaplanarak anlaşılabilir.


1.4.1--Mimar Sinan Üniversitesinde ilgi araştırmacılarınca yapı strüktürü kaotik analizine göre 


İstanbul da İhlas Marmara Evleri  ile Koca Mustafa Paşa daki Osmanlı zamanı yapı ve yol strüktürü araştırmasına göre 


İhlas Marmara nın kaotik bir sayı olan fraktal boyutu iyi kabul ettiğimiz İhlas Marmara evleri yol ve yapı kalitesi olarak 


hala K.Mustafa Paşanın fraktal boyutuna yaklaşabilmiş değil- bu yapılaşmanın kalitesine ulaşmış değil.


1.4.2--Anılan Üniversiteye aynı bağlamda  bağcılardaki çeşitli semtler için  yol ve yapı kalitesi için aynı araştırma yaptırılabilir.Elde edilen sonuçlara göre anılan araştırmacılara yapılabilecek çözüm önerileri için rapor istenebilir

  

3-Ruhsat Md.


3.1--Md.lüğün Amacı:Kontrol ettiği gayri sıhhi işyerlerinde işçi sağlığı-enerji-su-yeşil çevre ve yangın için gereken uygulamaları yaptırıp öyle ruhsat vermek.


Bu anlamda danışmanlık vermek.Türkiye mide kanserlerinde Japonya nın önüne geçerek 1. Numara haline geldi.


3.1.1--Bunun muhtemel sebebi gdo lu gıdalar-sabah yenilen yağlı bohça ve börekler-öğle mideye asit yaptıran yağda salçası kavrulmuş yemekler.İlçe belediyesi Bakanlık ile işbirliğine giderek sorun haline gelen bu halk sağlığı problemi için Gıda ile ilgili işyerlerinde hijyeni ve gıda güvenliği için gereken tedbirlerin alınmasına yardım etmek.


1-Md lük görev alanı içinde bulunan işletmeler için sektörel bazda sıhhi-yangın-enerji-su tasarrufu vs konularında uygulama yönergeleri hazırlamalı ve bunları işyerlerine denetim sırasında dağıtmalı.


1.1—İşyerleri enerji-su tasarrufu-gürültü kontrolu vs konularında danışmanlık için tlf sabit numaraları bir masa-ruhsat danışma masası oluşturulabilir.


2-Ruhsat verilmesinde,mevcut mevzuatın sınırları çerçevesinde yöntemleri belirlemeli gerekirse başkanlık onayına uygun olmak kaydıyla  plan notlarına konulmak üzere notlar hazırlamalı.


3-Personelin  konulara hakimiyetini sağlamak için Md. İçi el kitapçığı hazırlamalı.


4-Mevcut bütün kanunlar ve yönetmelikler  Md. içi dengeli görevlendirme ile süzülmeli-net(süzme) bilgi notu üretilmeli ve çoğaltılmalı.


5-Tekrar 1 yıllık geçici ruhsatlar verilebilmeli-gereken yerde daimi-daimi ruhsat verilemeyen yerde ise 1 yıllık geçici ruhsat verilebilmeli.Ruhsatlandırlamayan her iş yeri sıhhi-teknik ve çevre açısından denetim dışı olarak kabul edilebilir.


6--Sanayi Sorunları İçin Öneriler:


1--Sanayide oluşan gürültü ve hava kirliliğine karşı çözümler üretmek, gürültü önleme ve hava kirliliği ile ilgili önlemleri devreye almak


2--Sanayide enerji ve su tasarrufu için belediyede ilgili bir teknik destek ve takip  birimi oluşturup, sanayicilerin aydınlatılmasına yardım etmek ve uygulamaları bu birimin takip etmesini sağlamak. 


Boyahanelerde kullanım suyunu en en 5 kere çevrim içine de döndürmek ve son filtre suyu sulama amaçlı olarak kullanabilmek.


3--Sanayinin,kendi ürettiği atık suların, deşarj limitlerine uyulmasını sağlayacak  biçimde , deşarj limitlerini online uzaktan takip edecek donanımı bu kuruluşlara kurdurmak.


4--Sanayiciler ile bir araya gelerek bürokratik işleri için pratik çözümler geliştirmek.


5--Belediyede ilgili bir birim,sanayi kuruluşlarını oda vs protokol yaparak işçi sağlı ve güvenliği-yangın güvenliği eğitimi vermek ve  uygulamaları denetlemek.


