MAKALELER / Ne Kadar Yüksek Vergi O Kadar Az Gelir






Ne Kadar Yüksek Vergi O Kadar Az Gelir


1--İngiltere de hükümet azami gelir vergisi oranını kağıt üzerinde % 40 dan % 50 ye çıkarmak suretiyle  2,4 milyar sterlin girmesini öngöruyordu.Ancak bu tahmine ekonomistler Laffer Eğrisi nedeniyle itiraz ettiler.


1.1--Bu eğriye göre vergi hasılatı için vergi oranı ancak  belirli bir orana kadar yükseltilebileceğini,bu oran aşıldığında  vergi hasılatının düşmeye başlayacağını söyler.


2--Öte yandan 70 lerin sonu 80 lerin başlarında İngiltere de en yüksek vergi oranında % 83 kadar yapılan indirim  sonuçta  vergi hasılatını  yükselmişti.


3--Hükümetlerin Azami vergi oranlarını artırma kararının vergi hasılatında düşüşe  yol açıp açmayacağı belli olmayacağı için en uygun yöntem  her ülkenin kendi vergi oranlarını matematiksel olarak elde etmesidir.


3.1--Bunun için vergi  kontrol sisteminden istatistik amaçlı  gelen sayısal değerler elde  edilmeli. Öncelikle bu değerler her ülkenin kendine özgü değerleridir. 


3.2--Bu değer geçmiş yıllar  için uygulanan  vergi oranlarına bağlı vergi hasılatı değerlerini bir eğri olarak  ekzel de  çizilmelidir.


3.2.1--Bunun için ekzel tablosunda yıl-vergi vergi hasılatı-vergi oranı sütun olarak yazılmalı ve bu tablodan vergi hasılatına bağlı vergi oranı eğrisi çizilmeli ve fonksiyonu elde edilmelidir.Bu işlem ekzelde rahat yapılabilir.


3.3--Çizilen bu fonksiyon vergi hasılatına bağlı vergi oranı fonksiyonu eğrisidir.Elde edilen Bu fonksiyona göre vergi hasılatı hedef değeri için vergi oranı belirlenmelidir.


4--Sonuçta uygulanacak bu vergi oranına bağlı olarak hedef vergi hasılatı büyük ölçüde gerçekleştirebilir.






Makalenin İzlenme Sayısı : 578

Eklenme Tarihi : 26.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.