MAKALELER / Üniversite Öğrenciler İçin Küresel Eğitim İşsizliğe Karşı





Üniversite Öğrenciler İçin Küresel Eğitim İşsizliğe Karşı:


1—OECD Verilerine göre üniversite mezunları arasında işsizlik oranı:

1—Türkiye……………………%12.5

2—İspanya……………………%8.1

3—Fransa…………………….%7.4

4—Polonya…………………..%7.3


2—Yapılan bir araştırmada 1084 şirket yöneticisi ile yapılan ankete göre yöneticilerin %72 si nitelikli eleman eksikliğini en başta gelen sorun olarak ifade etmekte.


3—Gelişmiş ülkelerde sağlık sektöründe muazzam bir işgücü açığı bulunmakta.ABD de 2012 de 1 milyon hemşire açığı olacağı tahmin edilmekte.


3.1—Dünya küresel bir köye dönerek eğitimde küresel trendler ve standartlar ön plana çıkamaya başladı. Sadece ilgili ülkede şu kadar mühendis,doktor yerine küresel ihtiyaçları da dikkate almak gerekmekte.


4—Hindistan batının yazılım ihtiyacını karşılayarak 2008 de 57 milyar dolar gelir elde etmeyi planlarken, Filipinler ABD Muhasebe Standartlarında muhasebeci yetiştiren okullardan her yıl 380.000 öğrenci mezun etmekte.


5—Sigorta işlemlerini,stok kontrollerini ve şirket analizlerini Asya da yaptırmanın maliyeti ABD ve Avrupa ya göre %25 kadar bir maliyetle yaptırmak mümkün.


6—Türkiye de 18.000 veteriner hekimin 3000 i işsiz,6000 i meslekleri dışında çalışmakta.Ülkemizde tüm dünyanın ihtiyacını karşılayacak kadar maden mühendisi yetiştirmekte.Mühendisler arasında işsizlik %36 ya ulaşmakta.


7—Yorum:Türkiye de üniversite kontenjanları belirlenirken yerel ve küresel eleman ihtiyaçları belirlenerek dikkate alınmalı.Ve eğitim ABD,Avrupa,Küresel sistem standartlarına göre verilebilmeli.İnternet ile Londra ya gitmeden orada bulunan bir şirketin muhasebesini tutabilir,Newyork a gitemeden orada bulunan şirketin satış analizlerini yapmak,Tokyo da buluna şirketin yazılımını yazmak,İstanbul da İngilizce eğitimle hemşirelik okuyup,ABD de hemişerlik yapılması,İş bulma şansı düşük bölümler yerine aynı mekanda iş bulma şansı yüksek bölümler açmak,iş bulma şansı düşük bölümlerde küresel ABD standardında vs eğitim vermek.


Kaynak:CBT-1128/7-31.10.2008




Makalenin İzlenme Sayısı : 174

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.