6.1-- Bölge Sanayisi Ve Yapılaşma İçin Politika Önerileri:


1-Bölgede sanayinin durumu için gösterge niteliğinde raporlamalar yapılabilir.Bu anlamda,belediyelere giren ruhsat sayısı-çıkan ruhsat sayısı,ödenen harç ücretlerinin zamana bağlı değişimi mevcut bilgi tabanına göre grafik olarak sayısal hale getirilebilir.


1.1--Bu bize hangi sektörde durum nedir anlamında sayısal gösterge olarak temel politikaların oluşturulmasında objektif olarak yardımcı olacaktır.


1.2--Aynı zamanda her sektör için işçi sayısı, işyerlerinde bulunan WC,duş,yemekhane, emisyon raporları,kullanılan ekipmanın yaşı vs bize işyeri kalitesi hakkında yine objektif bilgi verecektir.


1.3--Yine uygulanabilecek anketler ile doğruya yakın olarak sanayinin kalitesi hakkında ek bilgilere ulaşılabilir.Sağlanan bu teknik ve sayısal bilgiler sanayi politikaları için öncü gösterlere olarak değerlendirilebilir.ve bu veriler TÜİK e aktarılarak daha kapsamlı bilgilere ulaşılabilir.


2-Belediyeler ruhsat sayısı ile ücret arasındaki sayısal mevcut ilişki dahilinde maksimum verim yani en yüksek ruhsat talebini sağlayacak ücretleri kendi meclislerinde kabul edip-uygulamaya koyabilirler.


3-Belediyeler işyeri be bina ruhsatları alımında aynı ifadeleri kullanan evrakları birleştirip-gerektiğinde internet yolu ile diğer devlet hizmetlerine ilgili kurumlarla yapılacak protokoller ile  on layn olarak girmek ve gereksiz evrakları da kaldırmak suretiyle  bürokrasiyi en aza indirebilir.


2-Öncelikle  ödüllendirme mekanizmalarını işletmek.Her yıl ,Belli günlerde sektörlere göre yılın esnafları ödüllerini ,Belediyenin kuruluş gününde vermek.


3-Esnafı teknik personel ile eğitmek.Eğitimine-görgüsüne-Bilgisine  katkı yapacak ortamları oluşturmak.


3.1-- Belediyeler sanayide üretim kalitesini artırmak ve mekanik-elektrik-inşaat faaliyetleri için Kendi bölge sanayi ve inşaat danışma birimlerini kurmak suretiyle,sanayinin üretim ve yapılama kalitelerini en üst düzeye çekebilirler.

  

4-Fen İşleri  Md:


3.1--Md.lüğün Amacı:50 yıllık planlama dahilinde bölgede yapılacak yatırımları çeşitli raportörlerden görüş alarak planlamak-yatırım felsefesinde yeşil kuşak oluşturma-enerji-su tasarruflu sistemler oluşturma,bölgenin kültürüne reel olarak katkı yapan yapılar oluşturma


1-Yapılacak tesislerin gerekliği konusunda rapor hazırlamak ve bu tesislerin standartlarını şartname ile belirleyip mutlaka karşılaştırmalı-mukayeseli analiz yöntemi ile optimum fiyat-(en düşük fiyat değil) verecek biçimde ihale etmek.


1.1----Fen İşleri Md. faaliyetleri çerçevesinde yapılan binalar  vs için , projelerin mimari tasarımı safhasında İmar Md.de görevli uzman mimar ve mühendislerden  tasarım için yorum ve görüş alınması halinde ilgili projelerin daha zengin ve kaliteli olarak tasarlanabilir.ve aynı zamanda Md. ler arası işbirliğide geliştirilmiş olacaktır.


2-Md.Bünyesinde yapılan tüm işler için,başkanlık tarafından onaylanacak uygulanabilir teknik şartnameleri  yazmak-güncellemek  ve yayınlamak.


3-Yapılacak tesislerin imalat tekniği-süresi-enerji tasarrufu önerileri ve mukayeseli fiyat analizlerinin ve de sosyal verimliliği konusunda rapor düzenlemek ve ihalelerin konuyla ilgili tüm raportörlerin onayı alınmış bir teknik rapor  ihaleye çıkılması.


4-Yapılacak tesislerde anket ile veya halk günlerinde bölge halkın yazılı onayının alınması.


