MAKALELER / Türk Üniversitelerinin Durumu-2009





Türk Üniversitelerinin Durumu-2009:

 Bu sıralamalarda Türk üniversiteleri nerelerde yer almaktadırlar?


3.1--ARWU 2009 ilk 500 sıralamasında sadece İstanbul Üniversitesi (424. sırada) bulunmaktadır.


3.2--THE-QS 2009 sıralamasında Bilkent Üniversitesi 360. sırada, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, ve Koç Üniversitesi ise 401-500 aralığında gösterilmektedir.


3.3--Webometrics sıralamasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi 499. sıradadır, ve 45 ülkenin yer aldığı ülke sıralamasında Türkiye en son sırada bulunmaktadır.


3.4--HEEACT sıralamasında hiçbir Türk üniversitesi ilk 500e girememiştir.


3.5--SCImago yüksek öğrenim kurumları sıralamasına Hacettepe 304., Ankara 363., Gazi 420., ODTÜ 465., Ege 491., ve İstanbul Üniversitesi 497. sıradadırlar.


3.6--Değerlendirdiğimiz 6 çalışmanın birleştiği bir nokta hiçbir Türk üniversinin dünyada ilk 250’ye girememiş olmasıdır.


4-- Ülke Sıralaması Analizine Göre Durumlar:

Her ülkenin ARWU sıralamasına soktuğu üniversite sayısı tablosuna bakarak


1--Sıralamada en önde gelen 20 üniversitenin 17 tanesi (%85) Amerika’dadır.


2--İlk 100e sadece 15 ülkeden üniversite girebilmektedir. Bu ülkelerin 10 tanesi Avrupa’dadır. Avrupa dışında Amerika, Kanada, ve Avustralya‘dır. Bunların dışında ilk 100e sadece Japonya’dan 5 ve İsrail’den 1 üniversite girebilmiştir.


3--İlk 200e 25 ülke girebilmektedir. Bu gurupta Çin, Brezilya, Meksika gibi hızla gelişmekte olan ülkelerin yanısıra Güney Kore ve Singapur gibi yakın dönemde gelişmiş ülkelere rastlanmaktadır.


4--İlk 500e toplam 39 ülke girebilmektedir. Bu listede ilk 500e bir tek üniversite sokabilerek sonuncu sırayı paylaşan ülkeler İran, Suudi Arabistan, Slovenya, ve Türkiye‘dir.


5--Amerika’nın nüfusu/ dünya nüfusu……% 4.5 , ABD GSMH/Dünya GSMH….%23,6  ve Amerika ilk 500e giren üniversitelerin %30.3’üne sahiptir.


6-En az GSMH ile en çok ilk-500 üniversitesi üreten ülkeler ….. Yeni Zelanda ve İsrail‘dir.


7--Üniversite/GSMH oranı en kötü olan ülkeler ise Meksika,Türkiye,Rusya’dır.


Yorum-3:Üniversite/GSMH oranı bu kötü orandan gelişmiş ülklere seviyesine çekilmek zorundadır.Herşeyden kısabilirsiniz ancak üniversite bütçesinden asla.

Ayrıca üniversite kaynakları için kamu desteği gibi kaynaklar yanında


**1-Teknik Fakültelerin Savunma Sanayiden araştırma projeleri,Tıp Fakültelerinin Sağlık Bakanlığı ve İlaç Firmalarından,Ziraat Fakültelerinin Tarım Bakanlığından araştırma projeleri vs  alması gerekir.


*2-Özel sektör araştırmaları ile sağlanan bütçe kaynağı


**3-Her üniversitenin kendi  mezunundan bütün bankaların ATM sinden para yatırılabilecek şekilde hesap açılması ve


***4--Üniversitelerin mezunlarına yönelik bağış kampanyaları-davetiyeleri düzenlemeleri.


8-- İlk 500 üniversitenin  yüzdesi ,Üniversite/Nüfus oranına göre İsveç, dünyadaki ilk 500 üniversitenin %2.2’sine sahiptir. Bu oranın en düşük olduğu ülkeler….Hindistan, Meksika, Türkiye, İran, ve Rusya’dır.


Yorum-4-Türkiye nufusuna göre üniversite ve araştırma üniversitesi sayısı az olduğu bir gerçek.TOBB un,TÜSİAD ın ,İSO nun,ATO nun vs odaların ve Anadolu Kaplanlarının araştırma üniversitesi kurmasının zamanı geldi.Devlet ve YÖK gerekli düzenlemeleri ve davetleri yapmalıdır.


9--GSMH oranları ile üniversite sayısı oranları arasındaki ilişkiye göre  Türkiye dünya ekonomik gücünün %1.3‘üne sahip olup ,Türkiye‘den çıkması gereken ilk-500 üniversite sayısı bir değil 8 olmalıdır.


10--İlk 500e en çok üniversite sokan Amerika, GSMH’sının %2.7sını yükseköğretime ayırırken, bu oran Türkiye için %1.1


Yorum-5-.Artık Türkiye de bu oranı bir Brezilya-İsveç seviyesine çıkartmak zorundadır.


11--Türk üniversiteleri ARWU sıralamasında ilk 100e girebilirler mi?


1--Kriter 1, Kriter 2 Kriter 3, göre yakın dönemde puan alması zor görünmektedir. (Mezunlar,Öğretim Üyeleri tarafından kazanılmıs olan Nobel ödülleri ve Fields madalyaları, 21 değişik alanda yuksek sayıda atıf alan bilim insanları),


Yorum-6—Nobel ödülü ve Fields Madalyaları İçin çalışacak bilim adamları saptanmalı-Bu bilim adamları özgün ve özel konularda çalışmalı.Genel konular için araştırmacı yetiştirmekten spesifik konulara yıllarını veren bilim adamları yetiştirmek zorundayız. YÖK e bağlı sürekli olarak özel bir birim tarafından desteklenmeli.Bu bilim adamları tabiri caiz ise gol atma amaçlı futbolcu olmak zorundadır.


Kriter 4-- (Nature ve Science dergilerinde basılan makale sayıları):2005-2009 yılları basılmış olan, ve yazarlarından en az bir tanesinin Türkiye adresli olduğu makale sayısı Nature için sadece 5, Science için ise sadece 9’dür.Kriter 5 (Endekslenen dergilerde basılan makale sayıları):

Türk üniversitelerinin en çok bu kriterden puan almasi beklenmektedir.


Yorum-7-- Nature ve Science dergilerinde çıkabilecek makaleler için makale yazacak tarzda bir yapılanmaya gidilmeli.Bunun için Akademik personel için ödül ve yükseltme amaçlı  kriterler geliştirilmeli.





Makalenin İzlenme Sayısı : 164

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.