5-Bölgede çevreci kaldırım-yol uygulamalarına gitmek için Bordür ve tretuvar kaplamasında tam dolu kilit taşı yerine delikli kaplama taşları–ara arterlerde  asfalt dışı çözümleri için Arnavut kaldırım yol döşenmesi  uygulamalarına gitmek


6--Konutların bahçelerinde mevcut betonların yerine ya toprak yada delikli kaplamalar kullanmak.ve eski-yeni binalara bunları başkanlık onayı ile bunları uygulamak.


6-Bölgede Pazar günleri


1--Tatil Yapılabilecek-

2--yangın tesisatı kurulmuş-(yangın dolaplı) lı

3--yoğun ağaçlandırma yapılmış-

4--küçük süs havuzları-aile için tahta masaları olan-anadolu tipi çeşmeleri olan-

5--ağaçlık alan içinde ağaçlandırma yapılmamış ve yanında çeşmesi olan

6--hazır mangal yerleri-

7--bisiklet parkurları-

8--sebze-et vs için alışveriş yerleri olan

9--küçük hayvanat bahçesi+lunaparkı olan bölge parkları kurmak.


2--Açıkta satılan kesekağıdı-bez torba gibi paketleme araçlarının kullanıldığı yöresel ürünler pazarı kurmak.


Bu pazarda

(1--bakliyat-2--süt ürünleri-3--organik sebze ve meyve pazarı- 4--kitapçılar çarşısı-hediyelik eşya küçük dükkanları- organik çiçek ve bitki tohumları satış pazarı olması


3--Bölge  belediye kütüphanesi-Ana Bölge kütüphanesi yapılması


4--İlkokul çocukları için internet girişi  yapılabilecek tek katlı bilgi evlerinin yapımına devam edilmesi


5—Bölgede küçük ve sığ üzerinde kayıkla dolaşılabilecek göletler kurulabilir.


6—Kiralama usulü ile yer temin edilerek mahalle çocuk tiyatroları kurulabilir.


7-Md içinde enerji-su tasarrufu konusunda projeler geliştirilmeli ve yetişmiş bir personel arge personeli olarak görevlendirilmeli Md.lüğün  Arge konuları bu personel ile araştırılmalı.


8-Başkanlık binası Arsası içinde örnek enerji ve su tasarrufu binası basit kulübe tarzında hazırlanmalı ve okullar-konuklar için demo aracı olarak kullanılmalı.


9—1--Okul-2--cami-3--kamu binalarına güneş kolektörlü sıcak su üretme sistemi-binanın güç ihtiyacının %15 ini karşılayan fotovoltaik panel ve de çevresinin ağaçlandırılmasının yapılması


9.1--Bölgede bulunan kamu kurumlarına Aydınlatma tasarrufu için  kompakt flüoresan ampul dağıtmak


9.2--Parklarda ve kamu binalarında elektronik balast kullanmak suretiyle %50 tasarruf sağlamak


10--Halk Pazarları İle İlgili Öneriler:


1--Halk pazarlarında sebze ve meyve satanların,tekstil ve ayakkabı satanların,balıkçıların ayrı ayrı gruplanması uygun olacaktır.Bunu sağlamak için pazar planında mevcut işyerlerinin yerleşimi yapılmalıdır.


2--........... Halk pazarlarında olan çelik konstrüksiyon sistemde çok sayıda dikme olabilmekte,bu ise toplu kullanımı etkileyebilmekte..Zira halk pazarları,pazar olmayan günlerde konser alanı,söyleşi alanı,kermes ve kitap satış alanı,organik ürünler-


yöresel ürünler satış alanı,depremde toplanma alanı  olarak değerlendirilebilir.Bu anlamda böyle bir tasarruf olacaksa ............ Halk pazarları anılan şekilde oluşturulması uygun olacaktır.


3--Halkın rahat yürüyebilmesi için iki tahta arası mesafe belli bir değere yakın olmalıdır.Bu sağlıklı değer saptandıktan sonra her tahta için numara ve tahta şekli yere çizilmelidir.Bundan öncede pazar planında işyeri tipine göre kümelenme sağlayacak şekilde yerleşim yapılmalıdır.


4--Her pazar tahtasının üzerinde çelik konstrüksiyona asılı olarak  tahta numarası  yazılı olmalıdır.


5--Pazarın çevresi yere kadar şeffaf  branda ile çevrili olmalıdır. Ayrıca pazarda hava sirkülasyonu sağlayacak hava açıklıkları da olmalıdır.


6--Pazarın etrafına yeteri kadar yetişkin ağaç dikilmesi-halkın kete,balık ekmek yemesi-çay içmesi için yeteri kadar yer ayrılmalıdır.Ve buralar işletilmelidir.


7--Pazara mal girişi belli saatler arasında olmalı-pazardan araç çıkışıda belli saatler arasında olmalıdır.


8--Halkın pazara rahatça girip çıkması için en az 2 m lik minimum 8 kapı bırakılabilir..Pazar planında halkın trafik akışı irdelenmelidir.


9--Pazarda yangın vs karşı yeteri kadar yangın tüpü belli tahtalara eğitimle beraber zimmetlenmelidir.


10--Pazar esnaf şikayetleri için Zabıta Memurunun görevlendirildiği pazar yönetimi ve kulübesi-binası olması ve halkın WC ihtiyacı için WC yeri inşası gerekecektir.


11--Pazara giriş ve çıkış saatlerinin pano ile ilan edilmesi-tahta numaralarının asılması-esnafın kılık-kıyafetinde temizlik ve düzgünlük -bakım sağlanması

  

12--Trafik Uygulamaları İçin Öneriler:


1--...............Belediyesi sınırları içinde Parkomata bağlı olarak araçlar için park edilecek alanlara belirlenmeli-parkomata bağlanmalı ve bu otoparkların doluluk durumları ve yerleri Turkcell den öğrenilebilmeli. 


Bunun alt yapısı kurulmalı ve sistem çalışır duruma getirilmeli.


2--Ringopark Çözümler:


Bursalı Şanmak Makine tarafından imal edilen çok katlı rotasyonel otopark sistemi-ringo park otoparkı olmayan caddelerde otopark ihtiyacını karşılamak için devreye almak.100 m2 lik bir alanda ringopark sistemlerinden 4 tanesini yan yana koyduğunuzda  48 aracın park ihtiyacı karşılanabilmekte.Bu şekilde  caddelerde parklanmanın önüne geçilebilmekte olup, sistem maliyeti 180.000 TL.


2.1--Ringopark Sistemde:


1--2 araçlik park yerine 7 ila 12 araç park etme imkanı


2--Dönmedolap prensibi ile çalışır  ,    


 3--Tek tuş kumanda  ,


4--Her türlü emniyet sistemleri mevcuttur


2.1--Yeni gelişen bu teknolojide, otomobiller otoparka girdikten sonra askıya alınıyor. Otoparktan çıkacak araçlar, dönen sistem sayesinde zemine indiriliyor. Yerine yenileri park edebiliyor.


2.2--Ringoparkların, caddeler ile otoparkı olmayan apartman ve sitelere yerleştirilmesi planlanıyor

3--İletişim:  Telefon : +90 224 482 23 90 ,  Mail : info@sanpark.eu--http://www.sanpark.eu


2--ilçesindeki  trafik akışı için Üniversitelere çalışma yaptırılmalı.Canlı Uydu görüntüsü üzerinden yapılacak çalışma ile ilçesinin trafik akışı rahatlatılmalı.


1--MULTILEVEL--Tek araçlık park yerine 4 araç üstüste.


2--SUB--Bağımsız /Yeraltı yarı otomatik 2 or 3 katlı park sistemi


3--Sahada dolaşan Belediye Personelinden,yeni akış güzergahları için öneriler alınmalı.Önerilen yeni yollar10-15 gün süre ile test edilmeli-uygun olursa trafik için kalıcı hale getirilmeli.


4—Bölgede bisiklet yolu ve ücretli bisiklet alım-stop yerleri oluşturmak.


4.1--Bisiklet kiralama sistemi yapan yap-işlet ile bölgede bisiklet kullanımı mümkün hale gelebilir.


4.2--Ayrıca bütün yollarda yolun sağında emniyet şeridinden itibaren 120 cm genişlikteki alan bisiklet yolu olarak tanımlanır ve üzerine sarı renkli bisiklet yolu yazılır-bisikletliler öncelikli taşıtlardır yazılırsa artık kentte bisiklet için yol durumu uygun hale gelebilir.


4.3--Ardından özel bir firma ile elektrikli-elektriksiz bisikletlerin kiralandiği-kart ile bisikletin alındığı park içlerinde- vs bunların alım-bırakma noktalarının oluşturulduğu bir sistem kurulabilir.


13--Bölge Uygulamaları:


1--Belediyenin .................. daki yerinde kurulacak 5-10 m2 lik kapalı hobi bahçelerinde insanlar, kiraladıkları bu bahçelerde  hafta sonu kendi bahçelerini ekip-biçebilir-mangal yapabilirler.


2--Bölgede bulunun koşu yollarında büyük mağazaların,burada şube kurmaları için davet edilebilirler.


3-- Bölgede bulunan parklarda,açık havada olan spor aletleri genel olarak kullanılmadığı için,bu oyun aletlerin bulunduğu yer prefabrike olarak kapalı hale getirilir ve başlarına İSMEK ten bir spor hocası atanırsa,bayanlar özellikle ev hanımları burada spor yapabilir.Özellikle ev hanımları için oldukça iyi bir çözüm olabilir.


3.1—Gençleri kötü alışkanlıklara karşı korumak için kirasını ve aletlerini belediyenin vereceği,aylık aidatı düşük spor kulüpleri bölgelere göre belediye tarafından kiralanarak açılabilir.Bu anlamda bölgede bu imkandan yararlanmak isteyen belli kriterleri karşılayan spor hocaları ile görüşme yapılabilir.


4--.................. stadyum tarzında en az x adet daha stadyum gerektiği açık bir gerçek.bu anlamda bu stadların bir an önce yapılması uygun olacaktır.aynı zamanda bu stadlar deprem anında halkın toplanacağı yerler olarak da kullanılabilir.Bu stadlar  büyük ve orta büyüklükteki  kulüplerin ilçe gençlik kulübü olarak haftanın belli günleri antreman yapacağı yerler olabilir.


5-İlçeye 1m*1m kanal-20 cm su debili –korkuluklu (yaralamayan ancak kanalın içine girilemeyen-çiçeklikli-etrafı cafe dolu-baştan sona)kanal yapmak.


6—İlçeye eski hurda otobüs-uçak-gemi içine yeniden tasarlanarak içinde simülatörlü-internetli-raflı kütüphane kurulabilir.


7--Meyve bahçeleri(üzüm-kiraz,vişne) bahçeleri kurmak.Misafirleri burada ağırlamak.ve buradan yerel Halka mutlaka satış yapmak.


8--Doğal ürünler çarşısı- El ürünleri çarşısı-spot giyim-tuhafiye ürünleri çarşısı-küçük doğu bank çarşısı--sahaflar çarşısı-balıkçılar ve kasaplar çarşısı kurmak.


 9--İlkokullar için soğutuculu- paslanmaz su depolu içme suyu depo ve boru düzeni yapıp-okulların bu suları öğrenciler plastik bardaklarda 10 kuruşa satması.Kısaca belediyeler her şeydir.Bütün okulların bilgisayar alt yapısını kurmak-adls abonmanlığını okul adına ödemek


10--Mevcut bölge parklarında,ağaçlandırma arttırılarak,halkın burada sabah koşusu yapması için koşu parkurları-yolları oluşturulabilir.


11--Bazı Dünya Şehirlerinde Yapılan Uygulamalar:


11.1--Polonyanın  Varşova kentinde Şopenin heykeli.....İstanbulda İstanbul büyüklerinin heykellerini uygun yerlere dikmek


11.2—İlçe belediyesi Bölge okullarında bir tur firması ile görüşerek ,İstanbul müzelerini Eski Eserler-Sahaflar(Eski kitaplar)-İslam Bilginlerinin Ürettiği  Otomatlar için oluşturulacak Müzeler-Açık hava müzelerini gezdirebilir.


11.3--6.2--Polonya Gdansk da Uzun Çarşı-Uzun Cadde.......Gerek ilçede gerek İstanbul ve Anadolu kentlerinde oldukça uzun çarşıları plana almak.


11.4--Polonyanın Wroclaw kentinde 800 projektörlü-300 fıskiyenin olduğu kışın suyun donduğunda 4700 m2 lik buz pistine dönüşen Wroclaw çeşmesi....ilçede ,İstanbul da Erzurum,Sivas,Hakkari, Kars,Van vs da böyle çeşmeler oluşturulabilir.


Çeşme vs oluştururken yerel çeşme vs bulunduğu bölgede anlam kazanır.Yüksek katlı binaların olduğu yerlerde Mardin çeşmesi anlamsız kalabilmektedir.


11.5--Wroclaw da Japon bahçeleri-Botanik bahçesi bulunmakta.....bu tip bahçeler İstanbul,İzmir, Ankara,Eskişehir,Kayseri,Bursa ve anadolu kentlerinde oluşturulabilir.Bahçelerin finansmanı Belediyelerin geliri yetmiyorsa Kültür ve Turizm Bakanlığınca karşılanabilir.


11.6--Wroclaw da yine su kulesi.bulunmakta.Yerden 15 m yüksekten buluan saat kulesi altından çapı 20 cm olan su en üst kottaki kaynağından aşağı akabilir.... İstanbul-Antalya-Ankara -Bursa-İzmir de yine  tur alanları içinde böyle kuleler kurulabilir.


11.7--Kiev yollar at kestanesi ağaçlarıyla dolu..... İstanbulun ve Anadolunun değişik kentlerinde bazı bulvarlar-bazı semtlere sırf bazı tür ağaçlar dikilebilir. 


Örneğin Beşiktaş ın çoğu sokakları ıhlamur-Bakırköy dut  ağaçları-Avcılarda bazı sokaklar vişne-Beylikdüzünde bazı bulvarlar ceviz ağaçları ile kaplanabilir.


11.8--Ukrayna da Donetsk de Alışveriş cenneti Artema Sokağı...........İstanbulda niş semtlerde alışveriş sokakları oluşturmak. ve bu sokaklardaki çeşitleri daha da zenginleştirmek.


11.9---Ukrayna Harkovda Özgürlük Meydanı...... İstanbul(Bakırköy de var-Şişli-Kadıköy,Eminönü, K.Çekmece de )oluşturmak ve Anadoluda bu tip meydanları oluşturmak.


11.10--Uluslararası yabancı ve yerli sanatçılara kültürümüze uygun heykeller yaptırmak.


12—Diğer Öneriler:


1—…………. Lisesi çevre duvarı  ve üzerine ferforje yapılması uygun olacaktır.Tüm okulların dış duvar ve dış duvar üstü ferforjelerinin yapılmasının sağlanması veya destek olunması(Malzemenin belediye tarafından sağlanıp -Endüstri Meslek Lisesince yapımın sağlanması) uygun olacaktır.


2—…………… Stadın sokak içinde kalan dış duvarının bazı kaplamaları sökülmüş-onarılması uygun olacaktır.


4-……………. Sarayının dış kaplamalarında bozulmalar oluşmuş-yeniden boyanması vs yapılması uygun olacaktır.Ayrıca binaların dış kaplamalarının korunmasında sıvı cam uygulamaları çok iyi sonuç vermektedir.


Bölgedeki hizmet binalarının kapalamalarının üzerine sürme esasalı sıvı cam uygulması yapılması ile bunların uzun yıllar  her türlü dış korrozif etkiden korunması mümkün olacaktır.


Sıvı Cam Üreten Firma: nanopool® Türkiye-Davutpasa mh.54 sk.Yilmaz Apt. No:50 K:3 D:7--Esenler/İstanbul-Telefon: +90 (0) 212 482 66 20


5-………….. Parkı sol tarafında kalan oyun grubu alanı çıplak.Peyzaj düzenlenmesi yapılması uygun olacaktır.


6--Genel okullarımızda ağaç sayısı az,bu nedenle kriter olarak okullarda parsel alanının 20 m2 siçin 1 adet,parklarda ise park parsel alanının 10 m2 si için 1 adet ağaç dikilmesi uygun olabilir.


7—…………. Parkının tabelası kötü bir görünüm arz diyor.Değiştirilmesi uygun olur.


8—………….. bölgesinde 1.5 m den daha geniş her tretuvarda 3 m de bir 5 cm çapında her mevsim sayısı artarak ıhlamur-meşe dikilmesine devam edilmesi uygun olacaktır………….caddesinde at kestanesi,………..Cad. Ihlamur,………. Cad sağlı-sollu at kestanesi-………….. Cad. Dut  vs ana bulvarlara 1.5 md de bir ağaç dikilebilir.


9-İşletmecisi olmayan parkların sahibi yine ………….. Belediyesi olduğu için,bu parklarda onarımlar için belediye bünyesinde ayrı bir teknik ekip oluşturup-bunların düzenli bakımı yapılmalı.


Ayrıca bu parkların korunması ve bakımı için özellikle yaz mevsimi için mevsimlik bekçi tutulabilir.Yine ayrıca mobil-seyyar dondurma-mısır patlağı-bardakta mısır ve çay satışı yapılması sağlanabilir.


10—Şuanda yapılan demir koruma yapılmaksızın yapılan refüj peyzajları,korumalı yapılan eski peyzajlara göre çok daha kaliteli olup,açık refüj peyzaj çalışmaları genele yayılarak aynen devam ettirilmesi uygun olacaktır.


11-Yeni yapılacak kapalı Pazar yerleri için İstanbul Beylik Pazarının benzeri bir ölçü ve tasarımda yapılması uygun olacaktır.

Bunun için bu pazarın ölçüleri ve çelik konstrüksiyon vs referans alınabilir.Ayrıca kapalı bu pazarda yaz sıcağına karşı motorsuz doğal soğutma sistemi de düşünülmelidir.


(Pazar tahtası altından geçen üzeri ızgaralı 20x10 cm su arkı ve onun beslediği 1 m lik suyu buharlaştıran çömlek ile kaplanması.Yeşil alan köşeleri oluşturma.


11.1--Pazarda % 20 Organik Pazar-% 30 Sebze-Meyve-Balık Pazarı-% 50 Tekstil+Ayakkabı-Aksesuar-Çelik Eşya-Elektronik-Kitap vs oluşturulması.Pazar çıkışında cüzi ücretli çocuk oyun grubu-küçük bir Oyun parkı-trambolin bulunması uygun olacaktır.


11.2--Pazar içinde ekmek fırını-çay içme mekanları da olmalı.Daha yüksek kaliteli Pazar esnafı sağlamak için buraya gelecek esnaf için seçme kriterleri oluşturulmalıdır.


(Kültürel yüksek(daha yüksek eğitim-görgü-esnaf ahlakı-bilgi-konusunda uzmanlık-insan ilişkileri-kişisel düzen ve bakım )


12-……………. yapılmış olan betaonarme tretuvarlar çok düz ve zayıf.Bu tretuvarları daha estetik hale getirmek için 3 m de bir beton kesilerek buralara yetişkin ağaç dikilmesi uygun olacaktır.


13-Bazı sitelerin dış duvar kaplamaları olmadığından bunlara çevre-estetik uygunsuzluktan dolayı yapılacak tebligat ile seçilecek kaplama türü ile bunların  kaplamalarının yapıtırılması uygun olacaktır.


Ayrıca site duvar ve duvarüstü ferforje uygulması yapılması için tebigat verilmesi. Bölgede bulunan kuş sayısını korumak için Site içlerine  meyve ağacı dikilmesinin sağlanması ve parklarda kuş yuvası yapılması-


Kamu binalarının çatılarında kiremit olarak serçe yuvasına uygun Osmanlı-alaturka kiremit kullanılmasının sağlanması.


14—Bölgede bulunan  bütün binaların özellikle ve öncelikle okullar-sağlık ocakları-vs ( belediye içinde oluşturulacak bir birim vasıtasıyla yada özel-ihale ile) statik  vs açıdan durumları çok hızlı bir biçimde ölçme aygıtları ile(ultrasonik beton mukavemet tayini-fazla katı olmaması ve imar durum açısından uygun ve uyguna yakın olmak kaydıyla) sayısal hale getirilmelive uygun binaların ruhsatlandırılması sağlanmalı-


Bu anlamda; gereken binalar için Bina yöneticilerine güçlendirme için öneriler içeren bir rapor verilebilir.Ayrıca bu binalara estetik uygunluk sağlanması için boya-kaplamalarının yaptırılması sağlanmalıdır.


16-Belediye içinde İtfaiye,Yeditepe Vergi Dairesi, SSK,İSKİ ile ilgili ilgili birimlerden sağlanacak personel ve yapılacak protokol ile online bağlantılı bir masa oluşturularak,bu belgelerin belediye içinde verilmesinin sağlanması.


17--Vatandaşlarca yapılan İSKİ,Telekom,İGDAŞ,PTT ödemeleri için beyaz masa tarafından araştırma yapılarak tek yer belirlenmeli-bu birimlerin buraya taşınması sağlanmalı.Bunun için gereken araştırmayı belediye için beyaz masadan  bir personel tarafından araştırılması ve yürütülmesi.


18-Belediye İçinden Müdürlükler içinden seçilen bir teknik ekip için İstanbul belediyeleri ve onların uygulamalarının anlaşılması için gezi düzenlenmesi.


19- Bütün Md. ler  Bazında  isimsiz olarak Her altı ayda bir bölgede ve belediye içinde yapılabilecekler için öneriler formu alınması uygun olacaktır.


20—Bölgede bulunan Mahalle konaklarının görünümü için yeniden bir çalışma yapılması uygun olabilir. Bunun için çalışacak teknik personel google bu konuda yapılmış bina vs örnek resimlerini geniş bir şekilde araştırıp seçici komiteye sunulduktan sonra uygulama için-giydirme yapılabilir. ihaleye gidilmesi uygun olabilir.


21--Bölgede kötü görünüm arz eden yapıların restorasyonu ve noktasal olarak bozuk asfaltların onarımı


22-- Bölge yazın öğlen saatlerinde çok sıcak olmakta- yollar cayır cayır yanmaktadır.Bu nedenle sabah saatlerinde tüm arterlerde asfalt yoların üzeri  arazözlerle yıkanmalıdır. Bunun için ya mevcut araçlara sulama nozulu takılabilir.Yada x adet bu iş için arazöz alınabilir yada kiralama yoluyla bu iş yaptırılabilir.


23--Belediye Binaları İçin Uygulamalar:


1--Yapılan bir akademik çalışmada binaların ısı yalıtımı için optimum 6-7 cm kalınlıklı sert stropor ile mantolanmasının en uygun çözüm olduğu ifade edilmiştir.Bu anlamda binanın ısıtma-soğutma maliyetlerinin aşağı çekilmesi için ve sıcaklık artışının ,bina içinde çalışan personeli en az etkilemesi için


2--……..binasının 6-7 cm sert stropor ile mantolanması ve üzerine perlitli sıva yapılması –açık renk su bazlı boya ile boyanması



3--Binanın dış cephesinin güneş ışınımını yansıtan açık renk bir boya ile boyanması


4--Dış cephedeki tüm camların seçilecek uygun renkteki  reflektör tip(güneş ışınımını yansıtan)  çift cam ile değiştirilmesi uygun olacağı açıktır.


5--Bina içinde vantilasyona ve aspirasyona dayalı olarak havalandırma sistemi kurulmalıdır.Bunun için uygun bir çözüm kuzeydeki pencerelere düşük devirli-sessiz pencere tipi vantilatörler konulabilir.Güneydeki pencerelere de aynı şekilde aspiratörler konulmalıdır.


Bu şekilde kuzeyden içeri basılan soğuk hava,içeride dolaşımını tamamlayıp,güneydeki pencerelerden dışarı atılacaktır.Bu sistemde vantilatörler ve aspiratörler eş zamanlı olarak zaman saatli olarak açılıp kapatılmalıdır. Örneğin saat 07.00--07.30 arası otomatik olarak devreye girip çıkmalıdır.


6--Binalara  fotoselli lavabo bataryalarının mahalle konakları ve muhtarlık binalarında da kullanılmasının sağlanması uygun olacaktır.


7--……………… bulunan okullar için bir örnek oluşturacak enerji evi projesi kurmak uygun olacaktır.Böyle bir yer için belli bir mahalle konağı bina olarak kullanılabilir.Örnek enerji evinde ekolojik yalıtım panelleriyle(starfor veya strafor dışı) mantolanmış dış duvar-cam yünlü çatı-şapaltı straforlu taban döşemesi-güneş enerjili sıcak su üretimi,Küçük ölçekli rüzgar-su türbini modeli,yalıtımlı borular,frekans inverterli pompalar,ekonomizerli ve dış ortam kompanzasyonlu kazan,membranlı su arıtma sistemi olabilir.Bina dış cephesi açık renk su bazlı boyanmış olup,


8—Belediye binalarının yeşil sertifika alması ve buna uygun sistemler kurması(sıcak su güneş kolektörü, kojenerasyon ile elektrik üretme,fotovoltaik panel ile güç ihtiyacının %15-20 si oranında elektrik üretme, çevre ve bina yeşillendirmesi,gri su tesisatı, tasarruflu aydınlatma,güneş tübü-solar tube ile aydınlatma,geri dönüşümlü malzeme kullanma,sağlıklı havalandırma,ısıtmada tasarruf sistemleri





Makalenin İzlenme Sayısı : 234

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.